Kom tot rust in het drukke Yangon; de Schwedagonpagode

 De Schwedagonpagode is met haar hoogte van 98 meter de grootste pagode (of Paya) van Myanmar en tevens de meest heilige Boeddhistische tempel.  In de tempel worden vier belangrijke relikwieën bewaard van verschillende Boeddha's. Elke dag komen er veel mensen op bedevaart naar deze bijzondere plek. De kegelvormige bakstenen stupa is bedekt met grote gouden platen en versierd met vele edelstenen. Het geheel is gebouwd tussen en 6e en 10e eeuw en langzamerhand uitgegroeid tot een steeds groter complex.

Op de foto's van een kleine tentoonsteling kun je zien hoe het er vroeger uitzag en hoe graag had ik even terug willen gaan om er in die tijd al rond te kunnen lopen!

In 2007 was de Schwedagonpagode het toneel van  een grote protestmars van monniken. Zij voerden een groep van duizenden andere mensen aan in hun strijd tegen het bewind. Eerder in de geschiedenis nam de pagode ook al een centrale plek in binnen protesten.

Bijzondere sfeer.

Als ik binnenloop langs de twee levensgrote beelden die de ingang flankeren en mijn weg vervolg door de lange gang voel ik direct al de bijzondere sfeer van de Schwedagonpagode.  Bij de ingang heb ik mijn sandalen uitgedaan. Ik loop, net als iedereen, blootsvoets over de warme tegels. Helaas is de grote stupa in doeken en houten stellingen verpakt wegens restauratiewerkzaamheden, maar ze maakt zeker geen mindere indruk.

Overal is het druk met mensen die wierook en kaarsen aansteken, bloemen neerleggen en met de handen gevouwen hun gebeden opzeggen. Bij de diverse beelden wordt er als eerbetoon water over het hoofd van Boeddha gegoten. Elk beeld vertegenwoordigd een andere dag van de week. Het is prachtig om te zien hoe de mensen helemaal opgaan in hun rituelen. Zelf maken ze, net als ik, foto's van deze bijzondere plek om er later thuis nog eens naar te kunnen kijken.

 

Handig om te weten:

  • Als je zelf de Schwedagonpagode wilt bekijken houdt er dan rekening mee dat hij op zaterdag en zondag gesloten is!
  • De toegang kun je betalen in dollars of in de lokale munteenheid de kyat.
  • ' s Avonds  kun je eerst genieten van een mooie zonsondergang als het warme licht alles mooi laat kleuren, daarna is alles verlicht met lampen en nog steeds erg druk. Wij hebben een hapje gegeten en zijn later op de avond nog eens terug gegaan, zeker doen!

 

De Schwedagonpagode is een prachtige tempel. Lees alles over mijn favoriete tempels in Zuidoost Azië in dit uitgebreide blog.

 

Wil je weten wat we nog meer zagen in Myanmar en wat onze route was? Kijk dan zeker eens op mijn Myanmarpagina.

 

 

rps20150207_190041

rps20150207_190525

rps20150207_190647

rps20150207_190615

rps20150207_190401

rps20150207_190431

Geplaatst in Azie, Myanmar.

2 reacties

  1. Wat een prachtige website en inspirerende foto’s. De verhalen erbij maken het allemaal nog mooier. Bij het stuk over de Schwedagonpagode proef je tussen de regels door de serene sfeer van de tempel waardoor je helemaal meegenomen wordt in haar reis en haar beleving. Kan niet wachten tot het volgende verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *