Koh Rong Sanloem, Cambodja

Route door Cambodja, 2 weken backpacken

Tijdens onze langere reis door Zuidoost-Azië bezochten we diverse landen met het O.V. en de backpack. Hoewel je makkelijk weken in Cambodja door kunt brengen kun je in 2 weken al heel veel van het land zien. Dit is onze route door Cambodja. Een trip langs de hoogtepunten van het land waar je ook genoeg van het dagelijks leven ziet.

 

De route door Cambodja; het kaartje

Wij hadden van onze vier maanden al ruim 6 weken in Vietnam doorgebracht en wilden ook nog wat van Laos en Thailand zien. Als je met het openbaar vervoer reist en je hebt 2 weken de tijd dan moet je keuzes maken. In Vietnam eindigden we op het eiland Phue Quoc. Vanaf daar besloten we eerst naar Phnomh Penh te reizen en het strand aan het eind van de route door Cambodja op te nemen.

route door Cambodja met het OV

NB: van Siem Reap naar Battambang pakten wij de boot via het Tonle Sap meer. Is dit niet mogelijk dan rijd je via bovenstaande route over land.

 

# De grensovergang tussen Vietnam en Cambodja en het visum

Kom je vanuit Vietnam dan is de handigste plek om Cambodja binnen te komen via de Mekong Delta. Hier kun je als je dat wilt met de boot over het water rechtstreeks naar Cambodja doorvaren. Vraag dan wel even goed na waar en hoe je het visum voor Cambodja regelt want dat is op deze vaarroute niet altijd duidelijk. Wij kwamen op onze trip van Phue Quoc naar Phnomh Penh langs Ha Tien en regelden daar ter plekke het visum aan de grens. Daarvoor hadden we een paspoort, 2 pasfoto's, US-dollars en enig geduld nodig. Het standaard visum is 30 dagen geldig.

grensovergang  Vietnam Cambodja,route door Cam

 

huis op palen Cambodja

 

 

Phnom Penh

Na het afhandelen van de grensperikelen reden we via land door naar Phnom Penh. Een stad met een relaxte, soms wat westerse, sfeer waar veel expats wonen. Er is een uitgestrekte boulevard  langs de Mekong rivier met de nodige eettentje waar het heerlijk zitten is.

-We bezochten de beruchte, maar "must see" plekken van de stad die herinneren aan het verleden van de stad onder de tirannie van dictator Pol Pot (1963 - 1997). Onder zijn leiding richtte de Rode Khmer een waar bloedbad aan onder de Cambodjaanse bevolking..

In Phnomh Penh vind je op de plek van de voormalig gevangenis een zeer indrukwekkend museum; het Tuol Sleng.  Een stukje buiten de stad vind je de zogenoemde Killing Fields. De plek waar duizenden mensen met grof geweld zijn omgebracht en achtergelaten. Rillingen over je lijf, een geschiedenis die je niet onberoerd laat.

killing fields Phnom Penh

 

-We bekeken de Wat Phnom tempel en de Wat Ounalom. (toegangsprijs) en slenterden wat door het centrum met haar leuke oude panden en markt.

-Helaas werd Frank ziek, dus moest ik daarna alleen op pad. Ik bezocht een kleine Wat vlakbij het hotel en zat met een boekje aan de boulevard. Een plek waar de lokalen voetballen, met hun kinderen wandelen en gebruik maken van de gratis fitness apparaten. Een prima plek voor een relaxte middag aan het water.

market Phnom Penh Cambodia

 

Phnom Penh

 

Route door Cambodja, Phnom Penh

 

Phnom Penh

 

lotusbloemen tempel Cambodja

 

cats at Phnom Penh Temple

 

#Internationale vluchten naar (en van) Laos en Vietnam en het visum

Wil je Cambodja in- en/of uitvliegen dan kan dat zowel vanaf Phnom Penh als Siem Reap. Het visum regel je dan bij aankomst ter plekke op het vliegveld. Let er wel op dat prijzen en het aantal vluchten van de beide luchthavens flink kunnen verschillen. Bepaal je route door Cambodja dus vooraf om teleurstelling onderweg te voorkomen.

Siem Reap

Na ons bezoek aan Pnom Penh stapten we in de lokale bus en reden door naar het hoogtepunt van onze reis door Cambodja; Siem Reap, thuis van het prachtige tempelcomplex van Angkor.  Siem Reap is de plaats die iedereen op zal willen nemen op zijn route door Cambodja. Voor diverse reizigers is dit zelfs de enige plek die ze zien in het land tijdens een kort bezoek vanuit Vietnam of Thailand. Wanneer je écht maar één plek kunt aandoen dan is dit (natuurlijk) de must see spot in het land.

In Siem Reap vind je een overvloed aan fijne eettentjes en barretjes en is het vooral aan het eind van de middag en in de avond gezellig druk. Naast het bezoeken van de tempels vonden wij het ook super leuk om zelf de omgeving van het dorp met de fiets te bekijken.

Een toffe plek om te overnachten; het Bou Savey Guesthouse ( 8.4)

Wij sliepen een paar nachten in het Bou Savey Guesthouse. Dit Guesthouse ligt in een rustige wijk net buiten het centrum en heeft ruime kamers, goed personeel, lekker ontbijt, wifi en een goede prijs. Wij boekten kort van te voren een kamer en ter plekke konden we hem gemakkelijk verlengen. Ze verhuren ook fietsen en hebben een paar prima mannetjes die je met een tuktuk kunnen rondrijden. Na een dagje tussen de tempels kun je heerlijk relaxen bij het zwembad. Je boekt al een kamer in Bou Sayey met 2 aparte bedden, fan en ontbijt vanaf €14.

Gate to Angkor temples

roofvogel bij Angkor Cambodja

Tah Prohm, Angkor Cambodja

Siem Reap Cambodia

Lees meer over de tempels van Angkor en het fietsen in de omgeving van Siem Reap in dit uitgebreide blog.

 

De boot naar Battambang

Na ons uitgebreide bezoek aan Siem Reap stapten we op de boot richting Battambang. Dit is een geweldige manier om het land te bekijken en één van de mooiste boottochten die wij ooit maakten. Het is helaas niet altijd mogelijk om deze tocht te maken, dus wil je het echt graag ga dan niet in de heetste tijd van het jaar/ het einde van de droge tijd.

Boot van Siem Reap naar Battambang

Wil je meer lezen over deze prachtige boottocht? Klik dan even door naar het uitgebreide blog.

 

Battambang

Ik had me heel erg verheugd op een rit met de bamboetrein, maar deze reed nog slechts een heel klein stukje van de originele spoorlijn. Het was wel grappig om met volle vaart over de spoorlijn te scheuren, maar niet echt bijzonder omdat we weinig van de mooie natuur zagen. In de stad vind je diverse tempels waarvan we er één van buiten bekeken.

Eerlijk gezegd hadden we ons niet echt goed verdiept in wat er allemaal te zien en doen was maar waren ook niet onder de indruk van wat we zagen. Na 2 nachten besloten we verder te gaan. We pakten de bus met altijd zo gezellige sing along films en reden naar het strand van Sihanoukville.

Battambang bamboetrein

 

bus Cambodja

 

#De grens naar Thailand

Vanuit Battambang zit je het dichtst bij de grens van Thailand en veel reizigers gaan via deze kant het land in- of uit. De meest populaire plaats om de grens over te steken is bij Aranyaprathet/Poi Pet,  een andere mogelijkheid is de grensovergang bij  Chong Jom. Ook hier kun je het visum aan de grens regelen. Kijk uit dat je goed weet wat hij kost, want er wordt nogal eens te veel gevraagd!

 

Strand en visjes bij Sihanoukville en Koh Rong Sanloem

Sihanoukville is een grote plaats aan de zuidwestkust van Cambodja en al jaren één van de meest bekende badplaatsen van het land. Er zijn meerdere stranden die je al fietsend kunt bereiken. Hoe verder je van het dorpscentrum afkomt hoe rustiger het strand.

Klinkt goed toch? Maar dan moet je er niet tijdens het Chinees nieuwjaar komen. Er was ons meermaals verzekerd dat er in Cambodja geen viering van Chinees Nieuwjaar was, maar helaas bleek dit niet te kloppen. En, zoals bij een echte feestdag, heeft bijna iedereen vrij en gaat men massaal wat leuks doen. In dit geval dus met de bus naar het strand, eten, zwemmen en bijkletsen met de familie. Een heel lang weekend was het overvol in Sihanoukville. Interessant om te zien, maar rust konden we er helaas niet vinden.

Sihanoukville Chinees Nieuwjaar

Net Scheveningen op een zomerse dag 😉

 

Frank ging nog een dagje duiken bij Koh Rong Sanloem.  Een klein eilandje waar je kunt snorkelen en duiken en waar het leven nog eenvoudig en kleinschalig is. Gezien de tijd en drukte (op het eiland is weinig accommodatie die al snel volgeboekt is) bleven we in ons hotel in Sihanoukville tot we weer door reisden naar Phnom Penh waar onze route door Cambodja eindigde. Qua timing en voorbereiding had het misschien wat beter gekund, maar al met al hebben we toch een prachtige eerste indruk van het land gekregen.

Koh Rong Sanloem, Cambodja

 

Koh Rong Sanloem, Cambodja

 

Handig om te weten over onze route door Cambodja

  • Deze route is geheel met het O.V. af te leggen
  • De beste reistijd voor Cambodja is van grofweg november t/m maart als het niet te nat en niet te heet is.  Dit is ook de drukste tijd in het land.
  • In april en mei is het regentijd en kan er flink veel wateroverlast zijn. De natuur is dan wel heel mooi groen.
  • Voor een buskaartje betaal je rond de 5 US-Dollar, afhankelijk van het traject.
  • Als je met het O.V. reist houdt er dan rekening mee dat het tijdens nationale feestdagen erg druk is. Koop je kaartjes dan van te voren.

 

Heb jij nog aanvullingen op deze route door Cambodja?

 

 

Geplaatst in Azie, backpacken, Cambodja, Roadtrips.

4 reacties

    • Dat gevoel ken ik maar al te goed. Wij kijken elke keer wanneer we weer vrij zijn en wat er in die tijd past. Gelukkig staat er zo veel op de lijst dat we altijd wel iets moois kunnen kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *