Trekking Laos het Nam Ha National Protected Area

Het voelt een beetje verlaten aan als we na een lange en hobbelige rit vanaf Luang Prabang afgezet worden in de stoffige hoofdstraat van Luang Namtha.  Zo op het eerste gezicht is er niet zo veel te beleven maar wij komen hier met een reden; het dorp ligt aan de rand van het Nam Ha National Protected Area. Hier begint onze 2 daagse trekking in Laos.

Het park trekt nog weinig toeristen en binnen de grenzen vind je nog diverse kleine lokale dorpjes. We zijn hier voor een paar dagen trekking in het Nam Ha National Protected Area. We boeken de trip bij Green Discovery en kunnen aansluiten bij een klein gezelschap dat de volgende dag gaat vertrekken, prima geregeld dus!

Wat is het Nam Ha National Protected Area?

Het Nam Ha National Protected Area (NPA) is het belangrijkste en grootste stuk wildernis in Laos. Het grootste deel van het ongeveer 2400 km2 grote park is overdekt met gemengd bos. Het park loopt helemaal door tot aan de grens met China. Door het park lopen drie grote rivieren die eindigen in de Mekong Delta. Naast deze rivierbeddingen zijn er veel hoge bergtoppen, waarvan de hoogste toppen tegen de Chinese grens aan liggen. De trekking die we maken is “Community based” en ondersteunt en draait op inzet van de lokale stammen.

Trekking Laos, dag 1

’s Morgens vroeg melden we ons bij het kantoortje waar we ook onze grote rugzak achter kunnen laten. We zullen twee dagen gaan wandelen en overnachten in één van de dorpjes in het park. Onze groep bestaat uit een Fransman, een Engelse, een Chinees, een Amerikaans stel en een Nederlandse. Samen met onze lokale Khmu gids en een Engels sprekende gids stappen we in een songthaew die ons naar Ban Chaleunsouk brengt, waar onze trekking zal starten. We lopen even door het dorp en maken kennis met de inwoners.

Zoals altijd vraag ik me af wie er nu naar wie kijkt, want zij zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen.

Wat me opvalt is de rust die het dorpje uitstraalt. Diverse dames roken een pijp terwijl ze rustig op een steen zitten of gehurkt in de zo karakteristieke zit van de regio. Het ziet er heel gemakkelijk uit maar ik doe het ze niet na, oefening baart kunst!

trekking Laos Nam Ha National Protected Area

trekking Laos man in hurkzit

Dan wordt het tijd om te gaan lopen. We steken een klein riviertje over en al gauw voert een lang en stijgend pad ons het dal uit. Het is een flinke klim omhoog maar de omgeving is aantrekkelijk groen. Het smalle pad wordt ook door de mensen uit de dorpen gebruikt, dus een kapmes is hier niet nodig. Helaas zien we geen dieren onderweg. Onze gids legt uit dat er door de lokale bevolking veel gejaagd wordt op de dieren, zowel om ze op te eten als voor de verkoop, en dat de dieren zich daarom dieper in het bos teruggetrokken hebben.

 Nam Ha National Protected Area

Slapen in een authentiek dorpje.

Na een aantal uren lopen komen we aan bij Ban Jalouensouk, een schitterend authentiek dorpje. Wij slapen hier niet maar drinken hier een kopje thee om vervolgens naar een ander dorp door te lopen. Men probeert de dorpen allemaal te betrekken bij de trekkings en zo iedereen mee te laten profiteren van het toerisme.

Onze slaapplaats van de nacht wordt Ban Nalan Tai, prachtig aan de rivier gelegen. Als we even uitrusten komen de eerste kinderen ons direct al bekijken, zo jammer dat we elkaars taal niet spreken maar met handen en voeten kom je ook een eind. Een aantal dames verkoopt wat kleine flesjes en blikjes drinken en handgemaakte artikelen voor de liefhebbers. We installeren ons op de matrasjes en onder de klamboes van de grote groepshut waar we vannacht zullen slapen.

Het dorpsleven speelt zich af rond de rivier waar mensen zichzelf en het eten komen wassen, de tanden worden gepoetst en kinderen spelen. Rondom de huisjes lopen varkentjes en kippen en we gaan echt terug in de tijd.

Drinkwater wordt sinds een tijd omhoog gepompt  via een gedoneerde waterpomp, verder wordt alles met rivierwater gedaan. Terwijl wij het dorpje verkennen wordt er in onze hut driftig aan het avondmaal gewerkt en wat rijst, vlees en een paar groentes worden voor ons klaargemaakt boven een houtvuurtje.

Ook wij kunnen ons even opfrissen in de rivier voor we aan het eten kunnen beginnen. Buiten zijn een paar zitjes gemaakt en het eten staat op grote planken waar kaarslicht onze borden verlicht. Na het eten kletsen we nog een tijd na en gaan uiteindelijk moe en voldaan slapen.

Trekking Laos, dag 2; het Nam Ha National Protected Area in.

De volgende ochtend worden we wakker met de dorpsgeluiden om ons heen. Na het ontbijt lopen we door een dicht stuk bos tot we gaan lunchen. Alles is in de ochtend al klaar gemaakt en we eten met onze handen en een groot blad als bord van de rijst en groentes.  Daarna steken we met een bamboevlot de Nam Ha rivier open en komen nu in het park.

trekking

Klimmen en klauteren

We volgen een stroom en moeten veel klimmen en klauteren over omgevallen boomstammen. We lopen door het water en trekken ons op aan boomwortels. De jungle om ons heen is groen, vochtig en dichtbegroeid. We krijgen uitleg over de diverse soorten planten en bomen die we aantreffen. Het lopen gaat niet gemakkelijk, maar het is wel echt fantastisch en ongerept. Hier zou ik graag alleen lopen, maar toch ook weer niet want volgens mij zal ik nooit de weg uit het bos vinden in mijn eentje. We komen een stel dorpelingen tegen die een prachtig netwerk van gaas hebben gespannen in een uithoek van de rivier om daar vis mee te vangen.

Als we het dichte bos weer uitlopen komen we langs rijstvelden en wat bananenbomen. We eindigen de tocht met een spannende oversteek in een smalle boot. Twee aan twee worden we in het snelstomend water naar de overkant gebracht, met een beetje gezonde spanning en een glimlach op het gezicht.

En dan is de tocht ten einde en nemen we afscheid van onze Khmu gids. Een minibus rijdt ons in een uurtje terug naar Luang Nam Tha waar we afscheid nemen van onze mede wandelaars. In het hotel is  de warme douche heerlijk en ’s avonds genieten we in een restaurantje na van deze mooie en interessante trekking door Nam Ha National Protected Area!

Handig om te weten over Nam Ha National Protected Area en trekking Laos:

  • Startpunt trekking Laos: de hoofdstraat van het dorp Luang Nam Tha. Wij boekten onze reis bij Green Discovery. Hoe meer mensen er mee gaan met de trekking, hoe lager de prijs per persoon. Maximaal aantal deelnemers is 10 personen, dus het blijft kleinschalig.
  • Niveau: best wel pittig, op de eerste dag veel stijgen (wandeltijd een uur of 5) en op de tweede dag veel klimmen en klauteren langs de rivierbedding (wandeltijd ongeveer 6 uur). Goede wandelschoenen zijn nodig.
  • Bijzonder: prachtige, ongerepte natuur. Kleinschalig.
  • Let op: je hoeft alleen een dagrugzak met toiletspullen, kleding en wat water mee te nemen. De rest is inbegrepen bij de trekking.

 

Wil je nog meer wandelinspiratie? Kijk dan eens op mijn pagina met alle wandelingen.

Geplaatst in Azie, backpacken, Laos, wandelen, Wandelen buiten Europa.

2 reacties

    • Hoi Jonathan. Wij betaalden 112 USD voor 2 personen. De prijs hangt er vanaf met hoeveel mensen je gaat, gaan er meer mee dan is het goedkoper (tenminste, zo was het toen maar ik neem aan dat dat nog zo is). Wij liepen het bureautje binnen in het dorp om te informeren en vertrokken de dag erop. Onze groep bestond uit 8 wandelaars en gids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *