Ruim 3 weken reisden we met onze backpacks door Sri Lanka. Wat een heerlijk land om zelfstandig te verkennen! Sri Lanka is Azië in een notendop en binnen korte tijd kun je al veel zien.Van tropische stranden tot rijstvelden, olifanten en ander wildlife, theeplantages en tempels. In dit blog vind je onze tips, voorbereidingen en de route Sri Lanka in een dag tot dag beschrijving. Zo reis je met ons mee en krijg je tegelijkertijd de juiste informatie om zelf een reis voor te bereiden.
verantwoord op reis door Sri Lanka!
Het zijn vreemde tijden en reizen is anders. Wil je zeker weten dat het verantwoord en veilig is om naar Sri Lanka af te reizen?
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op deze site van het ministerie van buitenlandse zaken.
Onze reis naar Sri Lanka; de voorbereidingen
Wij houden ervan om veel dingen ter plekke te regelen als we gaan backpacken, vrijheid blijheid! Toch zijn er een paar dingen die je moet regelen voor je reis naar Sri Lanka, namelijk de vlucht, inentingen en het visum. Verder vinden wij het altijd plezierig om het eerste hotel vast te leggen, zeker na een lange vlucht. Het is handig om voor je reis door Sri Lanka eerst de vlucht te boeken want die gegevens heb je ook weer nodig voor het visum.
De vlucht naar Sri Lanka.
Op dit moment zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka en moet je rekenen op minimaal één tussenstop. Dit kan zijn in India (Bombay), of bijvoorbeeld Dubai en Abu Dhabi. Prijzen variëren enorm, afhankelijk van het tijdstip van het boeken en de maatschappij waarmee je vliegt. Zelf vliegen we met Emirates en hebben daardoor een tussenstop in Dubai.
Bij het boeken van het ticket kozen we voor een meerdaagse stop op de heenweg zodat we ook tijd hebben om een indruk te krijgen van Dubai. Bijkomend voordeel is dat we langzaam wennen aan het tijdsverschil en de hitte. Win-win wat mij betreft.
Gezondheid en inentingen
Voor je reis naar Sri Lanka heb je een aantal inentingen nodig. Malaria is er niet anno 2020. Een handige site om een idee te krijgen wat je nodig hebt in Sri Lanka is die van het LCR. Hier vind je per land een advies. Voor inentingen en advies kun je terecht bij de GGD. Begin ruim van te voren.
Het visum voor Sri Lanka.
Er zijn meerdere manieren om je Sri Lanka visum aan te vragen. De kosten voor het visum betaal je bij de aanvraag en bedragen €47. (prijs 2023). Met het visum kun je maximaal 30 dagen in het land verblijven en 2 keer binnenkomen. Wil je langer blijven dan moet je een ander visum aanvragen.
De route Sri Lanka bepalen
De meeste mensen kiezen voor hun eerste reis naar Sri Lanka ongeveer voor dezelfde route. Het komt meestal neer op het rondje linksom of rechtsom. Daarbij is de tijd van het jaar een bepalende factor en natuurlijk ook wat je wilt gaan zien en doen en de tijd die je hebt. Zo kun je tegenwoordig ook weer veilig reizen naar het noorden en noordoosten van Sri Lanka.
Het weer en de invloed op de route door Sri Lanka
Sri Lanka kent twee moessons. In het zuidwesten en westen is de regentijd vanaf half mei tot eind september. In het noorden en oosten is het dan veelal droog. Vanaf oktober tot half april regent het in het hele land wat meer, met name in oktober, november en december. De meeste neerslag valt dan in het noorden en oosten.Vaak in de vorm van flinke buien terwijl het tussendoor regelmatig droog is.
De beste reistijd voor heel Sri Lanka is februari maart wanneer het niet te heet en redelijk droog is.
Op het grootste deel van het eiland liggen de temperaturen het hele jaar door rond de 30 graden. In de berggebieden is het koeler, zoals bijvoorbeeld in Nuwara Eliya. Hier ligt temperatuur normaal gesproken tien graden lager dan aan de kust. Voor je route kan het dus fijn zijn om aan de kust te beginnen, daarna de bergen in te gaan en weer te relaxen aan de kust aan het eind van je reis.
→Lees hier al onze tips voor de leukste hotels en guesthouses in Sri Lanka.
Route door Sri Lanka van 3 a 4 weken.
De exacte route van onze reis door Sri Lanka bepaalden we ter plekke maar een grof plan hadden we wel. In dit blog deel ik onze route met je, inclusief tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden, vervoer en budget.
Klik op de foto om onze route door Sri Lanka groter te zien.
Op weg naar Sri Lanka, een Stopover in Dubai.
Dubai is een leuke stad om iets langer te blijven hangen en je reis te onderbreken wanneer je naar Sri Lanka reist en de stopover kost je niets extra voor het ticket. Wij hadden een nachtvlucht en kwamen in de ochtend aan. Daardoor hadden we twee dagen om de stad te verkennen. In 24-48 uur kun een heel goede indruk krijgen van deze bijzondere stad in het midden van de woestijn.
Bekijk de wereld vanuit de hoogste toren van Dubai, de Burj Khalifa of de iets minder hoge Dubai Frame. Vergaap je aan de enorme wolkenkrabbers aan de Sheikh Zayed Road. Drink een drankje op een mooi dakterras terwijl je geniet van het uitzicht en ga shoppen in de Dubai Mall (zeker even the Souk bezoeken, heel indrukwekkend).
Wandel door de moderne Dubai Marina en Al Fahidi, de oudste wijk van de stad met haar lemen gebouwen. Snuif de geuren van de specerijen souk in het oude Dubai, rijd met de metro over de nieuw aangelegde Palm Jumeirah en sluit af met een paar uur op één van de stranden.
Aanrader voor je verblijf: Savoy Crest Hotel Appartment.
Dubai Marina
Negombo
De meeste mensen landen op het vliegveld van Colombo, een drukke stad die niet echt interessant is. Na een lange reis is het heerlijk om nog even verder te reizen naar een plek met een fijn strand. Wij kozen voor Negombo dat 10 kilometer ten noorden van het vliegveld ligt, een prima plek om je route Sri Lanka mee te beginnen. Negombo heeft een overvloed aan hotels en guesthouses, restaurantjes, winkeltjes en een uitgestrekt strand.
Stap op een klein bootje en maak een tocht door de Dutch Canals en/of de Lagune. Als je zin hebt om vroeg op te staan (of je toch al wakker bent 😉 ) is een bezoek aan de vismarkt de moeite waard. Of wandel op je dooie gemakje naar de kleine haven en bekijk het gekrioel van het verkeer. Bezoek één van de Hindoe tempels, stop voor een lekker sapje, eet je eerste Sri Lanka curry en zie de zon in de zee zakken. Daarna ben je opgeladen om aan je reis door Sri Lanka te beginnen.
* Tip: koop een simkaart voor je telefoon bij de uitgang van het vliegveld van provider Diaolog. Voor rond de 1200 LKR (ongeveer €6, prijs 2020) heb je meer dan genoeg megabyte om te internetten en tegoed om binnen Sri Lanka te bellen.. Handig als je even geen wifi heeft.
- Reistijd: met de taxi een ruime 20 minuten, met de bus (via Colombo) een stuk langer.
- Aanrader voor je verblijf: Angels Negombo.
Anuradhapura
Vanuit Negombo reisden wij door naar Anuradhapura. De voornaamste reden om deze drukke stad te bezoeken is het oude tempelcomplex net buiten de stad. Vanuit ons guesthouse, dat midden tussen de rijstvelden lag, fietsten wij tussen de velden en de mooie natuur rondom de tempels.
Met een tuktuk reden we naar de tempel van Mihintale waar we de dag afsloten met een spectaculaire zonsondergang
Ook bezochten wij het Wilpattu National Park waar we tijdens een safari op zoek gingen naar olifanten, luipaarden en meer. Wilpattu ligt op ruim een uur rijden van Anuradhapura, op de weg vanuit Negombo, en een safari kun je ook goed ter plekke regelen.
- Reistijd; met de bus tussen de 6 en 7 uur, met de taxi rond de 3 uur.
- Aanrader voor je verblijf: Heaven Upon Rice Fields
Sigiriya
Vanuit Anuradhapura reisden we met de bus via Dambulla naar Sigiriya. Sigiriya is vooral bekend vanwege de Lions Rock (leeuwenrots), een enorme rots die ver boven het landschap uitsteekt. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht maar het kan er behoorlijk druk zijn en er hangt een aardig prijskaartje aan (30 USD per persoon). Een mooi alternatief is het beklimmen van de Pidurangala rots bij de kleine tempel (5 USD) waarbij je een geweldig uitzicht hebt op de leeuwenrots en de omgeving.
Ook leuk; met de fiets of te voet een rondje om de rots of nog wat meer door de omgeving fietsen. Onderweg heb je kans op het zien van olifanten, apen en vogels en je bent er praktisch alleen. Het landschap om Sigiriya is geweldig mooi en het grootste deel van het gebied is vlak.
Fan van tempels? Breng dan een bezoek aan de tempels van Polonnaruwa of de prachtige rotstempel, met de bijzondere schilderingen, en Golden tempel in Dambulla. Beide plaatsen kun je makkelijk met de bus bereiken vanuit Sigiriya en zijn leuke daguitstapjes.
Wil je graag olifanten zien? Maak dan een safari naar één van de parken in de omgeving. Vraag even na wat de beste tijd is want dat verschilt per park! Wij bezochten het Hurulo Eco Park, maar je kunt ook kiezen voor Minneriya of Kaudulla NP.
- Reistijd: Bus 2 uur, taxi anderhalf uur (2 uur extra als je in Dambulla wilt stoppen).
- koffieliefhebber? Stop dan zeker bij Cafe Cute aan de hoofdstraat.
- Aanrader voor je verblijf: Nelu Villa
Kandy
Vanuit Sigiriya reisden wij door naar Kandy waar we later op de trein wilden stappen richting Ella. Kandy zelf is een drukke stad met een rustiger deel rond het centraal gelegen meer. In de stad bezoek je de tempel van de tand en voor de liefhebbers zijn er mooie botanische tuinen. Wij deden dit deel weer met een taxi en stopten onderweg een kleine 2 uur in Dambulla waar we de bijzondere rotstempels en de gouden tempel bezochten.
Reistijd: met de taxi via Dambulla, inclusief stop, ongeveer 4 uur. Met de bus, inclusief stop, ongeveer 5 uur.
Rotstempel in Dambulla
Route Sri Lanka; de bergen in.
Hatton en Adams Peak, Nuweira Eliya, theeplantages, Worlds End en Haputale.
Vanuit Kandy reis je via een prachtige route met de trein naar Ella. Deze treinreis is één van de musts in Sri Lanka en daardoor druk, kaartjes koop je het best ruim van te voren! Vanuit Kandy kom je langzamerhand steeds hoger in de bergen van centraal Sri Lanka.
Onderweg zijn er meerdere plekken die de moeite waard zijn. Hatton, Nuweira Eliya en Haputale zijn mooie plaatsen om een paar dagen te stoppen en de omgeving te verkennen. In deze bergachtige regio kun je wandelen naar Adams Peak en Worlds End in het Horton Plains National Park. Daarnaast zijn er de prachtige theeplantages om te bezichtigen.
Ons plan was om in Hatton uit te stappen en daar de pelgrimstocht naar Adams Peak te gaan maken. Helaas was het weer slecht waardoor er een heel grote kans was op regen, onweer en een dichte top. Daarom besloten wij uiteindelijk om niet naar Adams Peak te gaan en direct door te reuzen naar Haputale.
Hier wandelden we in het Horton Plains National Park en reden we door de theeplantages van Lipton's Seat waar we de theeplukkers aan het werk zagen. Daarna bezochten we een theefabriek in de buurt. Absolute aanraders.
- Reistijd trein vanaf Kandy: naar Hatton ruim 2 uur, naar Nanu Oya (Nuweira Eliya) 3 1/2 uur, naar Haputale 5 1/2 uur.
- Aanrader voor je verblijf in Haputale: Silanway Holiday Inn.
De trein naar Ella
Vanuit Haputale is het met de trein nog een klein stukje verder naar Ella. De rit gaat nu voornamelijk bergafwaarts. Ella is een toeristisch dorp met een gezellige vibe met genoeg keuze uit restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Wij sliepen net buiten het centrum in een klein guesthouse waar we vanaf ons terras over de vallei uitkeken.
In en om Ella is er genoeg te doen. Zo wandel je er naar Little Adams Peak, met geweldig uitzicht. Als je dit rond een uur of 9 doet is het nog niet zo druk en heb je na je bezoek tijd genoeg om naar de beroemde Nine Archt Bridge te wandelen om daar de trein te zien aankomen vanaf een uitkijkpunt. Daarna wandel je naar de brug, bekijkt hem van alle kanten, ziet nog 2 treinen en loop je via het spoor terug naar Ella.
Vanuit Ella kun je ook een hike maken naar Ella Rock vanwaar je weer een heel ander uitzicht hebt. In de buurt zijn meerdere watervallen die je kunt bezoeken, van de drukke Ravenna Falls tot kleinere minder bekende. Ben je niet in de bergen gestopt dan kun je vanuit Ella ook de theeplantages van Lipton's Seat bezoeken.
- Reistijd: ongeveer anderhalf uur met de trein vanaf Haputale.
- koffieliefhebber? Stop dan zeker bij Star Beans aan de hoofdstraat.
- Aanrader voor je verblijf: Eco Diamond Palace
- Zoek je een leuke gids? Wij kunnen je Janaka aanbevelen. Wil je zijn gegevens? Stuur me dan even een mail of berichtje.
Tissamaharama
Na onze tijd in de bergen was het nu de tijd om meer af te zakken naar het zuiden Onze eerste stop op dit deel van de route Sri Lanka was in Tissamaharama. Tissa is de perfecte uitvalsbasis voor een safari in Yala National Park (waar je olifanten, beren en luipaarden kunt spotten maar niet alleen bent) of het wat minder drukke Udawalawe National Park. Hier vind je geen luipaarden en beren, wel olifanten en ander wildlife.
Daarnaast is het leuk om de omgeving met een fiets te bekijken. Er zijn diverse meren waar je veel vogelsoorten maar ook krokodillen en vleermuizen kunt spotten. En natuurlijk is het de beste manier om even van het gebaande pad te gaan en het dagelijks leven te aanschouwen of één van de kleine tempels in de stad te bezoeken. Wij sliepen in een huisje op palen aan het meer, echt een heerlijke relaxte uitvalsbasis.
- Reistijd: ongeveer drie uur met de bus, 2 uur met de taxi.
- Aanrader voor je verblijf: Lakeside Cabana
Route Sri Lanka, de stranden in het zuiden en zuidwesten.
Het laatste deel van onze reis bestond uit het aandoen van diverse stranden. De hoeveelheid stranden in dit deel van Sri Lanka is overweldigend en je keus zal afhangen van wat je wilt. Houdt je van rustig of bruisend, wil je zwemmen, lange strandwandelingen maken of gewoon wat op je ligbed wegdromen en een boekje lezen?
Doordat we Adams Peak oversloegen en het een schrikkeljaar was, wat we pas ter plekke in de gaten hadden, hadden we nog ruim een week voor dit laatste deel van onze route Sri Lanka. Met de lokale bus reis je makkelijk van het ene strand naar het andere zodat je er veel kunt aandoen. Wij kozen uiteindelijk voor drie plekken. Eerst het rustige strand van Tangalle en de drukkere stranden van Mirissa en Hikkaduwa waar we gingen whalewatchen, snorkelden en Frank ging duiken.
Andere stranden die ik je kan aanbevelen: Dickwella, Polhena en Unawatuna Beach.
Tangalle Beach
Met de lokale bus reisden we vanuit Tissamaharama richting Tangalle en stapten iets eerder uit in Ranna waar we met de tuktuk naar ons nieuwe paradijsje reden, het Ananaya Beach Resort. Alles klopt in dit super fijne hotel met infinitypool en eigen ligbedden en we boekten zelfs nog een nacht bij.
Rond Tangalle stikt het van de leuke, relaxte stranden. Wij sliepen aan een bijna verlaten strand en wandelden uren langs de zee. Ook stapten we op de fiets en verkenden de rotsachtige schildpadstranden bij Rekawa. Ben je er in de juiste tijd dan kun je hier schildpadden aan land zien komen om hun eieren te leggen. Op de laatste middag gingen we met een klein bootje de lagune op en zagen daar diverse watervogels en apen.
- Reistijd: met de bus ruim een uur. Voor ons hotel nog 2 keer een rit met de tuktuk nog een half uurtje extra.
- Aanrader voor je verblijf: Ananya Beach Resort. Kamer 12 is echt een aanrader voor het beste uitzicht!
Mirissa Beach
Eerlijk? Mirissa Beach vonden we niet zo geweldig. Het hoofdstrand en doorgaande weg waren ons veel te druk. Het kleinere Turtle Beach (met ja, echte schildpadden in zee!) een stuk leuker maar bij vloed was er nauwelijks plek. Gelukkig hadden we echt een super leuk guesthouse met een fijne tuin en een geweldige spa om op terug te vallen.
Vanuit Mirissa kun je whalewatchen en op zoek gaan naar dolfijnen en blauwe vinvissen. Houd er wel rekening mee dat de zee wild kan zijn. Frank ging op pad met Raja & the Whales, een prima organisatie en ik genoot van mijn 90 minuten durende massage bij de Secret Root Spa. ( Een aanrader en met 20 % korting voor wie er in het bijbehorende guesthouse slaapt!).
Wil je wat meer cultuur? Bezoek dan het historische Dutch fort van Galle. Met bus 32 ben je er binnen het uur. In Mirissa zelf vind je ook Instagram hotspot Coconut Hill en gave street art.
- Reistijd: met de tuktuk en bus ongeveer anderhalf uur.
- Aanrader voor je verblijf: The Secret Guesthouse. De 90 minuten massage is echt een aanrader en kost je maar 20 USD, 16 inclusief korting!
Het onderwaterleven in Hikkaduwa
Na het bezoek aan Mirissa had ik mijn twijfels over Hikkaduwa maar omdat Frank er graag wilde duiken en het een rif voor de deur heeft gingen we toch die kant uit. En waar Mirissa ons teleurstelde vonden we Hikkaduwa leuk!
Hikkaduwa heeft een levendige hoofdstraat met heel veel leuke restaurantjes en een overvloed aan overnachtingsmogelijkheden. Het strand is enorm en een stuk minder druk dan dat van Mirissa. Ook de lokalen komen er zwemmen en dat geeft de plek een mooie mix. Het water is er een stuk rustiger en dat is wel zo fijn.
Het duiken is mooi, maar veel koralen zijn er niet. Wel kun je er schildpadden, dolfijnen en zelfs een walvishaai tegenkomen als je geluk hebt. Vanaf het strand zit je binnen no time op het rif en we hebben onze snorkels goed gebruikt. (Wie er geen eigen snorkels heeft kan ze huren). Bij Turtle point komen de schildpadden aan de kust (ze worden met zeewier gevoerd) en kun je ze makkelijk zien. Ook zag ik al wandelend een grote groep jonge blacktip reef sharks, super! In het water bij Turtle point kun je ook goed snorkelen en regelmatig kom je, naast veel vis, een schildpad tegen.
Wij bezochten Galle vanuit Hikkaduwa en vergaapten ons aan de indrukwekkende oude panden die geheel in stijl zijn ingericht als winkel, hotel en dergelijke. Ook is er een kleine tempel en een oude stadsmuur met poort, die nu deels in de steigers stond. Heen met de bus en terug met de trein.
- Reistijd: met de bus ongeveer twee uur van Mirissa naar Hikkaduwa.
- Koffietentjes genoeg in Hikkaduwa. Zoals The Coffee Shop (536 Galle Road)
- Koffie (met appeltaart!) en een mooie plek om even te relaxen in Galle: Tallentire House (51 Pedlerstreet)
- Aanrader voor je verblijf: Villa Red Lobster.
Route Sri Lanka, de cirkel is rond. Terug in Negombo.
Na drie nachten in Hikkaduwa gingen we voor de laatste nacht terug naar Negombo Beach. We sliepen in een enorm luxe hotel voor 112 USD. Voor dat bedrag hadden we een prachtige kamer met bad én regendouche, aan het strand, met infinitypool, enorm ontbijtbuffet en luchthaven shuttle op de door ons gewenste tijd. De perfecte plek om onze route door Sri Lanka mee af te sluiten. Als je even kunt, het hotel is echt een mega aanrader, we voelden ons de koning te rijk.
Naast zwemmen en relaxen gingen we ook lekker eten, zagen we de zon ondergaan vanaf ons eigen balkon en spoelden we het luie zweet af in bad én onder de regendouche. Ook slenterden we naar het Old Dutch Canal. Op deze laatste dag viel het ons op dat er meer aan ons hoofd gezeurd werd dan op de eerste dag. Een duidelijke invloed van het minder wordende toerisme door het coronavirus.
- Reistijd: met de taxi ongeveer 2 uur. Met de trein en bus een stuk langer, via Colombo.
- Koffie drinken en lekker eten doe je bij Blue By You.
- Aanrader voor je verblijf: Hotel Pledge Scape! Wat een verwennerij.
Jouw route door Sri Lanka
Zoals je wel ziet hebben wij alle tijd genomen om op onze route door Sri Lanka de wat meer bekende plekken te combineren met wat kleinere uitstapjes van het gebaande pad. Drie en een halve week is natuurlijk ook best een lange tijd. Veel mensen hebben maar 2 weken vakantie en slaan dan bijvoorbeeld Anuradhapura over omdat dat tocht iets meer uit de route ligt. Anderen pikken wat minder strand mee. Omdat Sri Lanka zo gevarieerd is is er altijd wel weer een mooie route te bedenken.
Omdat wij gaan voor kwaliteit boven kwantiteit kozen we er voor om het noorden en noordoosten niet in onze route op te nemen. Niet alleen was het niet de beste tijd van het jaar voor deze regio maar we ook veel meer moeten reizen en alles met meer haast moeten doen. En dat terwijl wij het juist zo leuk vinden om even de tijd te nemen. Een lokale markt te bezoeken, zomaar wat rond te wandelen of fietsen....
Bij een volgend bezoek gaan we zeker naar Jaffna en snorkelen en duiken bij Trincomalee bij Pigeon Island. Of nog meer wandelen in bijvoorbeeld Sinharaja Forest.
Wat je ook kiest, ik weet zeker dat je een fijne vakantie krijgt in Sri Lanka. Nu maar heel hard duimen dat er snel een eind komt aan al die corona ellende. Ik wens je vast veel plezier!
Je vindt al mijn blogs over Sri Lanka op de speciale pagina.
Voorbereiding: onze tips voor een mooie reisgids Sri Lanka
Volg je graag. Wij vertrekken 4 maart naar SL
Lekker vooruitzicht Annemarie, Ik wens je vast veel plezier!