Het kleine dorp in de outback; Mount Surprise, population 64!

Tijdens onze vorige reis hebben de ruige outback, The Red Centre en de westkust van Australië onze harten gestolen. Rood zand, prachtige rotspartijen, kloven, strakblauwe luchten, geel gras dat wuift in de straffe wind en lange stukken niets; fantastisch!

Deze keer zitten we in het oosten van Australië en wat doe je dan als het weer zowel aan de kust als in de achterliggende bergen slecht is?

De keus is snel gemaakt: we rijden een stuk landinwaarts via de Savannah Way. De Savannah Way start in Cairns om uiteindelijk, ongeveer 3700 kilometer later, aan de oostkust in Broome te eindigen. We rijden er slechts een klein stukje van. Onderweg maakt het groen van de kust plaats voor de vergezichten in de Tablelands, daarna volgt het rode zand van het binnenland. We zien termietenheuvels, lange "roadtrains"  op de weg en koeien naast de weg. We're back!

rps20150608_194414

 

 

We bivakkeren een paar nachten op de campsite van Mount Surprise. Mount Surprise doet haar naam eer aan en blijkt een echte verrassing in het klein. Het dorp telt 3 campsites, een klein hotel, mini winkel/benzinestation en een politiestation en het outback gevoel is alom aanwezig.

rps20150608_195019

 

Het echte outback gevoel......

 • Eén keer per week wordt er vers eten afgeleverd bij de winkel, de Savannahlander (trein) stopt er elke donderdag en de bus van Cairns naar Karumba aan de westkust van de golf komt 3 keer per week langs.
 • De politieagent heeft het er niet druk; de 64 inwoners en langskomende toeristen gedragen zich keurig. "Wel een helm dragen hoor als je de fiets meeneemt" vertellen ze ons op de camping. "Als je betrapt wordt zonder treedt oom agent streng op!"
 • Twee keer per week is er een spreekuur van de Flying Doctors.
 • De krant van gisteren wordt morgen aangeboden voor de prijs van vandaag......
 • Elke woensdag, wanneer de truck met levensmiddelen het dorp aandoet, kun je terecht voor vers brood, groente en fruit en de rest van de week is er brood uit de diepvries ( zo lang de voorraad strekt). De eieren op de camping zijn van de eigen kippen en kakelvers!
 • De basisschool telt 16 leerlingen en één leerkracht.......

Hoe klein deze wereld is blijkt als we bij de dorpswinkel komen. De eigenaar gaat er lekker voor zitten en houdt ons een aardige tijd aan de praat. Hij woont hier nu 4 jaar, dicht bij zijn ouders die hier hun oude dag doorbrengen. "Iedereen kent elkaar van haver tot gort in de outback" zegt hij. "Er is altijd hulp, maar men hoort en ziet alles van elkaar. Voor mij en mijn vrouw is het tijd geworden om verder te gaan; reizen en werken waar het kan". (In Australië doen veel mensen dit als alternatief voor de vaste stek. Een prima plan zo vinden wij).

In het dorp zijn meer papegaaien en kaketoes dan inwoners. Ze kijken ons vanaf de hoogspanningskabels nieuwsgierig aan. Wie zijn toch die vreemdelingen?

rps20150608_194937

 

In de buurt van Mount Surprise liggen de bijzondere lava tunnels van Undara .  Metershoge en brede gangenstelsels die zijn overgebleven na een jarenlange uitbarsting van de Undara krater waarbij een continue lavastroom haar weg heeft gebaand en de tunnels achter heeft gelaten. Echt een aanrader om te bezoeken.

rps20150608_194556

 

's Avonds gaat het zonnetje onder en laat haar laatste warme kleuren op het landschap schijnen. We zien steeds meer sterren verschijnen en om ons heen is het stil.

Ik kom helemaal tot rust van een paar dagen op zo'n bijzondere plek maar of ik het er 4 jaar vol zou kunnen houden betwijfel ik.

En jij, ben jij " outback materiaal " of " city-slicker " ?

 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

 

rps20150608_194759

rps20150608_195203

rps20150608_195237

rps20150608_194725

rps20150608_194826

Geplaatst in Australië, Oceanie.

4 reacties

 1. Ik vind een paar dagen cultuur snuiven in de stad wel leuk maar ben toch meer een outback mens. Heerlijk genieten van natuurschoon zoals jullie doen op jullie reis dat past meer bij mij. Maar vier jaar in zo’n klein dorpje wonen……….. nee, dan wil ik toch meer afwisseling en reuring.

  • Ja, dat ervaren wij ook wel zo. Inmiddels zitten we in een iets groter dorp maar nu, om 9 uur ‘s avonds, is het muisstil…. het is een andere wereld in de outback!

 2. Hoi Ivonne en frank,
  het gaat nooit vervelen zo, dat reizen.
  Een aantal dagen op zo’n rustige plek: geweldig toch!
  Die lava gangen zou ik ook wel in willen.
  Mooie foto’s ook weer.
  Veel plezier nog.
  Sacha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *