Nicaragua backpacken

Door Nicaragua backpacken, goed voorbereid op pad

Wij begonnen onze langere reis door Midden-Amerika met een maand door Nicaragua backpacken. Een fijn land om zelf met het openbaar vervoer doorheen te trekken. We genoten van kleurrijke steden met koloniale panden, witte stranden met hoge golven, van brede rivieren en nevelige regenwouden. We beklommen vulkanen vol borrelende lava en brachten menig moment door in een relaxte hangmat. Kan ik Nicaragua aanbevelen? Zeker weten!

In dit blog vind je tips en weetjes over het vervoer, de veiligheid, het visum en dergelijke zodat je gelijk zelf kunt beginnen met plannen maken. Ik wens je vast veel plezier in het geweldige Nicaragua.

stranden op Ometepe Nicaragua

Waarom op reis naar Nicaragua?

Nicaragua bied een perfecte mix van cultuur en natuur. Het land is nog niet ontdekt door de grote massa en niet overlopen. Door Nicaragua backpacken is makkelijk en goedkoop. Ook voor outdoorliefhebbers is er genoeg te doen. Je kunt er vulkanen beklimmen, surfen, fietsen, wandelen door het regenwoud en in de bergen en wat dacht je van canyoning in de Somoto Canyon. Voor niet te veel geld heb je een kamer en eet je een hapje bij een lokaal tentje.

Het land heeft alles in zich om een top reisbestemming te worden. Na een tijd van onrust is het land weer veilig om door te reizen. (zie het volgende hoofdstuk ).

Is het veilig in Nicaragua?

Net als in diverse andere landen in de regio kan de situatie in Nicaragua elke keer anders zijn. Op het moment dat wij reisden was er niks aan de hand en konden we veilig met het o.v. door het hele land reizen. Helaas ontstonden er niet lang daarna onrusten bij de bevolking wat leidde tot ongewenste en soms onveilige situaties voor reizigers en werd door Nicaragua backpacken afgeraden. Inmiddels is er in het grootste deel van het land weer groen licht, yes!

Een fijne site om in de gaten te houden is die van onze eigen overheid. Zij geven aan of het echt gevaarlijk is (rood, negatief reisadvies), of er veiligheidsrisico's zijn of dat het helemaal veilig is in een land.  Mocht je zelf die kant uit gaan kijk dan zeker even naar de actuele gegevens over veiligheid in Nicaragua op de site.

NB Bij een negatief reisadvies van onze regering betalen sommige reisverzekeringen niets aan je wanneer er wat gebeurt!

Welk visum heb ik nodig?

Nederlanders die door Nicaragua backpacken mogen dat doen voor maximaal 90 dagen zonder visum. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn en bij aankomst schaf je een verplichte toeristenkaart aan (10 USD, prijs 2018). Je mag tijdens het door Nicaragua backpacken in- en uitreizen zo vaak je wilt mits je de termijn van 90 dagen niet overschrijdt binnen maximaal 180 dagen. Ook is het officieel verplicht een bewijs te hebben dat je ook weer vertrekt, maar bij ons werd er niet naar gevraagd.

Let op: situaties kunnen altijd veranderen dus controleer deze info nog even goed voor je daadwerkelijk op pad gaat of je ticket boekt!

Door Nicaragua backpacken: het (openbaar) vervoer.

Als echte die-hard backpacker ga je wat mij betreft nog steeds zoveel mogelijk op pad met het openbaar vervoer. Zo leer je het land en de lokale bevolking het best kennen.  Treinen zijn er niet in Nicaragua dus je doet alles met de bus en soms met een boot. Wij deden al onze reizen met het openbaar vervoer en voelden ons veilig. Wij spreken een paar woordjes Spaans en redden ons verder met wat Engels en handen en voeten.

Nicaragua backpacken de Chickenbus in Granada Nicaragua

Welke bussen zijn er in Nicaragua?

Wanneer je met de bus door Nicaragua reist kun je kiezen uit de gewone, of chickenbus, waar voornamelijk lokalen gebruik van maken. Eventueel kun je ook kiezen voor shuttle bussen. Zij gaan echter vaak pas bij voldoende aanbod en zijn een stuk duurder. (Denk aan ongeveer 4 a 5 keer zo duur)

De bussen in Nicaragua zijn van redelijk goede kwaliteit. We hebben 1 keer stilgestaan met pech en dat was binnen no time door de chauffeur en bijrijder opgelost. Wel zitten bussen altijd vol tot zeer vol en zijn ze niet altijd lekker geveerd zodat je onderweg aardig wat trilt. Onderweg komen er regelmatig verkopers met eten en drinken door de bus, dus honger zul je niet snel hebben.

Is het makkelijk en veilig om de bus te pakken?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er rijdt wel een bus. Dit maakt door Nicaragua backpacken prima te doen. Meestal rijdt de bus meerdere malen per dag, op enkele bestemmingen wat minder. Goed informeren is dus key als je met de bus op pad gaat. Houdt ook rekening met lange reistijden.

Wil je een bus pakken maar weet je niet goed waar hij precies staat? De lokalen (of je hotel) helpen je graag op weg richting het centrale busstation. Daarnaast heeft iedere bus een soort eigen "propper"/bijrijder. Als je roept waar je naartoe wilt is het juiste mannetje al snel gevonden. Je backpack gaat óf op de bus of onderin het vak. Een enkele keer neem je hem mee en gaat hij in het bagagerek. In de bussen is het veilig, maar houd je geld en dergelijke bij je voor alle zekerheid..

Kaartjes voor de bus koop je gewoon bij de chauffeur. Prijzen voor buitenlanders zijn hetzelfde als die van locals. Reken op 5 a 7 US Dollar per langere rit. Binnen een stad is het vaak rond de 1 a 1 1/2 USD.

Vaak is het busstation naast een (grote) markt. Als je dus nog wat wilt kopen voor onderweg kan het vaak voor het opstappen.

Veerboten

Veerboten zijn er een stuk minder dan bussen en het gebeurt regelmatig dat lijnen ineens vervallen. Zo konden we helaas niet meer van Ometepe naar de noordkant van het meer richting Rio San Juan, maar moesten we de bus pakken en omrijden. Ook de veerboot van Granada naar Ometepe is vervallen en je reist nu over land. Informeer goed voor je op pad gaat om ellende te voorkomen!

Een brommer huren

Het kan ook leuk zijn om een brommer te huren en een gebied zo op je eigen gemak te verkennen. Wij deden het o.a. op Ometepe en bij San Juan del Sur. Je huurt ze gewoon met je Nederlands rijbewijs. Vaak wordt er om een borg gevraagd of een (kopie van) je paspoort. Vergelijk prijzen en controleer ter plekke op schade. Let op; de wegen kunnen soms minder zijn. Je huurt een brommer vanaf ongeveer 20 USD per dag. Niet het allergoedkoopste vervoersmiddel maar wel erg leuk.

Wat is de beste reistijd voor Nicaragua?

Ga je door Nicaragua backpacken dan is de beste tijd om dat te doen in onze wintermaanden, van ongeveer november t/m maart. In april en mei is het droog en drukkend warm en kan het erg stoffig zijn, dus die kun je beter vermijden. Van mei tot oktober is de regentijd kun je last hebben van flinke buien met harde wind.

Van juni tot december is het orkanentijd en kun je in het oosten last hebben van tropische stormen met zware regenval en overstromingen tot gevolg.

De kuststreek is de warmste regio en kan de temperatuur oplopen tot tegen de 40 graden en koelt het 's nachts niet veel af. Ik liep in februari in Léon dag en nacht in een korte broek en hemdje. Is het daar te warm dan kunnen de bergachtige gebieden verkoeling bieden. In het hoogland is de maximumtemperatuur ongeveer 22 tot 24 graden terwijl het kwik ‘s nachts kan dalen naar tien tot vijftien graden gemiddeld.

Wil je richting de Corn Islands? Houd er dan rekening mee dat er in het noorden t/m februari veel regen kan vallen met harde wind. Wij hebben ze in februari overgeslagen omdat het weer slecht was en we later nog naar Belize gingen en genoeg tijd hadden voor mooie eilanden en strand.

Granada Nicaragua

Sfeervol straatbeeld in Granada Nicaragua




Geldzaken

De munteenheid in Nicaragua is de Cordoba.1 Euro is ongeveer 37 Cordoba en een Dollar 31 (jan 2019). Betalen doe je in Cordoba's of US Dollar. Op kleine marktjes, in winkels en de busritten betaal je met  Cordoba's

In alle grotere dorpen en steden kun je prima pinnen met je Europese bankpas. Wij hebben ING en ABN Amro en beiden werkten prima. Voor alle zekerheid kun je het beste wat Amerikaanse dollars meenemen en wij hadden ook wat Euro's meegenomen.

Onze taxi van het vliegveld naar ons hotel in Granada 's nachts betaalden wij contact met USD. Een creditcard hebben we ook altijd bij ons voor noodgevallen maar die hebben we niet hoeven gebruiken.

Overnachten in Nicaragua

Er is genoeg keus uit hotels en hostels. Wij zijn gewend om ter plekke vaak nog wat af te pingelen maar in Nicaragua hadden we er weinig succes mee. Een enkele dollar hier en daar, meer ging er niet af.

Onze eindconclusie na de maand door Nicaragua backpacken is dat je net zo goed van te voren een slaapplek kunt boeken. Wij gebruikten Booking.com. Een prima site die vaak dezelfde prijs biedt als bijvoorbeeld Agoda, die in eerste instantie goedkoper lijkt. Als we een lange busrit achter de rug hadden was het wel zo fijn om ons slaapplekje al geboekt te hebben. Bovendien was er op een aantal plekken minder keus als we binnenliepen en waren de leukste hotels vaak al vol.

Een dormroom heb je vanaf ongeveer 9 - 12 USD, een privé kamer kost je tussen de 20 USD (mindere kwaliteit). Vanaf 25 USD is de kamer al een stuk beter en wil je luxe gaan dan betaal je ongeveer 50 a 60 USD.

Zoek je nog een bijzonder hotel?

In Granada sliepen we in Hotel con Corazón. Een hotel waarvan alle winst naar onderwijsprojecten gaat en die lokalen in dienst heeft. De kamers zijn prima, er is een zwembad en het ontbijt is geweldig!  Boek hier je direct je kamer in Hotel con Corazón

 

In León sliepen we een paar nachten in Al Sole Guesthouse. Een topplek met fijne kamers, goede wifi, een binnentuin met zitjes en hangmatten om te relaxen en een gezamenlijke keuken. Onze kamer was 25 USD en echt de beste deal die we de hele reis hadden. Let op; het guesthouse is erg populair en kan lang van te voren al volgeboekt zijn.

Al Sole Guesthouse Nicaragua

Wil je nog meer tips voor bijzondere hotels in Nicaragua? Klik dan hier door naar het bericht met al mijn tips!

Eten en drinken

Net als in veel landen kun je in Nicaragua overal op straat eten en drinken kopen maar er zijn ook restaurantjes, van simpel tot luxe. Koop je lokaal dan zijn de prijzen vaak wel de helft en soms zelfs een derde.

De hoofdingrediënten van maaltijden zijn rijst, bonen, mais en de lunch is de belangrijkste maaltijd. Er wordt veel gefrituurd en er wordt weinig gebruik gemaakt van kruiden.

Een eenvoudige en goed vullende lokale maaltijd heb je al vanaf rond de 90 Cordoba (3 USD). Voor dat bedrag krijg je wat vlees, Gallo Pinto (rijst met bonen), plataan (gebakken banaan) en wat salade. Op de markt koop je het lekkerste verse fruit al voor een paar Cordoba.

Lekker om te proberen:

  • Quesillos: een kleine, dunne tortilla met daarin kaas, uien crème en soms wat pittige saus.
  • Tres Leches: een nagerecht dat bestaat uit cake(bloem/ei) met een mix van 3 verschillende soorten melk
  • Nacatamales: deeg van meel en boter met een vulling van aardappelen, rijst, kip of varkensvlees, tomaat, ui en paprika.

Nog wat prijzen om je een idee te geven:

  • Cola; van 10 (lokaal) tot ongeveer 30 Cordoba in een groter restaurant
  • Bier (Tonia/Victoria) tussen de 35 en 45 Cordoba
  • Een losse banaan tussen de 3 en 5 Cordoba

Inentingen en je gezondheid

Ga je door Nicaragua backpacken dan kan het zijn dat je inentingen nodig hebt.  Op de site van de LRC kun je precies zien welke inentingen je per land nodig hebt. Entingen halen kun je bij de GGD maar soms ook bij een huisarts, of bijvoorbeeld bij de Travelclinic in Rotterdam. Ben je prijsbewust, vergelijk dan een paar sites want kosten kunnen verschillen, ook tussen verschillende GGD's.

Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden-Amerika het Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen  en kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen.

Hoe lief die honden, katten en andere dieren ook zijn....in Nicaragua is Rabiës een probleem, dus let op bij contacten met dieren.

Kraanwater in Nicaragua is niet betrouwbaar dus het gebruik van flessenwater wordt aanbevolen. Wij vulden onze flesjes vaak in de hotels waar we sliepen en lukte dit niet dan kochten we grote flessen in de winkeltjes.

 

Wat je zeker niet moet missen tijdens het backpacken door Nicaragua:

  • Granada; kleurrijke panden, klinkerstraatjes en een geweldige markt.
  • Léon: koloniale panden, minder toeristen, lokale bevolking, buitenleven.
  • Isla de Ometepe: vulkanen, hagelwitte stranden, wildlife.
  • San Juan del Sur en omgeving: sun en fun. Stranden, surfen en zwemmen. Veel backpackers, gezellig maar ook rustige stranden.
  • Rio San Juan: Groen, weinig toeristen, natuur en lokale bevolking.
  • Matagalpa: bergen, nevelwoud, wandelen.
  • Somoto Canyon en Esteli: prachtige natuur, canyoning en Street Art.
  • Corn Islands: paradijsje met palmbomen, snorkelen en zwemmen.

brulapen op Ometepe Nicaragua

 

Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk tips te geven voor wie er door Nicaragua backpacken gaat. Mocht je dingen missen of aanvullingen hebben? Laat een commentaar achter onder het blog of stuur me een mail!

Meer over Nicaragua vind je op deze bladzijde.

Geplaatst in backpacken, Midden-Amerika, Nicaragua.

2 reacties

  1. Hoi Yvonne,

    Ik lees op je site dat je in Costa Rica bent geweest en in Nicaragua. Wij willen eind december een maand die kant op, maar kunnen niet kiezen tussen beide landen. Kan jij ons verder helpen met de keuze? Wij houden het meest van natuur, actief, cultuur en we houden minder van massa toerisme en strand en steden.

    • Hoi Laura,
      Costa Rica is echt voornamelijk natuur, wel heel erg overweldigend. Ga je voor wildlife dan heb je hier veel meer kans om dieren te zien dan in Nicaragua. De enige stad van betekenis is San Jose en het is prima om je een dag in de cultuur te storten maar dan houdt het wel op. Verder kun je denken aan het bezoeken van een finca en zo de lokale bevolking wat te leren kennen.
      Nicaragua heeft meer een mengeling van natuur en cultuur. Nicaragua is een armer land en nog wat goedkoper. Granada is een soort groot dorp en de markt, de gekleurde huizen en paardenkarren vonden wij top. Ook al ben je geen fan van een stad, dan is dit toch een aanrader wat mij betreft. Léon is wat groter en die zou ik dan laten als je geen stedenmens bent. Wij vinden beide landen perfect voor natuur en actief. Wandelen kun je volop en ook watersporten als surfen, raften, kanovaren en dergelijke zijn volop te beoefenen.
      In beide landen zijn er genoeg plekken die wat meer van het gebaande pad gaan en rustiger zijn. Je kunt ze ook combineren, vanuit bijvoorbeeld Rio San Juan kun je doorsteken naar Costa Rica en dan via de andere kant weer terug.
      Ik hoop dat ik je zo weer een stukje verder heb kunnen helpen. Anders “roep” je maar weer. Veel plezier met het voorbereiden van je reis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *