mooiste tempels van Zuidoost Azië

De mooiste tempels van Zuidoost Azië

Groene rijstvelden, frisse bergen, stranden met palmbomen en watervallen. Drukke straten waar duizenden brommertjes zich door het verkeer slingeren. Spannende nieuwe hapjes in kleine restaurantjes. Vriendelijke mensen en prachtige tempels. Reizen door Zuidoost-Azië is geweldig. Daarnaast is Azië een super makkelijk én goedkoop continent om rond te trekken. In de loop der jaren kwam ik er al diverse keren en trok met de backpack en het O.V. door de regio. Elke keer opnieuw ben ik weer onder de indruk. Ik neem je mee op een trip langs de mooiste tempels van Zuidoost Azië. (In willekeurige volgorde 😉 )

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; De Borobudur, Java, Indonesië

Je hebt vast al eens gehoord van deze prachtige tempel, of nóg beter hem zelf al eens bezocht. De Borobudur is één van de meest bijzondere boeddhistische tempels op aarde. De tempel stamt uit de 8e eeuw en staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Vanwege de toegenomen drukte mag je helaas niet meer helemaal naar boven en moet je de tempel sinds 2020 van buitenaf bekijken. Begrijpelijk maar ook erg jammer.

Het best verken je de Borobudur namelijk door langzaam aan naar boven te lopen. Via één van de toegangspoorten wandel je naar binnen en loop langs bijna 2800 uitgehakte reliëven die over diverse lagen verspreid zijn. Zij vertellen het verhaal van Boeddha op weg naar het Nirvana en de ware verlichting. Boven vind je meer dan 60 Boeddha's in een kleine Stupah.

De Borubudur praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags. Gesloten op maandag
 • Toegangsprijs: (2023) Rp 375.000.
 • Bijzonderheden: Gepaste kledij is verplicht. (schouders en knieën bedekt). Erg druk, je mag niet meer naar de top.

mooiste tempels van Zuidoost Azië Borobudur bij yogyakarta

mooiste tempels van Zuidoost Azië detail Borobudur bij yogyakarta

yogyakarta2

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; Angkor, Siem Reap, Cambodja

Angkor betekent in het Khmer “heilige stad” en is sinds 1992 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. In het complex vind je meer dan 1000 Boeddhistische en Hindoeïstische tempels. Ze variëren van een hoopje stenen tot prachtige en grootse gebouwen. De oorspronkelijke stad is tussen de 9e en de 14e eeuw steeds uitgebreid met nieuwe delen en is zo’n 40 km2 groot. Op haar hoogtepunt telde ze ruim een miljoen inwoners.

Het gebied raakte vervallen en tempels werden overwoekerd door de jungle. Pas in het beging van de 20e eeuw werd het gebied weer herontdekt door de Fransman Henri Mouhout. Een deel van de tempels is nog steeds overwoekerd door grote kapok en vijgenbomen, zoals het fantastische Tah Phrom. Ook de tempel of faces” ofwel de Bayon met haar grote gezichten is adembenemend mooi. Bekijk Angkor zelf met een gehuurde fiets, of ga op pad met een tuktuk. Je kunt er dagen rondzwerven.

Tip: bekijk de zonsopkomst bij Angkor. Hiervoor kun je al vanaf 5 uur het gebied in!

Angkor praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 7:30 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s middags. Kbal Spean sluit al om 3 uur en Bantay Srei om 5 uur.
 • Toegangsprijs: vanaf 37 USD (1 dag). Je kunt 1 of meer daagse pasjes kopen. Pasfoto verplicht.
 • Bijzonderheden: Overwoekerde tempels, de Bayon. Verken het gebied met de fiets.

Angkor

angkor2

Cambodja

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; Sukothai Historical Park, Sukothai, Thailand

Sukothai is de voormalige hoofdstad van Siam en is gebouwd van de 13e tot de 15e eeuw. Het hele gebied telt maar liefst 190 ruïnes van tempels, huizen en paleizen en ligt binnen oude stadsmuren. Het best verken je het gebied per fiets. Je kunt er dagen spenderen en je helemaal verliezen in de bijzondere sfeer van het complex. Als je wat minder tijd heb bekijk dan in ieder geval de bijzondere Wat Mahathat en Wat Si Chum.

Sukothai praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.
 • Toegangsprijs: (in 2023) 300 Baht, 10extra voor je fiets.
 • Bijzonderheden: Wat Mahathat and Wat Si Chum. De sfeer. Verken het gebied met de fiets  (te huur bij de ingang of je hotel)

tempel sukothai mooiste tempels van Zuidoost Azië

sukothai mooiste tempels van Zuidoost Azië

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; Cao Dai tempel, Tay Ninh (Mekong Delta), Vietnam

Het Caodaisme is een bijzonder geloof dat in 1926 ontstond in Tay Ninh in het zuiden van Vietnam. Het geloof is nog steeds het sterkst vertegenwoordigd in de Mekong Delta en kent tussen de 2 en 7 miljoen Vietnamese volgelingen. Het ontwerp van de gebouwen is redelijk uniform en er wordt gebruik gemaakt van diverse symbolen. De tempel in Tay Ninh is één van de grotere van het land. Het is heel bijzonder om een ceremonie mee te maken. Je kunt er op een tour naartoe vanuit Ho Chi Minh City maar ook zelf met het O.V.  Wil je meer informatie over deze bizar mooie tempel klik dan even door naar dit bericht

 praktisch:

 • Openingstijden: Er is een dagelijkse mis om 6 uur 's morgens, 12 uur, 6 uur 's avonds en middernacht.
 • Toegangsprijs: gratis
 • Bijzonderheden: Het bijzondere en kleurrijke gebouw. Woon een dienst bij en loop over het tempelterrein!

Cao Dai tempel Vietnam

Cao Dai tempel3

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; De Schwedagon Pagode, Yangon, Myanmar

De Shwedagon pagode is met een hoogte van 98 meter de grootste pagode (of Paya) van Myanmar en tevens de meest heilige boeddhistische tempel van het land. In de tempel worden vier belangrijke relikwieën bewaard van verschillende Boeddha's.

Elke dag komen er veel mensen op bedevaart naar deze bijzondere plek. De grote bakstenen stoepa is bedekt met grote gouden platen en versierd met vele edelstenen. Overal is het druk met mensen die wierrook en kaarsen aansteken. Er worden bloemen neergelegd, mensen gieten water over het hoofd van Boeddha beelden en bidden, de handen gevouwen voor zich. Het is prachtig om te zien hoe de mensen helemaal opgaan in hun rituelen. In de avonduren is de grote stupah sfeervol verlicht. Klik hier door naar de eerdere post over de Shwedagon pagode.

Schwedagon praktisch:

 • Openingstijden: van 4 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds.
 • Toegangsprijs: (in 2023) 8 USD.
 • Bijzonderheden: De sfeer. Prachtige kleuren en beelden. Mooie verlichting in de avonduren.

schwedagon1

Shwedagon pagoda

schwedagon

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; De keizerlijke stad, Hue, Vietnam

De keizerlijke stad in Hue is omringd door muren en een kanaal en ligt aan de oevers van de rivier. Je komt het terrein binnen via één van de fraaie ingangspoorten. Binnenin de stad vind je de verboden roze stad. De bouw van de  "purple city" startte begin 1800. Duizenden mensen werkten aan het maken van huizen, een paleis voor de keizer, diverse kleinere paleizen, tempeltjes, tuinen en pleintjes.

In de loop der jaren werd het gebied geteisterd door cyclonen en termieten. Ook tijdens gevechten in de Vietnam oorlog werd er veel vernietigd. Sinds 1993 is het geheel Unesco beschermd en word er steeds meer gerestaureerd. Loop over het terrein, laat de sfeer op je inwerken en waan je terug in de tijd van de grote keizers. Zelfs op een regenachtige dag zoals wij die hadden is het geheel indrukwekkend.

De keizerlijke stad praktisch:

 • Openingstijden: van 8 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds.
 • Toegangsprijs: (in 2023) 200.000 Vietnamese Dong
 • Bijzonderheden: De sfeer. Kleurrijke toegangspoorten

tempel-hue1

tempel-hue

tempel-hue2

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; Bagan, Nyaung U, Myanmar

Het tempelcomplex van Bagan is al jarenlang één van Myanmar's grote toeristische trekpleisters. De historie van Bagan gaat terug tot in de 9e eeuw. Het terrein staat vol met duizenden kleine tempeltjes. Het is fantastisch om met een gehuurde electric bike, fiets of paardenkar door het gebied te rijden.

Er zijn zoveel prachtige gebouwen, je komt ogen tekort om alles in je op te nemen. Veel zijn er van rode steen gemaakt, en als je goed kijkt zie je nog hoe mooi ze vaak gedecoreerd waren. Op diverse plekken kun je gedetailleerde muurschilderingen aan de binnenzijde bekijken. Een aantal tempels kun je beklimmen om zo het gebied van bovenaf te bekijken.

Zoek je het liever nog hogerop? Boek dan een vlucht met een luchtballon en zweef boven het complex. Een zonsopkomst of zonsondergang vanaf één van de tempels is magisch.  Er is geen betere manier om wakker te worden óf een lange dag tussen de tempels mee af te sluiten! Een t-shirt en broek over de knieën worden zeer op prijs gesteld in dit religieuze gebied.

Helaas hebben aardbevingen tussen 1900 en 1975 veel vernietigingen aangericht en ook in 2016 is er weer veel schade aangericht. Toch blijft Bagan echt een "must see" in Myanmar! Wil je nog iets meer lezen, klik dan eens door naar deze eerdere post.

Bagan praktisch:

 • Openingstijden: Geen specifieke openingstijden. NB: het is nergens verlicht.
 • Toegangsprijs: (in 2023) 30.000 Kyat
 • Bijzonderheden: Tempels waar je ook kijkt. Bekijk de zonsopkomst of zonsondergang vanaf één van de tempels. (Zorg voor goede verlichting en een zaklantaarn want het is er dan aardedonker!)

mooiste tempels van Zuidoost Azië Bagan Myanmar

mooiste tempels van Zuidoost Azië Bagan Myanmar

De mooiste tempels van Zuidoost Azië; Wat Arun, Bangkok, Thailand

Eén van de mooiste tempels van Bangkok vind ik zelf de Wat Arun, of  "tempel van de dageraad".  Wat Arun is één van de oudste tempels van Bangkok. Als je aan komt varen over de Chao Praya rivier valt je als eerste de grote toren, of prang, op. Kom je dichterbij dan zie je dat de toren versierd is met kleine mozaïeken, gemaakt van gebroken Chinees porselein.

Voor een geweldig uitzicht over het complex, de rivier en Bangkok kun je de prang tot ongeveer halverwege beklimmen. Als je verder het terrein op loopt vind je de tempel van de dageraad. Binnenin wacht je een oneindige rij van wel honderden gouden Boeddha's en een kleine tempel. De vele mooie gebouwen worden omringd door perfect bijgehouden tuinen. Wees respectvol in je kledingkeuze!

Wat Arun praktisch

 • Openingstijden: van 8:30 's morgens tot 18:00 's avonds.
 • Toegangsprijs: (in 2023) 100 Baht
 • Bijzonderheden: De mozaïeken op de toren. De hoogste toren mag je helaas niet meer beklimmen.

wat arun Bangkok mooiste tempels van Zuidoost Azië

tempel-wat-arun1

Dit waren mijn tips voor de mooiste tempels van Zuidoost Azië. Welke van deze prachtige tempels heb jij al eens bezocht?

Geplaatst in Azie, Cambodja, Indonesië, Myanmar, tempels, Thailand, UNESCO Werelderfgoed, Vietnam.

16 reacties

  • Dan heb je nog heel wat te doen Marlies 😉 De Borobudur vind ik fantastisch en Angkor is nog steeds één van mijn grote favorieten! Ik was er al 2 keer en ben nog niet uitgekeken.

 1. Wat een mooie verzameling tempels Ivonne! En zoals al gezegd: we moeten duidelijk naar Vietnam, haha. Verder heb ik ze, op de Borobodur na, allemaal al gezien en ik ben het helemaal met je eens: de mooiste tempels van Zuid-Oost Azië!!

 2. Wauw, stuk voor stuk plaatjes! Ik ben ook enorm fan van de Aziatische tempels, vooral de oudere, zoals die in Sukhotai of de Borobodur. En Angkor Wat staat toch eigenlijk wel bovenaan mijn lijstje om ooit heen te gaan, lijkt me zo mooi!

  • Er is echt zo veel moois om te ontdekken. Ik kan al deze tempels allemaal heel erg aanbevelen.Angkor is een wereld op zich, huur een fiets vanuit Siem Reap!.

 3. Die laatste foto is absoluut mijn favoriet! Al die tempels in Azië lijken me zo ontzettend indrukwekkend om te zien en te beleven.. Jouw foto’s laten dat gevoel nu heel mooi zien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *