Karin & Willem wonen en werken in Singapore

Emigreren naar Singapore, wonen en werken in Singapore

Emigreren naar Singapore. Sinds we zelf een paar dagen in deze stad zijn geweest vragen we ons af hoe het zou zijn om er te wonen en werken. Singapore is namelijk typisch Aziatisch maar tegelijkertijd heel westers en schoon!

Karin en haar man zochten een nieuwe woonplek en kwamen uiteindelijk in Singapore terecht. In dit deel van emigreren lees je haar ervaringen. Over het leven in deze grote stad waar het geweldig wonen is. Over de zoektocht naar werk, het aanvragen van een visum voor Singapore en de cultuurverschillen.

Emigreren naar Singapore, het verhaal van Karin

Hoi hoi! Ik ben Karin, 32 jaar en woon samen met mijn man sinds het voorjaar van 2018 in Singapore. Voor we dit avontuur aangingen woonden we vier jaar in Amerika voor de studie van mijn man. Onze verhuizing naar Singapore was heel random en zonder echte reden. We wilden nog niet terug naar Nederland. We zochten iets nieuws, iets anders maar wel met goede mogelijkheden. Ook warm weer was belangrijk en er moest Engels gepraat worden. Singapore werd ons destijds aangeraden. Wij wisten helemaal niets van deze stadstaat en waren er ook nog nooit geweest.

Wat maakt Singapore zo bijzonder om in te wonen?

Singapore is een geweldige stad om te wonen. Er is zo veel te doen. Het verbaast me dat toeristen de stad na 2 of 3 dagen gezien hebben en zeggen dat er niets meer te doen is. Na 2,5 jaar vervelen we ons nog steeds niet!

Singapore is een mix van het Westen en Azië. Dit maakt het ook meteen een goede plek om kennis te maken met dit werelddeel. Eten van stalletjes is veilig, je kunt overal water uit de kraan drinken en de stad is over het algemeen erg schoon. Ook de infrastructuur is perfect en het reizen met het ov is betrouwbaarder dan in Nederland. Vrijwel iedereen praat Engels wat ook fijn is.

Gardens by the Bay Singapore

Gardens by the Bay, één van de vele bezienswaardigheden in Singapore

De Aziatische kant van Singapore

Wij vinden het heel bijzonder en leuk om juist de Aziatische kant van de stad te zien, zoals de bijzondere en vaak kleurrijke feestdagen, tempels en rituelen die op straat uitgevoerd worden (zoals een begrafenis). Elke cultuur hier heeft twee nationale feestdagen waar iedereen vrij voor krijgt, ongeacht of je daar nu aan meedoet of niet. Wij wonen ook niet in een ‘expatwijk’ en daar ben ik echt heel blij mee. Ik hou meer van het lokale leven, wat heel anders is dan het futuristische Singapore wat toeristen zien.

Hindoeïstische tempel Singapore

Kleurrijke ceremonie bij een Hindoestaanse tempel in Singapore

Wat is er minder leuk aan het emigreren naar Singapore?

Een mindere kant van emigreren naar Singapore is dat de lokale bevolking wat meer op zichzelf is. Het is moeilijk om contacten te leggen in Singapore. Daarnaast is het weer ook niet altijd plezierig. Vooral in de zomer is het super heet en benauwd. Maar goed, dat weet je van tevoren en daar wen je ook wel aan.

Integreren in Singapore en contact met lokale bevolking

Dit is het grootste punt wat mij een beetje tegenvalt aan Singapore. Ik vind het moeilijk om contacten te maken met de lokale bevolking ondanks dat ik jaren gewerkt heb en vrijwilligerswerk gedaan heb. In Amerika was dat heel gemakkelijk, maar hier lijkt iedereen wat meer op zichzelf en ze hoeven ook niet per se iets van je te weten. Buitenlanders vallen dan ook niet bij iedereen in de smaak. Het grootste deel van de bevolking wil dat het aantal expats wat hier woont teruggedrongen wordt. Dat kwam tijdens de laatste verkiezingen in 2020 weer duidelijk naar voren.

Zien en doen in Singapore, onze tips voor bezienswaardigheden

Vaak wordt de natuur overgeslagen bij een reis naar Singapore terwijl de kleine stad echt leuke plekjes heeft. Op Pulau Ubin bijvoorbeeld ga je terug in de tijd naar toen Singapore nog uit kleine kampongs (vissersdorpjes) bestond. Je kunt er lekker rondfietsen, wandelen of kajakken. Ook is er veel wildlife te zien zoals wilde zwijnen, apen en neushoornvogels.

Op zondag een wandeling maken door East Coast Park waar iedereen aan het picknicken is, is ook heel leuk. Dan zie je echt hoe het lokale leven eraan toe gaat.

Ook de wijk Katong is echt de moeite waard. Een leuke hipsterwijk die nog helemaal niet zo vaak door toeristen wordt bezocht. Er zitten leuke winkeltjes, barretjes en restaurants. Ook vind je er veel muurschilderingen en mooie Peranakan shophouses

→Lees hier de tips van Frank en Ivonne voor een stopover van een paar dagen in Singapore.

botanische tuinen Singapore

De botanische tuinen van Singapore

Lekker eten in Singapore: hawker centers

Lekker eten moet je gedaan hebben in Singapore! Doe dit vooral bij hawker centers waar verschillende eetstalletjes bij elkaar zitten. Veel mensen doen dit bij de toeristische attracties. Niets mis mee want vaak is het eten daar ook populair bij locals, maar het is veel leuker en nog goedkoper om dat verder weg van het centrum te doen. Dan zie je ook meer van het echte lokale leven. Uncles die gezellig aan het bier zitten en aunties die hun favoriete soap zitten te kijken of roddelen over anderen.

Elke wijk heeft meerdere hawker centers en ze zijn gemakkelijk met Google Maps te vinden. Vaak zit er ook een wet market bij waar je vers fruit en andere lekkere snacks kunt kopen.

Redhill Market emigreren naar Singapore

Lekker eten bij Redhill Market

Strenge regels in Singapore

In Singapore zijn er strenge regels zoals bijvoorbeeld wanneer het om afval gaat. Voor elk akkefietje worden er flinke boetes uitgedeeld, hoewel ik dit in de praktijk erg mee vind vallen en het ons leven totaal niet hindert. De vele regels in Singapore gaan vooral over fatsoensnormen. De stad is daarom ook zo veilig en schoon. Enkele dingen die je niet moet doen: Kauwgom meenemen of kauwen in het openbaar, drugs gebruiken voor je het land bezoekt (ze kunnen controleren), spugen op straat, je afval op straat gooien, en drinken of eten in het openbaar vervoer.

Vakantie in Singapore tijdens de feestdagen en in het weekend

Als je Singapore bezoek tijdens drukke feestdagen, Nieuwjaar bijvoorbeeld, luister dan naar de politie als die aanwijzingen geeft. Alles is hier tot in de puntjes geregeld tijdens grote events. Ook erg luidruchtig zijn in bars of restaurants wordt niet altijd gewaardeerd.

Als je je vakantie kunt plannen naar Singapore, bezoek de stad dan gedurende de week. In het weekend gaan veel Singaporezen ook leuke dingen doen, waardoor het overal extra druk is. En overnacht in Singapore niet via Airbnb. Ondanks dat dat wel aangeboden wordt, is het nog steeds illegaal in Singapore en staan er hoge boetes op.

de rode tempel Singapore

De indrukwekkende rode tempel

Emigreren naar Singapore: werken en een visum regelen

Wie gaat emigreren naar Singapore kan in het begin zonder visum aan de slag. Het enige wat je in Singapore moet hebben om te kunnen werken is een baan. Heb je geen baan dan kun je geen papieren krijgen. Wanneer je een baan gevonden hebt dan regelt het bedrijf automatisch je visa en dergelijke. Singapore heeft als voordeel dat je op een toeristenvisum werk mag zoeken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk is! Regels worden steeds strenger.

Er zijn verschillende soorten werkvisa die samenhangen met salarislimieten. Visa voor lagere salarissen zijn duurder voor een bedrijf om aan te vragen. Een baan in de horeca bijvoorbeeld kan dus erg moeilijk te vinden zijn. Ook moet een bedrijf aantonen dat ze geen Singaporees gevonden kunnen krijgen. Hierdoor vallen al heel veel banen af voor buitenlanders. Daarnaast hebben ze nog een bepaald quotum binnen bedrijven dat voor een x aantal Singaporezen één buitenlander in dienst mag zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking eerder aangenomen wordt.

De arbeidsmarkt in Singapore

Ik zit hier op een ‘dependant pass’, dat wil zeggen dat mijn visum afhankelijk is van mijn man. Ik kan wel werk vinden en mijn visum telt niet mee voor de quota van buitenlanders. Dat is gunstig. Daar staat wel tegenover dat er geen minimum salaris is hier. Je kunt dus goed voor een paar euro per uur je kapot moeten werken. Voor heel veel banen is de markt ook helemaal verzadigd. Voor velen is het heel moeilijk om in Singapore werk te vinden. Veel vrienden van mij zijn soms wel 1,5 jaar aan het zoeken geweest. Ik werkte zelf als dierenartsassistente waar wel veel vraag naar is. Beide banen waar ik aangenomen was, heb ik binnen enkele weken en met minimaal solliciteren gevonden. Heel erg verrassend!

In Singapore heb ik een aantal jaar gewerkt als dierenartsassistente. Echter, de werksfeer van het land past niet helemaal bij mij en ik had eerder al de ambitie om een eigen bedrijfje op te zetten. Ik wilde meer onafhankelijk zijn. Daarom heb ik begin 2020 besloten om ervoor te gaan. Ik ben freelance schrijver en schrijf artikelen en e-boeken over emigreren en reizen voor mijn website Kaat Keeps Going.

Werken in Singapore, mijn ervaring

De banen die ik had was bij lokale bedrijven die vooral een Chinese mentaliteit hebben. Dat is echt een wereld van verschil wanneer je het vergelijkt met een internationaal bedrijf waar ook internationale regels en invloeden zijn. Bij de lokale bedrijven waar ik werkte was er weinig ruimte voor initiatief. Wanneer er dingen fout gaan (vooral wanneer er klanten bij betrokken zijn) is er grote schaamte of gezichtsverlies van het hele bedrijf. Men werkt dan ook echt heel erg volgens de regeltjes en geeft ook niet graag iets uit handen aan iemand die nog aan het leren is. Dat vond ik erg moeilijk en hield mijn ontwikkeling erg tegen. Terwijl ze juist bij het sollicitatiegesprek van alles beloofden! Nee zeggen is ook heel moeilijk hier.

Als er iets mis gaat dan is straffen hier ook doodnormaal. Er is wel eens een keer tegen mij geschreeuwd. Ik wist niet wat me overkwam. Ik ging er tegenin want ik vond het zo belachelijk, maar dan komt ook weer de cultuur naar voren kijken. Werknemers mogen liever niet tegen hun baas ingaan die hoger op de ladder staat en meer te zeggen heeft.

Overwerken is heel normaal in Singapore

Omdat ik veel Chinese collega’s had, werd er op de werkvloer ook veel Chinees gepraat. Best lastig als je contact wilt maken. Daarnaast werkt men hier hard en veel. Heel veel. Ik heb helemaal geen probleem met hard werken en overuren draaien maar niet standaard elke dag. Plus met een scheef oog aangekeken worden wanneer ik wel om vijf uur mijn spullen inpak en vertrek (terwijl er een tweede dienst aan het werk is en het prima aankan). Ik voelde me vaak schuldig als ik een afspraak had en gewoon aan het einde van mijn werkdag weg moest. Ook wordt over tijd vaak niet uitbetaald. .

Dit is mijn ervaring. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het overal zo is. Hoewel ik van veel vrienden, die wel werk hebben bij lokale bedrijven, vaak dezelfde verhalen terug hoor komen. Het lijkt meer te zijn dan toeval.

Emigreren naar Singapore; belasting betalen en AOW in Singapore

Wij betalen onze belasting in Singapore. Singapore is heel gunstig wat dat betreft. Als je bijvoorbeeld $80.000 per jaar verdient (50.000 euro) dan betaal je hier maar 4% belasting. Dit staat gelijk aan zo’n 2.000 euro. Super weinig dus. Het verschil is dat je in Singapore je bruto salaris uitbetaald krijgt. Het jaar erop betaal je pas de belasting. Dat wordt niet automatisch ingehouden zoals in Nederland. De afbetaling van de belasting kun je in een keer doen of per maand. Dus in 2021 betalen we maandelijks de belasting van 2020.

Sinds wij vertrokken zijn betalen we geen AOW meer en bouwen dus ook geen AOW meer op. Elk jaar dat je weg bent uit Nederland krijg je 2% minder AOW. Het tekort kun je, wanneer je weer in Nederland woont, terugkopen. Ik weet niet precies hoe duur dat is en of waar daar uiteindelijk ook voor gaan kiezen. Wij hebben besloten om zelf ook te sparen voor ons pensioen. Dit doen wij al jaren door te beleggen.

Wat mis je het meest aan Nederland en wat mis je juist niet?

Heel cliché maar mijn familie en enkele vrienden mis ik het meeste natuurlijk. Verder zou het fijn zijn als mensen in Singapore iets directer kunnen zijn en niet ronduit ‘ja’ zeggen terwijl iets helemaal niet kan. Buiten de hokjes denken wordt niet vaak gedaan of wordt niet gewaardeerd omdat men zich zo aan de regels houdt. Dat kunnen zelfs simpele dingen zijn zoals salade vragen bij je hamburger in plaats van friet of een cocktail zonder alcohol in een populaire bar. Dat staat dan niet op het menu dus dan kan dat echt niet geregeld worden.

Toen we net geëmigreerd waren naar Amerika miste ik wel dingen als wortelstamp of boerenkool, want dat smaakte heel anders daar. Sinds ons emigreren naar Singapore koken we bijna geen Nederlandse gerechten meer en vinden we het lekkerder om die dingen te eten wanneer we in Nederland op bezoek zijn. We krijgen wel elk jaar een leuk "Hollandpakket" toegestuurd in december met lekkernijen. Dat is altijd een feest!

Wat ik absoluut niet mis is het constante geklaag, de vooroordelen van de Nederlanders en de onvriendelijkheid in winkels bijvoorbeeld. Ook het koude weer mis ik echt niet.

Laksa soep uit eten in Singapore

Laksa soep. één van onze favoriete gerechten uit Singapore




Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Dat is lastig te zeggen. Definitief is wel echt heel vast. We hebben wel gezegd dat we ooit een keer teruggaan, maar voor hoe lang dat weet ik niet. Ik denk dat er plekken zijn waar we liever met pensioen gaan dan in Nederland bijvoorbeeld. Het kan goed zijn dat we na een x aantal jaar weer vertrekken. Op dit moment hebben we het nog erg goed naar onze zin in Singapore en hebben we geen plannen om binnenkort terug naar Nederland te gaan.

Heb je nog tips voor anderen als ze gaan emigreren naar Singapore?

Als toekomstig emigrant moet je veel geduld hebben, flexibel zijn en doorzettingsvermogen hebben, vooral wanneer je obstakels tegenkomt tijdens het verhuisproces. Bereid je goed voor ook al lopen zaken anders dan je gedacht had. Zo lang je kennis hebt kun je dat op verschillende manieren inzetten.

Verder is het erg belangrijk om de taal te kunnen spreken van een land. Hier in Singapore praat bijna iedereen wel Engels maar ze vinden het ontzettend leuk als je er een paar woordjes Chinees (Mandarijn of Hokkien) doorheen gooit of vraagt hoe je dingen in het Chinees zegt.

Als laatste raad ik iedereen aan zo snel mogelijk te beginnen met een sociale kring opbouwen, hoe moeilijk dat ook is. Dat kan via (vrijwilligers)werk, hobbygroepjes, buurtverenigingen en zelfs in Facebookgroepen. Sociale contacten hebben is ontzettend belangrijk om niet in een isolement te raken.

Meer lezen?

Dank je wel Karin. Leuk om te horen hoe het is om te emigreren naar Singapore. Jouw verhaal bevestigt onze gevoelens over hoe het is om in deze bijzondere stad te wonen en werken. Karin heeft een eigen blog over Singapore. Op Kaat keeps going schrijft ze verhalen over reizen en geeft je tips over emigreren en haar leven in Singapore

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Joke over haar emigratie naar België

Ben je nieuwsgierig naar nog meer persoonlijke emigratie verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale emigreren pagina!

Geplaatst in Azie, emigreren, Singapore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *