Haspengouw bloesemwandeling Borgloon en kerk

Haspengouw bloesemwandeling rond Borgloon en de doorkijkkerk

Haspengouw is een prachtige regio en de grootste fruitstreek van België. In april en mei bloeit de bloesem volop en kleurt het glooiend landschap van de Haspengouw met witte en roze bloesems. Het voorjaar is dé perfecte tijd voor het maken van een mooie Haspengouw bloesemwandeling. Wij wandelden een mooie route vanuit Borgloon die ons ook langs de bijzondere doorkijkkerk bracht. In dit blog vind je mijn verslag, tips en de gps van deze wandeling in Haspengouw. Wandel je met ons mee?

Waar ligt Haspengouw en hoe kom je er?

Haspengouw ligt in Belgische Limburg  op een kleine 2 uur rijden vanuit Utrecht. In Haspengouw vind je de Belgische provincies Limburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Je bereikt de Haspengouw het makkelijkst met de auto. Eenmaal ter plekke kun je eventueel met de lokale bus tussen de verschillende plaatsen reizen maar de auto is het makkelijkst.

In Haspengouw kun je kiezen uit een overvloed aan mooie fietstochten en wandelingen. Wil je graag een mooie bloesemwandeling maken of tussen de bloesem fietsen? Dan reis je het best af naar de regio rond Borgloon, Sint Truiden en Tongeren. Hier vind je eindeloze rijen aan fruitbomen van de kers, peer en appel zodat er altijd wel wat in bloei staat.

Haspengouw bloesemwandeling

Onze Haspengouw bloesemwandeling

Een bezoek aan Haspengouw staat al lang op mijn verlanglijstje voor het voorjaar. Als we op zoek zijn naar een mooie bestemming voor een kort tripje met de camper in april dan is de keus snel gemaakt. Ik vind een mooie rondwandeling vanuit Borgloon die de mooiste bloesem combineert met een stukje geschiedenis en het glooiend landschap. Deze bloesemwandeling komt ook langs het doorzichtige of doorkijk kerkje net buiten Borgloon. Alles wat ik wil in één route en voor ons ruim, vanaf het zuiden van Nederland, een dik uur rijden. Niks meer aan doen. Wandelschoenen aan en gaan!

Tip: heb je aan 1 dag niet genoeg en wil je overnachten in de Haspengouw? Dat kan perfect in Café René Borgloon of bij Villa kakelbont in het centrum van Borgloon. Beide adressen liggen vlakbij de route en horeca. 

 

Oranje Bloesemwandeling Borgloon in het kort:

 • Afstand ruim 9 kilometer.
 • Goed aangegeven door bordjes met daarop een oranje kruis.
 • Startpunt Borgloon of parkeerplaats doorkijkkerkje.
 • Beste tijd voor deze wandelroute: april en begin mei (afhankelijk van de weersomstandigheden).

Oranje bloesemwandeling Borgloon

Ook erg mooi in de bloesemtijd: Klompenpad Teisterbantpad in de Betuwe.

De start van onze wandeling

Nadat we gisteren een mooie bloesemwandeling in Zuid-Limburg maakten overnachtten we met ons campertje in de buurt van Borgloon. Na een rustig ontbijt rijden we rond half 10 richting de parkeerplaats in de buurt van de doorkijkkerk. Dit is naast het stadje Borgloon één van de makkelijkst bereikbare plaatsen waar je de wandelroute op kunt pikken.

Nadat we de weg zijn overgestoken beginnen we aan het pad naar de doorkijkkerk. We hebben een gps bestand op de telefoon staan maar de route is goed gemarkeerd dus dat is niet echt nodig. Was het op de parkeerplaats nog rustig, hier is het al wat drukker. Het kerkje is een bijzonder kunstwerk en bezienswaardigheid in de buurt van Borgloon en wordt aangedaan op veel fiets- en wandelroutes in Haspengouw.

Wandelroute doorkijkkerk Borgloon

Onze wandelroute start bij de doorkijkkerk van Borgloon

binnenzijde doorkijkkerk Borgloon

Binnenzijde doorkijkkerk Borgloon

"Reading Between the lines", bijzondere bezienswaardigheid in Haspengouw

De naam "Reading Between the lines" is perfect gekozen voor de doorkijkkerk bij Borgloon. Door het gebruik van horizontaal geplaatste staalplaten en vierkante plaatjes is het kerkje namelijk redelijk transparant.

Het kunstwerk werd in 2011 geplaatst en ontworpen door Vlaams beeldend kunstenaar Wesley Meuris en is één van diverse kunstwerken die in de regio te bewonderen zijn.

De doorkijkkerk past perfect in het landschap van Haspengouw dat je zowel van buiten als binnen in de kerk kunt bewonderen. Het is een grote bezienswaardigheid in de regio en werd al gebruikt als decor voor een concert en videoclips.

Doorkijkkerk Borgloon België

De paden op, de bloesem in.....

Het doorkijkkerkje is mooi maar niet het hoofdpunt van ons bezoek aan de fruitstreek van Vlaanderen. Dat zijn natuurlijk de bloeiende fruitbomen, hoogtepunt van onze bloesemwandeling in Haspengouw. En bloeiende fruitbomen zien we genoeg tijdens deze wandeling.

In Haspengouw zijn appelboomgaarden, oude hoogstam kersenboomgaarden en peren te bewonderen. Door deze variatie in fruitbomen bloeit niet alles tegelijkertijd. De kersenbomen zijn het eerst in bloei, daarna de peren en de appelbloesem is de hekkensluiter. Vandaag zien we bomen in de knop, volle bloesem maar ook al wat uitgebloeide bomen. Gevalletje goede timing zeker met het zonnetje erbij en het prachtige glooiende landschap.

Bloesemwandeling door glooiend landschap Borgloon

De bloesemwandeling gaat door het glooiend landschap rond Borgloon

Genieten in Haspengouw

Tijdens deze bloesemwandeling in Haspengouw is het volop genieten. Na een klein stukje verhard fietspad wandelen we over kleine paadjes pal langs de mooiste bloesem. Het is heel verleidelijk om gewoon maar in het zonnetje op één van de wandelbankjes te gaan zitten en naar de bloesem en heuvels te staren. Of om lekker te picknicken op één van de grasveldjes langs de wandelroute, plek genoeg!

Onze eerste stop is bij de Sint Servatiuskerk. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over het natuurreservaat Groot-Loon waar we net doorheen wandelden.

Bloesemboom in natuurgebied Groot-Loon bij Borgloon

Bloeiende kersenbomen in natuurreservaat Groot-Loon

Bijna afgebroken en toch volop bloesem

Picknicken Haspengouw bloesemwandeling

Picknicken bij natuurreservaat Groot-Loon

Doorkijkje bloeiende bloesem Sint Servatiuskerk Groot Loon

Prachtig doorkijkje tussen de bloeiende bloesem door

Biddende valkjes en bloeiende boomgaarden

Terwijl boven ons diverse valkjes biddend boven het landschap hangen vreten wij kilometers. De ene mooie bloeiende boomgaard wordt afgewisseld door de andere en er is ook een klein stukje bos. Af en toe wandelen we op een verhard fietspad maar ook regelmatig op paadjes door het grasland.

Omdat deze oranje route een rondwandeling is kunnen we de omgeving van Borgloon van alle kanten bekijken. Zo zien we ineens de Sint Servatiuskerk tussen de bloeiende boomgaarden door in het dal beneden ons liggen. In het veld is tussen de witte ook regelmatig roze bloesem te bewonderen.

Bloeiende boomgaard in de Haspengouw

Bloeiende boomgaard in de Haspengouw

Boslaantje in de Haspengouw

Even wat anders; een boslaantje tijdens de bloesemwandeling

biddende valk in de Haspengouw

Biddende valk in de Haspengouw

Roze appelbloesem in de Haspengouw

Wat mooi die roze appelbloesem!

bloesem en kerkje Groot Loon

Zicht op het kerkje van Groot Loon

Lunch bij de twijfelgrens of in de Belevingsboomgaard?

Langs deze Haspengouw bloesemwandeling is een schat aan mooie plekjes te vinden waar je kunt picknicken. Zo is er de Belevingsboomgaard waar je (zo las ik) zelfs je tent op mag zetten maar als we daar langs wandelen is er net een grote wolkenpartij boven ons.

Iets verderop vinden we kunstwerk de Twijfelgrens staat op uitzichtpunt Bollenberg. Een andere mooie plek voor een lunchpauze maar voor we kunnen zitten is het eerst klunen geblazen. Het pad op deze heuvel is namelijk behoorlijk modderig na alle regen van de afgelopen tijd. Terwijl we eten bekijken we hoe alle andere wandelaars zich een weg door en om het modderige pad wanden. Who needs T.V. with a view like this?

Op het volgend deel van onze bloesemwandeling staan de fruitbomen nog veelal in de knop en bewaren ze hun moois voor wat later

Kunstwerk twijfelgrens op uitzichtpunt Bollenberg

Kunstwerk twijfelgrens op uitzichtpunt Bollenberg

Bloeiende appelboomgaarden tijdens wandeling bij Borgloon

Mooie doorkijkjes en een gezellig druk Borgloon

Het laatste deel van onze Haspengouw bloesemwandeling gaat richting Borgloon. We genieten van de vele doorkijkjes en merken ook dat het steeds drukker wordt nu we het middaguur ruim zijn gepasseerd. Bij de oude Romeinse villa zijn diverse gezinnen die een speurtocht doen, het is voorjaarsvakantie in België.

Via een grote betonnen buis wandelen we onder de Sint-Truidersteenweg door en dan is het een kleine klim naar Borgloon. In het centrum van Borgloon is het een gezellige drukte en de terrasjes zitten vol. Het is maar goed dat we al gegeten hebben want alle tafels zijn bezet. De koffie bewaren we voor straks in de camper, jammer maar het is niet anders.

Via een oude stadswal en een lang pad dalen we weer af richting de grote weg en dan staan we weer bij de camper. Wat een heerlijke bloesemwandeling, dat smaakt naar meer!

Wandelen bij Borgloon

Wandelen over de kleine paadjes rond Borgloon

Doorkijkje bloesemwandeling Haspengouw

Mooie doorkijkjes genoeg op dit deel van de bloesemwandeling

Oude stadhuis Borgloon

Oude stadhuis Borgloon

Oranje wandelroute Borgloon

Bijna op het eindpunt van onze bloesemwandeling

Handig om te weten over de Bloesemwandeling Haspengouw:

 • De totale bloesemwandeling is 9.3 kilometer en gaat door glooiend landschap.
 • De route is goed bewegwijzerd via wandelbordjes met daarop een oranje kruis.
 • Startpunt van deze bloesemwandeling is het centrum van Borgloon.
 • Alternatief startpunt deze parkeerplaats bij de doorkijkkerk.
 • Mooiste tijd voor deze Haspengouw bloesemwandeling april en mei.
 • Honden mogen mee op deze wandeling.
 • Voor de wandeling worden goede wandelschoenen aanbevolen.
 • Horeca: in Borgloon. Hier vind je diverse restaurants en ook een supermarkt. Net voor het doorkijkkerkje vind je Pop Up Bar Vue.
 • Meer informatie over deze Haspengouw bloesemroute en de gps van de wandeling vind je op deze pagina.

Is dit de mooiste bloesemwandeling van Haspengouw? Wij denken van wel! Deze bloesemwandeling combineert de mooiste bloesem met glooiend landschap, kerkjes, kunstwerken en meer. Super mooi om te wandelen als de bloesem bloeit maar daarbuiten zeker ook.

Wat is jouw favoriete bloesemwandeling in Haspengouw? Nog andere tips en bezienswaardigheden die we niet mogen midden? We horen het graag in de comments!

Geplaatst in België, Europa, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

 1. De Greenspotwandelingen in Haspengouw, niet de Haspengouw 😏 zijn altijd top.
  Er is ook nog Greenspotwandeling Heks, die kun je combineren met deze van Grootloon, een dorpje in Borgloon.
  Greenspotwandeling Zammelen ligt ook in de buurt en ook heel mooi.
  Groetjes

  • Hoi Marc. De Greenspots kende ik nog niet, ziet er goed uit.Omdat wij in Nederland De Betuwe zeggen heb ik denk ik automatisch ook de Haspengouw geschreven maar eigenlijk wist ik het wel. Gek dat je daar dan zo overheen kunt lezen. Alles is inmiddels aangepast, dank voor het meelezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *