brulapen op Ometepe Nicaragua

Isla Ometepe, het leukste plekje van Nicaragua

Tijdens onze maand in Nicaragua zagen we heel veel mooie dingen. Isla Ometepe was, achteraf bekeken, één van de leukste plekken van onze reis. Een heerlijk, relaxed eiland met geweldige stranden om even lekker niets te doen en pittige vulkanen om actief bezig te zijn. Omdat we Ometepe redelijk aan het begin van onze reis bezochten zijn we na een paar dagen weer weg gegaan. Mochten we nog een keer terug gaan naar Nicaragua dan staat er zeker weer een bezoek aan dit fijne eiland op het programma om meer te gaan bekijken.

In dit blog geef ik je een overzicht wat je kunt verwachten op het eiland, hoe je er komt en de beste manier om alles te verkennen. Ik wens je veel plezier!

Moyagalpa Ometepe Nicaragua

Gekleurde huisjes in Moyagalpa

Hoe kom je op Isla Ometepe?

Je bereikt het eiland met de bus en ferry. Helaas is er tegenwoordig geen ferry meer vanaf Granada en San Carlos (voor Rio San Juan). Iedere reiziger die vanaf de kust of Granada richting Ometepe reis pakt eerst de bus naar het centrale busstation van Rivas. Daar kun je kiezen om verder te gaan met de lokale bus naar San Jorge. Deze bus vertrekt iets verder van het plein en rijdt niet helemaal tot de pier waar de ferry vertrekt. Een fijn alternatief is een taxirit vanaf Rivas naar de pier. Hiervoor moet je stevig onderhandelen op het busstation met de vele mannetjes die er klaar staan. Wij deelden een taxi met een ander stel en betaalden met z'n tweeën 70 Cordoba (een kleine 2 €).

Bij de pier koop je een kaartje voor de ferry die je naar Moyagalpa in het westen brengt. Er zijn grote en kleine boten. De kleinere is goedkoper maar aangezien het weer ruig kan zijn is het niet echt comfortabel. Bovendien zit je er aardig opgepropt. Wij namen heen de kleine ferry en terug de grote. Hierop voelden we ons een stuk relaxter. Klik hier voor het schema van de ferry's.

En dan?

Ometepe bestaat als het ware uit twee delen. Beide delen hebben een vulkaan (krater) in het centrum en stranden rondom. De ferry komt aan in Moyagalpa op het meest westelijke deel van Ometepe. Vanaf daar kun je verder reizen met het openbaar vervoer (tijdrovend) , een taxi pakken (niet goedkoop) of eventueel een brommer (en zelfs een motor) huren.  Wij besloten in Moyagalpa te blijven en vanuit daar op pad te gaan.

Achteraf bekeken was het leuk geweest om ook een hotel op het oostelijk deel van het eiland te pakken. Dit beseften we ons pas toen we een dag met een brommer die kant uit gereden waren en best meer hadden willen zien. Aangezien de wegen in het oosten een stuk minder zijn hadden we geen zin om nog een tweede dag die kant uit te reizen. Next time.....

stranden op Ometepe Nicaragua

De stranden in het noorden zijn geweldig en niet druk. (Dit is bij Santo Domingo)

 

Het leukste hotel

Wij sliepen in The Corner House in Moyagalpa. Bij de kamers zit een geweldig ontbijt naar keuze in het eronder gelegen restaurant inbegrepen. The Corner House is helaas is alleen ter plekke te boeken. Wil je liever al van te voren iets vastleggen? Hostel Los Abuelos (9.2) is splinternieuw. De kamers zijn schoon en voorzien van ventilator en er is een gemeenschappelijke keuken. Je boekt er een dormroom vanaf €9 en een privé kamer vanaf €13 per nacht.

Heb je tijd wandel dan zeker even door het dorp en bekijk ook de straten die langs het meer liggen. Hier zie je de gewone wijken waar de mensen op straat leven.

Ben je op zoek naar meer gave hotels in Nicaragua? Dit zijn mijn tips voor het hele land.

portretten Nicaragua, Ometepe

Een hike op één van de vulkanen.

Op het westelijk deel van Ometepe vind je de actieve Concepciòn vulkaan. Hier maakten wij een geweldige en uitdagende hike, zonder gids, waar we net voor de top strandden in de dichte mist. Je kunt de vulkaan ook met een gids bezoeken. Boek dan je ticket in één van de hostels. Samen op pad scheelt een hoop in de prijs.

NB: met een gids kom je wel op de top maar op de dag dat wij gingen zag niemand iets vanwege de wolken/mist. Dit gebeurt regelmatig. Houdt altijd even de vinger aan de pols of het veilig is om de hike te maken. Op de top in de mist kun je snel verdwalen, daarom stopten wij toen we daar aankwamen.

Lees hier meer over onze hike op de Concepciòn vulkaan

Op het oostelijk deel van het eiland vind je de inactieve vulkaan Maderas De hike naar deze vulkaan gaat door het bos en het laatste deel gaat over over steile en modderige paden naar boven. Daardoor is hij ( zo begrepen we ) zwaarder dan die op de Concepciòn. Ook de hike op deze vulkaan kun je met en zonder gids doen. Ook vind je hier de waterval van San Ramon. Deze bevind zich op de zuidhelling en is via een 3 uur durende hike te bereiken. (In maart/april staat er soms weinig water)

Hike op de vulkaan Concepcion Ometepe

Hike op de vulkaan Concepcion

Met de brommer op pad

Naast ons hotel in Moyagalpa zat een klein verhuurder. Op advies van het hotel huurden we er een dag een twee brommers. (20 USD per dag per brommer). We reden naar het oosten dwars over het oude vliegveld, langs de kust en door het binnenland. Onderweg passeerden we diverse kleine dorpjes, genoten van het uitzicht op de vulkaan en de kust en het lokale leven. Rond het middaguur kwamen we aan de noordkant waar we lunchten bij Playa Santa Domingo en even over het strand liepen. We kwamen ook nog een groepje capucijneraapjes tegen.

Een lange dag op de brommer maar echt een aanrader om zo het eiland te bekijken. Tip; eigenlijk is het zonde om dit slechts 1 dag te doen. Wij zouden een volgende keer de brommer 2 a 3 dagen huren en nog een nacht aan de andere kant van het eiland slapen.

Ometepe met de brommer

capucijneraapjes op Ometepe Nicaragua

 

Nog meer van Nicaragua

Nicaragua is echt een super fijn en betaalbaar land om te backpacken in Latijs Amerika. Wil je goed voorbereid die kant uit? Lees dan zeker ook even mijn uitgebreide blog door Nicaragua backpacken. Hier vind je tips over het openbaar vervoer, geld, Nicaragua reisadvies, leuke hotels, gezondheid en meer handige weetjes.

Klik hier door naar de pagina met al mijn berichten over Nicaragua.

Geplaatst in backpacken, Midden-Amerika, Nicaragua.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *