mooiste wandelingen in de Ardennen touwen langs de Ninglinspo wandelroute

De mooiste wandeling van de Ardennen; het beekdal van de Ninglinspo

Voor een mooie wandeling in de Ardennen hoef je niet ver te gaan en ook niet veel kilometers te lopen. Op korte afstand van de Nederlandse grens vind je, net onder Luik, het beekdal van de Ninglinspo. Volgens veel Belgen het mooiste beekdal van de Ardennen. Een uniek en wild gebied dat op de lijst met erfgoed van Wallonië te vinden is. Genoeg om onze nieuwsgierigheid te wekken en zelf een keer de enige bergrivier van België te gaan bekijken. Wandel je met ons mee?

 

Een perfecte stop op weg naar huis

Op de terugreis van La Roche en Ardenne, na een paar dagen kamperen, is de Ninglinspo de ideale stop om nog een keer de benen te strekken. Terwijl we door het golvend heuvellandschap met kleine dorpjes rijden blijven nog helemaal in de vakantiestemming. Rond het middaguur parkeren we de auto op de parkeerplaats waar de route start.

Na het lezen van wat verhalen over Ninglinspo hadden we ons voorbereid op een enorme drukte maar het valt reuze mee. We treffen slechts een handvol Nederlandse en Belgische wandelaars. Rugzak op, broodje in de hand en daar gaan we.

mooiste wandelingen in de Ardennen de Ninglinspo

 

Het beekdal van de Ninglinspo

Na het verlaten van de parkeerplaats passeren we een oude boerderij en wordt het pad onverhard. Al snel wandelen we in het beekdal van de Ninglinspo. Water kabbelt tussen grote, met mos begroeide rotsblokken. Het zonlicht wordt gefilterd door de beukenbomen. Voor ons loopt een stel met een hond, maar die halen we al snel in wanneer de hond vol enthousiasme het water in springt.

We slingeren van oever naar oever en steken regelmatig met een bruggetje het water over. De liefhebbers kunnen ook regelmatig zonder want zo rond het eind van de zomer staat het water niet erg hoog. In het voorjaar moet het overweldigend zijn als het water volop stroomt. Nu voelt het als een lieflijk stroompje met af en toe een kleine waterval.

mooiste wandelingen in de Ardennen brug over de Ninglinspo

mooiste wandelingen in de Ardennen zwemmen in de Ninglinspo

 
Badderen in stijl

Het pad langs de rivier stijgt zonder dat we er erg in hebben en overbrugt een hoogteverschil van 200 meter. We klimmen over heuvels en rotsen en stappen over dikke boomwortels. Vandaag is het een heerlijke dag voor deze wandeling met een aangename temperatuur.

Wie verkoeling zoekt op hete dagen kan een verfrissende duik nemen in één van de vele baden met mooie namen als "Bain de Diane", "Cascade de la chaudière" en "Bain de Vénus" waar je vanaf het hoger gelegen pad op de badderende mensen kunt neerkijken.

mooiste wandelingen in de Ardennen boomwortels op de wandelroute

bad in de Ninglinspo

beukenbos en rotsen langs de Ninglinspo

 
Het nauwste deel van de Ninglinspo vallei

Even verderop bereiken we het nauwste deel van de vallei. Hier gaat het pad over een heel smal paadje dat tegen de schuine helling aan loopt. Voor wie er behoefte heeft een houvast zijn er diverse touwen. Voor ons is het een mooie plek om ons innerlijke kind even te laten spelen. Daarna is het nog een klein stukje en wandelen we langzaam aan de vallei uit.

mooiste wandelingen in de Ardennen touwen langs de Ninglinspo wandelroute

Rustig terug wandelen.

De route keert bijna haaks om en we verlaten de vallei van de Ninglinspo. Het pad wordt breder en gaat door een stuk bos tot we bij een uitkijkpunt komen. Het uitzicht over de vallei is geweldig, maar de frisse wind wat minder dus echt uitgebreid zitten doen we er niet.

Terwijl wij rustig naar beneden lopen komen er een aantal wandelaars al puffend naar boven. Dat is een heel andere ervaring. Voor wie er echt een uitdaging wil is het een aanrader om de route tegen de klok in te lopen. Wie er wat rustiger wil wandelen loopt net als wij met de klok mee. Al snel komt het eindpunt van de wandeling in zicht en is het tijd om weer in de auto te stappen. Helemaal klaar voor het laatste stukje van de rit naar huis.

mooiste wandelingen in de Ardennen bospad

mooiste wandelingen in de Ardennen uitkijkpunt op de Ninglinspo vallei

Handig om te weten over de wandeling bij Ninglinspo:

  • De route die wij liepen is gemarkeerd met een blauwe ruit met nummer 21 en ruim 6 kilometer lang.
  • Startpunt van de wandeling bij Ninglinspo is de parkeerplaats bij de Auberge du Ninglinspo, Sedoz 5 Sougné-Remouchamps.
  • Stevige, waterdichte, wandelschoenen zijn aanbevolen, zeker wanneer het geregend heeft of in het voorjaar als het water hoger staat.
  • Niveau; middelzwaar door enig klim en klauterwerk. Goed te doen voor iedereen die regelmatig wandelt, ook voor kinderen.
  • Horeca; bij de parkeerplaats is de Auberge. Deze was helaas gesloten toen wij er waren.
  • Er zijn meerdere wandelroutes in en om de Ninglinspo te lopen. Je vind er een aantal op het infobord op de parkeerplaats.
  • Vermijd als je het kunt de weekenden en schoolvakantie voor deze wandeling om de echte drukte te ontwijken.
  • Wij wandelden de route op een  "gewone" donderdag in september.
Geplaatst in België, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

6 reacties

  1. Top ! Deze sla ik even op. Ik wandelde ook al wat af in de Ardennen. Wil je wandelen en dieren spotten combineren, dan kan je een hele dag vullen in de grotten van – en het grote wildpark van Han Sur Lesse.

  2. Dit is beslist niet de mooiste wandeling van de Ardennen. Een wandeling door het dal van tros Maret, of langs de hoegne, sawwe en statte (Solwaster) of de hoge venen zijn echte toppers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *