emigreren naar Thailand, Phuket

Emigreren naar Thailand, leven op Phuket

Een leven vol prachtige stranden en een zomers briesje. Waar je 's morgens vroeg gelijk in je slippers schiet en zwemt onder heldere sterrenhemels. Lisa vertelt over het emigreren naar Thailand  en haar leven op tropisch Phuket. Waar hard gewerkt wordt maar ze ook samen met haar man en hun twee adoptiehonden intens geniet.  "Later is nu" !

Lisa over het leven in, en emigreren naar Thailand

Mijn naam is Lisa van Roode, 51 en al 31 jaar samen met mijn lief waarvan nu bijna 4 jaar getrouwd. Samen met de geadopteerde straathonden Bobby en Teddy wonen we op Phuket sinds maart 2015 in ons huis wat we vanaf 2010 hebben gebouwd als ‘retirement home’.  Uiteindelijk besloten we eerder te emigreren naar Thailand en  zijn we er nu al permanent in gaan wonen, want later is nu!

emigreren naar Thailand, wonen op Phuket

Wat is de reden dat je naar Phuket vertrok?

Ik weet nog goed dat ik op 1 januari 2006 uit Nederland emigreerde om te gaan werken in Shanghai op een kantoor waar kleding merken hun producties onderbrachten. Mijn vriend zei; “ ga eerst maar kijken of het echt iets voor je is, dan kom je me volgend jaar tijdens Chinees Nieuwjaar maar ophalen “.

Zelf was ik na zoveel jaren reizen naar Azië voor diverse grote modebedrijven toe aan een volgende stap. Ik wilde zien hoe het was om echt tussen de Aziaten te leven. Ondertussen verkocht hij ons huis in Nederland en zegde zijn baan voor mij op ‘ om de liefde van zijn leven achterna te reizen’.

Het dagelijks leven in Azië

Het Leven in Azië is heel dynamisch. Als ik mijn familie of vrienden in Nederland spreek zeggen ze altijd ‘t gaat z’n gangetje’. Dat heb ik hier echt nooit. Nu komt dat deels ook omdat ik zelf zo’n bezige bij ben. Bovendien zijn wij in die jaren 10 x verhuisd en 5 x geëmigreerd. Best extreem eigenlijk: 2 x Shanghai, 2 x in Hong Kong, Bangladesh en nu sinds 2,5 jaar alweer in ons zelf ontworpen huis op Phuket.

Sinds ons emigreren naar Thailand is mijn man voor het werk iedere dag buiten de deur. Het bereiden van de lunch en 's avonds koken staat op mijn to do lijstje wanneer ik thuis ben. Mijn kookkunsten waren al nooit iets en nu merk ik dat helaas nog steeds niet een hobby van me is. Bovendien zijn boodschappen hier best duur, vooral de westerse producten. Ik ga naar drie verschillende supermarkten en daarnaast nog naar de local market. Daarom halen we nog wel eens iets of gaan we uit eten omdat dat vaak net zo duur is en minstens zo lekker!

Overdag werk ik vanuit mijn studio en heb contact met mijn leveranciers en kantoor in NL. Overal waar ik ga of sta komen onze banjers bij me liggen. Omdat ik vaak op reis ben en ze me dan blijkbaar erg missen, checken ze zelfs als ik 's nachts uit bed glip waar ik ben. Mijn tripjes starten vaak zeer vroeg omdat wij een uur rijden van de airport wonen.

Lisa op Phuket

Veel op reis

Ik reis me een slag in de rondte voor mijn nieuw opgezette merk Yoshiko homeware. Dit is een lifestyle lijn van natuurlijke producten voor in je huis die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Daar was ik wel aan toe na al die jaren geconfronteerd te worden met vragen over kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de textiel….

Ik reis om de week naar een productie plaats in Thailand, China, Hong Kong, Bangladesh, Indonesië maar ook nog iedere 6 – 8 weken naar Nederland. Vorig jaar heb ik er een kantoor geopend. Daarnaast bezoek ik er regelmatig klanten. Dit alles vanwege mijn textielbusiness en t nieuwe merk, waarbij we ook nog de interieurspullen voor derden produceren.

Eigenlijk is het wel een beetje te veel dit jaar. Hopelijk kan dat een onsje minder volgend jaar want dat is wel erg vermoeiend. Maar je moet er alles voor over hebben om een nieuw merk te starten. Morgen bestaan we al weer 1 jaar. Ik ben heel trots dat we ondanks al die beren op de weg zover zijn gekomen en veel mensen ons 'dogoodfeelgood' merk al hebben leren kennen.

De smaak te pakken.....

Inmiddels ben ik alweer een nieuw project gestart. Naast ons huis zijn we net begonnen met de bouw van Coaching Camp Phuket, wat een luxe b&b wordt waar coaches met hun klanten kunnen trainen. Het wordt echt supergaaf met coachingsruimte, groot zwembad en uiteraard helemaal Yoshiko aangekleed. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen voor mensen die niet in de omstandigheid zijn om te emigreren naar Thailand, maar met een week onder begeleiding van een coach beter in balans zijn en hier een prachtige herinnering opdoen.

strand Phuket

Altijd zomer.

Phuket is een prachtig eiland, alhoewel het bij Nederlanders geen goede naam heeft. Wij zeggen altijd tegen elkaar; lekker wegblijven dan! Wij lopen het hele jaar rond op slippers. Ik heb iedere dag een bikini aan met een tuniek erover, heerlijk is dat. Het is altijd zomers hier. De andere kleding hangt in Nederland bij mijn moeder in de kast, je hebt echt 4 seizoenen kledingtype nodig in NL.

We gaan niet meer zo vaak naar het strand en ik ligt helemaal niet meer in de zon. Zwemmen probeer ik wel minimaal 1 x per dag te doen. Niets is er zo relaxed als onder de sterren hemel nog 1 x die pool inspringen; dan ben ik echt dankbaar dat ik hier mag wonen.

Wat moet je echt zien/ervaren als je in Phuket bent?

Op Phuket heb je natuurlijk fantastische stranden. In de Phang Na Bay liggen tropische eilandjes die je echt ziet i.p.v. alleen in de boekjes en waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken of eiland hoppen. Wij wonen dicht bij Nai Harn beach, in het zuidelijke puntje van Phuket. Hier is het nog rustig en laid back, met papa en mama restaurantjes aan het strand van Rawai. Vanaf hier huur je een bootje met kapitein om naar een dichtbij paradijselijk eilandje te varen.

boottocht Phuket

Tips voor fijne restaurantjes;

Overal is het eten heerlijk maar dit zijn een paar van mijn favorieten;

-Rawai View, beachview over de zee aan t zuidelijkste puntje van Phuket met niet overheersende live muziek

-Zondagochtend ontbijten is een feestje bij A Spoonful of Sugar, Nai Harn. De slippers uit en neem plaats op de veranda en geniet van de geuren, kleuren en alles wat er langskomt rijden, terwijl je de heerlijkste smoothies en zelf gebakken carrotcake eet

-Project Artisan, wat meer naar t noorden. Een nieuwe social hangout waar je een hele zondagmiddag met kids zoet kunt zijn. Het eten is er tot in de puntjes verzorgd, er is een mini spa en daarna kun je bij de Grab &Go op t terrein nog wat goodies meenemen. Ze doen er ook workshops

Wat ik het meest mis aan Nederland?

Ik mis eerlijk gezegd niet veel, behalve mijn moeder en vrienden. Ik bezoek Nederland nog regelmatig en ben blij dat ik er niet woon maar heel dankbaar dat ik er geboren ben. Als vrouw krijg je alle kansen om te studeren en we zijn gelijk aan mannen, dat is op veel plekken niet aan de orde. Onze vrijheid is ook een groot voorrecht.

Wat ik juist helemaal niet mis. Het denken in hokjes en overal een mening over hebben, het weer en de files mis ik helemaal niet

Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Zeg nooit nooit, maar wij zijn niet van plan ooit definitief terug te keren.

Mijn tips voor anderen die willen emigreren naar Thailand

Emigreren naar Thailand wordt de laatste jaren lastiger. Regels kunnen van de ene op de andere dag veranderen, dus houd daar rekening mee.

Besef dat je buitenlander bent in een vreemd land. De eerste tijd is dat echt heel vermoeiend en niets gaat zoals je in Nederland gewend bent. Daar ga je bijvoorbeeld naar de Hema en ander naar Blokker en weet precies wat je er vindt. In het buitenland weet je dit soort dingen niet, alleen dat kan in het begin al frustrerend zijn en zeker vermoeiend.

Je moet een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben en flexibel te zijn in het omgaan met situaties die in Nederland op een heel andere manier worden opgelost.

 

Dank je wel voor je verhaal Lisa. Frank en ik hebben meerdere keren door Thailand gereisd en vinden het een heerlijk land. Stiekem hebben we zelf ook al eens gedacht aan emigreren naar Thailand, maar er zijn nog wel wat andere plekjes die ons hart veroverd hebben. Ik wens je veel succes met je mooie product en andere plannen, maar dat zit volgens mij wel snor!

 

Zou het jou wat lijken om te emigreren naar Thailand? En op welk plekje zou je dan willen wonen?

 

Wil je meer lezen over dit heerlijke land? Klik dan even door naar de pagina met al mijn blogs over Thailand!

 

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Mari-Anke over het leven en werken in het binnenland van Alsaka.

 

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

 

Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

 

 

 

 

 

Geplaatst in Azie, emigreren, Thailand.

4 reacties

    • Wij hebben in de loop der jaren heel vaak gezocht naar een plek om ons te vestigen. Een paar keer wat plannen, maar altijd is er iets in de timing waardoor het niet doorgaat…. Ik ben beniewwd wat jullie plannen zijn, en of het uiteindelijk ook zal lukken. Spannend!

  1. Leuk om te lezen en herkenbaar uiteraard omdat ik zelf ook in Thailand heb gewoond. Ik vond Bangkok juist heel gaaf om te wonen, maar op Phuket heb je stad én strand, dus dat is ook zo gek nog niet. Nederlandse vrienden van me (die Engelse les gaven) hebben daar ook een tijdje gewoond, aan de oostkust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *