Ngwe Saung beach.

Als je tijdens je reis door Myanmar op zoek bent naar een strand en je wilt er niet voor in het vliegtuig stappen dan is dit de plek voor jou. Op 6 uur rijden (met de bus) van Yangon lonken het witte zand en het warme zeewater van Ngwe Saung Beach. De (wat rijkere) inwoners van Yangon brengen hun weekenden graag aan dit 7 kilometer lange strand door. Zo ontsnappen ze even aan de warmte en drukte van de stad.

Met de voetjes in het witte zand.

Het is 's morgens even slikken als we vroeg moeten opstaan om de taxi te nemen die ons bij het buiten de stad gelegen busstation afzet. De kaartjes hebben we gisteren al gekocht dus het is puur een kwestie van melden dat we er zijn. Langzaam aan wordt het licht en ontwaakt alles om ons heen. Op het busstation is het al lekker druk aangezien veel bussen in de vroege uurtjes vertrekken.

rps20150305_115555

De beloning van het vroege opstaan is er als we rond 1 uur in Ngwe Saung Beach aankomen, onze tas afgooien bij het hotel. Niet veel later zitten we al lekker met onze voetjes in het zand en genieten van een koel drankje en het ruisen van de golven.

Tweedeling.

Het strand van Ngwe Saung Beach kent een soort tweedeling. Het eerste deel ligt bij het dorp en daar zie je voornamelijk lokale mensen. Aangezien Myanmar nog redelijk verschoond is van toerisme en de mensen zelf  nog veelal gekleed te water gaan ben je in bikini een vreemde eend in de bijt. Hoewel niemand er iets van zegt en er ook enkele bikini's te koop zijn in de winkeltjes, wordt er wel met grote ogen gekeken naar deze vlotte badkleding. De klant is koning en als je af en toe wat eet of drinkt in een klein kraampje  kun je gerust je handdoekje spreiden. Wees wel bereid om wat nieuwsgierige blikken te trotseren.

De eerste middag vermaken wij ons hier prima onder het parasolletje en natuurlijk ook met het kijken naar de mensen. Niet alleen de mensen uit Myanmar zijn nieuwsgierig!

rps20150305_115955

Het zuidelijke deel van Ngwe Saung Beach

De rest van de tijd brengen we toch voornamelijk aan het meer zuidelijk gelegen deel van het strand door. Hier vind je een prima mengeling van toeristen en mensen uit het land zelf. Helaas hebben we de pech dat, in verband met een nationaal lang vrij weekend, de hier gelegen bungalows allemaal vol zitten. We kunnen hier helaas niet slapen. Vanaf het dorp is het een kleine 45 minuten lopen, 15 minuten fietsen of een paar minuten op een een motortaxi om hier te komen, dus geen enkel probleem.

De plek die we gevonden hebben  bij het restaurant en de huisjes van Shwe Hin Ta heeft parasols en ligbedjes. Als klant kun je hier ook gewoon kunt gaan liggen. Voor een lekkere shake, een sapje, kopje koffie of goede lunch slenteren we dan af en toe naar het terrasje. Hoe heerlijk is dan toch weer het simpele leven. Zon, zee, rust, eten en drinken en een goed boek, meer heb je soms niet nodig! Het snorkelen valt hier helaas tegen dus dat doen we niet zo vaak.

 

rps20150305_115925

rps20150305_120029

De vissers van Ngwe Saung Beach.

Aan het eind van de middag komen er steeds meer longtail bootjes aanvaren. Er worden grote netten vol met sardines binnengehaald. Altijd interessant om te zien. De spartelende sardines die op de grond belanden worden onder luid gelach door veel mensen opgeraapt. Vanavond gratis vis!

rps20150305_115628

rps20150305_115803

Het dorp.

Het dorp zelf is klein en telt een aantal zandstraatjes met eenvoudige huizen. Er even doorheen lopen geeft een mooie kijk in de keuken. Ik word een paar keer aangesproken door mensen die wat beter Engels spreken en uitgenodigd om even binnen te komen kijken. Ik vind een prima plek om mijn grote klamboe achter te laten. De baby van deze mevrouw zal rustig slapen in het natte seizoen.

rps20150305_115855

Handig om te weten.

  • De busrit van Yangon kostte ons 11.000 kyatt heen en 10.000 kyatt ( tussen en 9 en 10 Euro) terug. De rit kost je ongeveer 6 uur inclusief een stop om te eten of voor het toilet. Kaartjes koop je het best 1 dag van te voren. Dit kan via het boekingskantoor tegenover het treinstation of eventueel via je hotel (soms iets duur).
  • De bus zet je af in het dorp, of iets zuidelijker afhankelijk van je slaapplek.
  • Als je in het weekend reist is het verstandig om al ruimer (een week) van te voren  uit te kijken naar een goede bungalow. Tijdens feestdagen heb je wat meer geluk nodig om een leuk plekje te bemachtigen. Er is altijd nog wel iets te regelen.
  • Als je in het dorp slaapt heb je 's avonds de keus uit veel restaurantjes. Dit is een groot voordeel van het slapen hier vergeleken met het zuidelijke deel waar de keuze beperkt is.

 

Wil je lezen waar ik allemaal geweest ben in Myanmar kijk dan eens even op mijn speciale pagina!

 

rps20150305_120145

 

 

Geplaatst in Azie, Myanmar.

4 reacties

    • Ik doe mijn best….het is hier vandaag wel windstil en best een beetje warm. Net maar even een ijsje en veel water drinken dan hou ik het net vol

  1. Sluit me aan bij Margot. Het is heerlijk om zo met jullie mee te reizen. Geeft echt het gevoel dat ik zelf met mijn voetjes in het zand zit in een heerlijk warm klimaat. Handig ook dat je al die fantastische tips er bij geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *