Atherton Tablelands waterfall

Wildlife, bergen en historie in de Atherton Tablelands

In het binnenland bij Cairns vind je de groene bergen en valleien van de Atherton Tablelands. Een gebied dat je zeker op moet nemen in een trip langs de oostkust. Waarom dat laat ik je zien in dit blog met de hoogtepunten van het gebied.

 

Watervallen en regenwoud

Het regent regelmatig in de Atherton Tablelands. Daardoor vind je er een overvloed aan grote en kleine watervallen. Een leuke rit is die over het waterval Circuit in de buurt van de plaats Millaa Milaa. Langs deze route vind je meerdere watervallen waarvan je bij diverse kunt zwemmen tussen de grote rotsblokken. Vlakbij de hoogst gelegen plaats van de regio (Ravenshoe) vind je de breedste waterval van Queensland, de Millstream Falls waar je naartoe kunt lopen via een korte wandeling.

Atherton Tablelands waterfall

 

Atherton Tablelands bloemen bij watervallen

Bij de Milaa Milaa waterval

 

Kleine dorpjes

Het gebied van de Atherton Tablelands is vol met diverse kleine dorpjes die leuk zijn om even door te slenteren of iets te eten/drinken. Weg van de drukte van het alledaagse leven vind je er kekke koffietentjes, hippe mini galeries, kleine winkeltjes en de sfeer van weleer. Op diverse plekken kom je prachtige houten kerkjes tegen.

Atherton Tablelands Yungaburra

 

Atherton Tablelends kerkje

 

Atherton Tablelands Retro Caffe

 

Ga op zoek naar de Platypus en boomkangoeroe

In de Atherton Tablelands kun je op zoek gaan naar bijzondere diersoorten als de Platypus (vogelbekdier) en de boomkangoeroe. Tijdens een wandeling langs de Petersons Creek, bij de plaats Yungaburra, heb je de grootste kans om ze beiden te spotten. Er is zelfs een speciaal platform gemaakt om de Platypus te observeren. Zelfs als je geen dieren tegenkomt is het nog heerlijk wandelen in de groene omgeving van de kreek. Wij zagen de Platypus een paar keer beneden ons in de kreek en ook een boomkangoeroe, tenminste dat dáchten we. Na ruim 2 jaar blijdschap vertelde onze Australische vriend Dave dat het dier op foto 2 een Brushtail Possum is. Ook heel erg mooi, maar wel een beetje jammer natuurlijk 😉

Atherton Tablelands Peterson Creek

 

Atherton Tablelands Possum

 

Een stap terug in de tijd in de Historic Village Herberton

Zelfs als je geen echte geschiedenis liefhebber bent zal het museum in Herberton je bevallen. Op een groot terrein wordt een oud mijnstadje tot leven gewekt. Je vind er meer dan 50 historische gebouwen, een enorme collectie aan items uit die tijd. Denk aan het Openlucht Museum in Arnhem maar dan wat kleinschaliger. In de schoolvakanties en tijdens diverse weekenden kun je diverse apparaten aan het werk zien en zijn er demonstraties.

Voor meer info klik je even door op de eigen site.

Herberton museum

 

Herberton museum

 

Paronella Park

Paronella Park ligt op ongeveer 90 minuten rijden van Cairns. Je kunt het als dagtrip doen, maar het is ook een mooi startpunt van een paar dagen in de Atherton Tablelands. Vanuit hier rijd je dan weer door naar de watervallen bij Milaa Milaa.  Paronella Park is ontstaan vanuit de droom van José Paronella, die langs de Mena Creek Falls een kasteel bouwde met prachtige, groene tuinen. Het park kreeg in de loop der jaren meerdere toeristische prijzen, is elke dag open en je kunt er ook slapen. Helaas wisten wij dit niet en zijn doorgereden na ons bezoek omdat we al wat anders gereserveerd hadden. Bij je kaartje is een gratis overnachting op de campsite inbegrepen. Zo kun je 's avonds genieten van de verlichte gebouwen, we hebben begrepen dat dat heel bijzonder is.

Meer informatie over dit groene park vind je op de eigen website.

Atherton Tablelands Patronella Park

 

De Mareeba Wetlands

Laat de meute achter je en dompel je in het echte outback gevoel. Op enkele kilometers van de plaats Mareeba vind je rode zandwegen, termietenheuvels en een prachtig waterrijk gebied vol vogels.  Het Mareeba Tropical Savanna and Wetland Reserve ligt op ruim een uur rijden van Cairns en Port Douglas en is een beschermd  natuurgebied. Vanuit het kleine bezoekerscentrum kun je diverse wandelingen maken, een kano huren of het meer op met de fluisterboot. Het gebied is erg geliefd onder vogelaars en je mag er (vreemd genoeg) ook vissen.

Atherton Tablelands Mareeba Wetlands

 

Atherton Tablelands Mareeba outback

 

Vleermuizen spotten in Tolga

Vleermuizen kom je op heel veel plekken in Australië tegen. Wil je ze eens van dichtbij bekijken breng dan een bezoek aan het Bat Hospital in Tolga. Zij hebben ook nog een tip voor een plek waar je enorm veel vleermuizen uit kunt zien vliegen, echt indrukwekkend!

Wil je meer lezen over Tolga en de vleermuizen? Klik dan door naar het uitgebreide blog.

vleermuizen vliegen uit bij Tolga

 

vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

 

Wandel in het regenwoud bij Kuranda

" Welcome to Kuranda, Village in the rainforest" staat er op het bord aan de ingang van het kleine dorp. Kuranda ligt op 25 kilometer van Cairns in de bergen en is een ideale eerste of laatste stop voor een trip in de Atherton Tablelands.  Vanaf de kust kun je er komen met een speciale kabelbaan die over de toppen van het regenwoud gaat en waar je onderweg uit kunt stappen op speciale platforms. Een tweede mogelijkheid is de speciale trein die je in een kleine 2 uur vanuit Cairns naar boven brengt. Wij reden het zelf met de eigen auto.

Overdag is het druk met dagjesmensen die genieten van de vlindertuin, een markt met lokale en zelfgemaakte producten en de gezellige sfeer in en om het dorp. Als zij weer vertrokken zijn keert de rust terug en vind je er slechts een kleine groep mensen die, net als wij, een nachtje blijven slapen.

Hoogtepunt van de regio is de Barron Gorge, met grote waterval. Vanuit de trein kun je hem perfect zien, maar wij verkenden het gebied te voet met een dagwandeling en liepen terug via de Surprise Creek en de Mc Donaldstrack. Een geweldige, inspannende wandeling waar je op een goede manier lekker moe van wordt.

Viewpoint near Kuranda, Atherton Tablelands

 

Atherton Tablelands Barron Gorge bij Kuranda

 

vlindertuin Kuranda

 

Wij namen de Atherton Tablelands op in een uitgebreide roadtrip langs de oostkust van Australië. Lees meer over onze route tussen Brisbane en Cairns in dit blog.

Wil je meer lezen over onze reizen door Australië? Klik dan hier even door naar de bladzijde met alle berichten. Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Australië, Oceanie, wildlife.

6 reacties

    • O ja Saska (bijzondere naam!) Australië is echt zo mooi. Er is ook zo veel bijzonder wildlife, veel meer dan de denkt.Voor jullie als wandelaars is er echt heel veel te wandelen!

  1. Waar in deze regio sliepen jullie? Wij willen ook 2 nachten in deze regio verblijven, maar er zijn zoveel dorpjes dat we niet goed kunnen kiezen waar we goed kunnen overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *