Cao Dai tempel

De bijzondere Cao Dai tempel in Tay Ninh

Zes weken lang reisden we door  het veelzijdige Vietnam. We trokken er met het openbaar vervoer van Hanoi tot aan het zuiden. Vietnam is een land dat ons hart heeft gestolen. Recentelijk schreef ik dat ik meer over dit bijzondere land wil gaan posten, zeker nu ik steeds meer vragen over deze bestemming krijg. Vandaag een post over de bijzondere Cao Dai tempel in Tay Ninh. Een echte must see in het zuiden van Vietnam!

Cao Dai tempel

 

Het Caodaisme is een bijzonder geloof dat in 1926 ontstond in Tay Ninh in het zuiden van Vietnam.  Aanhangers van het Caodaisme geloven in het bestaan van één God, het zogenoemd Monotheïsme.  Daarnaast heeft men geprobeerd om de ideale religie te creëren door uit meerdere geloven dingen samen te voegen. In het geloof vind je veel elementen van Aziatische religies als het Boeddhisme, Confucianisme en Hindoeïsme maar ook van de Islam en het Katholicisme.

Het geloof is nog steeds het sterkst vertegenwoordigd in de Mekong Delta en kent tussen de 2 en 7 miljoen Vietnamese volgelingen. Ook in landen als Australië, Noord Amerika en Europa kun je het Caodaisme tegenkomen. Alle geestelijken zijn vegetariër en celibatair. Aan het hoofd staat een paus en de hogere geestelijken zijn allemaal man. Onder de lagere geestelijken vind je ook veel vrouwen. Het ontwerp van de gebouwen is redelijk uniform en er wordt gebruik gemaakt van diverse symbolen. De tempel in Tay Ninh is één van de grotere van het land, wij zagen zelf nog een kleiner exemplaar op Phu Quoc.

Cao Dai tempel4

 
Een ceremonie bijwonen in een Cao Dai tempel

Iets dat ik je zeker aan kan bevelen is om zelf een ceremonie in een Cao Dai tempel mee te maken. In Tay Ninh staat men open voor het ontvangen van bezoekers en kun je de bijzondere sfeer zelf gaan proeven. Wij gingen er met een georganiseerde dagtrip vanuit Ho Chi Minh City naartoe. We combineerden het met een bezoek aan de Cu Chi tunnels, een andere "must see"  in deze regio.

Een ceremonie bijwonen in de Cao Dai tempel kan op vaste tijdstippen. 's Morgens is er een dienstom 6 uur en om 12 uur.  Later op de dag om 6 uur en middernacht. Voor de dienst kun je zelf rondlopen, tijdens de ceremonie mag je alleen op het balkon staan en bekijk je alles van bovenaf. Foto's maken mag, maar je moet wel stil zijn tijdens de dienst. Daarnaast moet je fatsoenlijk gekleed gaan en je schoenen buiten achterlaten op een speciaal aangegeven plek. De drie kleuren die je ziet in de gewaden staan ieder voor een ander geloof.  Rood staat voor het Confucianisme, geel voor het Boeddhisme en blauw voor het Taoisme. Als je een portretfoto wilt maken vraag het dan altijd even, hoewel het in principe geen probleem is.

Cao Dai tempel2

Op eigen gelegenheid naar de Cao Dai tempel

Wil je echt ruim de tijd hebben om alles te bekijken dan raad ik je aan om op eigen gelegenheid te gaan. Met een georganiseerde tour kom je kort voor de mis aan (meestal die van 12 uur 's middags) en ga je vaak al weg tijdens de mis waardoor je beperkt de tijd hebt om zelf rond te lopen. Wil je op eigen gelegenheid richting de tempel reizen dan kun je dat ook met het openbaar vervoer goed doen. Er vertrekt ieder kwartier een minibus vanaf het An Suong Bus Station in Ho Chi Minh City naar Tay Ninh. Daarna is het nog drie kilometer rijden tot aan de tempel. Vanaf daar kun je  voor een klein bedrag een lokale (motor) taxi naar de tempel regelen (onderhandel over de prijs!) of eventueel gaan lopen. De hele rit per motortaxi of gewone taxi maken kan natuurlijk ook. In het dorp Tay Ninh zijn een aantal restaurantjes en hotels zodat je ook kunt blijven slapen als je dat wilt.

Overnachten in de buurt van de Cao Dai tempel van Tay Ninh

Wij maakten een dagtour naar Tay Ninh. Wil je het liever helemaal zelf doen dan slaap je vlakbij de tempel in het Vinpearl Hotel Tay Ninh (9.3). Na het bezoek aan de tempel kun je heerlijk relaxen bij het zwembad. De kamers zijn ruim, schoon en het personeel is super vriendelijk.

 

 

Cao Dai tempel1

Cao Dai tempel5

Heb jij deze bijzondere Cao Dai tempel al eens bezocht?

 

Als je meer wilt weten over het reizen in Vietnam, neem dan zeker eens een kijkje op mijn Vietnampagina!

Wil je nog meer foto's zien? Kijk  dan ook eens op mijn Instagram account!

 

 

 

 

Geplaatst in Azie, bucketlist, tempels, Vietnam.

10 reacties

    • De meeste mensen die ik spreek vinden dit een bijzondere tempel, maar af en toe hoor je van iemand dat hij te kitscherig is. Ik vind dat juist weer het bijzondere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *