tempels van Tikal in Guatemala uitzicht

De Maya tempels van Tikal bezoeken

Tijdens je reis door Guatemala mag een bezoek aan de Maya tempels van Tikal zeker niet ontbreken. Midden in de enorme jungle van Petén vind je een overvloed aan grote en kleine tempels. Een aantal ervan toornt hoog boven het landschap uit en een beklimming ervan levert geweldige vergezichten op. Terwijl je door het gebied wandelt is de kans op het zien van dieren groot. Ik bezocht Tikal al twee keer en het is één van de indrukwekkendste Maya-ruïnes die ik gezien heb.

tempels van Tikal uitzicht van tempel IV

Uitzicht vanaf tempel IV

De tempels van Tikal.

In 1848 stuitte een groep Guatemalteekse ontdekkingsreizigers in de jungle op de tempels van Tikal. Tikal was één van de grootste steden uit het Maya rijk en werd bewoond van ongeveer 400 voor- tot 1000 na Christus. De restanten van deze eens zo grote stad staan midden in de jungle en op diverse plekken steken de tempels hoog boven het groen uit. Tot op heden is slechts 30% van de stad uitgegraven en zijn er ruim 3.000 monumenten bloot gelegd. Tussen de stenen van de tempels en piramides groeien boomwortels die lastig te verwijderen zijn zonder de gebouwen ernstig te beschadigen. De Jungle lijkt het langzaam aan te gaan winnen.

Sinds 1979 zijn de tempels van Tikal en de omringende jungle opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

tempels van Tikal

Hoe kom je er?

De tempels van Tikal liggen in het uiterste noorden van Guatemala bijna tegen de grens met Belize aan. Je kunt vlakbij de tempels slapen maar wat mij betreft is het iets gezelliger om in één van de dorpen bij het meer van Petén te verblijven. Eenmaal daar zijn er meerdere opties om die kant uit te gaan. Je kunt een (dag)tour met gids boeken bij je hotel of één van de kleine reisbureautjes. Ga je liever zelf op pad dan koop je bij deze bureautjes ook heel makkelijk een retourtje voor de bus. Hierbij word je 's morgens opgehaald en na je bezoek weer in het dorp afgezet op een door jou uitgekozen tijdstip.

Kom je vanuit Belize dan steek je de grens over bij San Ignacio. Vanaf daar kun je met de lokale bus naar het meer van Petén reizen of via het meer direct doorreizen richting Tikal. Er is maar één weg naar het noorden, dus iedereen gaat het laatste deel over dezelfde route.

tempels van Tikal, Flores

Wij sliepen in het gezellige Flores aan het meer van Petén.

 

De belangrijkste tempels van Tikal

Om het je makkelijk te maken zijn de grotere tempels genummerd van één tot zes. Bij de ingang kun je een overzichtskaartje kopen en er staat een overzichtsbord met de plattegrond van het complex. De meeste tempels kun je beklimmen, vaak via een speciaal gemaakte houten trap en niet meer via de tempeltrappen zelf.

tempels van Tikal tempel tempel I

Uitzicht vanaf tempel 2

 

Tempels 1 ( Temple of the great Jaguar, 47 meter hoog)  en 2 ( Temple of the Masks, 38 meter hoog) vind je op het centrale plein in het midden van het gebied. Rondom het plein zijn de grote en kleine acropolis.

tempels van Tikal main square tempel I

Tempel I en een deel van het centrale plein.

 

Tempel 3 (Temple of the Jaguar Priest) was één van de belangrijkste tempels en is waarschijnlijk gebruikt als begraafplaats.

Tempel 4 is met haar 65 meter hoogte de hoogste tempel in het complex en perfect om een mooie blik over het hele gebied te krijgen. Hier zie je pas goed hoe de tempels in de Jungle verstop zitten.

Tempel 5 is met 57 meter de op één na hoogste tempel en heeft ook een geweldig uitzicht naar alle kanten.

tempels van Tikal uitzicht op tempel 4

 

Tempel 6 (Temple of the Inscriptions) is één van de laatst ontdekte tempels en heeft een soort "hanenkam" op het dak.

 

 

Hoe lang heb ik nodig voor een bezoek aan de tempels van Tikal?

Wil je zelf de tempels van Tikal bezoeken dan heb je aan een dag voldoende. Het complex is niet al te groot en makkelijk te bewandelen. Ik kan je aanbevelen om vroeg in de ochtend te gaan en zo de grotere groepen voor te blijven. Bovendien kan het in de middag best heet worden en ben je na een aantal uur slenteren wel moe en warm.

Wij reden zelf met de bus van 4 uur 's morgens richting het park en om half twee gingen we terug. Eenmaal daar stond er al een kleine rij en moesten we even wachten tot het park openging. Na binnenkomst in het park verspreid iedereen zich snel en kom je in de ochtend weinig mensen tegen, in de middag wordt het drukker.

tempels van Tikal

Dierenleven

Wat voor mij een bezoek aan de tempels van Tikal zo bijzonder maakt is de grote aanwezigheid van dieren. Dit was al zo tijdens mijn eerste bezoek en ook nu waren we onder de indruk. Van alle plekken die we aandeden tijdens onze reis zagen we hier de meeste dieren en ook nog eens van heel dichtbij.  Vlakbij de ingang troffen we een grote groep neusbeertjes (Koati) aan. Overal vliegen vogels (waaronder de toekan), we zagen een Aouti  en diverse slingerapen. Op weg naar de uitgang werden we getrakteerd op een waar concert van twee groepen brulapen.

tempels van Tikal neusbeertje

 

Spidermonkey at tempels Tikal

 

tempels van Tikal papegaai

 

tempels van Tikal brulaap

De tempels van Tikal praktisch

 • De openingstijden van Tikal zijn van 6 uur 's morgens tot 5 uur 's middags.
 • Kaartjes koop je bij de ingang, toegangsprijs (2018) 150 GTQ (ongeveer 20 USD).
 • Op zondag is toegang gratis voor lokalen en kan het extra druk zijn. Als je kunt kies dan liever een andere dag.
 • Als je na 3 uur een kaartje koopt dan is die ook de volgende dag geldig.
 • Een tour met gids kost je ronde de 100 GTQ en zonder ongeveer 70 GTQ. Kaartjes koop je bij je hotel of in het dorp.
 • Overnachten kan in Flores of het kleinere  El Remate aan het meer van Petén. Vlakbij de tempels zijn ook enkele hotels.
 • Binnen een uur of 6 kun je het hele terrein op je gemak bekijken en de grote tempels opklimmen.
 • In het park kun je een museum bezoeken en is er een plek met een paar souvenirwinkeltjes.
 • Eenvoudig eten en wat drinken kun je bij de eerste parkeerplaats in het restaurant. Hier zijn ook de toiletten.
 • De beste tijd voor een bezoek aan Tikal is december t/m februari, als het minder heet is. Wij bezochten de tempels van Tikal eind maart, dan is het wat heter maar er is genoeg schaduw.
 • Meer informatie over het park vind je op deze site.

tempels van Tikal

Heb jij een bezoek aan Tikal al op je bucketlist staan?

 

Ben je net als ik gek op tempels dan vind je dit vast ook leuk;

De zes mooiste tempels van Mexico

De mooiste tempels va Zuidoost-Azië.

Of klik hier even door naar al mijn blogs over Guatemala!

 

 

 

Geplaatst in backpacken, bucketlist, Guatemala, Midden-Amerika, tempels.

4 reacties

 1. Wat leuk dat er zoveel wildlife is. Dat wist ik helemaal niet!

  De tempels van Tikal zou ik graag een keer willen bezoeken. Alleen trekt Azië nét wat harder 🙂 (En zijn de tickets ook wat betaalbaarder.)

  • Dat van die tickets snap ik helemaal. Midden-Amerika is niet het goedkoopste werelddeel qua vluchten, maar wel een hele mooie regio waar heel veel te zien en doen is. Als je kunt ga zeker een keer die kant op Jenny.

 2. Wow, wat was je er vroeg! En je had wel mooi weer. Ik zag door de wolken af en toe een topje van een andere tempel. En door het regenachtige weer waren de tempels spekglad om te beklimmen. Maar wat is het er gaaf! Dit vond ik echt zo’n plek om nog eens terug te komen.

  • Ik ben er 2 keer geweest en vond het nu nog net zo indrukwekkend. Als je er vroeg bent blijf je de grotere groepen voor, die komen veelal in de middag. Bovendien ga je dan op het heetst van de dag naar “huis” terug.Ik kan een vroeg bezoek wel aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *