toegangsbord Parque Nacional Los Glaciares bij El Chalten

El Chalten en Los Glaciares, het alternatief voor Torres del Paine.

Het ruige en indrukwekkende landschap rond El Chalten in Argentijns Patagonië is één van de mooiste gebieden op aarde. Voor de liefhebbers van uitdagende hikes is er Torres del Paine maar dit park wordt steeds populairder en de toegang is beperkt. Tijdens onze reis kwamen we regelmatig mensen tegen die dit prachtige park niet langer dan 1 dag in mochten omdat ze er niet meer konden overnachten.

Wij ontdekten een andere parel, het iets noordelijker gelegen Los Glaciares Nationaal Park in Argentinië. Een geweldig alternatief óf aanvulling op Torres. Vol mooie dag hikes die je makkelijk aan elkaar knoopt tot een meerdaagse route!

De eerste blik op Los Glaciares en El Chalten

Wanneer je met de auto of bus richting het plaatsje El Chalten rijdt kun je er niet omheen. De indrukwekkende bergtoppen van het Fitzroy massief zie je al van ver. Een prachtige rit door een uitgestrekt landschap brengt je steeds dichterbij. Stop onderweg zeker een paar keer langs de weg of bij één van de uitkijkpunten. Het is nu al spectaculair!

road to Los Glaciares National Park bij El Chaltén




El Chalten

Het kleine dorp El Chalten ligt aan de voet van het bergmassief en vanaf het dorp wandel je zo de bergen in. Het is een prima plek om als thuisbasis te gebruiken voor een paar dagen in de mooie natuur van het noordelijk deel van Los Glaciares.

In het dorp vind je diverse touroperators. Ook is er een bezoekerscentrum van het nationaal park bij de ingang van het dorp. Zij helpen je graag aan kaarten van het gebied, geven tips of boeken kaartjes of hele trips voor je. Bij het bezoekerscentrum zijn toiletten en een kraan om water te tappen.

Je boodschappen doe je in de supermarkt maar ga je liever uit eten dan zijn er genoeg leuke restaurants en terrasjes die op een beetje zonnige dag gezellig druk zijn. Er zijn meerdere winkels met outdoor producten (niet goedkoop, maar wel handig).

Overnachten in El Chalten

Wij stonden met onze camperbus aan de ingang van het dorp, tegenover het bezoekerscentrum en net ten noorden van het park bij de Rio Eléctrico (rivier en start van wandelroute). Op deze plekken mag je gratis staan maar er zijn weinig tot geen voorzieningen.

In El Chalten vind je diverse hotels en hostels, van luxe tot eenvoudig. Wij hoorden veel mensen die enthousiast waren over Rancho Aparte Refugio de Montaña. Dit hostel beschikt over een tuin, gemeenschappelijke keuken, rookvrije kamers, lekkere warme douches en goede wifi. Er is ook een tourbureau en de supermarkt ligt vlakbij.

Wil je liever wat meer vrijheid kijk dan eens naar Aguila Mora Aparts. Dit mooie appartement ligt aan de voet van het wandelpad naar Laguna Torres en op 500 meter van de Fitzroy hike. Het heeft geen directe buren en een prachtig uitzicht op de bergen. Je kunt voor de deur parkeren en fietsen huren.

El Chalten Los Glaciares National Park

 

Hiken bij El Chalten

El Chalten ligt midden in Nationaal Park Los Glaciares en er zijn diverse wandelroutes om uit te kiezen. Het leuke is dat je ze als dagwandeling kunt doen, maar ook aan elkaar kunt knopen en onderweg overnachten in een refugio of op de camping. De toegang tot het park is gratis en je kunt starten wanneer je wilt en lopen op eigen gelegenheid of met een gids, wat je wilt! (Let op; begin niet te laat met wandelen!)

In El Chalten kun je tickets kopen voor een bus die je ergens dropt en een paar dagen later ook weer ophaalt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een start die meer in het dorp ligt. Informeer ter plekke naar de mogelijkheden. Er zijn meerdere campsites en zelfs een refugio in de bergen. (Reserveren aanbevolen)

Wij wandelden de onderstaande drie routes. Deze zijn makkelijk aan elkaar vast te kopen met gebruik van de kaart van het bezoekerscentrum en overnachten op campsites/refugio maar ook als dagwandeling te maken.

Piedra del Fraile

Een ruime 15 kilometer ten noorden van El Chalten begint deze middelzware route, net buiten het park. Het eerste deel van de route gaat door het bos en de vallei van de rivier. Soms wandel je bovenlangs en heb je prachtige uitzichten om vervolgens weer vlak langs de rivier te wandelen. Na 6 kilometer kom je bij de camping en mini refugio waar je wat kunt eten en drinken.  (Wij zijn hier omgekeerd omdat we geen tijd meer hadden om alles te lopen.)

De route gaat verder over het privé terrein van de camping (tegen een kleine vergoeding). Na een korte klim via een prachtig uitkijkpunt wandel je door de vallei, via een meer naar het eindpunt bij een grote gletsjer. Dit is nog ongeveer 6 kilometer extra wandelen.

Vanuit El Chalten kun je de bus pakken die je bij de brug af kan zetten en daar een paar dagen later weer opstappen. Zo kun je vanuit hier je meerdaagse route aan elkaar knopen. Wij spraken diverse mensen die dit hadden gedaan. Zo loop je niet de hele weg terug maar stap je onderweg over op een andere route.

 • Start: bij de parkeerplaats van de brug over de Rio Elèctrico aan de RP41.
 • Afstand: 12 kilometer (heen en terug) tot de camping, 24 kilometer (retour) tot de gletsjer.
 • Horeca en overnachten: bij de refugio en campsite, (reserveren aanbevolen)

Piedra del Fraile wandelroute bij de Rio Elèctrico

Piedra del Fraile wandelroute bij El Chalten

uitzichtspunt Piedra del Fraile wandelroute El Chalten

buizerd Piedra del Fraile wandelroute

Sendero Laguna Torre

Een prachtige, middelzware, hike vanuit de noordkant van El Chalten naar de gletsjer Grande en het meer Laguna Torre. Na een korte, pittige klim gaat de route door een redelijk vlak deel. Langs een mooie rivier en stukken bos en veen. Onderweg passeer je een uitkijkpunt en je eindigt bij een prachtig meer met diverse ijsschotsen.

Wie er nog verder wil kan een kilometer of 2 doorlopen over een hoger pad en nog dichterbij de gletsjer komen. Maar aan het meer zitten en naar de omgeving staren is ook niet verkeerd! Wil je routes aan elkaar knopen dan kun je je tent opzetten op  de camping Agostini.

 • Start: aan de westkant van El Chalten.
 • Afstand: 18 kilometer (heen en terug)  tot vlak de gletsjer is het nog iets verder maar wel veel klimmen.
 • Horeca: alleen in het dorp.
 • Overnachten: camping Agostini of in El Chalten. Vlakbij de gletsjer camping Maestri.

start Sendero Laguna Torre bij El Chalten

mos op de Sendero Laguna Torre bij El Chalten

Sendero Laguna Torre bij El Chalten langs het bos

Laguna Torre bij El Chalten

Sendero Fitzroy (Laguna de los Tres)

De meest populaire wandelroute in het gebied maar ook de meest uitdagende, vooral het laatste deel dat een behoorlijk stijgingspercentage heeft. Ik beet me stuk op dit laatste deel van de wandeling en moest ziek naar beneden. Gelukkig liep het goed af, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Lees hier "in de problemen op de Sendero Fitzroy".

De rest van de route is prima te doen en erg mooi. Onderweg loop je langs de rivier, over hoge uitkijkpunten met altijd weer die geweldige bergtoppen om je heen, en door het bos. Hier zie je diverse vogels en wij zagen ook een Huemul. Voor wie er wel naar de top gaat wacht het zicht op de Fitzroy en een prachtig bergmeer (Laguna de los Tres).

 • Start: aan de westkant van El Chalten.
 • Afstand: 18 kilometer (heen en terug)  waarvan de laatste kilometer heel pittig is!
 • Horeca: alleen in het dorp.
 • Overnachten: camping Poincenot (halverwege de route) of in El Chalten.

hike Laguna de Los Tres en Mount Fitzroy

Huemul op hike naar Mount Fitzroy

afdaling Mount Fitzroy hike

hike Laguna de Los Tres en Mount Fitzroy laatste stuk

 

Meer wandelroutes bij El Chalten

Naast deze drie bovenstaande hikes is er nog veel meer te wandelen in en om El Chalten. Voor informatie kun je terecht bij het bezoekerscentrum en de tourbureautjes in het dorp. Heb je nog vragen over deze routes dan kun je die stellen onder het blog. Of stuur me een mail en ik kom er zo snel mogelijk op terug.

Let op:

 • Het weer kan enorm snel omslaan in de bergen rond El Chalten.
 • Zorg ervoor dat je meerdere laagjes kleding bij je hebt zodat je tegen warm, koud en regen bestand bent.
 • Vergeet ook niet voldoende eten en drinken mee te nemen.
 • Begin op tijd met wandelen want je doet er vaak langer over dan je denkt.
 • Loop je heen- en terug begin dan op tijd aan de terugweg. Zelfs als dat betekent dat je niet het uiterste puntje van de route haalt.
 • Luister goed naar je lichaam en vraag hulp indien nodig. Doe rustig aan.
 • Ik wens je vast heel veel (wandel)plezier in El Chalten en Los Glaciares. Geniet van de prachtige natuur!

Nog meer zien van Los Glaciares?

Op een paar uur rijden van El Chalten vind je in het zuidelijk deel van het park de machtige gletsjer Perito Moreno. Het plaatsje El Calefate is je uitvalsbasis en een bezoek aan Los Glaciares is niet compleet zonder een trip naar deze bijzondere plek.

De gletsjer eindigt in een fjord en is ongeveer 70 meter hoog en meer dan 5 kilometer breed! Indrukwekkende maten die je pas echt ervaart als je op het platform staat, met een bootje aan de voet van de gletsjer vaart of een gletsjerwandeling over de Perito Moreno maakt.

Lees hier meer over ons bezoek aan de Perito Moreno gletsjer.

boardwalk Perito Moreno gletsjer Los Glaciares National Park Argentinië

Meer lezen over onze reis?

 

 

Geplaatst in Argentinië, bergwandeling, Zuid-Amerika.

2 reacties

 1. Wij zijn één van die stellen die niet meer in Torres mochten hiken, echt zo balen. Uiteindelijk zijn we alleen naar de Tres Torres gegaan, super mooi!
  We hebben één hike gemaakt Los Glaciares maar wisten niet dat je ze zo goed aan elkaar kon plakken. Handig om te weten.

  • Wij wisten ook niet dat het zo makkelijk ging om hier wandelroutes aan elkaar te knopen (en met onze camperbus hadden we het ook niet gedaan) maar het is echt geweldig. Ik hoop dat mensen dit blog lezen en het beseffen voor ze al van alles geregeld hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *