waterval Kakadu National Park Australië

Kakadu National Park: het ruige noordwesten van Australië

Kakadu National Park ligt in het noordwesten van Australië op ongeveer 2 uur rijden van Darwin en is één van de meest ruige parken van Australië. Maak je klaar voor een mooi avontuur in een bijzondere wereld vol rode rotsen, watervallen, wetlands, lange rivieren en oude rotstekeningen. Ga op zoek naar wildlife als de Saltie (zoutwaterkrokodil), rivierhaai, enorme vleermuizen en waterslangen. Stap in een boot, maak een vlucht en kampeer onder heldere sterrenhemels. Vergeet zeker niet je insectenspray in te pakken!

Kakadu National Park

Kakadu National Park werd opgericht in 1981. Met een oppervlakte van een kleine 20.000 km2 beslaat het ongeveer de helft van Nederland. Kakadu staat vooral bekend om de wetlands maar heeft ook veel boomsavannes. Je bezoekt het park met een georganiseerde tour of met de eigen auto. Het best verken je Kakadu tijdens een mooie boottocht over één van de vele billabongs (meren) en rivieren waarbij je dieper het park in gaat.

Kakadu National Park is slechts één van de vele prachtige bezienswaardigheden van Australië. Het park staat op de werelderfgoedlijst vanwege de rijke cultuur, waaronder diverse rotsschilderingen van de Aboriginals, en de diversiteit van de natuur. Naast groter wildlife spot je er een enorme hoeveelheid (water) vogels en is er een weelderig insectenleven.

→Ontdek hier onze 15 hoogtepunten van Australië.

 

De beste tijd voor een bezoek aan Kakadu National Park.

De beste tijd om Kakadu te bezoeken is in de droge tijd, grofweg tussen mei en november. Tijdens de natte tijd treden de rivieren buiten hun oevers en worden grote delen van het gebied onbegaanbaar. Voor je bezoek heb je genoeg aan een gewone auto. Met een 4-wheel drive kom je soms net iets verder.

Je hebt zeker een paar dagen nodig om een goede indruk van het gebied te krijgen. Hier vind je enkele tips voor leuke meerdaagse routes door het park op de eigen site van Kakadu National Park.

Hoe kom je in Kakadu National Park?

Op dit moment is er (gelukkig) geen vliegveld bij Kakadu. De dichtstbijzijnde luchthavens liggen in Darwin en Alice Springs. Vanaf daar kun je kiezen om een auto te huren en zelf verder te rijden of een georganiseerde tour te boeken.

Vanuit Darwin reis je via de Stuart Highway en daarna de Arnhem Highway. Dit kost je ongeveer 3 uur. Het park wordt goed aangegeven op de borden langs de weg. Vanuit Katherine reis je via de Stuart Highway en vervolgens via de Kakadu Highway. Deze rit kost je ongeveer 3 uur.

De trip vanuit Alice Springs gaat dwars door het rode centrum van Australië en kost je, zonder stops, een kleine 15 uur. Een mooie stop om je reis te onderbreken is in het Nitmuluk National Park waar je de prachtige Katherine Gorge kunt bekijken.

→Lees hier onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden in het Red Centre.

Overnachten in Kakadu

Wij hadden ons eigen tentje mee naar Australië en stonden daarmee op de camping. Binnen Kakadu vind je diverse campsites, van kleinschalig en natuurlijk tot groter met een zwembad. Kampeer je liever niet? Dan zijn er mooie hotels en huisjes te boeken op diverse plekken in het park.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Cooinda Kakadu Lodge. Deze prachtige lodge ligt in de schaduw van de bomen, aan de Yellow Water Billabong en heeft een eigen zwembad, bars en benzinepomp! Vanaf hier kun je boottochten maken en op zoek gaan naar vogels en krokodillen. Op enkele minuten van de lodge vind je het Warradjan Aboriginal Cultural Center. Hier leer je meer over de cultuur van de Aboriginal en het leven in Kakadu.

Doen in Kakadu National Park

Met 20.000 km2 ruig terrein aan je voeten is er genoeg te ontdekken voor iedereen.Je hebt zeker enkele dagen nodig om een goede indruk van het gebied te krijgen maar ook bij een langer bezoek ge je je zeker niet vervelen. Bij de bezoekerscentra helpen ze je graag aan meer informatie of het boeken van tours en excursies.

Iedere parkbezoeker moet een verplichte park pas aanschaffen. Met deze pas steun je de Aboriginals met het parkonderhoud en kun je gratis deelnemen aan begeleide wandelingen, praatjes van rangers en culturele activiteiten. De pas koop je online of op diverse plekken in en om het park. Lees hier meer over de kosten en aanschaf van de park pas.

Waar vind je de bezoekerscentra in Kakadu:

  • Bowali Visitor Centre, Jaibiru; informatie, tentoonstelling, café, bibliotheek, winkel met Aboriginal kunst, kleding en souvenirs.
  • Warradjan Aboriginal Cultural Centre, Yellowwater; uitgebreide tentoonstelling, informatie en regelmatig demonstraties en workshops.

Wandelen en zwemmen

Ga mee op een begeleide wandeling en leer meer over de natuur, wildlife en historie van het park (van juni tot eind september). Deze wandelingen zijn inbegrepen bij de park pas.

Of wandel op eigen gelegenheid, de keus uit mooie wandeltochten in Kakadu National park is groot en wandelingen zijn er van makkelijk tot uitdagend.  Beklim de grote rotsen en zwem in natuurlijke zwembaden. Vergaap je aan indrukwekkende vergezichten en eeuwenoude Aboriginal rotsschilderingen.

rotsen Kakadu National Park Australië

aborigional rotsschilderring in Kakadu

Varen

Stap op de boot, vaar door de billabongs en ga op zoek naar krokodillen en vogels. Zie de zon ondergaan terwijl de wereld in vuur en vlam staat. (insectenspray mee!). Tickets boek je ter plekke of via het bezoekerscentrum.

billabong Kakadu National Park

zeearend in Kakadu Australië

krokodil in Kakadu Australië

Kakadu van bovenaf.

Wil je Kakadu eens op een andere manier bekijken? Dan is het een echte aanrader om een scenic flight te boeken. In 30 of 60 minuten krijg je al een hele mooie indruk en van bovenaf zie je pas hoe indrukwekkend het gebied eigenlijk is. Vluchten boek je bij Kakadu Air of The Scenic Flight Company en vertrekken van Jabiru en Cooinda. Het is niet goedkoop (vanaf $130 pp), maar wel erg mooi.

waterval Kakadu National Park Australië

 

Je reis door Australië.

Wij bezochten Australië twee maal, reisden er in totaal 6 maanden rond en dan nog hebben we nog lang niet alles kunnen zien en doen. Lees hier onze tips voor de mooiste (auto) routes in Australië.

Wat is jouw favoriete gebied in Australië?

 

 

Geplaatst in Australië, Oceanie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *