wandelen en picknicken in de Belgische Ardennen

Wandelen bij La Roche en Ardenne: Barrage de Nisramont

Wandelen La Roche en Ardenne. Wij wandelden de 14 kilometer lange rondwandeling bij Barrage de Nisramont. Deze prachtige en afwisselende wandelroute gaat door het Park Naturel des Deux Ourthes en laat je zien hoe mooi wandelen in de Ardennen kan zijn.

Wandelen La Roche en Ardenne

Wij zijn gek op de Belgische Ardennen en komen er graag om een paar dagen te wandelen. Wandelaars zitten helemaal goed in het kleine La Roche en Ardenne dat in het hart van de Belgische Ardennen ligt. Wil je de auto laten staan dan kun je vanuit La Roche zelf al diverse mooie wandelingen maken. Al deze wandelroutes starten in het centrum en zijn goed aangeven d.m.v. borden met een rode ruit en een nummer (informatie bij de lokale VVV).

Omdat wij al een paar keer zijn gaan wandelen bij La Roche en Ardenne zoeken we deze keer een route in de buurt. Ik vind een mooie rondwandeling bij het stuwmeer van Nisramont op ongeveer een kwartier rijden van La Roche. Ideaal voor een fijne wandeldag tijdens ons weekend in de Ardennen.

wandelen La Roche en Ardenne

Prima wandelen bij La Roche en Ardenne

Wandelroute Barrage de Nisramont praktisch:

  • Stevige rondwandeling over onverharde paden
  • 700 hoogtemeters, middelzwaar
  • Totale afstand: 14 kilometer, 3 a 4 uur wandelen
  • Startpunt: parkeerplaats Barrage de Nisramont (gratis parkeren)
  • Horeca aan het startpunt van de route
  • Gemarkeerd via wandelbordjes met een rode ruit

De Promenade Des Deux Ourthes

Nadat we lekker rustig hebben ontbeten rijden we vanaf de camping naar het stuwmeer van Nisramont waar we parkeren. Onze wandeling over de Promenade Des Deux Ourthes start bij de stuw waar we even kijken naar de kanovaarders die hier het water op gaan. Aan de overkant van het water slaan we linksaf en wandelen via een smal pad langs de oevers van het stuwmeer en de Ourthe.

Onder het frisgroene gebladerte is het heerlijk wandelen en al snel mogen de kuitspieren aan het werk. Het ene moment wandelen we hoog boven het meer om daarna weer af te dalen en vlak langs de oever te wandelen. De route is prima te volgen via de bordjes met de rode ruit erop en de gps track dus wij hoeven slechts te genieten. Na een tijd splitst de rivier zich in twee delen en wandelen we verder langs de L'Ourthe Occidentale.

Wandelen Belgische Ardennen Barrage de Nisramont

wandelen La Roche en Ardenne Barage de Nisramont en Eislek Trail

De wandelroute is goed te volgen via de rode ruit

wandelen La Roche en Ardenne Het stuwmeer van Nisramont Belgische Ardennen

Wandelbruggetjes en uitkijkpunten

Tijdens deze wandeling bij La Roche en Ardenne komen we meermaals een wandelbruggetje tegen waarmee we de Ourthe oversteken. Na de eerste oversteek is het gelijk weer klimmen geblazen. Daarna volgen we de stroom een stuk terug richting een hoog gelegen uitkijkpunt. Naast enorme beuken met bemoste stammen wandelen we ook langs de ons zo geliefde rotspartijen die je in de Ardennen maar ook bijvoorbeeld in de Eifel en Luxemburg tegenkomt. Voor we het weten zitten we alweer halverwege de route en zoeken we een mooie plek aan het water om ons brood op te eten.

De Eislek Trail wandelen

Er passeert een groep wandelaars met grote backpacks. Deze wandelroute loopt deels samen met de Escapeardenne Eislek Trail, een prachtige meerdaagse wandelroute die op mijn verlanglijstje staat sinds we in het NaturWanderPark Delux zijn geweest. Een andere keer mijmeren we terwijl we ons koesteren in het zonnetje.

wandelbrug over Outhe Belgische Ardennen

Wandelen La Roche Ardennen

wandelen bij La Roche en Ardenne

Ourthe occidentale Ardennen

Pal langs het water

Ook de rest van de wandelroute blijft het genieten geblazen. Van het lekkere weer, de meanderende Ourthe en de zachte voorjaarswind die door onze haren waait. De kilometers vliegen voorbij en al vrij snel passeren we wederom een brug en beginnen we aan de tweede helft van de wandeling.

Het is genieten geblazen zo pal aan het water. We zien libellen, kikkertjes en diverse ganzen en andere watervogels. Bijna zonde om door te wandelen. Dat vinden ook de kanovaarders die het water even verruild hebben voor de vaste wal voor ze weer naar het kano verhuur centrum terug peddelen.

 

wandelen en picknicken in de Belgische Ardennen

Wandelen en picknicken kun je prima langs deze wandelroute

De meanderende Ourthe in de Ardennen

kanovaarders op de Ourthe

Myfootprints nl Wandelen bij la Roche en Ardenne

Wandelroute Barage de Nisramont Ardennen

Zo mooi zijn de Belgische Ardennen.....
Klimmen voor het mooiste uitzicht

En dan is het tijd voor wederom een klim, en wat voor één. Via prachtige met rotsen omzoomde en door boomwortels overgroeide paden wandelen we gestadig door. Daarna gaat het weer naar beneden naar de laatste brug van vandaag en nog eens omhoog tot een uitkijkpunt met kunstwerk. Vanaf hier kijk je prachtig uit over de samenloop van de twee Ourthes. Grappig trouwens, ik wist helemaal niet dat er meer dan één Ourthe was.

De laatste afdaling is een hele steile en  gaat daarom via een serie trappen. Daarna staan we al snel weer bij de parkeerplaats. Via een korte route het glooiend heuvellandschap rijden we tevreden terug richting La Roche en onze camping. Deze wandeling bij La Roche en Ardenne kunnen we je enorm aanbevelen.

Bemoste rotspartijen tijdens wandeling bij La Roche en Ardenne

wandeling langs de Ourthe

De samenloop van de twee Ourthes

De samenloop van de twee Ourthes

uitzicht over de twee Ourthes Belgische Ardennen

afdaling wandelroute Barrage de Nisramont

De laatste afdaling gaat gelukkig via een serie trappen....

 

Wij gebruiken meestal het internet om onze wandelroutes te zoeken, zeker als we slechts een weekend op pad zijn. Verblijf je langer in de de Belgische Ardennen dan is het ook fijn om een wandelkaart van de omgeving te hebben. Het VVV-kantoor in La Roche en Ardenne beschikt over wandelkaarten van La Roche en de Ardennen en geeft je graag meer informatie. (ook in het Engels!)
Fijne wandel en reisgidsen voor La Roche en de Ardennen:

Geplaatst in België, Europa, wandelen, Wandelen in Europa.

3 reacties

    • Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik vind de omgeving van La Roche en Ardenne én de Ardennen super om te wandelen. Ook niet te ver van Nederland, dus ideaal voor een korte vakantie of weekendje weg zoals wij af en toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *