doen in Hsipaw

Doen in Hsipaw Myanmar, de leukste tips.

Tijdens onze 4 weken in Myanmar was Hsipaw, in het noorden van het land. één van onze favoriete dorpjes. Wat het voornamelijk zo bijzonder maakte was het ontbreken van het grootschalige toerisme en de prachtige trekking en wandel mogelijkheden. Echt zo'n plek waar je makkelijk een week kunt slijten en genieten van de stilte van het platteland van Myanmar. Mijn tips voor de leukste dingen die je kunt doen in Hsipaw.

 

Doen in Hsipaw; maak een meerdaagse trekking

De voornaamste reden van ons bezoek aan Hsipaw was de grote hoeveelheid aan wandelmogelijkheden in de regio. Wij boekten een prachtige twee daagse trekking en sliepen een nacht in een klein Palaung dorpje in de bergen. Echt een heel bijzondere ervaring die we nooit meer vergeten.

Het maken van een meerdaagse trekking door de bergen rond Hsipaw geeft je de gelegenheid wat meer in het leven van de bevolking van de diverse stammen te duiken. Het leuke van een trekking in de bergen rond Hsipaw? Het is hier absoluut nog niet "overlopen" en wat mij betreft echt de moeite waard.

Als je behoefte hebt aan een langere trekking dan is het ook super mooi om naar het dorp Kyaukme te lopen. Dit dorp is nog minder door toeristen bezocht dan Hsipaw zelf.

Wil je meer weten? Lees dan dit blog over onze trekking in de bergen rond Hsipaw.

 

 

Doen in Hsipaw; de ochtendmarkt

Eén van de dingen die je echt moet doen in Hsipaw is het bezoeken van de ochtendmarkt (in het centrum langs de waterkant). Van heide en verre komen de boeren uit de bergen naar Hsipaw om hun verse waren te verkopen. Wat je ziet is vis, groente en fruit, bloemen en diverse lekkere hapjes.

Je moet er wel vroeg bij zijn. De markt begint al om half 5 's morgens en duurt tot ongeveer half 1. Het is echt de moeite waard om je wekker te zetten en in het donker al naar de markt te gaan. De mensen van de  lokale stammen zijn vaak tegen een uur of 7 al weer vertrokken.

 

 

Doen in Hsipaw; wandel naar de Namtok waterval.

Wandelen op eigen gelegenheid vanuit het dorp is makkelijk. Wij liepen naar de Namtok Waterval. Een gave, niet te lastige wandeling over het platteland die door weinig wandelaars gedaan wordt. Vanuit het dorp loop je zo de velden in en kan het genieten beginnen. In maart, aan het eind van de droge tijd, is de waterval klein, maar de route is geweldig. Zelf wandelen is één van de leukste dingen om te doen in Hsipaw.

 

 

Doen in Hsipaw; pak de trein.

Als je van Mandalay naar Hsipaw of vice-versa reist kan dat op meerdere manieren. Eén van de leukste manieren om de afstand af te leggen is per trein. Trek er wel een tijd voor uit, want de trein gaat niet snel.  In de trein kun je vrij rondlopen.

Wij maakten de rit van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin, sliepen daar en reden de volgende middag met de shared taxi naar Mandalay. De kaartjes zijn echt super goedkoop en koop je gewoon in het dorp zelf op het kleine treinstation.

 

 

 

Mijn tip: neem de "luxere klasse". Waarom dat is lees je in het blog over wiebelen en slingeren in de trein.

 

Doen in Hsipaw; lunch of avondeten aan de waterkant.

Hsipaw ligt aan een brede rivier. Ik kan je echt aanraden om minstens één keer een hapje te eten met uitzicht op de rivier. Wat dacht je van het terras van het prachtige teakhouten gebouw van Club Terrace aan de Shwe Nyaung Pin Street?  Staar wat over het water, terwijl het leven op het water aan je voorbij trekt. Eén van de relaxtere dingen die je kunt doen in Hsipaw.

 

 

Doen in Hsipaw; Gewoon lekker wat rondslenteren.

Hoewel Hsipaw niet zo groot is is er van alles te zien en beleven. Zo zijn er diverse kleine workshops waar je bijvoorbeeld kunt zien hoe noodles gemaakt worden. Bij Mister Charles Guesthouse kun je een kaart krijgen waarop alle workshops staan.

Of neem een kijkje in het oude Shan paleis. Tegenwoordig is het gebouw in particuliere handen en wisselend open. Wij hadden pech want de eigenaars waren niet thuis tijdens ons verblijf in het dorp. Als ze er wel zijn laten ze het gebouw graag (gratis) aan je zien.

Op straat zie je dorpelingen maar ook mensen van lokale stammen. Het leven is rustig en trekt langzaam aan je voorbij. Beschouw het straatbeeld eens met een vers sapje van één van de kleine barretjes. Proost!

 

 

 

Dit waren mijn tips voor een paar dagen, zomaar een paar leuke dingen om te doen in Hsipaw. Ik vond het geweldig om in deze rustige regio rond te wandelen en snap direct dat sommige mensen nooit meer weg willen.

Zou het wat voor jou zijn deze rustige, maar o zo interessante omgeving?

 

Wil je nog meer mooie dingen uit Myanmar zien? Klik dan eens door naar mijn uitgebreide Myanmar pagina.

Geplaatst in Azie, Myanmar.

11 reacties

  1. Heerlijk, zo’n plek waar het toerisme nog niet zo’n invloed heeft! Het land staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, omdat volgens mij het hele land wel een stuk minder toeristisch is dan bijvoorbeeld Thailand of Vietnam. Zo’n dorpje als Hsipaw zou ik dan ook graag bezoeken. En het is wel erg vroeg, maar een lokale markt is wel de ideale manier om het lokale leven te zien.

    • Myanmar is het minst toeristische Aziatische land waar wij geweest zijn en dat maakt het heel bijzonder. Ik kan het aan iedereen aanbevelen om er een keer door te eizen.

  2. Best vroeg opstaan maar zo te zien meer dan de moeite waard, die markt! Altijd leuk om de locale bevolking te zien terwijl ze hun dagelijkse rituelen volgen. En ook leuk om te horen dat het massatoerisme er nog niet is geweest. Dan krijg je de locale gebruiken een stuk puurder mee. Zo’n treinreis moet ook een beleving zijn geweest, leuk!

    • Ik vind Hsipaw en omgeving echt een aanrader. Hoewel Myanmar helemaal nog niet zo toeristisch is is het daar echt genieten van het leven van alledag.

  3. Goede tips mocht je naast de wandeltochten nog willen genieten van het dorp. Hsipaw, ook één van mijn favoriete plekken in Myanmar. Zoals de meeste toeristen in het dorp kwam ik ook voor de wandelingen door de natuur om een nacht in een bergdorp te overnachten. Bijzonder om te zien hoe de bewoners van dit dorp zo primitief maar positief leven. De treinreis naar Pyin Oo Lwin om met de trein over de bekende Goteik bridge te gaan is prachtig en een avontuur op zich.

  4. Myanmar staat al heel lang op mijn lijstje omdat er nog geen massatoerisme is. Thailand vond ik erg mooi, maar zo ontzettend toeristisch. Ik heb vorig jaar ook veel positieve verhalen gehoord over Myanmar. Het lijkt me dan ook erg leuk om een mooie wandeltocht te maken.

    • Precies dat vond ik zo bijzonder aan Myanmar. Het is Azië zoals het overal was, een kleine stap terug in de tijd. En de bevolking is super vriendelijk en gastvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *