Kauwen en spugen; de gevaarlijke verslaving van betel quid.

We hebben genoten van onze vier weken in Myanmar. Eigenlijk is er maar één ding waar we allebei maar niet aan konden wennen. De vieze, verslavende en tevens gevaarlijke gewoonte van het kauwen van betel quid. Het begon direct al in de taxi van het vliegveld op weg naar ons hotel in Yangon. De chauffeur had een bolle wang en was continue iets aan het kauwen. Toen we stonden te wachten voor het stoplicht draaide hij het raampje open en spuugde een flinke straal rood spul naar buiten. Vervolgens  begon hij direct weer flink door te kauwen en later nog een paar keer te spugen. 

Rode fluimen.

Dit bleek de introductie tot vier weken lang kauwende, bollende wangen en lachende rode monden. Mensen met de mond vol rood spul die je antwoord geven op je vragen. Flatsen die op straat gespuugd worden en je soms maar nét missen. Hééél veel indringende geluiden van kelen die geschraapt worden gevolgd door een fluim die vervolgens als oud vuil op straat blijft liggen. Zelfs de vloer van de tempel is niet veilig en zit onder de rode vlekken. 

rps20150324_172953

alarm;  betel quid fluim

 

Wat is betel quid?

De betel is het blad van de piper betle plant en staat bekend om haar medicinale en stimulerende werking. Betel quid wordt voornamelijk in Azië gebruikt. Naast het blad zitten er diverse andere dingen in het pakketje waaronder de arecanoot (ook betelnut genoemd). Van deze noot gaat een een stimulerende uitwerking op het zenuwstelsel uit. Het geheel wordt aan elkaar geplakt met een dikke witte vloeistof, calcium hydroxide of slaked lime genoemd. Geregeld wordt er tabak aan de mix toegevoegd en diverse kruiden. Het pakketje wordt in één keer in de mond gestopt en goed gekauwd zoals men vroeger pruimtabak kauwde.

 

Waarom betel quid?

Als je het de mensen vraagt geven zij aan dat ze pakketjes kauwen als middel tegen bijvoorbeeld tandpijn. Onze motortaxi chauffeurs gaven aan dat ze er goed alert van bleven en hun vermoeidheid niet voelden ( En daar zit je dan bij hem achterop en zoeft over de wegen, ehmm). Het schijnt ook gebruikt te worden als adem verfrisser, maar dat ruik ik persoonlijk niet zo ☺. Wat ik zie is een hele grote groep mensen die betel quids koopt en gebruikt zoals anderen sigaretten roken. Voor zover ik het kan zien gaat er een aardig verslavende werking vanuit. Fervente gebruikers zijn te herkennen aan de rode tanden en mond. Als je iemand met een stralend setje witte tanden ziet is dat bijzonder.

 

rps20150324_172539

rps20150324_172552

 

 

 Op bijna iedere hoek van de straat staat wel een klein kraampje dat de pakketjes maakt en verkoopt en het is heel gebruikelijk om bij zo'n kraampje te kopen.

rps20150324_172738

 

Nare gevolgen.

Helaas zijn er vervelende consequenties voor diegenen die tabak toevoegen aan de betel quid. Uit onderzoek is gebleken dat het geregeld kauwen lijdt tot mondkanker, vooral op de plek waar alles tussen het kauwen door in de mond rust. 

Toen wij vanuit Myanmar in Thailand kwamen was het één van de eerste dingen die ons opviel. Geen rode vlekken op de vloer, geen rode monden en geen gerochel en fluimen. Zaaalig!

Zo af en toe zie ik iemand die toch nog die dikke wang en rode mond heeft, zoals de medewerker van ons hotel hier op Koh Tao. Ik was juist mijn blog aan het schrijven toen zijn oog viel op de foto van de rode tanden in mijn foto bovenaan het bericht. We raakten in gesprek en het bleek dat hij uit Myanmar kwam, hoe kan het ook anders. Daarna hebben we met z'n tweeën zo'n anderhalf uur foto's van zijn thuisland gekeken op mijn tabletje. Eigenlijk net zo leuk. Gevolg is wel dat ik nu nog op mijn balkonnetje de blog af heb moeten maken maar dat is geen straf in dit lekkere klimaat.

Heb jij weleens moeite gehad met een traditie of gebruik in een land waar je op reis was?

Wil je nog meer verhalen lezen over mijn reis door Myanmar kijk dan zeker even op mijn speciale pagina!

 

 

Geplaatst in Azie, Myanmar.

2 reacties

  1. Wat een leuk bericht! Heb je het zelf ook geprobeerd?
    Dit was voor mij ook iets waar ik inderdaad niet aan kon wennen, maar wat ik tegelijkertijd heel erg interessant vond! Ik wilde mee doen aan 3 op reis Backpack, dus voor mijn inschrijvingsfilmpje heb ik toen de betel quid geprobeerd! Bah, ik wist niet hoe snel ik het weer moest uitspugen haha.
    Mooie website heb je, ik ga je volgen (:

    Liefs, Yalou

    • Nee, ik heb het niet geprobeerd. Buiten het feit dat het slecht is vond ik het zo stinken dat ik het alleen daarom al niet geprobeerd zou hebben. Het was zo bijzonder om in Myanmar af en toe iemand te zien met een stralend witte lach en echt heel raar om daarna in Thailand te zijn waar (bijna) niemand betel quid gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *