Charters Towers

De macht van het goud in Charters Towers

Het was bij toeval dat in 1871 het eerste goud bij Charters Towers gevonden werd toen de jonge Jupiter Mosman zijn weggelopen paard terug ging halen. Dit was de start van een lange bloeiperiode van de stad die in haar hoogtijdagen, in 1899, 25.000 inwoners telde, meer dan welke stad in Queensland, m.u.v. Brisbane. Meer dan 65 hotels zorgden voor onderdak, steeds meer winkels en ondernemingen vestigden zich in het stadje en er was zelfs een Stock Exchange waar goud aandelen verhandeld werden. Het was hard werken, maar er viel veel te verdienen.

rps20150614_224008

Aanvankelijk leek er geen eind te komen aan de voorraad goud die in het gesteente verborgen lag, maar vanaf 1925 werd er steeds minder gevonden en liep het inwonersaantal snel terug, tot aan de ongeveer 5400 van dit moment.  Veel van de houten woningen zijn door de mensen naar andere plaatsen verhuisd maar nog steeds zijn er diverse prachtige gebouwen in de stad te bewonderen.

De Great Inland Way.

Charters Towers ligt op zo'n anderhalf uur rijden landinwaarts van Townsville en wordt veel door dagjesmensen vanaf de kust bezocht. Wij zijn er een paar dagen gestopt op onze route vanuit Cairns via de "Great Inland Way" naar Brisbane. Een route door het achterland van Queensland tot aan Sydney loopt en die je een heel andere kijk geeft op deze staat dan wanneer je alleen aan de kust verblijft (Wat mij betreft een echte aanrader).

rps20150617_140947

De historie van de stad wordt ons duidelijk als we een wandeltour volgen die we in het VVV (Visitor Information Centre) geboekt hebben ( Duurt ongeveer anderhalf uur, van te voren boeken aan te raden, 10 dollar p.p.) Onze gids is zeer enthousiast en weet ons van begin tot eind te boeien.  Wat het vinden van een klein stukje goud allemaal teweeg kan brengen! Naast deze tour geeft ze ons nog veel andere tips met leuke dingen die we kunnen doen in de regio.

Charters Towers

Oorlogsverleden.

De regio rondom Charters Towers heeft ook een grote rol gespeeld in de tweede wereldoorlog. In de strijd tegen de Japanners, waarvan men vreesde dat ze Australië wilden innemen, werden er vele legerkampen, communicatiestations, ziekenhuizen en een opslag voor brandstof in de regio opgezet en tevens een grote basis in de stad zelf. Nog steeds zijn er veel dingen die herinneren aan die tijd.

Wat er allemaal te zien en te doen is in de stad?

Naast de rondwandeling met de gids zijn er nog diverse andere dingen te doen.  Zo kun je bijvoorbeeld naar.....

Towers Hill.

In de vroege ochtend of tegen de schemering is het leuk om deze heuvel te beklimmen. Niet alleen heb je een goed uitzicht op het landschap rondom maar je kunt er ook veel Rock wallabies en diverse vogelsoorten tegenkomen.

wallabee bij Charters Towers

Cattle Sales.

Iedere woensdag wordt er vee verkocht in de Dalrymple Salayards. In de omgeving van Charters Towers zijn veel grote boeren die hier hun runderen aan de man brengen. Het is interessant om te zien hoe het vee (per opbod) van eigenaar wisselt, hoewel mijn dierenhart toch ook wel wat zeer deed bij het zien van al die lieve snuitjes.....

veehandel Charters Towers

Een filmpje pakken.

Het oude "The World Theatre" was vroeger een bank en is tegenwoordig prachtig "ingepakt" in een groter gebouw. Tegenwoordig zit er een art gallery en een bioscoop waar elke dag een aantal films gedraaid worden. Wel gek om op een doordeweeksedag met 4 personen van een avondvoorstelling te genieten, om half 10 buiten te komen en de straten compleet verlaten aan te treffen......

Winkelen.

Voor de liefhebbers is er genoeg te bekijken in de vele kleine winkeltjes. Daarnaast vind je er ook gewoon een grote supermarkt en bijvoorbeeld een Target ( soort Hema). Houd wel in de gaten dat de meeste winkels al rond 5 uur sluiten zoals op wel meer plekken in Australië gebruikelijk is.

Na afloop kun je dan op diverse plekken een hapje eten of wat drinken. Wij namen een koffie en scone met jam in de oude Stock Exchange, prachtig gerestaureerd en heel sfeervol.

rps20150614_223823

Het Zara Clark Museum.

Boordevol foto's, kleine en grote voorwerpen uit de geschiedenis van de stad met haar goudmijn verleden. 5 dollar entree en diverse enthousiaste vrijwilligers om je meer te vertellen over de achtergrond van de voorwerpen.

Maak een audiotour met de auto.

Je huurt of koopt een cd en  bijbehorende kaart voor in de auto en zo kom je in je eigen tempo langs alle leuke/interessante plekken in de omgeving. (Bij de VVV te verkrijgen. Niet zelf gedaan maar schijnt goed te zijn)

De Venus Gold Battery.

Aan de rand van de stad vind je deze fasciliteit Hier werd het gesteente na de winning geplet om het goud eruit te halen. Het is de grootste Gold Battery uit de regio en je krijgt er uitleg over het proces van het goudwinnen.

Neem gerust een paar dagen de tijd om Charters Towers te bekijken, het is de moeite waard en de sfeer is er prima!

 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

rps20150614_223849

rps20150614_224036

rps20150614_223524

rps20150614_223746

Geplaatst in Australië, Oceanie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *