emigreren en werken in Australië Winnie en Rob in Sydney

Wonen en werken in Australië, een persoonlijk verhaal.

Een simpele vraag bij de koffiemachine....Of Rob interesse had om te gaan werken in Australië. Inmiddels is het ruim twee jaar later en woont Winnie met haar gezin in wereldstad Sydney en genieten zij van hun leven Down Under. Lees haar persoonlijke verhaal met tips voor reizigers maar ook voor hen die willen werken in Australië of een visum willen aanvragen.

How are you going?

Mijn naam is Winnie Maris en ik ben 41 jaar. Niks leukers dan observeren hoe mensen zich gedragen en met elkaar omgaan. Ik ben behoorlijk analytisch en hou ervan als dingen op elkaar zijn afgestemd. Australië, en Sydney in het bijzonder, is één grote leeromgeving. Ik grinnik en verbaas me soms over misverstanden door cultuurverschillen en geniet van het feit dat ik meer van de wereld kan zien. Ik schrijf regelmatig een blog over onze grote en kleine ervaringen, over verschillen en overeenkomsten tussen Australië en Nederland, over blijdschap en verwarring bij emigreren en het werken in Australië. Ik ben getrouwd met Rob. Samen hebben we twee kinderen, Casper (2008) en Anne (2009).

 

Een onverwachte vraag en een geweldige kans

Ergens in de herfst van 2016 vroeg Rob’s baas bij de koffie-automaat of Rob interesse had in een andere baan. Waarop Rob mij een appje stuurde met de vraag: ”Ga je mee naar Australië?” Op vrijdag 6 oktober 2017 zijn we naar Sydney, Australië vertrokken.

Wat een geweldige kans, andere cultuur, Engels leren, lekker weer, whaaaaah… Australië! Wat zal het ons brengen, wie zullen we ontmoeten, waar gaan we wonen, welke school kiezen we voor de kinderen, wat laten we achter, wíe laten we allemaal achter, ...? En wat doen we met ons huis? We zaten nog midden in de verbouwing van ons droomhuis. Dat ook nog eens in een heel leuk dorp stond. Hoop emoties.

Een nieuwe baan bij hetzelfde bedrijf

Rob kreeg een aanbod voor een superleuke, nieuwe baan bij hetzelfde bedrijf als waar hij in Nijmegen voor werkte. Werken in Australië met een lokaal, Australisch contract. Strikt genomen zijn wij dus geen expats, maar ‘visitors’ met een tijdelijk werkvisum. Ons plan is om drie jaar in Sydney te blijven en daarna terug te keren naar Nederland, maar we weten natuurlijk niet precies wat de toekomst brengt. Voor ons is dat prettig, een plan met een open einde.

Na ongeveer een jaar fantaseren en dromen, na maanden voorwaarden lezen en (financiële) consequenties overdenken, na het inwinnen van adviezen bij collega’s, familie en vrienden en na lang wachten op het visum: Yes! Konden we eindelijk gaan!

 

Papa mag ik mee op reis?

Ik vond het heel bijzonder hoe Casper en Anne reageerden op ons avontuur. Rob reisde voor zijn werk geregeld naar Azië en het Midden-Oosten. Zij vonden het niet leuk om papa te moeten missen, maar zijn foto’s en verhalen waren des te interessanter. Op een avond vroeg Casper spontaan of hij een keer mee mocht op reis? Dat was een geweldige gelegenheid om onze emigratieplannen met hen te delen. Dus verder gepraat over hun ideeën bij lange reizen maken, vliegtuigen, ander eten en een tweede taal leren spreken. Opwinding alom! Drie jaar wonen en werken in Australië werd door Casper en Anne vertaald naar “een vakantie waarbij je ook naar school gaat”.

emigreren en werken in Australië Winnie Sydney met de kinderen

Werken in Australië, het visum regelen en de bureaucratische molen.

Rob’s werk heeft het visum via een ‘agency’ voor ons aangevraagd. Het bedrijf moest gegevens aanleveren over zijn baan, terwijl wij lange lijsten met vragen beantwoordden en stapels documenten verzamelden. Het tussenbureau zorgde ervoor dat alles in één keer correct zou worden ingediend bij de overheid. Het was een bureaucratisch gedoe. Je moet wat overhebben om te mogen werken in Australië. Zo konden we tot mijn verbazing onze Nederlandse huwelijksakte alleen persoonlijk ophalen bij de gemeente waar we getrouwd zijn. Dat was heen en terug een drie uur durende rit.

Ik heb me ook behoorlijk boos, en verdrietig, gemaakt over de medische keuring die ik moest ondergaan. Wij woonden in de buurt van Arnhem, maar ik moest naar een Amsterdamse huisarts met een praktijk aan de Singel. Voor 130 euro kreeg ik een consult van maximaal 10 minuten.

Nagelbijten

Toen alle formulieren eindelijk helemaal waren ingevuld en van de juiste stempels voorzien, bleek dat Australië het 457 werk-visa zou afschaffen. Wij zaten nog net bij de laatste aanvragen. De website van de Australische overheid vermeldde een doorlooptijd van ongeveer drie maanden. Daaronder stond, in nette woorden maar heel duidelijk, dat op geen enkele wijze gecorrespondeerd werd over visa-aanvragen. Afwachten was de enige optie.

Maar na een tijdje werd drie maanden aangepast naar vier en later zelfs naar zes maanden. Vrienden en familie vroegen bijna elke dag wanneer we zouden vertrekken. Wij vroegen ons regelmatig af of we wel konden gaan wonen en werken in Australië. Inmiddels hadden we huurders gevonden voor ons huis en onze huisraad opgeslagen. Familie en vrienden kwamen met allerlei suggesties om toch in contact te komen met Australië over de stand van zaken. Heel Nederlands blijkbaar, om te verwachten dat een (overheids)instelling je op de hoogte houdt van wat het voor je doet. Wij wachtten. Na ongeveer een half jaar lieten we ons op een doordeweekse dag toch nog verrassen door de visa in de mail. Yes!

Onze conclusie na één jaar wonen en werken in Australië: geweldig!

We zouden het zo weer doen. De start in Sydney was even bikkelen. Het is een westers land met toch haar eigen cultuur en regels. Met vallen en opstaan regelden we de basisdingen zoals een bankrekening, rijbewijs, huis, school, verzekeringen en een auto. Achteraf gezien concluderen we dat veel voorzieningen lijken op die in Nederland. Zodra je weet hoe het hier genoemd wordt, is het makkelijk te regelen. Nu zijn we er trots op, dat we alles zelf voor elkaar gekregen hebben.

We hebben een ruim huurhuis, een goede Public School waar de kinderen blij naartoe gaan, station dichtbij met een rechtstreekse verbinding naar de stad en steeds meer vrienden in de buurt. In verband met Robs werk zijn we terecht gekomen in het Zuidwesten van Sydney. Een Aussie woonwijk met klassieke vrijstaande huizen en nieuwere twee-onder-een-kapwoningen, laagbouw, veel groen en brede straten, een klein winkelcentrum in buurt. Veel expats wonen meer in de binnenstad of dichtbij de (Noordelijke) stranden. Lijkt mij ook heerlijk zo vlakbij kleine restaurantjes en de oceaan, maar toch past deze woonwijk goed bij ons. Wij genieten van de mogelijkheid om het alledaagse, Australische leven te zien. En over te nemen.

emigreren en werken in Australië Winnie ons huis in Sydney

Werken in Australië

Het eerste jaar  na onze emigratie heb ik onze kinderen begeleid in het vinden van hun weg. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger op school en ons sociale leven opgebouwd. Ik ben een blog gaan schrijven, waarin ik mijn creativiteit en emoties kwijt kan. Lekker efficiënt ook, om bekenden tegelijkertijd op de hoogte te houden van onze avonturen. Dit jaar ga ik als coördinator van de schoolkantine aan de slag.

Generaliserend zijn Australiërs minder direct dan Nederlanders. In superlatieven worden successen omgeschreven, maar kritiek of opbouwende feedback wordt minder duidelijk gegeven. Of het komt via via. Rob merkt op zijn werk dat medewerkers erg taakgericht werken en daardoor kansen laten liggen.

Dat merkten wij ook in de eerste periode waarin we onze basis dingen probeerden te regelen. Wanneer wij om iets anders vroegen, werd direct de manager erbij geroepen. Risico’s worden vermeden. Daarom moet ik ook steeds dezelfde toestemmingsformulieren invullen op school als mijn kinderen zich aanmelden voor bijvoorbeeld een sportteam.

Een heerlijk klimaat

We kwamen hier aan in de lente. Heerlijk warm weer, met een verkoelende bries in de middag. Ik was direct onder de indruk van de tropische bloemen en de bijzondere vogelgeluiden om ons heen. In Nederland vond ik het leuk om te tuinieren, hier gaf het een vreemd gevoel om niks te weten van de bomen en planten. Wanneer bloeien ze, vallen de bladeren van de bomen (meestal niet dus) en hebben ze veel of weinig water nodig?

Kerst hebben we gevierd in korte broek en op slippers. Maar ik was helemaal ‘disconnected’, nul kerstgevoel bij 30 graden. Grappig dat ze hier wel zingen en dromen over een witte kerst. De winter viel me tegen, omdat het ín huis zo koud was. Verbazingwekkend hoe slecht huizen geïsoleerd zijn. ’s Avonds kropen we met een deken op de bank. Maar de lente, zomer en herfst zijn heerlijk. Rob noemt het klimaat het grootste voordeel van wonen in Sydney.

emigreren en werken in Australië Winnie Sydney Jacaranda

Genieten van het buitenleven

Australiërs houden van gemak. In elk park vind je gratis openbare barbecues, die ook nog elke avond schoongemaakt worden. Afspraakjes en feestjes worden liever in zo’n park of in een café gemaakt. Scheelt een hoop rotzooi in huis. Parkeren is op veel plaatsen gratis. Soms is er een restrictie van het maximale aantal uren. Dat dien je vooral zelf in de gaten te houden, geen gedoe met blauwe parkeerkaarten.

Als je niet van de hoge zeegolven houdt, dan duik je in een van de vele rock pools langs de kust. Overal vind je tegen een redelijke prijs lekkere koffie of iets te eten. Wij genieten van de multi-culturele eetcultuur. Zelf eten meenemen en lekker picknicken in een park, op het strand of langs het sportveld waar je kinderen een wedstrijd spelen, is ook populair. Het leven hier is ‘easy’.

emigreren en werken in Australië Winnie mooi strand Sydney

De bureaucratie

Naast al dat gemak, vonden wij het opvallend hoeveel vragenlijsten we hebben moeten invullen bij overheidsinstanties. Heel bureaucratisch. Soms bijna krampachtig hoe medewerkers vasthielden aan hun taken en processen. Een tegenvaller was ook dat wij met ons visa een hoge jaarlijkse bijdragen moeten betalen om de kinderen naar een gewone Primary Public School (openbare basisschool) te kunnen laten gaan.

De Australiër.....

De Australiër, zoals wij die hebben leren kennen, is vriendelijk en zeer behulpzaam. Geduldig, toen we nog zochten naar de juiste woorden. Trots op zijn land, nog altijd worden we overladen met toeristische tips en ideeën. Het is goed om te weten dat er vaker buitenshuis wordt afgesproken en dat daarom niet werd ingegaan op mijn uitnodigingen voor een kop koffie bij ons thuis. Sportief, op school wordt veel gesport en ’s ochtends vroeg starten bij de ‘gym’ is normaal. Jammer dat de infrastructuur niet ingericht is op fietsen.

Ik vind de samenleving competitief, dat hangt mogelijk samen met de focus op sport. Ik weet nog steeds niet precies wat ik vind van de school awards, waarmee kinderen worden geprezen voor iets dat in mijn ogen normaal is om te doen. Daarbij wordt er veel in superlatieven gesproken, in het bijzonder over kinderen. Great job, awesome, magnificent achievement! Via school was het makkelijk om mensen te leren kennen. Ik zou wel graag wat verdieping aanbrengen in de vriendschappen die we nu hebben. Interessant om uit te zoeken hoe we dat het beste kunnen doen binnen deze cultuur.

Mijn persoonlijke tips voor Sydney

Om zoveel mogelijk van de stad en het land te zien spelen we in de weekenden en vakanties toerist. We zijn veel ondernemender dan dat we in Nederland waren.

Leuk om te weten dat je op zondag voor slechts $2.60 (ongeveer €1,65) de hele dag ongelimiteerd van het openbaar vervoer gebruik kunt maken. De ferries horen daar ook bij! En water hoort bij Sydney, dus een tocht van Parramatta naar de binnenstad, waarbij je onder de Harbour Bridge doorvaart, is zeker een aanrader. Of ga vanuit de stad met de ferry naar Manly. Toen wij daar op onze slippertjes over de kade struinden, zwom er een pijlstaartrog langs!

het is ook leuk om zelf een bootje te huren en bijvoorbeeld over de Georges River te varen. Er zijn prachtige wandelingen langs de kust en het turquoise zeewater. Misschien zijn de boswandelingen in de stad verrassender! Sinds wij zijn begonnen met geo-cachen, rennen onze kinderen hard vooruit.

Het is heel Aussie om lekker te gaan barbecuen en picknicken in een van de vele stadsparken. Of in de openlucht naar een filmvoorstelling te gaan.

Wij gaan graag naar Cronulla beach. Daar is het rustiger dan bij het beroemde Bondi. Wattamolla is misschien wel het mooiste strand. Je kunt er prachtig snorkelen. Ga er doordeweeks heen, als je kunt. Ik heb wel 101 tips!

De Blue Mountains zijn maar anderhalf uur rijden vanuit Sydney en bieden spectaculaire vergezichten. Als je iets weg loopt van de grote uitkijkpunten, ben je het massa-toerisme kwijt.

Of woon een concert bij in het Sydney Opera House......

emigreren en werken in Australië Winnie Sydney de Blue Mountains

emigreren en werken in Australië Winnie Sydney concert Opera House

Wat ik mis van Nederland en wat niet

Ik mis de spontane kopjes koffie bij vrienden aan de keukentafel. Hier moet veel meer op afspraak. Als Anne spontaan om een speelafspraakje vraagt, lijken de moeders altijd nerveus te worden. In de winter heb ik het comfort van de centrale verwarming gemist. Niemand hier snapte wat ik daar precies mee bedoelde.

We kochten tijdens de Dutch week bij de Aldi stroopwafels. Die staan nog onaangebroken boven in het keukenkastje. Dat soort dingen mis ik helemaal niet. Hoewel Rob meestal wel een pak pure hagelslag meeneemt als hij voor zijn werk in Nederland is geweest.

Soms mis ik ook de Nederlandse directheid. Aussies draaien er soms zo om heen. Of, nog lastiger, maken het mooier dan het is.

Mijn tips voor anderen die gaan wonen en werken in Australië

Als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent hoe het is om te wonen en werken in Australië: doen! Het is een verrijking om te zien dat anders ook heel gewoon is. Wij hadden een jaar om ons voor te bereiden. En nog misten we het feit dat we een onderwijs-fee moeten betalen en wisten we niet precies hoe we een huurhuis moesten regelen. Alles is goed gekomen.

Wil je meer over ons leven in Sydney lezen?

In eerste instantie ben ik gaan schrijven om familie en vrienden op de hoogte te houden van ons avontuur. Maar ik schrijf ook voor mezelf om herinneringen te bewaren, observaties niet te vergeten en om ervaringen te verwerken. Ik hoop dat ik er ook anderen mee op weg kan helpen en meer kan leren over het wonen en werken in Australië.

Je kunt mijn verhalen vinden op https://familiemaris.blog/ . Vanaf het zuidelijk halfrond bekijk ik het van de andere kant.

emigreren en werken in Australië Winnie Sydney mooie zonsondergang

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Anouk over haar leven in de Costa Rica.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Nog meer leesvoer over Australië:

 

 

 

delen is lief
De mooiste routes in Australië, de Pinnacles

De mooiste routes in Australië

Australië is een enorm land met een grote variatie aan landschappen. Er is zo ontzettend veel te zien en doen dat het best lastig is om te bepalen wat je route wordt. Na twee langere reizen door de diverse regio's deel ik graag mijn tips voor de mooiste routes in Australië met je. Van korte trips van een paar dagen tot epische routes van meerdere weken.

De mooiste routes in Australië naar

kangoeroe op Pebbly Beach

 

Wat kun je verwachten van dit overzicht met de mooiste routes in Australië?

Elk hoofdstuk is opgedeeld in een korte omschrijving en diverse handige tips als de afstand, tijd die je nodig hebt, type vervoermiddel, hoogtepunten onderweg en wildlife dat je kunt tegenkomen. Daarnaast link ik door naar uitgebreidere blogs als ik er over geschreven heb. Ik wens je vast heel veel plezier met het ontdekken van "The Land Down Under"!

De mooiste routes in Australië de Great Ocean Road met Twelf Aposteles

koala at Great Ocean Road

Van Sydney naar Adelaide

Veel mensen die voor het eerst naar Australië gaan rijden deze route. Onderweg passeer je één van de meest bekende plekken van het land, de fraaie rotskust van de Twelve Apostles. Bovendien kom je in maar liefst drie van de grote steden (Sydney, Melboune en Adelaide) die het land rijk is. Ben je een fan van Koala's dan is dit dé regio om ze te spotten! Volg de kustlijn voor de mooiste route en stop zeker om een kijkje te nemen en te wandelen in één van de vele mooi parken of om de zee op te zoeken.

 • Aantal kilometers: rond de 2000.
 • Minimum aantal dagen: 2 weken.
 • Transport: Een gewone auto is prima, de wegen zijn goed.
 • Eten en drinken: Blijf je aan de kust dan is er meer dan genoeg keus uit restaurants en winkels.
 • Overnachten: Overal zijn campings, hotels en motels. Zowel in de steden als er buiten.
 • Bijzonderheden onderweg: Bergen in het binnenland, zeeleven aan de kust. Tip: op zondag zijn de centra van de steden best saai en de winkels dicht, kies liever een andere dag.
 • Wildlife: dolfijnen, zeehonden, koala's, Wallabies, Wombats, Possums en kangoeroes,
 • Hoogtepunten: Sydney, de Twelve Aposteles, Grampians National Park, Wilsons Promontory NP, Melbourne, Kangaroo Island, Adelaide en de wijngebieden buiten de stad.
 • Lees hier alles wat je nodig hebt voor een reis door Australië.

Wandelen bij Port Stepens, Tomaree National Park

Van Sydney naar Brisbane

Waarschijnlijk is dit één van de meest bereden stukken uit dit overzicht van de mooiste routes in Australië. Je kunt de route makkelijk in twee dagen afleggen maar het is echt de moeite waard om een aantal kleine detours te maken en om onderweg wat langer te stoppen. Naast de grote steden Sydney en Brisbane is er een geweldige kustlijn waar je altijd veilig kunt zwemmen. Stap op een boot, snorkel in één van de baaitjes en ga op zoek naar het bijzondere zeeleven! Uithangen en surfen doe je in Byron Bay en voor de pretpark en strandliefhebbers is er de fameuze Gold Coast. Genoeg te beleven op deze route!

 • Aantal kilometers: ongeveer 1000 maar meer bij wat kleine detours (doen!)
 • Minimum aantal dagen: 2, maar trek er zeker meer voor uit.
 • Transport: een gewone auto.
 • Eten en drinken: op veel plekken. Dit is een druk bereden route.
 • Overnachten: hotels, motels, campings. Keus genoeg.
 • Bijzonderheden onderweg: Prima wegen, kan soms best druk zijn maar je bent al snel van het gebaande pad.
 • Wildlife: kangoeroes, Enchidna, dolfijnen, koala's, walvissen (juli-nov).
 • Hoogtepunten: Sydney, Hunter Valley (wijn), Port Stephens, Byron Bay, Brisbane.
 • Lees hier meer over de route van Sydney naar Brisbane.

 

De mooiste routes in Australië Red Centre

dromedaris red centre

Een rondje in het Red Centre

Wie kent er niet het plaatje van Uluru (Ayers Rock)? Deze iconische rotsformatie speelt een belangrijke rol in de cultuur van de Aboriginals. Je avontuur in de outback begint in het stadje Alice Springs. Sla hier je eten en drinken voor onderweg in en gooi je tank vol. Daarna stort je je in een bijzondere wereld vol rode rotsen, kloven, water en bijzonder wildlife op één van de mooiste routes in Australië. Kampeer onder heldere sterrenhemels en ga tijdens het wandelen op zoek naar de mooiste plekjes. Afkoelen doe je in één van de vele poeltjes óf in het zwembad op de camping.

 • Aantal kilometers: afhankelijk van wat je doet en in welke volgorde ongeveer 1000-1200 kilometer.
 • Minimum aantal dagen: 1 week.
 • Transport: een gewone auto is prima.
 • Eten en drinken: Neem dingen mee (let op, kan snel bederven in de warmte) of koop ze op campsites, het resort bij Ayers Rock en bij tankstations.
 • Overnachten: in Alice Springs is er genoeg keuze voor kampeerders en niet kampeerders, campsites onderweg (beperkt dus kijk goed waar je terecht kunt)
 • Je slaapt bij Ayers Rock in het Outback Pinoneer hotel. Dit hotel heeft ruime kamers, een zwembad.
 • Voor iets meer geld heb je in Ayers Rock een ruim en schoon appartement  (Emu Walk) met airco, tv en zwembad.
 • Bijzonderheden onderweg: Eindeloze ruimte, in de zomer (dec. tot maart) kan het er enorm warm zijn.
 • Wildlife: Dingoes, dromedarissen, de grote rode kangoeroe, papegaaien en kakatoes, emoes, kraaghagedissen en de Thorny Devil.
 • Hoogtepunten: Uluru / Ayers Rock, De West MacDonnell Ranges, Kata Tjuta, Kings Canyon in het Watarrka National Park.
 • Meer over deze bijzondere regio lees je in het uitgebreide blog.

route brisbane naar Daintree

Saltie Australia

Van Brisbane naar Daintree National Park

Eén van de mooiste routes in Australië vind je in het noordoosten van het land. Niet alleen kun je snorkelen en duiken op grootste koraaltuin van de wereld, het Great Barrier Reef, maar ook het onaangetaste regenwoud van Daintree National Park is een bijzondere plek. Het is één van de regio's met de meest gevaarlijke diersoorten, maar gebruik je verstand en er valt prima te reizen. Wandel, zwem, kampeer in de ruige natuur en ga op zoek naar bijzondere dieren als de Platypus en Cassowarie.

The Great Inland Way mooiste routes in Australië

Roze kaketoe Australië

The Great Inland Way

Deze prachtige route is het alternatief voor de geijkte route langs de oostkust. Een route door de woestijn van de outback maar ook door waterrijke gebieden, kloven, bergen en het regenwoud. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de drukte van de kust zo dichtbij is.

 • Aantal kilometers: 1860, van Sydney naar Cooktown
 • Minimum aantal dagen: 6 dagen (maar dit vinden wij echt te weinig!)
 • Transport: Een gewone auto, de route is (bijna) overal verhard.
 • Eten en drinken: zelf boodschappen meenemen. Restaurants en winkels in dorpjes, cattle stations, benzinestations.
 • Overnachten: kamperen, in diverse dorpjes vind je hotels en motels.
 • Bijzonderheden onderweg: Let op voor voorbijdenderende roadtrains, verder weinig verkeer.
 • Wildlife: emoes, kangoeroes, krokodillen, Cassowary, veel loslopend vee, vogelbekdier, veel vogelsoorten, boomkangoeroe.
 • Hoogtepunten: Sydney, The Blue Mountains, The Carnarvon Gorge, goudstad Charters Towers, Undarra lavatunnels, The Atherton Tablelands, Cairns, Daintree National Park.
 • Lees hier meer over The Great Inland Way.

The Gibb River Road

De Gibb River Road is een beruchte route die je dwars door de Kimberley voert in Western Australia. De Kimberley is één van de meest ongerepte gebieden van het land. Van stoffig rood zand tot rotsen en kloven waarin je kunt zwemmen. De weg is voornamelijk onverhard waarbij je een paar keer een rivier oversteekt. Een echt avontuur voor de die-hard outback lovers en avonturiers.

 • Start en eindpunt: Derby  en Kununurra.
 • Aantal kilometers: 900
 • Minimum aantal dagen: 1 week.
 • Transport: Een 4x4 is aanbevolen.
 • Eten en drinken: Zelf meenemen of bij de Cattle stations.
 • Overnachten: in Cattle stations/Homesteads of op campsites bij de hoogtepunten. Let op: Vrij kamperen is niet meer toegestaan.
 • Bijzonderheden: Niet begaanbaar tussen ongeveer november en april wegens overstromingen (kan elk jaar anders zijn)
 • Wildlife: wallabies, leguanen, roofvogels, ooievaars, krokodillen, slangen, Dingoes, Sugar gliders, gecko's, padden en kikkers.
 • Hoogtepunten: Windjana Gorge, Tunnel Creek, de King Leopold Ranges, Bell Gorge,  Manning Gorge, El Questro Wilderness Park en de Bungle-Bungles.
 • Meer informatie over deze epische route vind je hier.

Dangar Falls, Waterfall Way Australië

The Waterfall Way

De mooiste routes in Australië ontdek je vaak als je een stukje van het gebaande pad gaat. Eén van die leuke detours is de Waterfall Way. Deze gaat van Coffs harbour naar Armidale en is 186 kilometer lang. Waarschijnlijk ga je net als wij weer terug richting de kust naar Byron Bay of Port Mcquarie. Onderweg passeer je diverse prachtige, groene parken en watervallen. Nat worden gegarandeerd ;).

 • Aantal kilometers: ongeveer 500 kilometer van Urunga naar Grafton
 • Minimum aantal dagen: 3
 • Transport: een gewone auto is prima
 • Eten en drinken: neem je zelf mee maar koop je ook makkelijk onderweg in de dorpjes. Restaurants genoeg.
 • Overnachten: kamperen of in hotels/motels in de dorpjes.
 • Bijzonderheden onderweg: Rit door de bergen, kan koud en nat zijn in herfst en winter.
 • Wildlife: veel vogel en reptielsoorten, bloedzuigers,Padmeleons.
 • Hoogtepunten: diverse watervallen, rivieren en het ongerepte regenwoud van Dorrigo National Park. Herritage dorpen als Dorrigo en Glenn Innes.
 • Meer over de totale route die wij reden lees je in het uitgebreide blog.

Kakadu National Park Australië

Bungle Bungle range Australië

Epische route van Perth naar Darwin.

Als je het met een Australiër over de westkust van Australië hebt gaan de ogen glimmen. "Ah, The real Australia" .... Wij reden tijdens onze eerste reis in ruim vijf weken van Perth naar Darwin over de kustweg. Wat mij betreft is dit echt de topper onder de mooiste routes in Australië.

De uitgestrektheid, de verlatenheid en de grillen van moeder natuur. Aangevuld met bijzondere rotsformaties, kloven, rivieren en watervallen om te zwemmen (tenminste, als je in het juiste seizoen bent) en bijzonder wildlife. Wat niet iedereen weet is de aanwezigheid van het grote Ningaloo Reef waar je kunt snorkelen met mantaroggen, walvishaaien en veel meer tropische vissen. Wil je iets bijzonders dan is dit dé route voor jou!

 • Aantal kilometers: 4500 inclusief de detour naar Kakadu.
 • Minimum aantal dagen: 5 weken
 • Transport: Kan met een gewone auto, soms is een 4x4 handig als je wat dieper de parken in wilt.
 • Eten en drinken: Neem zoveel mogelijk mee uit de grotere dorpen want onderweg is er weinig verse groente, fruit en brood. Restaurants in de dorpen.
 • Overnachten: campings genoeg, wat hotels/hostels in de grotere plaatsen. Af en toe een roadhouse.
 • Bijzonderheden onderweg: De weg is eindeloos. Enorme roadtrains denderen langs je heen.
 • Wildlife: Kangoeroes, zeeleeuwen, dolfijnen, mantaroggen, walvishaaien (mei/jun-sept), emoes, kaketoes en papegaaien, bijeneters, krokodillen, Wombats.
 • Hoogtepunten: Perth, The Pinnacles, Kalbarri National Park, Karijjini, Ningaloo Reef, Edith Falls, Eighty Mile Beach, Broome, Ord River, Purnululu National Park, Litchfield, Kakadu, Darwin.

De mooiste routes in Australië: met de auto of het openbaar vervoer?

Dit waren mijn tips voor de mooiste routes in Australië. Diverse van deze routes zijn deels met het openbaar vervoer af te leggen of met een georganiseerde trip. Toch vind ik zelf dat een auto echt het beste vervoermiddel is om Australië te verkennen. Je hebt zo alle vrijheid die je nodig hebt. Als je met het o.v. gaat kom je helaas lang niet overal en tours kunnen echt duur zijn.

Ben je langere tijd in Australië dan is het kopen van een auto iets dat je kunt overwegen. Dit is het makkelijkst aan de oostkust, in plaatsen als Cairns en bijvoorbeeld Byron Bay worden volop auto's aangeboden. Is je reis korter dan is het raadzaam om een auto te huren. Wij hebben zelf goede ervaringen met een auto van Sunny Cars. Je huurt een auto voor €40 per dag all-in.

Ik heb nog geen voet gezet op Tasmanië. Dat lijkt me ook een geweldige bestemming voor een mooie roadtrip.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Australië.

Heb je nog een aanvulling op deze lijst dan hoor ik het graag. Wie weet kun je ons inspireren voor een volgend bezoek aan The Land Down Under!

Meer tips en verhalen voor Australië vind je op mijn speciale Australië pagina.

delen is lief
Atherton Tablelands waterfall

Wildlife, bergen en historie in de Atherton Tablelands

In het binnenland bij Cairns vind je de groene bergen en valleien van de Atherton Tablelands. Een gebied dat je zeker op moet nemen in een trip langs de oostkust. Waarom dat laat ik je zien in dit blog met de hoogtepunten van het gebied.

 

Watervallen en regenwoud

Het regent regelmatig in de Atherton Tablelands. Daardoor vind je er een overvloed aan grote en kleine watervallen. Een leuke rit is die over het waterval Circuit in de buurt van de plaats Millaa Milaa. Langs deze route vind je meerdere watervallen waarvan je bij diverse kunt zwemmen tussen de grote rotsblokken. Vlakbij de hoogst gelegen plaats van de regio (Ravenshoe) vind je de breedste waterval van Queensland, de Millstream Falls waar je naartoe kunt lopen via een korte wandeling.

Atherton Tablelands waterfall

 

Atherton Tablelands bloemen bij watervallen

Bij de Milaa Milaa waterval

 

Kleine dorpjes

Het gebied van de Atherton Tablelands is vol met diverse kleine dorpjes die leuk zijn om even door te slenteren of iets te eten/drinken. Weg van de drukte van het alledaagse leven vind je er kekke koffietentjes, hippe mini galeries, kleine winkeltjes en de sfeer van weleer. Op diverse plekken kom je prachtige houten kerkjes tegen.

Atherton Tablelands Yungaburra

 

Atherton Tablelends kerkje

 

Atherton Tablelands Retro Caffe

 

Ga op zoek naar de Platypus en boomkangoeroe

In de Atherton Tablelands kun je op zoek gaan naar bijzondere diersoorten als de Platypus (vogelbekdier) en de boomkangoeroe. Tijdens een wandeling langs de Petersons Creek, bij de plaats Yungaburra, heb je de grootste kans om ze beiden te spotten. Er is zelfs een speciaal platform gemaakt om de Platypus te observeren. Zelfs als je geen dieren tegenkomt is het nog heerlijk wandelen in de groene omgeving van de kreek. Wij zagen de Platypus een paar keer beneden ons in de kreek en ook een boomkangoeroe, tenminste dat dáchten we. Na ruim 2 jaar blijdschap vertelde onze Australische vriend Dave dat het dier op foto 2 een Brushtail Possum is. Ook heel erg mooi, maar wel een beetje jammer natuurlijk 😉

Atherton Tablelands Peterson Creek

 

Atherton Tablelands Possum

 

Een stap terug in de tijd in de Historic Village Herberton

Zelfs als je geen echte geschiedenis liefhebber bent zal het museum in Herberton je bevallen. Op een groot terrein wordt een oud mijnstadje tot leven gewekt. Je vind er meer dan 50 historische gebouwen, een enorme collectie aan items uit die tijd. Denk aan het Openlucht Museum in Arnhem maar dan wat kleinschaliger. In de schoolvakanties en tijdens diverse weekenden kun je diverse apparaten aan het werk zien en zijn er demonstraties.

Voor meer info klik je even door op de eigen site.

Herberton museum

 

Herberton museum

 

Paronella Park

Paronella Park ligt op ongeveer 90 minuten rijden van Cairns. Je kunt het als dagtrip doen, maar het is ook een mooi startpunt van een paar dagen in de Atherton Tablelands. Vanuit hier rijd je dan weer door naar de watervallen bij Milaa Milaa.  Paronella Park is ontstaan vanuit de droom van José Paronella, die langs de Mena Creek Falls een kasteel bouwde met prachtige, groene tuinen. Het park kreeg in de loop der jaren meerdere toeristische prijzen, is elke dag open en je kunt er ook slapen. Helaas wisten wij dit niet en zijn doorgereden na ons bezoek omdat we al wat anders gereserveerd hadden. Bij je kaartje is een gratis overnachting op de campsite inbegrepen. Zo kun je 's avonds genieten van de verlichte gebouwen, we hebben begrepen dat dat heel bijzonder is.

Meer informatie over dit groene park vind je op de eigen website.

Atherton Tablelands Patronella Park

 

De Mareeba Wetlands

Laat de meute achter je en dompel je in het echte outback gevoel. Op enkele kilometers van de plaats Mareeba vind je rode zandwegen, termietenheuvels en een prachtig waterrijk gebied vol vogels.  Het Mareeba Tropical Savanna and Wetland Reserve ligt op ruim een uur rijden van Cairns en Port Douglas en is een beschermd  natuurgebied. Vanuit het kleine bezoekerscentrum kun je diverse wandelingen maken, een kano huren of het meer op met de fluisterboot. Het gebied is erg geliefd onder vogelaars en je mag er (vreemd genoeg) ook vissen.

Atherton Tablelands Mareeba Wetlands

 

Atherton Tablelands Mareeba outback

 

Vleermuizen spotten in Tolga

Vleermuizen kom je op heel veel plekken in Australië tegen. Wil je ze eens van dichtbij bekijken breng dan een bezoek aan het Bat Hospital in Tolga. Zij hebben ook nog een tip voor een plek waar je enorm veel vleermuizen uit kunt zien vliegen, echt indrukwekkend!

Wil je meer lezen over Tolga en de vleermuizen? Klik dan door naar het uitgebreide blog.

vleermuizen vliegen uit bij Tolga

 

vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

 

Wandel in het regenwoud bij Kuranda

" Welcome to Kuranda, Village in the rainforest" staat er op het bord aan de ingang van het kleine dorp. Kuranda ligt op 25 kilometer van Cairns in de bergen en is een ideale eerste of laatste stop voor een trip in de Atherton Tablelands.  Vanaf de kust kun je er komen met een speciale kabelbaan die over de toppen van het regenwoud gaat en waar je onderweg uit kunt stappen op speciale platforms. Een tweede mogelijkheid is de speciale trein die je in een kleine 2 uur vanuit Cairns naar boven brengt. Wij reden het zelf met de eigen auto.

Overdag is het druk met dagjesmensen die genieten van de vlindertuin, een markt met lokale en zelfgemaakte producten en de gezellige sfeer in en om het dorp. Als zij weer vertrokken zijn keert de rust terug en vind je er slechts een kleine groep mensen die, net als wij, een nachtje blijven slapen.

Hoogtepunt van de regio is de Barron Gorge, met grote waterval. Vanuit de trein kun je hem perfect zien, maar wij verkenden het gebied te voet met een dagwandeling en liepen terug via de Surprise Creek en de Mc Donaldstrack. Een geweldige, inspannende wandeling waar je op een goede manier lekker moe van wordt.

Viewpoint near Kuranda, Atherton Tablelands

 

Atherton Tablelands Barron Gorge bij Kuranda

 

vlindertuin Kuranda

 

Wij namen de Atherton Tablelands op in een uitgebreide roadtrip langs de oostkust van Australië. Lees meer over onze route tussen Brisbane en Cairns in dit blog.

Wil je meer lezen over onze reizen door Australië? Klik dan hier even door naar de bladzijde met alle berichten. Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

delen is lief
route brisbane naar Daintree

De oostkust van Australië; Brisbane naar Daintree National park

Van januari tot juli 2015 maakten we een geweldige wereldreis. Ik krijg regelmatig de vraag wat nu precies de route was van onze reis en daarom vandaag het derde deel. Onze route langs de oostkust van Australië; van Brisbane naar Daintree National park

route van Brisbane naar Daintree

 

Gigantische buien op het eerste deel van Brisbane naar Daintree National Park

Op het eerste deel van de rit van Brisbane naar Daintree gooit het weer roet in het eten en rijden we met grote plensregens weg uit de stad. Nét op tijd, zo blijkt later. Een paar uur nadat wij weg zijn wordt een deel van het wegennetwerk aan de noordkant van de stad gesloten wegens wateroverlast en een dodelijk ongeluk.

We rijden die dag net zo lang tot we de buien voorbij zijn. Daardoor moeten we helaas onze stop in Noosa overslaan, en slapen we één nacht in een huisje op een camping in Bundaberg. De volgende dag rijden we door naar de kust tot aan het plaatsje Agnes Water waar het weer goed genoeg is om onze tent op de camping in het nationale park neer te zetten.

 

Agnes Water en het Great Barrier Reef

Een klein stukje boven Brisbane kun je voor het eerst genieten van wat het rif te bieden heeft. Er zijn diverse plaatsen waar je voor één of meerdere dagen op pad kunt. Zo is er bijvoorbeeld het prachtige Lady Elliot Island waar je alleen per vliegtuig naartoe kunt (met bijbehorend prijskaartje) en Lady Musgrave Island, waar wij voor gekozen hebben. Beiden zijn zogenaamde Coral Cays, eilanden die geheel uit koraal zijn opgebouwd.

Agnes Water en Town of 1770 is een rustige plek van waaruit je tochten naar het rif kunt boeken en heeft daarnaast een klein natuurpark waar je kunt kamperen en wandelen. Groot genoeg voor een korte stop.

Wil je meer lezen over onze snorkeltour bij Lady Musgrave Island? Lees dan het uitgebreide bericht

Lady Musgrave Island. Great Barrier Reef

 

Op zoek naar de Platypus in Eungella National Park

Een aantal uur rijden ten noorden van Agnes Water rijden we landinwaarts richting het Eungella National Park. Onderweg maken we een korte stop voor wat sightseeing en boodschappen in Rockhampton. Het wat saaie kustlandschap gaat al snel over in agrarisch landschap met koeien, suikerriet en bergen op de achtergrond. 

We maken een eerste stop in de Finch Hatton Gorge en zwemmen in de rockpools.Daarna rijden we door naar de dorpscamping in Eungella. Een kleine camping met een groots uitzicht.

Op de tweede dag maken we een lange wandeling langs de rivier in de buurt van Broke River en gaan op zoek naar de vliegensvlugge Platypus. Naast dit bijzondere dier zien we ook nog diverse vogelsoorten, schildpadden en waterslangen. Zwemmen in de rivier doen we niet, je snapt vast wel waarom 😉

Lees hier alles over onze camping with a view en spotten van de bijzondere Platypus.

Camping with a view, Eungella National Park

platypus at Eungella National Park

 

Airlie Beach, Whitsundays en Hardy Reef.

De rit naar Airlie Beach is niet ver. Een prima plek om even te relaxen. We genieten van de vele restaurantjes en het grote zwembad.

 • Na een dagje lekker ontspannen boeken we een trip om te gaan duiken en snorkelen op het Hardy Reef die ons ook op de Whitsunday Islands brengt.
 • De dag erop gaan we naar Lady Hamilton Island voor een dag relaxen op het strand en klimmen we naar een mooi uitkijkpunt.
 • Vanwege het weer gaat de geplande vlucht boven het Great Barrier Reef niet door, maar als je een vlucht wilt maken is dit een fantastische plek!
 • Als je het wilt kun je geweldige meerdaagse zeiltochten maken bij de Whitsundays, maar voor ons is het genoeg en we rijden weer verder.

Whitsunday Islands

's Avonds hebben we een ontmoeting met een reuze python! Lees er alles over in dit blog.

python Australia Airlie Beach

 

Free camping at Bluewater en het Paluma Range NP

Op weg naar het noorden willen we eigenlijk in Townsville slapen maar de campings zijn te duur en echt niet leuk met ons kleine tentje. Iets buiten Townsville stuiten we op de gratis campsite "Bluewater". Daar blijven we twee nachten en verkennen we één dag het iets verderop gelegen Paluma Range NP. Lekker wandelen en zwemmen in de rivier. Daarna relaxen tussen een gemengd gezelschap van Australische nomads en reizigers op de campsite. Een stop die ik iedereen aan kan raden, één van de leukste campsites waar we staan en nog gratis ook!

Als we weer verder rijden maken we nog een stop bij de Jourama Falls, dat ook een onderdeel van het Paluma Range NP is. We wandelen langs de rivier, klimmen en klauteren op de enorme rotsen, zwemmen  en picknicken met uitzicht op de prachtige natuur.

Free camping at Bluewater Australia

Paluma Range NP Australië

Cassowaries en regenwoud in Mission Beach

Inmiddels is het weer gaan regenen en we komen aan in Mission Beach in de stromende regen, wat dat betreft treffen we het niet. We besluiten om ons tentje in de auto te laten en we boeken 2 dagen een leuk motel. Mission Beach heeft prachtige stranden. Zwemmen wordt hier helaas afgeraden i.v.m. de aanwezigheid van krokodillen en giftige kwallen.

Waarom dan wel naar Mission Beach? Het regenwoud dat dit deel van Queensland bedekt is de perfecte thuisbasis voor de schuwe en zeldzame Cassowary!. Na de struisvogel en de emoe is de Cassowary de derde grootse vogel en kan zelfs tot twee meter groot worden. We gaan op zoek naar dit bijzondere dier tijdens een prachtige kustwandeling; de Kennedy wandeling. We zien er één, maar dan in de verte en als we dichterbij komen is hij al weg. Wat ons rest is een pootafdruk en een mooie herinnering!

cassowaries at Mission Beach

 

De Atherton Tablelands en Kuranda

Ten noorden van Mission Beach draaien we al snel af richting de bergen van de Atherton Tablelands. Hier vind je een fris landschap met veel bijzondere diersoorten. Een super mooi en enorm gevarieerd gebied waar we meerdere dagen blijven. Wat we doen;

 • We maken een stop bij het prachtige landhuis/kasteel en de tuinen van Patronella Park.
 • Met onze regenjas aan rennen we door de stromende regen langs alle watervallen van het Waterfall Circuit en maken diverse korte stops.
 • In Yungaburrah wandelen we langs de Peterson Creek op zoek naar de Platypus en boomkangoeroe.
 • We gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan het bijzondere openluchtmuseum in Herberton.
 • In Tolga bezoeken we het Bat Hospital. 's Avonds zijn we getuige van het uitvliegen van tienduizenden vleermuizen. Wat een spektakel!
 • We brengen een kort bezoek aan de Mareeba Wetlands en varen met een boot een uur op het meer. De rit gaat door de outback en langs grote termietenheuvels.
 • In Barron Gorge NP maken we geweldige wandelingen naar watervallen, uitzichtspunten en langs rivieren
 • Onze laatste stop is in Kuranda, midden in het regenwoud. We bezoeken de prachtige vlindertuin en kamperen in het regenwoud. Daarna is het tijd om het natuurgeweld van de bergen om te ruilen voor de kust en het stadsleven in Cairns.

Meer informatie over dit gebied krijg je in het uitgebreide blog.

Patronella Park Australia

Herberton Museum Australië

Atherton Tablelands Mareeba lake

vleermuizen bij Tolga, Atherton Tablelands, Australië

 

Cairns en het Great Barrier Reef

Op weg van Brisbane naar Daintree kom je overal op het Great Barrier Reef. Vanuit Cairns zit je binnen no time op het noordelijk deel van het rif. Cairns is dé plek voor backpackers en heeft diverse hostels en campings. Veel backpackers strijken er  voor korte of langere tijd neer op zoek naar werk. Er wordt druk gesolliciteerd, auto's worden gekocht en verkocht en het is er gezellig druk.

Helaas hebben we wederom pech met het weer in deze normaal zo droge tijd. Daardoor zitten we veel te veel onder het afdak van de camperskitchen en maken op een droge, maar grauwe dag een duik en snorkeltocht naar het buitenste rif. We wandelen langs de boulevard van Cairns en eten een hapje.

boulevard Cairns

Tussen de buien door op de boulevard van Cairns

 

The Great Barrier Reef Drive en Port Douglas

Vanuit Cairns rijden we over de Great Barrier Reef Drive naar het noorden, een geweldige kustroute die je zeker op je bucketlist kunt zetten! We genieten van de prachtige vergezichten, strand, rotspartijen en regenwoud en ook van de zon! Onderweg kiezen we een klein strandje uit voor een fijne picknicklunch om uiteindelijk na een lange dag in Port Douglas aan te komen. 

Waar Cairns meer een backpackers vibe heeft is Port Douglas er meer voor gezinnen en iets oudere reizigers. Er is een strand (flaneren, niet zwemmen ;), je kunt tours maken naar het Great Barrier Reef en de dierentuin is ook mooi. Na 2 dagen rijden wij door naar de plaats Mossman, voor één van de hoogtepunten van onze route van Brisbane naar Daintree National park. Where the ocean meets the reef!

Great Barrier Reef Drive

Great Barrier Reef Drive

 

Daintree National park en Cape Tribulation

Het hoogtepunt van de route van Brisbane naar Daintree National park. Een plek waar ik al zo lang naartoe wilde en eindelijk is het zo ver. We verkennen een aantal dagen lang het regenwoud van het Daintree national Park en Cape Tribulation. Onze eerste stop is in het plaatsje Mossman waar we de Mossman Gorge gaan verkennen; wandelen in het regenwoud, langs brede rivieren met grote rotsblokken. Ook maken we een tocht op de Daintree River met Bruce Belcher en gaan op zoek naar krokodillen.

Mossman Gorge, Daintree National Park Australia

Na een paar dagen in Mossman rijden we nog iets verder Daintree. Het meest noordelijke puntje van de oostkust dat je met de gewone auto nog kunt bereiken. Daar gaan we op zoek naar Cassowaries en krokodillen, wandelen de Mount Sorrow op waar we een spectaculair uitzicht hebben maar ook veel bloedzuigers (jaiks). We eten een ijsje en genieten van de prachtige natuur. Waar we minder van genieten is van de regen. Overdag is het gelukkig droog, maar elke avond hebben we regen. Maar goed, zoals een Australiër ons ooit vertelde "It's a rainforest, so it rains"! 

Na een paar dagen in het natte noorden zijn we wel weer toe aan wat drogers en gaan we weer richting Cairns en komt er een eind aan dit deel van onze trip.

Wil je meer lezen over dit geweldige gebied? Klik dan hier door naar mijn uitgebreide blog!

Daintree National Park

Handig om te weten over de route van Brisbane naar Daintree National Park

 • Beste reistijd voor dit deel is in de droge tijd; grofweg tussen eind april en eind oktober.
 • In de natte tijd ( grofweg nov-maart) kan het enorm regenen en ook nog heet zijn. Cyclonen en zware regenval resulteren in overstromingen en onbereikbaarheid.
 • Het weer is grillig, zoals je wel hebt gelezen kan het in de regio altijd regenen, zeker in het uiterste noorden.
 • Met een gewone auto kun je het gebied prima bekijken. Wil je echt van het gebaande pad dan is een 4-Wheel Drive aan te bevelen.
 • Zwemmen in de zee is niet altijd mogelijk, let goed op waarschuwingsborden en luister naar de lokalen.
 • Duiken en snorkelen op het Great Barrier Reef kan vanaf diverse plekken op de route van Brisbane naar Daintree National park. Tours zijn overal te boeken.
 • Naast fijne dieren kun je ook gevaarlijke dieren tegenkomen. Krokodillen en zeer giftige kwallen kunnen, zeker tussen april en november, een probleem opleveren.

 

Wil je meer lezen over het de krokodillen in Australië? Lees dan zeker dit blog met alle feiten en waar je ze tegen kunt komen.

Saltie Australia

Heb jij de rit van Brisbane naar Daintree National Park zelf al eens gemaakt? Wat was jouw favoriete deel van deze route?

Wil je meer lezen over onze route langs de oostkust? Dit is de route van Sydney naar Brisbane.

Nog meer mooie routes in Australië vind je in dit blog.

Tips voor de leukste roadtrips vind je op mijn roadtrips pagina.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

delen is lief
vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

Vleermuizen in Australië; het Tolga Bat Hospital

De onbegrepen en mysterieuze vleermuis. Al jaren vergeleken met vampieren en gebrandmerkt als eng, overbrenger van ziektes en dieren die tegen schemer uitvliegen en op insecten "jagen". Wij gingen op zoek naar het verhaal achter de vleermuizen in Australië en bezochten het Tolga Bat Hospital. Als kers op de taart kregen we ook nog een fantastische tip!

 

Het Tolga Bat Hospital

Tijdens onze lange reis door het oosten van Australië komen we in de Atherton Tablelands, een bergachtige regio in het binnenland bij Cairns. Van vriendin Inge kregen we de tip om een bezoek te brengen aan het Bat Hospital in Tolga. Hier vangen ze vleermuizen op die in de problemen zijn geraakt. Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden van vleermuizen in Australië.

Als dierenliefhebbers is dit echt iets voor ons en dus maken we een afspraak om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. "Visitors have the best experience if they keep to the 3-6pm time slot as it is feeding time for the bats. The flying foxes come down from their 6 metre high roost down to eye level". En zo staan we aan het begin van de middag voor de deur waar we welkom geheten worden door één van de vrijwilligers.

 

De vleermuizen.....

Op deze doordeweekse dag buiten het seizoen zijn we de enigen en hebben we een privé tour. We wandelen langzaam aan door het centrum en terwijl we de diverse soorten bekijken krijgen we een uitleg. Zo leren we over de diverse soorten vleermuizen in Australië waarvan de kleinste (de zogenoemde Microbats) slechts een paar centimeters groot zijn. Naast Microbats worden er diverse soorten Flying Foxes opgevangen en zien we een minder vaak voorkomende Tube Nosed Bat met bijzondere neus!

Veel vleermuizen komen hier omdat ze met menselijke elementen in aanraking zijn gekomen. Zo raken vleermuizen regelmatig verstrikt in prikkeldraad of vliegen tegen een hoogspanningskabel aan. Helaas raken bij sommige vleermuizen de vleugels zo beschadigd dat ze niet meer kunnen vliegen en moeten zij permanent opgevangen worden.

Vleermuizen in Australië

Tube nosed Bat

 

Gekkenhuis

Als we één van de grotere kooien binnen gaan is het een gekkenhuis. Alle dames en heren vleermuis hangen op de kop en maken een aardig potje herrie. Er wordt wat aan elkaar geduwd en getrokken en in de tussentijd wordt er driftig gegeten van het aanwezige fruit. Het is een continu keren van de konten waarbij er grote flatsen (de plas) naar beneden storten. We horen het op de vloer pletsen en het ruikt ook behoorlijk. Terwijl we zo staan te observeren probeert een handige jongen ons te slim af te zijn en de kooi uit te kruipen.....

Het is één grote bende, maar als je die koppies ziet ben je toch gelijk verliefd?

vleermuizen in Australië

 

vleermuizen in Australië

 

Weesjes

Naast menselijke oorzaken worden vleermuizen in Australië ook bedreigd door natuurlijke oorzaken. Een dier dat veel schade aanricht is een tekensoort, die een verlamming veroorzaakt waardoor veel van de gespikkelde Flying Foxes sterven. Van oktober tot december vallen de meeste slachtoffers. Vrijwilligers gaan dan dagelijks op pad om vleermuizen die op de grand gevallen zijn op te sporen, maar zijn vaak toch te laat om de vleermuizen te redden.

Het trieste is dat dit midden in de tijd is dat er veel jonge vleermuizen geboren worden die niet zonder de ouders kunnen leven. Terwijl wij er zijn zijn er enkele baby's maar tijdens de drukste dagen worden er vele weesjes opgevangen. De kleintjes worden gevoerd met speciale mini pipetjes en zijn in een doek gewikkeld, hoe schattig is dat!

vleermuis baby in Tolga Bat Hospital

 

Een gouden tip!

De tijd vliegt en al veel te snel komt er een eind aan de rondleiding. Ik koop een schattige magneet in de kleine souvenirwinkel en daarna krijgen we nog een gouden tip. We rijden door naar de plek waar vele duizenden Flying Foxes (Vleerhond) in de bomen hangen. Nadat we de veestapel hebben bekeken lopen we naar de rand van het bos en wachten tot de schemering valt voor het spektakel van ons leven!

vleermuizen vliegen uit bij Tolga

 

Het lijkt wel of er een signaal is afgegaan als er  ineens van alle kanten vleermuizen uit de bomen komen en het luchtruim kiezen. Als één grote continue stroom van vliegend geweld die maar niet op lijkt te houden. De precieze tijd hebben we niet opgenomen maar ik schat dat we zeker een half uur lang met open mond naar boven staren waar de hemel zwart ziet van fladderende vleermuizen vleugels. Wat een spectaculair eind aan onze dag! Klik maar eens op onderstaande korte filmpje! Als je hier niet van onder de indruk bent.....

 

Vleermuizen in Australië; the movie!

Uitvliegen vleermuizen

Wow, nog nooit zagen we zoveel vleermuizen uitvliegen als in Tolga, (Queensland/Australië). We hebben ons met open mond vergaapt aan de meer dan een half uur durende continue zwerm die over kwam vliegen. Luister maar eens naar het commentaar van Frank!

Geplaatst door myfootprints.nl op woensdag 21 oktober 2015

 

Het Tolga Bat Hospital bezoeken

Tijdens een reis door Australië kom je regelmatig vleermuizen tegen. Wil je ze een keer op je gemak bekijken en ben je toch in de regio? Breng dan zeker een bezoek aan het Tolga Bat Hospital. Niet alleen steun je met je bijdrage de opvang maar ook help je mee aan onderzoek naar  en verbetering van de leefomstandigheden van vleermuizen in Australië. Daarnaast krijg je inzicht in het leven van de vleermuis en zie je hoe ontzettend leuk ze zijn! Na ons bezoek kon ik het ze zelfs vergeven toen ze in Port Douglas 2 nachten lang onze tent en auto onderkwatsten 😉

Voor het maken van een afspraak en meer info klik je hier even door naar de eigen site van het Tolga Bat Hospital.

 

Ben je nieuwsgierig wat we nog meer zagen tijdens onze reis door Australië? Klik dan even door naar de pagina met alle berichten.

 

Heb jij al eens een vleermuis van dichtbij gezien?

 

 

delen is lief
Wombat Australia

Dieren in Australië; de meest bijzondere soorten

Wie wildlife zegt, zegt Afrika, hét continent waar je de meest prachtige dieren kunt aanschouwen in hun natuurlijke omgeving. Persoonlijk ben ik ook een groot fan van de Australische natuur. Op de campsites en zelfs in de steden kom je geweldig veel wildlife tegen. In dit blog laat ik je een aantal van de meest gekke en mooie dieren zien die wij tijdens onze reizen zagen en geef ik  je tips waar en wanneer je ze het best kunt spotten. Ik ben benieuwd welk van deze bijzondere dieren in Australië jij zelf weleens gezien hebt.

Boomkikker op de camping in de buurt van Darwin.

Waar vind je al die bijzondere dieren in Australië?

Als je aan wildlife denkt is Australië niet het land dat direct in je opkomt. Reis je er, net als wij, langere tijd rond dan ontdek je dat de natuur veel gevarieerder is dan de meeste mensen denken. Door de jarenlange isolatie van het land en het droge klimaat telt Australië veel bijzondere diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan buideldieren als de koala en kangoeroe, die je nergens anders te wereld kunt vinden.

Als je op zoek gaat naar bijzondere dieren in Australië dan moet je je goed oriënteren waar je bepaalde dieren kunt vinden en (eventueel) in welk jaargetijde anders kun je ze zomaar mislopen. Dit zijn een aantal van mijn favoriete dieren in Australië en waar je ze tegen kunt komen.
Dieren in Australië; de Echidna

De Echidna

De Echidna, of Australische mierenegel, is een eierleggend zoogdier dat voorkomt in Australië, op Tasmanië en Nieuw Guinea.  Vreemd genoeg is het dier niet verwant aan de egel maar wel aan het volgende dier uit deze post; het vogelbekdier. De mierenegel eet vooral termieten en mieren. Als je te dichtbij komt rolt hij zich, net als een egel, op tot een balletje beschermd door zijn lange stekels.

Waar kun je ze vinden:

De Echidna komt in heel Australië voor en in bijna elke soorten habitat. Van bosachtige streken, gematigde bossen en regenwouden tot savannes, (half) woestijnen en berggebieden. (Niet hoger dan 1800 m). Je kunt deze bijzondere dieren in Australië dus altijd tegenkomen en ze zijn meestal alleen. 

 

Platypus Australia

Het vogelbekdier of Platypus.

Eén van de meest bijzondere dieren van Australië is het vogelbekdier of Platypus. Een eierleggend zoogdier en familie van de mierenegel. Het bijzondere aan de Platypus is de flexibele snavel dat het dier gebruikt voor de jacht op ongewervelden op de bodem van rivieren en ondiepe meren.

Daarnaast heeft hij een platte staart, dikke vacht en een gevaarlijke giftige stekel aan de enkels van de  brede achterpoten. (Alleen bij jonge vrouwtjes en bij alle mannetjes). Het gif  kan dodelijk zijn voor dieren tot de grootte van een hond. Voor mensen is het  niet dodelijk, maar het veroorzaakt een extreme pijn.

Waar kun je ze vinden:

Het vogelbekdier is endemisch voor Australië en daardoor beschermd. Je kunt ze vinden in het oosten van Australië in ondiepe zoetwaterbekkens als rivieren, stromen, kreken en meren. Nooit in zout water. Om er zelf één te spotten moet je voorzichtig te werk gaan, ze zijn namelijk heel erg schuw. Je spot ze het best rond schemering en rond de zonsopkomst. 

Wij zagen het vogelbekdier 2 keer. De eerste keer in het Eungella National Park en de 2e keer in de Atherton Tablelands, in het noorden van Queensland.

 

De voskoesoe of Brushtail Possum

De voskoesoe of Brushtail Possum

De voskoesoe is een buideldier dat voorkomt in Australië en Tasmanië. Het dier is tussen de 2 en 3 kilo zwaar en de lengte varieert tussen de 35 en 58 cm. Het bijzondere aan de voskoesoe is zijn lange, donkere pluimstaart. Zijn eten bestaat uit bladeren en vruchten en het zijn behendige klimmers.

Waar kun je ze vinden:

Overdag zit de voskoesoe voornamelijk verscholen onder het dak of in een holle boom. Je treft ze het meest aan in de schemer en nachtelijke uren. De voskoesoe is van oorsprong een bewoner van bosgebieden maar komt tegenwoordig overal voor waar mensen dicht bij de natuur leven.

Het exemplaar op de foto zagen wij in de botanische tuinen in Sydney, maar ook in de grote parken van Melbourne kun je ze zien evenals op campsites. In de staten Victoria en Tasmanië heb je de grootste kans om dit bijzondere buideldier tegen te komen.

 

Walvishaai bij Ningaloo Reef, Australië

De walvishaai

Walvishaaien vormen een bedreigde diersoort. Officieel zijn er zo'n 1000 exemplaren geregistreerd dus een ontmoeting met deze keizer van de zee is zeldzaam. De gemiddelde walvishaai is ongeveer 8 meter, maar ze kunnen wel tot 15 meter lang worden! Zo'n groot exemplaar weegt maar liefst 15.000 kilo. Gelukkig eten deze dieren alleen plankton, dus als mens loop je geen gevaar. Kijk wel uit om niet te dicht in de buurt van de staart te komen!

Waar kun je ze vinden:

Walvishaaien komen in alle wereldzeeën voor. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar ze met regelmaat komen. Eén daarvan is het Ningaloo Reef in  West Australië. Veel walvishaaien verblijven daar elk jaar rond april, de tijd dat er erg veel voedsel is. Wij maakten een speciale tour om de walvishaaien te spotten. Als je kunt ga dan zeker zelf op zoek naar deze imposante dieren in Australië,  het is niet goedkoop, maar wel heel bijzonder! 

 

Cassowary, Australië

De Casuwarius of Cassowary

De Cassowary is een grote, vleugelloze loopvogel. Na de struisvogel en de emoe is de Cassowary de derde grootste vogel en kan tot twee meter groot worden. In principe is het een schuwe vogel die voornamelijk leeft van fruit maar daarnaast ook bijvoorbeeld graszaad, bloemen, slangen, kikkers en muizen op menu heeft staan.  

Met haar blauwe kop met kuif erop ziet ze er guitig uit, maar pas op! Als zij zich in het nauw gedreven voelen of jongen hebben kunnen Cassowaries rake schoppen uitdelen met hun poten.

Waar kun je ze vinden:

Je vindt Cassowarys voornamelijk in het regenwoud van Australië (noord- oostkust)  en op de nabijgelegen eilanden.  Dit kan overdag, maar ook 's avonds en 's nachts. Wij zagen ze tijdens wandelingen in het Daintree National Park en bij Mission Beach.  Helaas worden ze nog regelmatig aangereden, dus rijd voorzichtig!

 

zeeslang Australië

(Zee)slangen

In Australië kun je overal slangen tegenkomen, zowel in de zee als aan land. Omdat het land diverse (zeer) giftige slangensoorten kent vind ik persoonlijk dat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn.

De zeeslang van deze foto lag gewoon een keer op het strand. Het leek of jij dood was en aangespoeld, maar niets was minder waar. Toen ik later mijn foto aan een Australiër liet zien vertelde hij dat hij heel giftig was, maar dat de gifklier achter in de bek zat. Tijdens een nachtelijk uitstapje  in Arlie Beach kwamen we een python tegen, een spannend avontuur met één van de gaafste dieren in Australië.

 

Dieren in Australië; de boomkangoeroe

 De boomkangoeroe

Boomkangoeroes brengen het grootste deel van hun leven door in bomen. Ze grijpen zich vast aan de stam met de sterke klauwen aan de voorpoten, en zetten zich daarna af met de achterpoten. Ze kunnen tot wel tien meter ver springen van boom naar boom. Aan de lange voorpoten hebben ze sterke klauwen. Boomkangoeroes leven voornamelijk van bladeren en vruchten.

Er zijn 12 soorten boomkangoeroes waarvan de meeste soorten bedreigd zijn.  Alleen de twee in Queensland voorkomende soorten, Bennet- en Lumholtzboomkangoeroe (als op de foto), zijn redelijk veilig.

Waar kun je ze vinden:

In Australië vind je de boomkangoeroe in Noord Queensland. Wij zagen dit exemplaar goed verstopt in een boom in de Atherton Table Lands. Overdag slapen ze vaak en komen pas tegen het schemer in actie.

 

Australian Bustard

De Australian Bustard of Plains Turkey

Tijdens eerdere reizen in Afrika zagen we familie van deze jongen. De Kori Bustard is de grootste  (max 1 m 20) vogel van het land. Hij kan vliegen  maar leeft voornamelijk op de grond.  De Australian Bustard was een verrassing die we niet verwacht hadden.

Waar kun je ze vinden;

Het leefgebied van de Bustard bestaat uit savanne en steppelandschap met laag gras en struikgewas. Je vind ze in deze open en in landbouwgebieden in het noorden van Australië. Wij zagen dit exemplaar toen we via de Great Inland Way, van Cairns terug naar Brisbane reden. Het drogere gebied van de outback is een geweldig leefgebied voor deze vogel.

 

Kangoeroes

Eén van de meest bekende dieren in Australië. Ik las ergens dat er net zo veel kangoeroes zijn in Australië als dat er vee is, dus tegenkomen doe je ze zeker! De imposante rode kangoeroe is een stuk zeldzamer. Wij hebben hem helaas niet kunnen spotten.

Wil je kamperen tussen de kangoeroes? Dan is Pebbly Beach the place to be!

Wombat at Wilsons Promontory, Australia

 De wombat

Eén van de meest bijzondere dieren in Australië vind ik de wombat. Een buideldier dat zo'n 70 tot 120 centimeter lang en 25 tot 40 kilo zwaar wordt met een piepklein staartje. Ze leven van gras, wortels en knollen. Elk jaar krijgen wombats 1 jong dat eerst een maand of 7 in de buidel zit en daarna in een nest onder de grond.

Waar kun je ze vinden:

Er zijn meerdere soorten wombats met ieder een eigen leefgebied. In het algemeen kun je zeggen dat ze in het oosten van Australië voorkomen. In de zomer zie je ze 's nachts, in de winter ook 's overdag. Ze zoeken dan naar voedsel of liggen in de zon. Wij zagen dit mannetje op de campsite van Wilsons Promontory. Geen eten in de tent, anders wordt hij open gekrabt :).

 

Kookaburra Australië

De Kookaburrah

De Kookaburra is grote soort ijsvogel met een flinke snavel die tussen de 28–42 cm groot wordt. Het meest bijzondere aan de vogel is de lach, die wordt vergeleken met die van een oude vrouw die giechelt. Een geluid waar ik persoonlijk heel blij van wordt. Er zijn diverse soorten, maar de soort van de foto zie je het meest.

Waar kun je ze vinden;

De Kookaburra voelt zich thuis in vochtig bosland, maar ook in drogere plekken en zijn door het land verspreid te vinden. Ze zijn behoorlijk brutaal en komen veel in bewoonde gebieden voor als er bomen en/of stromend water in de buurt zijn. Pas op, want voor je het weet stelen ze het eten uit je hand of van je bord 😉

 

papegaai Australië

Bijeneter

Papegaaien, parkieten, kaketoes en bijeneters

Deze kleurrijke vogels vind je in heel Australië. Er zijn enorm veel soorten in allerlei kleuren en maten. Je vindt ze in de natuur, in verstedelijkte gebieden en op de campsites waren er altijd wel een aantal die rondscharrelden. Laat je verassen!

De bijeneter is wat zeldzamer, maar niet minder mooi! Dit exemplaar zagen wij in het Litchfield National park, aan de westkust.

Pinguïns

Pinguïns verwacht je niet in het hete Australische landschap. De Australische pinguïn is een kleine soort die maximaal 43 centimeter groot wordt. In de broedtijd gaan de ouders vissen en komen tegen schemer weer aan land om naar hun nest terug te keren. (De Penguin Parade)

Waar kun je ze vinden;

De kleine pinguïn vind je verspreid over de zuidkust van Australië, grofweg tussen Port Stephens in New South Wales (oostkust)  tot Fremantle in Western Australia. Wij zagen ze op Kangaroo Island, maar een andere bekende plek is Philip Island. Ze zitten voornamelijk op eilanden waar ze veilig zijn voor roofdieren en verstoring door mensen.

Koala bij de Great Ocean Road

De Koala

Eén van de iconen van Australië is de koala. Dit pluizige buideldier is tussen de 60–85 cm lang en weegt tussen de 4–15 kg. Koala's in het noorden zijn vaak kleiner dan die in het zuiden. Het hoofdbestand van het dieet van de koala is het blad van de Eucalyptusboom, dat weinig caloriën bevat, Daardoor vind je koala's vaak slapend of rustend in de bomen. Wij stonden op een campsite midden in de paartijd. Elke dag was het een gebrom van jewelste, echt een mooi spektakel.

Lees meer over deze campsite in het blog met mijn 5 favorieten.

Waar kun je ze vinden;

Van te voren dachten wij dat je de koala overal kunt zien in Australië, maar niets is minder waar. Je treft ze aan in het oosten en het zuidoosten van het land. Wij zagen ze  veel langs de Great Ocean Road en sporadisch aan de oostkust boven Brisbane. Ga je alleen naar het westen van het land dan zul je ze dus niet aantreffen!

Dromedaris Red Centre Australië

 

Emoe Australië , Great Inland Way

Dromedarissen en Emoes

Over de dromedaris  (of Camel in het Engels) hoef ik je niet veel meer te vertellen denk ik.  Ook de Emoe is één van de bekendere dieren van Australië. Je treft ze aan in het centrale deel het land (The Red Centre en de outback) waar ze in de woestijngebieden leven. Deze dromedaris kwamen wij tegen in de buurt van Alice Springs. De Emoes staken de weg over toen wij via de Great Inland Way aan de oostkust naar beneden reden.

Wil je nog meer lezen over dit prachtige gebied? Klik dan door naar dit uitgebreide blog.

Dugong Australia

 Lady of the sea; De Dugong (zeekoe)

Dugongs vind je in tropische en subtropische wateren verspreid over de wereld en zijn verwant met de Manatee in Amerika. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit zeegras waardoor je ze meestal in ondiepe baaien en mangrovegebieden aantreft. Na jarenlange jacht (vanwege het vlees en de olie) zijn er helaas nog maar weinig exemplaren te vinden. Dugongs hebben 2 kleinere vinnen aan de voorkant en een brede staart die lijkt op die van een dolfijn. Weer zo'n voorbeeld van de overvloed aan bijzondere dieren in Australië

Waar kun je ze vinden:

Dugongs komen voor in het kustwater in het noorden van het land. Wij zagen dit exemplaar bij Shark Bay, in het westen van het land.

Krokodillen

Er zijn veel verhalen en legendes over krokodillen in Australië. Jarenlange jacht zorgden ervoor dat het dier bijna was uitgestorven, maar de laatste jaren komen er weer steeds meer bij. En dat is goed nieuws, want het zijn prachtige dieren die er mogen wezen. Tijdens een reis in Australië, zeker in het noordelijk deel van het land, zul je ze vast wel een keer tegenkomen. Een dier om van te genieten, maar ook om rekening mee te houden.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten, waar je ze kunt zien en nog meer? Lees dan dit uitgebreide blog.

Dingo Australië

De Dingo

De dingo is een inheemse wilde hond en komt in diverse landschappen voor. Er is veel gefokt met Dingo's er daardoor zijn er veel ondersoorten en kruisingen. De Dingo is een echte jager en kan veel overlast veroorzaken voor boeren.  Ze spelen een belangrijke rol in de verhalen en cultuur van de Aboriginals. Helaas wordt de Dingo inmiddels gerekend tot de bedreigde diersoorten.

Waar kun je ze vinden;

Er wordt weleens gezegd dat de meest zuivere Dingo soort op Frasier Island voorkomt.  Daarnaast kun je ze tegenkomen in een groot deel van het land, met uitzondering van Tasmanië. Wij zagen de Dingo in het Red Centre, zowel overdag op de camping (daar werd hij weggejaagd) als 's avonds onderweg. Een dier om rekening mee te houden, maar zeker één van de meest bijzondere dieren van Australië!

 

zeehonden op Kangaroo Island

Zeehonden genoeg op Kangaroo Island!

 

kraaghagedis Litchfield National park, Australië

Bijzondere kraaghagedis in het Litchfield national park (Northern Territory)

 

 

Zo maar een overzicht met een aantal van onze favoriete dieren in Australië. Reden genoeg om Australië op je bucketlist te zetten!

 

Welke van deze dieren in Australië zou jij graag een keer in het echt willen zien?

 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

 

 

delen is lief
Zingaro Nature Reserve hiking

Zes bijzondere kustwandelingen

Tijdens onze reizen wandelen wij veel. Het is wat mij betreft dé perfecte manier om een gebied in alle rust en in eigen tempo te verkennen. Vandaag neem ik je mee op zes bijzondere kustwandelingen. Er is niets heerlijker dan een dagje wandelen te combineren met prachtige vergezichten en kleine strandjes. Al deze kustwandelingen zijn stuk voor stuk pareltjes die ik je echt kan aanbevelen. Ik ben benieuwd welke jouw favoriet is!

 

Van Manly Beach naar de Spit Bridge (Sydney)

Al vanaf het moment dat je in het hartje van Sydney op de ferry stapt begint je avontuur. Binnen no time heb je de drukte van de stad achter je gelaten en zit je midden in de mooiste natuur. Wandel door regenwoud en langs kleine rotsstrandjes. Geniet van prachtige vergezichten over de baai en kust. Picknick op een strand of duik met je snorkelsetje het water in. Wat je ook doet, deze wandeling is er één om nooit te vergeten.

Lees meer over deze wandeling in het uitgebreide blog!

Wandeling van Manly naar Spit Bridge, bijzondere kustwandelingen

 

Het Hollands kustpad (bij Den Haag)

Ook dicht bij huis kun je de meest prachtige kustwandelingen maken. Zo is er het Hollands Kustpad dat je over 233 kilometer kustpad van Den Oever naar Hoek van Holland brengt. Wij wandelden slechts een klein deel van de route in de prachtige duinen van Den Haag, maar dit smaakte zeker naar meer!

bijzondere kustwandelingen Hollands kustpad Den Haag

 

Kustwandeling vanuit Bahia Drake (Costa Rica)

In het zuidwesten van Costa Rica vind je het Osa schiereiland en Corcovado National Park. Als je het aan mij vraagt moet het paradijs er zo uitgezien hebben! Vanuit het dorp Bahia Drake kun je een prachtige kustwandeling maken, die je zelfs tot in Corcovado kan brengen. Wandel langs kleine, met palmbomen omzoomde baaitjes en ongerept regenwoud. Geniet van diverse apensoorten en veel vogels. Als je er in het juiste tijdstip zit kun je vanaf de kust zelfs walvissen spotten! Eén van mijn all time favorieten!

Lees alles wat je nodig hebt om hier zelf te wandelen in het uitgebreide blog.

bijzondere kustwandelingen Osa Costa Rica

 

Het zingaro Nature Reserve (Sicilië)

Eén van mijn favoriete wandelingen die ik maakte is de kustwandeling in het Zingaro Nature Reserve op Sicilië. Het park ligt niet ver van Palermo en vooral in het voorjaar is het één groot bloemen festijn. Onderweg geniet je van spectaculaire vergezichten en kun je zwemmen of even relaxen op diverse kleine strandjes. Een dagje heerlijk uitwaaien en genieten!

Lees meer over het Zingaro Nature Reserve in dit uitgebreide blog.

bijzondere kustwandelingen Zingaro Nature Reserve

 

Wandelen langs de Catalaanse kust; de Camino de Ronda

Niet ver van Girona vind je een prachtig stukje kust dat vooral geliefd is bij de Spanjaarden zelf. De Camino de Ronda is een wandelroute over oude smokkelaars- en douaniers paden. Deze zijn aangelegd door de Spaanse douane om het smokkelen langs de kust in de gaten te kunnen houden. Tegenwoordig zijn zijn deze paden onderdeel van het langeafstandswandelpad GR 92 die van het tegen de Franse grens gelegen Collioure tot aan Ulldecona loopt. Eén van de bijzondere kustwandelingen in het noordoosten van Spanje.

Geniet van het fenomenale uitzicht en sfeervolle badplaatsen langs dit deel van de route. Een prima idee als je even wat anders wilt dan de drukte van Girona of het luie strandleven.

Lees alles over deze mooie route in het uitgebreide blog

bijzondere kustwandelingen Camino de Ronda

 

Het South West Coast Path (Engeland)

Het South West Coast Path is een ruim 1000 kilometer langeafstandspad en wordt tot één van de mooiste ter wereld gerekend. Het loopt van de hoogste kliffen van Engeland, aan de kust van Exmoor, tot aan de zandstranden van Dorset. De route loopt via twee Werelderfgoederen, vijf ‘Area's of Outstanding Natural Beauty’ en een nationaal park. Het is één van de meest afwisselende kustlandschappen op aarde.

Eén van onze wandelingen bracht ons naar het hoogste punt van de Engelse zuidwestkust; de Golden Cap. De hekkensluiter van deze lijst van bijzondere kustwandelingen, maar zeker niet de minste!

South West Coast Path

 

Wil je meer lezen over deze wandeling klik dan door naar het uitgebreidere blog.

 

Zomaar een paar van mijn favorieten in zes bijzondere kustwandelingen. Welke van deze wandelingen zou jij graag willen lopen?

Ben je op zoek naar nog meer wandelinspiratie? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina. Hier vind je al mijn tips voor leuke routes.

delen is lief
wijn proeven in Hunter Valley

Wijn proeven in Hunter Valley, Australië

Op slechts korte afstand van Sydney vind je de prachtige Hunter Valley. Een gebied dat al jaren bekend staat om de grote hoeveelheid wijngaarden, het goede eten en de lekkere wijnen. Veel mensen uit de stad gaan graag een weekend relaxen en wijn proeven in Hunter Valley. Wij stopten een paar dagen in het gebied om zelf eens uit te zoeken hoe lekker die wijnen nu eigenlijk zijn.

Hunter Valley

 

Waar kun je het best slapen?

Het gebied is niet zo groot maar als je er bent is het hebben van een auto wel erg fijn. Een mooi plekje om te starten met je dag of weekend wijn proeven in Hunter Valley is de plaats Pokolbin. Wij sliepen zelf op een camping in de plaats Cessnock, ook een prima uitvalsbasis. Er is keuze uit enorm veel hotels en diverse campings in allerlei prijsklassen. Houd rekening met hogere prijzen tijdens weekenden en feestdagen. Het kan handig zijn om van te voren een plekje te reserveren.

 

Cellar Doors/ Open Cellar

Een leuke manier om wijn te gaan proeven is het rondrijden en binnenstappen bij Cellar Doors of Open Cellar . Elke dag zijn er diverse wijnhuizen die hun deuren openen. Je kunt er dan een kijkje nemen op het landgoed en zelf de wijnen proeven. Zo kun je op een leuke manier in een korte tijd veel verschillende wijnen proeven, ook wijnen die normaal gesproken buiten je budget vallen. Natuurlijk is het ook mogelijk om, als een wijn je bevalt, gelijk de wijn te kopen en mee te nemen.

 

Bij de VVV in Cessnok ( aan de Wine Country Drive Pokolbin) kun je alle informatie krijgen over de Cellar Doors en nog veel meer.  Wij moesten persoonlijk wel een beetje lachen om de redelijk lichte norm die er gehanteerd wordt op de folder die we mee hadden gekregen bij de VVV. Gelukkig had Frank een BOB 😉

wijn proeven in Hunter Valley

 

En wat als je geen wijn drinkt?

Ook voor de mensen die geen wijn drinken is een weekend wijn proeven in Hunter Valley een goed idee. Tijdens je autorit langs de wijnhuizen kom je al veel moois tegen en er is in het gebied nog veel meer  te doen.

Heb je, net als ik, een partner die wel wijn drinkt maar jij drinkt niet is het ook prima te doen. "Gooi" hem of haar af bij één van de wijnhuizen en na een korte blik binnen ga jij lekker buiten het landgoed verkennen, terwijl je partner zich binnen prima vermaakt. Ook een handige bijkomstigheid; er is altijd een BOB beschikbaar én je hebt alle tijd om mooie foto's te maken. twee vliegen in één klap dus! In de vallei lopen trouwens ook nog heel veel kangoeroes rond, een mooie kans voor een nadere kennismaking met deze leuke beestjes!

Hunter Valley

 

wijn proeven in Hunter Valley

 

Hunter Valley

 

 

Is er nog meer te doen dan wijn proeven in Hunter Valley?

Jazeker, naast wijn proeven in Hunter Valley is er nog van alles te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bezoeken van tuinen, wandelen en fietsen, een ballontocht maken of een brouwerij bezoeken? Genoeg om je een weekend lang (of meer) mee te vermaken. Hunter Valley is ook een geliefde trouwlocatie.

Kijk op deze link om een indruk te krijgen wat er allemaal mogelijk is in de regio.

Have fun!

wijn proeven in Hunter Valley

 

Wil je nog meer weten over onze trip door Australië? Klik dan zeker even door naar de speciale Australië pagina.

 

 

delen is lief
Saltie Australia

Krokodillen in Australië; waar vind je ze en hoe gevaarlijk zijn ze nu echt?

Er zijn veel verhalen en legendes over krokodillen in Australië. Jarenlange jacht zorgden ervoor dat het dier bijna was uitgestorven, maar de laatste jaren komen er weer steeds meer bij. En dat is goed nieuws, want het zijn prachtige dieren die er mogen wezen. Tijdens een reis in Australië, zeker in het noordelijk deel van het land, zul je ze vast wel een keer tegenkomen. Een dier om van te genieten, maar ook om rekening mee te houden.

Freshies

Australische krokodillen of "freshies" zijn in principe niet gevaarlijk voor de mens en zwemmen normaal gesproken weg als ze je aan zien komen. Voelen ze zich echter bedreigd dan kunnen ze wel tot de aanval over gaan, dus het blijft altijd opletten. Zo konden wij rustig met de kano op de Ord rivier varen, waar alleen Freshies voorkomen, maar erin zwemmen deden wij absoluut niet. Er was genoeg ruime voor ons én de krokodillen en zij zwommen inderdaad rustig weg als wij eraan kwamen.

Freshies  zijn een stuk kleiner dan hun grote neef, de zoutwaterkrokodil of "Salty", worden maximaal ruim 3 meter lang en hebben een lange smalle snuit. De soort komt alleen in Australië voor en leeft in het noorden van het land in de staten West-Australië, Queensland, en in het Noordelijk Territorium. Een Australische krokodil leeft vooral in kleine riviertjes, poelen en moerassen maar ook op het land kan de Freshie snelheden behalen tot 18 kilometer per uur. 

krokodillen in Australië

Lees meer over ons 3 daags kanoavontuur in dit blog.

 

 

Salties

Een heel ander verhaal zijn de "salties" of zoutwaterkrokodillen. Zij zijn territoriaal en als je in hun gebied komt vallen ze aan! Tijdens onze eerste reis door het westen van Australië kwamen we bij een kleine opvang en daar leerden we hoe voorzichtig je moet zijn met deze jongens. We stonden bij een hele kleine, ogenschijnlijk lege en troebele plas (veilig buiten het hek) en de verzorger gooide een bal in het water. Als een flits kwam er een enorme Salty uit het water, pakte de bal in de bek en schudde er ruw mee. Je moet er toch niet aan denken dat jij dat bent in die bek!

En dat is dus precies wat het zo gevaarlijk maakt ; je ziet ze vaak niet, maar ze zijn er wel!

Salties leven zowel in zoet als in zout water en hebben een groot verspreidingsgebied van tropisch Azië, Noord Australië tot Solomon-eianden. Een salty kan wel tot 7 meter lang worden en tussen de 1000 en 2000 kilo wegen. De zeekrokodil kan een enorme sprong maken om een prooi te grijpen, zowel recht uit het water omhoog als om op de oever te komen. Het is niet voor niets dat er op veel plekken in het noordelijk deel van Australië waarschuwingsborden staan dat je niet kunt zwemmen in de rivier en op bepaalde plekken in de oceaan. Daarnaast moet je oppassen als je te dicht bij de waterkant komt. Elk jaar sterven er diverse mensen die zo onfortuinlijk zijn om met een zoutwater krokodil in aanraking te komen.

salty
 

Hoe bang moet je zijn voor krokodillen in Australië?

Onze ervaring is dat je altijd goed moet luisteren naar lokalen. Zij weten precies wat de actuele situatie in een gebied is en welke gebieden er altijd gevaarlijk zijn. Let op de waarschuwingsborden en kom niet te dichtbij het water, hoe rustig het er ook uitziet. Als er staat dat je niet mag zwemmen i.v.m. krokodillen, doe het dan ook echt niet. Dit geldt zowel voor zoet water als in de zee.

Tijdens onze eerste reis kwamen wij een maand na de regentijd in het noordwesten van het land. In de regentijd zijn diverse gebieden overstroomd  en is het water meters hoger dan gebruikelijk. Salties gebruiken die gelegenheid om vanaf zee landinwaarts te zwemmen. Als het water zich dan terugtrekt na de regentijd dan blijven ze achter, gevangen in kleine riviertjes en poeltjes.

Na het terugtrekken van het water wordt een gebied eerst gecontroleerd op overgebleven Salties. Zo mochten wij eind mei bijvoorbeeld nog niet zwemmen in Litchfield NP of de kano pakken om in de Katherine Gorge  te varen. Natuurlijk vonden we dat erg jammer, maar we hebben respect voor krokodillen in Australië en bleven op veilige afstand. Gelukkig waren er nog diverse andere mooie plekken waar we wel het water in konden.

 

krokodillen-in-australië

 

salties

 

 

Een krokodillentour maken

Zoals ik schreef ben ik een enorme bewonderaar van de krokodillen in Australië en zeker van de Salty. Er zijn diverse plekken waar je op een verantwoorde manier op zoek kunt gaan en de dieren van (redelijk) dichtbij kunt bewonderen. Op heel veel plekken kun je een tour boeken die je vind via Google. Ook bij de lokale Touristinfo, je camping of hotel kun je zat informatie vinden.

Eén van de mooiste tours die we zelf maakten was met Bruce Belcher op de Daintree rivier (Vlakbij het Daintree national Park). Het was een frisse dag en daardoor lagen er diverse Salties op de oevers van de rivier om op te warmen.  Bruce en zijn team maken deze tours al jaren en onze gids Andy vertelde met liefde over de krokodillen. Bruce gelooft in natuur "puur sang" , niet mee bemoeien en niet voeren dus! Naast een aantal "stamgasten", die ze regelmatig in hun deel van de rivier tegenkomen, zagen we een aantal andere krokodillen, een azuurblauwe ijsvogel en een witte reiger.  In het winkeltje zijn trouwens de meest leuke souvenirs te koop en de koffie smaakt goed! leuk om even bij te kletsen na een mooie tocht.

krokodillen in Australië

 

krokodillen in Australië

 

Wil je meer lezen over een tour met Bruce? Klik dan even door naar deze link

 

Steve Irwin en "zijn" krokodillen.

Ik denk dat iedereen wel van Steve Irwin, ofwel the Corodile Hunter, heeft  gehoord. Een man met een grote liefde voor de natuur en een passie voor krokodillen in Australië.  Steve is in het harnas gestorven (nee, niet door een krokodil, maar door een steek van een Stingray) en heeft een dierentuin opgericht die nu door zijn vrouw en kinderen wordt bestierd. De Australia Zoo is een geweldige plek om meer te leren over krokodillen in Australië en ze van dichtbij te kunnen bekijken. Naast krokodillen zijn er nog enkele andere typisch Australische diersoorten te vinden.

De Australia Zoo ( www.australiazoo.com.au)  vind je in de plaats Beerwah op een uur rijden ten noorden van Brisbane aan de Sunshine Coast.

krokodillen in Australië

 

 Ben jij ook een fan van krokodillen, of blijf je liever op een veilige afstand?

 

Australië stikt werkelijk van de bijzondere dieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mooie exemplaren!

 

 

Kijk voor nog meer verhalen en tips over onze reizen op mijn speciale Australië pagina met alle blogs.

 

 

delen is lief

Emigreren naar Australië, Queensland

Zoals je weet woonden Frank en ik een klein jaar in het oosten van de Verenigde Staten. Een bijzondere ervaring die mijn leven veranderde en waar ik met warme gevoelens aan terug denk. Een tijd geleden ontdekte ik een bijzondere Facebookgroep voor Nederlandse vrouwen die tijdelijk of permanent in een ander land wonen.

 

Emigreren, persoonlijke ervaringen in het buitenland.

Het is echt super om te zien wat de ervaringen en avonturen van al deze vrouwen zijn. Het lijkt zo mooi om naar het buitenland te vertrekken, maar is het dat wel? Uit eigen ervaring weet ik dat het (hard) werken was voordat het leuk werd.

Alle verhalen en foto’s  inspireerden mij tot de rubriek “Emigreren” op mijn blog. Elke keer vertelt een andere vrouw haar eigen verhaal over het wonen en leven in een ander land.

Nieuwsgierig naar verhalen van anderen stel ik de vrouwen een aantal vragen. Waar lopen zij tegenaan? Wat is er zo bijzonder aan het land of de regio waar zijn nu wonen? Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het het emigreren? Willen zij nog (wel) terug naar Nederland? En als laatste hebben zij nog tips voor andere vrouwen?

Vandaag het verhaal van Esther over  emigreren naar Australië (Queensland)

 

Emigreren naar Australië

G’day!

 Ik ben Esther, 31 jaar oud en sinds mijn Emigreren naar Australië in 2010 woonachtig in Queensland. Tot kort na mijn afstuderen woonde ik in Noord-Brabant, op de grens met Zuid-Holland langs de mooie Merwede. Na de middelbare school begon ik aan een studie Archeologie in Leiden, maar talen hebben me altijd geïnteresseerd en al snel begon het te kriebelen... Na anderhalf jaar Leiden ruilde ik Archeologie om voor Duits in Utrecht met daarna een jaar Vertalen als masterstudie aan dezelfde universiteit. Tijdens mijn studie Duits deed ik mijn eerste ervaring als ‘wereldvrouw’ op toen ik een semester aan de Ruhruniversität Bochum studeerde – een interessante ervaring, maar ik kon toen niet voorspellen dat mijn horizon zich nog stukken verder zou verbreden!

Emigreren naar Queensland

 

Penvrienden en -vriendinnen

Al sinds mijn tienerjaren heb ik penvrienden en -vriendinnen over de hele wereld gehad. Ik vond dit altijd een leuke manier om meer over andere landen te leren en het was een goede oefening voor mijn Engels. Toen ik in mijn laatste jaar  van de universiteit was, ging een vriendin van me naar Australië op vakantie. Ze kwam vol fantastische verhalen thuis en hierdoor raakte ik geïnteresseerd in het land.

In mijn gedachten was het echter zo ver weg, zo duur om daarheen te reizen, dus ik dacht dat het misschien een goed idee was om een penvriend of -vriendin in Australië te vinden zo meer over het land te weten te komen. Zo gezegd, zo gedaan: via een ‘penpal’ website zocht ik naar iemand in Australië. Enige vereiste van mijn kant was dat het iemand van rond mijn leeftijd was en dat hij of zij christen was. Het geloof is belangrijk voor mij en ik wilde graag met iemand schrijven waarmee ik dat kon delen.

Verliefd

Ik vond iemand uit Tamworth en iemand uit Brisbane. Het meisje uit Tamworth schreef direct een enthousiaste email terug... en daarna hoorde ik niets meer van haar. De jongen uit Brisbane schreef pas na twee weken terug en eerlijk gezegd verwachtte ik al niet meer nog iets te horen! Nadat Nate eindelijk reageerde mailden we constant, elke dag ging er wel een mailtje heen en weer, en af en toe ook een brief. Na een tijdje spraken we elkaar ook voor het eerst. Ik weet nog dat ik ontzettend zenuwachtig was en natuurlijk draaide ik het nummer ook nog eens verkeerd, maar toen dat eenmaal opgelost was hebben we zo een uur aan de telefoon gehangen.

Nate is een grote fan van Australian Rules Football (AFL) en het werkte zo aanstekelijk dat ik op 25 april 2009 voor dag en dauw opstond om ‘live’ met Nate en zijn familie naar de ANZAC-day wedstrijd van zijn team te luisteren! Uit deze penvriendschap ontstond langzamerhand meer; zonder elkaar überhaupt ‘in het echie’ gezien te hebben werden we verliefd en we besloten dat we elkaar toch echt in levende lijve moesten ontmoeten.

 
 

Op naar Australië.....

Na mijn afstuderen was ik vrij om te gaan waar ik wilde, dus ben ik in september 2009 naar Australië gereisd. Nate’s familie was zo gastvrij om mij de hele maand bij hen te laten logeren. Daar ging ik dan, in m’n eentje naar de andere kant van de wereld. Het is maar goed dat ‘Catfish’ destijds nog niet op tv was, anders had ik dat misschien niet durven doen! Ik ben ook nog steeds verbaasd dat mijn ouders me zomaar lieten gaan, met name mijn vader is behoorlijk beschermend. Misschien vertrouwden ze erop dat ik niet in twee sloten tegelijk zou lopen 😉

Toen ik Nate zag staan op het vliegveld in Brisbane was het meteen zo vertrouwd, alsof het helemaal niet de eerste keer was dat we elkaar ontmoetten. We hadden natuurlijk al een hele vriendschap opgebouwd en dit was als het ware de bevestiging daarvan. Je kunt wel zeggen dat de vonk toen echt oversprong!

 

Een bijzonder huwelijksaanzoek....

Het was moeilijk om afscheid te nemen, maar terwijl ik in Australië was boekte Nate al een ticket naar Nederland. Hij bezocht mij en mijn familie van eind januari tot begin maart 2010 – en vroeg me ten huwelijk in de Efteling! Hij vroeg zelfs mijn ouders om mijn hand (wat een gentleman, haha) en zij vonden dat helemaal prachtig. We zijn in augustus 2010 in Queensland getrouwd, en gelukkig konden mijn ouders en zusje daarbij zijn. En die vriendin die mijn interesse in Australië aanwakkerde? Zij was mijn getuige! Het cirkeltje rond 🙂

Emigreren naar Australië

 

Diverse verhuizingen en weer studeren!

Sinds ons emigreren naar Australië in 2010 zijn we een aantal keer verhuisd. Dat is iets waar ik aan heb moeten wennen, mensen zijn hier een stuk minder honkvast. Je gaat daar waar er werk is. Na eerst in de gemeente Logan te hebben gewoond (na twee huurhuizen ons eigen huis gekocht), wonen we sinds 2016 in Toowoomba. Een stuk verder landinwaarts, minder druk, meer ‘country’. Het is goed wonen hier, maar ook nu is het niet gegarandeerd dat we hier jaren zullen blijven. Ik ben benieuwd wat de toekomst inhoudt, maar ik hoop dat we ooit ergens voor langere tijd kunnen wonen.

Ik ben, na zo’n vijf jaar in administratieve rollen te hebben gewerkt, inmiddels een soort eeuwige student geworden. In 2015 begon ik met een studie Speech Pathology (logopedie), maar helaas moest ik daarmee stoppen toen we vanwege Nate’s werk naar Toowoomba moesten verhuizen. In Toowoomba is er echter ook een universiteit, dus ben ik met een studie Nursing (verpleegkunde) begonnen. Dat bevalt goed! Dat is een van de dingen die ik bijzonder vind aan Australië, dat het zo normaal is om te studeren als ‘mature student’. In mijn jaar is de verhouding zo ongeveer 50/50 wat betreft studenten rechstreeks uit de middelbare school en oudere studenten. Ik ben zeker niet de jongste!

 

Deze foto is gemaakt na mijn citizenship ceremony, met Nate, mijn ouders, schoonouders en de lokale Member of Parliament Bert van Manen (een extra Nederlands tintje, zijn ouders zijn Nederlands!)

 

Emigreren naar Australië

 

 

Mijn tips voor Queensland.

Australië is zo groot, zo weids – er is ontzettend veel te zien en te doen. Ik kan de Queenslandse stranden absoluut aanraden. Prachtig wit zand en een azuurblauwe oceaan. Ik vond het zelf heel leuk om te snorkelen op Moreton Island, voor de kust bij Brisbane.

Om een goede indruk te krijgen van Australisch wildlife, kun je de Australia Zoo bezoeken, net ten noorden van Brisbane. De wildlife show is fantastisch, en als je geluk hebt kun je Bindi of Robert Irwin, dochter en zoon van de beroemde Steve ‘Crocodile Hunter’ Irwin zien!

Een van mijn favoriete plekjes in Queensland is Mount Tamborine, landinwaarts vanaf de Gold Coast. Je vindt hier regenwoud, prachtige watervallen en leuke winkeltjes. Er is zelfs een Nederlands café, voor als je trek hebt in een kroket of frikandel!

Wat ik ook zeker aan kan raden is een AFL wedstrijd. Het is een familievriendelijk evenement en de Aussies moedigen hun teams heel fanatiek aan! Daarnaast is het ook nog eens een leuke sport om naar te kijken, het is snel, er wordt veel gescoord, en de spelers halen soms acrobatische toeren uit om de bal te vangen. Eet een ‘meat pie’ tijdens de wedstrijd, dan is de authentieke Aussie ervaring compleet!

Emigreren naar Australië

 

 

Wat vind je minder leuk aan Australië?

Het is jammer dat Australië geen fietsland is. Ten eerste vind ik het zelf vaak te warm en te vochtig, al is dat in Toowoomba wel iets minder dan in Brisbane. Ten tweede is het hier heel heuvelachtig en ik ben mijn Nederlandse fietskuiten nogal kwijtgeraakt, dus dat is hard werken! Maar waar ik me het meest aan stoor is de houding van Australische weggebruikers richting fietsers. Je bent hier haast vogelvrij als fietser.

In discussies op Facebook over fietsen meng ik mij allang niet meer, na een paar keer verteld te worden dat ik maar moet oprotten naar m’n eigen land (ik ben inmiddels Australisch staatsburger, dus welk land dan? Tja...) had ik daar wel genoeg van. Zo heetgebakerd gaat het er wel aan toe als het over fietsen gaat, als mensen die je kent het erover hebben dat ze die ***fietsers wel even van de weg willen rijden... dan sta ik wel even met m’n oren te klapperen hoor!

 

 

Zijn er dingen die je mist van Nederland?

Australië is een fijn land en ik voel me hier best thuis. Toch mis ik Nederland wel behoorlijk. Als ik niet aan Australië gebonden was omdat ik met Nate getrouwd ben, zou ik denk ik toch naar Nederland terugkeren. Ik mis mijn familie het meest van alles. En het klinkt misschien gek, maar ik mis ook die unieke Nederlandse kneuterigheid! En dingen als de gezelligheid van Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar, de winterkou, schaatsgekte, het groene gras... en al het eten! Behalve misschien haring, haha!

Is er iets dat ik echt niet mis aan Nederland? Ik kan er eerlijk gezegd niet opkomen! Nate houdt inmiddels ook van Nederland en hij zou er graag wonen, voor een jaar of twee. Ik weet niet of dat ooit haalbaar is. Het zou leuk zijn om een soort ‘sabbatical’ te doen in Nederland, maar de toekomst is daar nog te onzeker voor. Ik ga me eerst maar eens richten op afstuderen, en me verheugen op het komende bezoek van mijn ouders ergens dit jaar, daarna zien we wel verder!

 

Heb je nog tips voor anderen die willen Emigreren naar Australië?

Mijn tip voor anderen die willen emigreren naar Australië : iedereen is anders, maar bereid je voor op cultuurshock. Ik had hier toch wel een jaar last van. Australië is in heel veel opzichten vergelijkbaar met Nederland, maar het zijn al die kleine dingen die anders zijn die voor mij lastig waren.

Het was voor mij sowieso een grote stap; voor het eerst uit huis, trouwen, emigreren, andere baan zoeken, mijn familie niet meer zien. Dat hakte er behoorlijk in. Het emigreren naar Australië zelf was iets wat ik zo ‘effe’ deed. Maar alles eromheen sloeg wel een emotioneel gat. Alles heelt, en ik zeg dit niet om iemand af te schrikken, want emigreren is ook een fantastisch avontuur! Maar geef jezelf de tijd om te wennen, en je mag best heimwee hebben.

 

‘Hooroo’ uit Toowoomba, Queensland, Australië 🙂

 

Dank voor je verhaal over het emigreren naar Australië Esther. Ik had vroeger ook een Australische penvriendin. Helaas zijn wij alle contact verloren en kan ik haar niet meer traceren. Ik had haar zo graag willen opzoeken tijdens één van onze 2 reizen door het land. Wij hebben zelf een paar jaar geleden op het punt gestaan om een tijd te emigreren naar Australië (Sydney), maar dat ging helaas niet door.

Ik had eerlijk gezegd geen idee dat Australiërs zo onredelijk kunnen zijn als het om fietsers gaat. Ik moet zeggen dat wij het zelf ook niet geprobeerd hebben, we wandelden en snorkelden veel (waaronder op Moreton Island). Ik heb vrienden die in Brisbane wonen, dus de omgeving kennen we wel. Mount Tamborine bezochten we niet, die gaan we onthouden voor een volgende keer!

Zoals je weet ben ik gek op Australië. Wil je meer lezen over dit fantastische, ruige land klik dan zeker even door naar mijn Australië pagina voor alle blogs.

Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Anja over haar leven in Suriname.

Lees ook het verhaal over Winnie die met haar gezin in Sydney woont. Zij vertelt ook over het werken  in Australië.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

delen is lief