In de afgelopen jaren waren wij twee keer een periode van drie maanden in Australië. Als je wilt weten wat er zo leuk is aan dit land dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op mijn Australiëpagina en de blogs te lezen. In reizen in Australië de feiten en cijfers geef ik je een aantal praktische tips die bij de voorbereiding van een reis door dit fascinerende land goed van pas zullen komen.
Reizen in Australië de feiten en cijfers.
De vlucht en het visum
Een vlucht naar Australië duurt ongeveer 22 uur. Je kunt de lange vlucht makkelijk onderbreken door een stopover te maken van een paar dagen. Geschikte steden daarvoor zijn o.a. Bangkok, Singapore, Hongkong, Taipei of Kuala Lumpur. Vaak kost zo'n stopover je niets extra's (behalve de kosten ter plekke natuurlijk). Er zijn veel mogelijkheden om naar Australië te reizen en je kunt makkelijk vluchten kiezen op één van de vele online zoekmachines zoals bijvoorbeeld Cheaptickets.nl of Skyskanner of direct bij maatschappijen als KLM en Quantas. Soms loont het om vanaf een ander vliegveld te vliegen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Brussel en Düsseldorf.
Als je Australië in wilt heb je áltijd een visum nodig en er zijn diverse soorten visa. Dit is afhankelijk van je doel en de tijd die je wilt verblijven. Ik ga hier alleen in op het toeristenvisum. Voor overige visa verwijs ik je graag naar de site onder de volgende link.
Het standaard toeristenvisum, het e-visitor, kun je als Nederlander of Belg online aanvragen tot vlak voor vertrek (liever een paar dagen eerder) en is gekoppeld aan je paspoort. Het kost je niets en is geldig voor een periode van maximaal 3 aaneengesloten maanden. Binnen een jaar tijd mag je het land meerdere malen uitreizen en weer binnenkomen voor 3 maanden. Je paspoort moet tenminste 1 dag geldig zijn ná de dag van vertrek, maar liever een half jaar.
Let op! De Australische regering is heel streng in wat je wel en niet mag meenemen als je het land in reist en je riskeert zware boetes als je stiekem iets van die verboden artikelen meeneemt. Controleer goed voor je op reis gaat wat wel en niet mag.
Overnachten in Australië
Reizen in Australië is niet goedkoop maar er zijn manieren om je budget in de gaten te houden. De goedkoopste manier om in het land te verblijven is om te gaan kamperen in Australië. Of je nu met een klein tentje bent zoals wij, of met een grote camper je betaalt een prijs per plek en het aantal personen. Trekkersveldjes zijn iets goedkoper dan vaste plekken. Meer over kamperen vind je in mijn budget tips blog. Campings hebben standaard een camperskitchen zodat je zelf kunt koken en zo kosten kunt besparen. De keukens in het westen van het land waren eenvoudiger dan die aan de oostkust.
Een andere goedkope optie is om in een hostel te slapen. De prijzen zijn vaak iets duurder dan wanneer je gaat kamperen maar ook hier kun je altijd zelf een maaltijd koken. Vergeleken met de camping zit je meer "op elkaars lip", wij vinden dit minder plezierig maar veel jongeren vinden het geweldig. Het is perfect voor het uitwisselen van info, boeken van tours of het regelen van vervoer/meerijden en je hoeft minder mee te sjouwen!
Hotels en motels in Australië
Hotels en motels zijn er in iedere prijsklasse. Vanaf ongeveer 50 AUD (ongeveer 32 Euro) slaap je in een kamer bij een pub (pubstay); een bed en simpele kamer met gedeelde douche en wc. Hotels en motels kosten meer, afhankelijk van de locatie en de tijd van het jaar. Op campings kun je ook een cabin boeken. Wij deden dit af en toe als het kouder/natter was. Het is meestal niet veel duurder maar je hebt wel iets meer plek binnen en altijd een buitenzitje. Boeken deden wij vaak ter plekke, eventueel kun je ook zoeken op sites als Booking.com
In Sydney huurden we een week een appartementje via Air B&B, een goed alternatief voor de hotelkamer. Je hebt meer ruimte, alles voor jezelf en tips van een local! Gebruik je deze site liever niet? Ook via Booking.com kun je makkelijk een fijn appartement in de stad vinden.
Reizen in Australië: het vervoer
- Wij huurden voor onze reizen in Australië een auto en gooiden de tent achterin. Als je langer in Australië bent kun je ook een auto kopen. In plaatsen als Byron Bay,Sydney en Cains worden er volop auto's aangeboden. Je loopt natuurlijk wel meer risico op pech maar het is goedkoper dan huren. Veel jongeren maken er gebruik van.
- Om in Australië te rijden heb je een internationaal rijbewijs nodig. ( te koop bij de ANWB) Soms vraagt men erom, de andere keer weer niet
- Een goede verhuurder (van vooral campers in alle maten) die wij in Nederland niet hadden gevonden was de lokale maatschappij Jucy Cars.
- Een van de prettigste en meest gebruikte openbaarvervoermiddelen is de bus. De bussen hebben allemaal airconditioning en wc's aan boord. Zo goed als alle bekende trekpleisters zijn met de bus goed te bereiken met maatschappijen als Greyhound, McCafferty's en Premier. Van te voren koop je een pas van bijvoorbeeld Sydney naar Cairns (425 AUD/ 275 Euro) en reist vervolgens in je eigen tempo. Reserveer minimaal 1 dag van te voren een plek. Nadeel is dat je niet van de gebaande paden afkomt en dat vinden wij juist zo leuk.
- Een mogelijkheid is om te kiezen voor de busrit naar grotere plaatsen en dan ter plekke (voor paar dagen) een auto huren.
- Georganiseerde tours zijn ook een prima optie. Je ziet dan veel van de hoogtepunten in korte tijd. Nadeel; je bent gebonden aan de route en ziet dingen in vogelvlucht. Tours maken in Australië kan flink duur uitpakken.
Lees hier onze tips voor de mooiste routes in diverse delen van het land.
Onderweg in Australië: wat kun je verwachten
- In Australië rijd je aan de linkerkant van de weg en het stuur zit aan de andere kant.
- Vergeleken met Nederland zijn de afstanden enorm. Een paar honderd kilometer rijden is voor de Australiërs een peulenschil. Zo is bijvoorbeeld de afstand van Sydney naar Cairns ongeveer 2500 kilometer en Perth naar Darwin 4200!
- Er zijn voldoende tankstations langs de kust. In het binnenland zijn ze schaarser, iets om rekening mee te houden
- 's Nachts rijden is vaak niet aan te bevelen, voornamelijk vanwege de kans op overstekend wildlife en hard rijdende roadtrains. Deze roadtrains (vrachtwagens) kunnen wel tot een meter of 32 lang worden en ook overdag flink hard rijden. Altijd opletten als er zo'n gevaarte aankomt dus.
- Het wegennetwerk langs de kust is goed en geasfalteerd. Ga je meer het binnenland in of naar het uiterste noorden van het land dan zijn er steeds meer onverharde wegen. Een 4-wheel drive is aan te bevelen of zelfs echt nodig. Informeer goed welke auto je nodig hebt.
- In de outback rijden is een verhaal apart. Wij reden zelf kortere stukken door de outback op wat drukkere wegen. Als je echt diep de outback ingaat is het aan te bevelen je goed voor te bereiden, extra water mee te nemen, te vertellen wat je route is. Ook kun je beter niet in het donker rijden. Wegen zijn vaak slechter zijn en je mag niet met iedere huurauto op onverharde wegen rijden. Dit is ook iets om rekening mee te houden!
- Dieren op de weg; van koeien in het binnenland en langs de westkust tot diverse wilde dieren. Wees altijd alert. In het donker is de kans op aanrijdingen een stuk groter. Wij reden echt alleen in het donker als het niet anders kon of om van de camping naar het dorp te komen.
Om even te vergelijken: Europa versus Australië!
Het budget voor een reis door Australië
- Australië is geen goedkoop land maar er zijn meerdere manieren om je budget toch nog wat te kunnen beperken. Ik schreef een aantal algemene tips in een blog en in een ander tips specifiek voor Sydney.
- Op dit moment winnen winkels als de Aldi en de Lidl steeds meer terrein aan de oostkust en dit is een prima budgetoptie voor de dagelijkse boodschappen!
- Bij winkels als Target (een soort Hema) Big W en Bunnings kun je goed terecht voor betaalbare kleding, kampeer en outdoor artikelen en huishoudelijke spullen. Je vindt ze in grotere dorpen en de steden.
- Ons dagbudget was ongeveer 75 Euro voor 2 personen.
De grootste kosten om rekening mee te houden:
- Autokosten (voor onze drie maanden €2500 incl verzekeringen)
- Excursies/tours
- Overnachtingen
- Eten en drinken
Reizen in Australië; geldzaken
De Australische munteenheid is de Australische dollar (AUD) . De wisselkoers kan nogal verschillen en ligt ongeveer tussen de 65 en 75 dollarcent per Euro. Er zijn bankbiljetten van 5 AUD tot 100 AUD en munten van 5c, 10c, 20c, 50c, $1, $2.
Pinnen kun je met elke bankpas en de kosten hangen af van de bank waar je pint en je eigen bank. In ieder groter dorp is een pinautomaat maar in de outback is dat niet altijd het geval. Zorg dus dat je altijd wat geld in voorraad hebt.
Heb je een creditcard dan kun je daarmee in de supermarkten kosteloos betalen (m.u.v. de Aldi). Voor andere zaken wordt vaak een commissie gevraagd van tussen de 1 en 3 procent.
Eten en drinken in Australië
- Het allerleukst in Australië vinden wij het buiten eten met de (gas of electrische) bbq. Je vindt ze op openbare plekken zoals in parken of aan het strand. Australiërs trekken er massaal op uit en genieten met de familie van de vrijheid en het buitenleven. Meestal kosten deze bbq's zelf je NIETS!
- De regels rondom het drinken van alcohol zijn overal anders. Voor het drinken van alcohol moet je minimaal 18 jaar zijn. Op diverse plekken mag je buiten niet drinken en moet je drank kopen in speciale winkels (met drankvergunning). Kijk voor alle regels op deze site
- In restaurants is BYO (bring your own) niet ongebruikelijk. Een dranklicentie is duur en dit is vaak een tussenoplossing, Je neemt zelf bier/wijn en sterkere alcohol mee als je gaat eten. Gek genoeg geeft dit een enorm gevoel van vrijheid, lekker laid back, zoals de Australiër zelf is!
- Uit eten gaan is niet goedkoop. Voor een normale warme maaltijd in een gemiddeld restaurant betaal je tussen de 20 en 40 AUD per persoon, maar het kan dus nog veel duurder. Het is de moeite waard om je warme maaltijd tussen de middag te eten, dan bespaar je een hoop op de prijs (de porties zijn dan wel iets kleiner). Of stap een kroeg binnen en bestel Pubfood, dat is ook minder prijzig en prima te eten.
- Een lekkere verse fish and chips in het park is ook niet te versmaden zo op zijn tijd!
Internet en telefoon
Internet wordt in Australië op steeds meer plekken aangeboden en met mijn eigen tablet kon ik aan de slag. Op campings is het internet er vaak wel maar is het traag of zijn er andere problemen. Soms moet je er ook een bizar hoog bedrag voor betalen om er überhaupt gebruik van te kunnen maken.
In de bibliotheek is het internet gratis en de verbinding snel en als je het vraagt dan kun je er vaak goed werken. (Ik schreef er menig blog en er zaten vaak studenten te werken). Ook bij de Mac Donalds is er internet maar dat is vaak heel erg traag maar genoeg om even je mail te lezen. Wil je net als ik een blog maken? Dan raad ik je aan om eerst in Word het document te maken om hem later in het blog te zetten en van foto's te voorzien. Het is mij een paar keer gebeurd dat het internet "even wegviel" en dan is al je werk voor niets geweest, heel frustrerend.
In de supermarkten kun je simkaartjes kopen voor je mobiele telefoon van verschillende bedragen. Wij kochten bij de Aldi in Sydney een kaart van 5 dollar voor noodgevallen. Daarnaast zijn er ook nog openbare telefoons in de grotere dorpen en steden.
De nationale parken van Australië
Er zijn enorm veel prachtige nationale parken in Australië. Voor een aantal parken moet je betalen en je kunt er vaak ook kamperen. Het is bijna onbegonnen werk om van alle parken dingen uit te leggen maar op het internet vind je voldoende informatie. Ook de lokale VVV (Touristinfo) helpt je graag op weg.
In Queensland moet je reserveren en vooraf betalen voor de campsites in de parken. Dit kan via deze link en helaas niet meer bij de VVV. Dit is zelfs het geval als je een extra nacht bij wilt boeken, niet echt handig als je geen internet hebt. In de andere staten gooi je het kampeergeld vaak in een speciale bus of betaalt aan een ranger.
Een paar van de mooiste plekken van Australië die ik je zeker kan aanbevelen vind je in mijn blog over 15 hoogtepunten. Als je in het noorden van het land gaat kamperen informeer je dan goed over zaken als overstromingsgevaar of gevaarlijke dieren als krokodillen.
Neem etensresten mee of gooi ze in een prullenbak om te voorkomen dat wildlife ermee vandoor gaat. Ook bewaar je je eten beter niet in de tent. Mieren hebben het voedsel zo gevonden en ook de wombat breekt gewoon in en steelt je eten.
Gevaarlijke dieren in Australië
Als je gaat reizen in Australië kun je diverse (zeer) gevaarlijke diersoorten aantreffen. Denk daarbij aan krokodillen en dodelijk giftige kwallen in de noordelijke helft van het land of de Great white Shark in het zuidelijk deel. Er wordt altijd uitgebreid gewaarschuwd als je deze dieren tegen kunt komen en als je naar de adviezen luistert zal er normaal gesproken niets gebeuren. Ik had me voor mijn eerste reis best wel zorgen gemaakt over al die gevaarlijke dieren. Uiteindelijk hadden we meer last van zandvliegen, mieren, muggen en horzels dan van andere dieren en kwamen in al die maanden 2 keer een slang tegen.
Heb je nog vragen over reizen in Australië?
Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk onderwerpen in dit blog over de Reizen in Australië de feiten en cijfers uit te lichten. Mocht je nog vragen hebben stuur me dan een email of schrijf hem onderaan het blog. Mis je een onderwerp of heb je nog aanvullende tips over reizen in Australië dan hoor ik het graag!
Wat een uitgebreide info, handig! Ben zelf, als echte Nederlander, die zoveel mogelijk reist, altijd heel benieuwd naar het budget. En 75 euro voor 2 personen is heel goed te doen als dagbudget… maar dat is dus als je kampeert en goed oplet waar je eet en evt zelf kookt. Kan me voorstellen dat het met iets meer luxe algauw kan oplopen qua budget.
Australië is qua budget ongeveer vergelijkbaar met een reis binnen Nederland. Wij sliepen deze reis ongeveer 1/3 deel van de tijd niet op de camping (Air B&B, cabins, pubstay, Bed and Breakfast en hotel) en gingen regelmatig uit eten in normaal geprijsde restaurants.
Handige tips voor Australiëreizigers!
Ik heb superveel zin in onze reis maar … ben ook wel een beetje bang voor de kosten! Ik schrok me in Nieuw-Zeeland al een hoedje 4 jaar geleden, maar ben bang dat Australië ook enorm duur is geworden sinds ik daar voor het laatst was in 2002. Gelukkig hebben we gespaard maar toch…
Het zal vast wel even schrikken zijn na al die tijd maar Australië is wel echt mooi. Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen uit Tasmanië, hét deel van het land dat ik nog heel graag wil zien!
Wow, superhandig!!! Een road trip door Australie staat hoog op de lijst en ik heb deze post (en je Australie pagina) alvast in mijn Excel met handige sites gezet:-)
Dank je wel, leuk om te lezen!
Leuke blog! Australie staat nog steeds op mijn bucket list. Maar eerst nog wel even sparen 😉
Komt goed, het land loopt niet weg 😉
Wat een uitgebreide handige post! Super gedaan, en die ga ik er later zeker nog eens bij pakken!
plannen voor een nieuwe uitdaging?
Interessant Ivonne! Wat grappig, dat kaartje van Europa op Australië. Verschilletje 😉
Ja, dat kaartje geeft goed aan hoe de landen zich tot elkaar verhouden. Australië is natuurlijk wel een stuk minder dicht bevolkt, dus je rijdt zo een eind weg.
Leuk overzicht, al mis ik een paar dingen:
– Je kan bijna overal gratis kamperen als je de app WikiCamps downloadt. (Check ook de ‘day use areas’ voor tips of kamperen daar gedoogd wordt.
– Als je voor een langere tijd door Australië reist, dan is het interessant om een camper te kopen. Je hebt dan gratis vervoer en verblijf voor de duur van je reis en betaalt alleen registratie-, benzine- en verzekeringskosten. Wij konden aan het eind van de reis de camper zelfs met winst verkopen!
– In de Australische winter (Nederlandse zomer) kun je het beste in het Noorden verblijven. De woestijn is in de Australische zomer eigenlijk te warm om te doorkruizen.
Veel plezier!
Bedankt voor je tips Menko! Wij sliepen zelf ook een aantal keer op de day use areas en daar schreef ik al meer over op mijn budgetblog https://www.myfootprints.nl/destinations/budget-tips-voor-de-australie-reiziger/. Over de app heb ik het niet gehad, dus dat is een perfecte aanvulling!
Het kopen van een auto hebben wij overwogen. Voor onze drie maanden vonden we het te veel gedoe, maar onderweg zagen we heel veel plekken waar zat auto’s te koop werden aangeboden. Als je langer in Australië bent is het absoluut de moeite waard!