westkust van Australië

Vijf dingen die je zeker moet doen in het water van de westkust van Australië

De westkust van Australië wordt minder bezocht dan de oostkust, maar het is zeker niet minder mooi. Je vindt er de meest bijzondere landschappen, rust en ruimte en een overvloed aan wildlife. Zeker, de kust is grillig, met een duidelijke natte tijd waarin hele gebieden overspoeld zijn door water, vooral in de noordelijke regio’s . Maar als je er in de juiste tijd bent (april/mei tot november) is het klimaat prima en leeft de regio. Na maanden weinig tot niets gedaan te hebben komt iedereen weer naar buiten en is er van alles te doen.


Voor de waterliefhebbers heb ik een aantal dingen die je zeker moet doen als je de westkust van Australië aandoet.

1)Snorkelen met walvishaaien.

De naam walvishaai klinkt gevaarlijk, maar het zijn zachtaardige dieren die zich voeden met plankton, kril en kleine inktvissen. Als je zorgt dat je uit de buurt van de staart blijft is er niets aan de hand en kun je ze van dichtbij bekijken. Walvishaaien zie je slechts op een paar plekken ter wereld, waaronder het Ningaloo Reef bij Exmouth. Er is weinig over bekend over deze zachtaardige dieren. Ze worden tussen de 6 en 15 meter lang, echte kolossen dus!

Wij hebben vanaf Exmouth een tocht gemaakt. Er wordt een spotters vliegtuigje ingezet dat de walvishaaien opspoort en vervolgens een seintje geeft aan een boot. Je zit met maximaal 20 man op de boot en er mogen 10 snorkelaars tegelijk het water in. Dan is het afwachten wat de dieren doen. Ze zijn nieuwsgierig en komen vaak bij de boot of de mensen kijken. Als ze wat meer zwemmen moet je als klein mensje flink crawlen om ze bij te houden. Het is niet goedkoop maar wat mij betreft een ervaring om niet te vergeten! Eén van de gaafste dingen die je kunt doen aan de westkust van Australië.

walvishaai_1

2)Snorkelen met zeeleeuwen.

Vanuit de plaats Jurien Bay hebben we een geweldige tocht gemaakt om de lokale zeeleeuwen te zien. Vanwege het weer moesten we een paar dagen extra wachten om uit te kunnen varen omdat de zee te wild was. We kwamen langs een kustlijn en werden vanaf de kant al nieuwsgierig aangekeken door een hele groep zeeleeuwen. Australië heeft best strenge regels om de dieren te beschermen. Daardoor mochten we niet binnen een bepaalde afstand met de boot voor anker.

Mijn aanvankelijke teleurstelling sloeg al snel om toen er een “lokeend” in de vorm van een dame de boot af dook. Al spetteren en roepend zwom ze richting de kust. Binnen no time waren er een stuk of dertig nieuwsgierige exemplaren die achter haar aan zwommen. Niet veel later lagen we zelf tussen de beesten te spartelen. Samen zwemmen, duiken en dartelen en ander waterplezier. We hebben zeker wel een uur gespeeld. Er is niets leuker dan die guitige kopjes om je heen te zien, te duiken en te draaien en dan te zien dat zij je volgen. Wat een positieve energie krijg je hiervan!

3) Ga op zoek naar zeepaardjes!

Als je kunt duiken is dit ook absoluut een aanrader. In het plaatsje Rockingham (Ten zuiden van Perth) kwamen we er eigenlijk bij toeval achter dat er vlakbij de kust zeepaardjes zitten. We hadden een reisdag en keken tijdens één van de stops even bij de lokale duikshop naar binnen. Spullen kun je makkelijk huren. De zeepaardjes hangen op een meter of zes diep aan een touw. Een makkelijke duik dus en gegarandeerd succes, wat wil je nog meer! Informeer ter plekke bij één van de duikscholen, die kunnen je  het best helpen.

Wil je nog meer in de regio op pad dan kun je zelfs nog Seadragons  zien. Seadragons zijn van die "zeepaardjes met bladeren". Ze zijn echt super moeilijk te spotten omdat ze zich perfect tussen de planten kunnen verstoppen. Ik ken ze zelf alleen nog maar uit een aquarium, maar wat zou ik die graag eens in het echt willen zien!

Wil je meer info over het duiken in de regio klik dan maar eens door op deze pagina. (Veel mooie foto's!)

4) Ga duiken op het Ningaloo Reef.

Het Ningaloo Reef is het kleinere en minder bekende, maar zeker niet minder mooie, zusje van het Great Barrier Reef. Je vind er prachtige plekken met koraal, rotsformaties en veel soorten vis. Als je geluk hebt kom je gigantische manta roggen of dolfijnen tegen. As je nog meer geluk hebt kun je in de juiste tijd van het jaar zelfs walvishaaien tegenkomen.

Vanaf de plaatsen Exmouth en Coral Bay is het rif goed te bereiken en er zijn diverse goede duikscholen in de dorpen.  Wij hebben zelf een paar mooie duiken gemaakt en tussen de duiken door ook nog kunnen snorkelen vanaf de boot. Als je niet duikt kun je vaak ook mee op een boot en dan snorkelen. Het hangt er dan vanaf naar welk deel van het rif ze gaan.

Snorkelen op het Ningaloo Reef

Het Ningaloo Reef heeft ook veel mooie plekken waar je gewoon zelf kunt snorkelen. Wij reden naar het strand van Turquoise Bay. Daar stap je zo met je snorkel het water in en drijft dan met de lichte stroming naar de andere kant van de baai. Jij kijkt lekker naar beneden, terwijl je niets hoeft te doen! Heerlijk toch!

5) Zwem in (één van) de watervallen en poeltjes die de westkust van Australië rijk is.

Veel parken aan de westkust van Australië hebben prachtige watervallen, kleine stroompjes en poeltjes waarin je heerlijk kunt zwemmen. Er is geen leukere manier om lekker af te koelen op een hete dag. Na de regentijd kan er, zeker in het noorden van het land, nog een verdwaalde krokodil in het water zitten. Men is er extreem voorzichtig mee en er wordt heel streng op gecontroleerd. Als er geen goede controle is geweest mag je het water écht niet in! Zo mochten wij half april bijvoorbeeld nog niet zwemmen in het Litchfield NP (in de buurt van Darwin), maar hebben we wel genoten van de Edith Falls.

Ter plekke wordt heel goed aangegeven wat er wel en niet kan en als er op de ene plek nog niets mag zijn er zat andere prachtige plaatsen om te bezoeken. April is een beetje een overgangsmaand maar vanaf mei zijn er normaal gesproken geen belemmeringen meer.

Mud Cake en watervallen3

Wat je ook doet, het westen van Australië is echt een walhalla voor de liefhebber van water en alle dieren die erin leven!

Heb jij nog andere dingen die je zeker moet uitproberen als je in West Australië bent en van water houdt?

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

Geplaatst in Australië, Oceanie, snorkelen en duiken, Things to do, wildlife.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *