wandelen Bosland België het Hobos

Wandelen in Bosland; eeuwenoude bomen en ruige akkers in het Hobos

Omdat wij dicht tegen de grens wonen wandelen we regelmatig in Belgisch Limburg. Op een mooie dag in november reden we naar Neerpelt waar we in Bosland een mooie route door het Hobos wandelden. Langs eeuwenoude bomen en natuurlijke akkers. De mooiste boom van Vlaanderen wisten we niet te spotten maar op deze wandeling is er genoeg moois te zien om je mee te vermaken.

 

Wandelen en natuur in Bosland

Bosland is een enorm natuurgebied in het hart van Belgisch Noord Limburg, grofweg gelegen in de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en bij Lommel en Peer. Een gebied vol bossen om door te struinen en in te spelen, heide met vennen, ruige akkerlanden en stuifzandgebieden. Er wordt gewerkt aan duurzaam natuurbehoud en ontwikkeling maar ook aan zo veel mogelijk openstelling voor het grote publiek.

In het gebied zijn meerdere wandel- en fietsroutes. Kinderen kunnen er schatzoeken, hutten bouwen en op expeditie en wie er een luie dag heeft huurt een hangmat om te relaxen. Genoeg te zien en doen voor jong én oud!

→Nog een mooie wandelroute in Bosland; wandeling door de Belgische Sahara bij Lommel.

Wandelen door het Hobos

Wie er wil wandelen door het Hobos kan kiezen uit drie verschillende uitgezette wandelroutes. Wij kiezen voor de langste route, de rode, die net geen 10 kilometer lang is en precies goed voor een middagwandeling. Niet alleen is het een mooie route maar hij brengt je ook nog eens langs de mooiste boom van Vlaanderen (verkiezing 2015).

De route start op de parkeerplaats van De Grote Hof. We vergapen ons aan de grillige, oude bomen en wandelen richting De Grote Hof. Helaas is de achterzijde van het gebouw afgezet met hekwerken maar ook van de voorkant is hij indrukwekkend. Nog voor we aan het wandelen zijn heb ik al diverse foto's gemaakt. Dat begint goed!

oude beukenbomen in het Hobos bij Neerpelt

De Grote Hof bij het Hobos Neerpelt België

Het bos in

Het eerste deel van de route wandelen we op smalle paadjes parallel aan de drukkere weg door wat kleine stukjes loofbos. De zon heeft vrij spel tussen de kale takken en het is genieten. Precies wat we nodig hebben. Na een tijd buigen af om dieper het bos in te duiken. We passeren een klaphekje met de tekst "Hobos" en wandelen tussen hoge dennen die al vrij snel plaatsmaken voor beukenbossen. Hier zit nog veel blad aan het boom dat nog geweldig mooi kleurt in het warme zonlicht. Vandaag hebben we het beste van twee werelden!

wandeling Hobos in november

kleuren in het Hobos wandelen Bosland in Belgisch Limburg

Op zoek naar de mooiste boom van Vlaanderen

Op dit deel van de route moet de mooiste boom van Vlaanderen te vinden zijn, aangegeven met een apart bordje. Maar hoe we ook zoeken we vinden hem niet. Gelukkig zijn er ook genoeg andere indrukwekkende oude beuken te vinden. Statig trotseren zij al jaren de elementen rondom het oude pand van Het Hobos. Ook hier staat een hekwerk om een groot deel van het pand. Jammer, want het ziet er indrukwekkend uit, zelfs in de half vervallen staat waarin het nu is. We beklimmen via een ladder de grote zolder van één van de bijgebouwen maar deze is verder leeg.

Na een tijd wandelen we verder op de rand van ruige akkers en het bos. Het is heerlijk rustig. We komen geen enkel mens tegen en horen ook het verkeer niet meer. Slechts de vogels die fluiten en het geritsel van een muis onder de braamstruiken.

rand bos en akkers rode wandelroute Hobos Neerpelt België

rode wandelroute Hobos in Bosland Neerpelt
De variatie van Bosland

Het leuke van de rode route door het Hobos is dat je zo veel verschillende stukjes natuur doorkruist. Na het beukenbos wandelen we door een stukje naaldbos met grassen om daarna opnieuw door een loofbos te lopen. We hebben er lekker de pas in en al kletsend vliegen de kilometers voorbij. Voor we het weten zijn we alweer op de parkeerplaats.

Als we naar de auto lopen zien we een man die het gebied in kaart aan het brengen is en we raken aan de babbel over zijn werk. Ik vraag hem naar de oudste boom. "Hij is er wel, maar volgens mij is het paaltje er niet meer waar je van de route af moet wijken". "Jammer" zeg ik als ik hoor dat het best een eindje terug is als we hem toch willen zien. "Ach", verzucht hij, "er zijn zo veel andere mooie bomen dat je hem eigenlijk helemaal niet per se gezien moet hebben. Kijk alleen hier maar om je heen, zo veel mooie exemplaren bij elkaar". En met die noot werpen we nog een laatste blik al die dikke, kronkelige, hoge jongens voor we tevreden op huis aan gaan.

bospad in het Hobos bij Neerpelt

spiegeling herfstkleuren bomen in plas in Hobos Neerrppelt

oude beukenboom in herfstkleuren Hobos Neerpelt Bosland

 

Handig om te weten over deze wandelroute in Bosland

  • De rode route is 9,9 kilometer lang en goed te volgen via paaltjes met een rode ruit.
  • Startpunt van de wandeling is de parkeerplaats van De Grote Hof, Witherendreef 1 Pelt.
  • Bij het startpunt vind je diverse informatieborden over het Hobos en Bosland.
  • Naast de rode route kun je ook kiezen uit de groene route (2,5 km, kinderwandeling) en de blauwe route van 7,7 kilometer.
  • Schoenen waarop je lekker wandelt zijn prima voor de bospaden.
  • Honden mogen mee op deze wandelroute, mits aangelijnd.
  • Horeca is er niet langs de route.
  • Meer informatie over Bosland en de wandelroutes in het Hobos vind je op deze pagina.

 

 

Ook leuk om te lezen in de buurt van Bosland ( en nog leuker om te wandelen 😉 ) de Plateaux en het Hageven.

Of klik hier door voor al onze wandeltips en wandelroutes in Europa.

 

 

Geplaatst in België, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *