afbrekende ijschotsen Perito Moreno gletsjer Patagonië

De spectaculaire Perito Moreno gletsjer, must see in Patagonië.

Met donderend geweld breekt er een enorm stuk ijs van de meters hoge wal van de Perito Moreno gletsjer en valt naar beneden. Het water begint te golven en enorme stukken ijsschots drijven alle kanten uit. Om ons heen begint iedereen te joelen en ook wij grijnzen en voelen hoe het geluksgevoel zich van ons meester maakt. Dit is precies waarom we nu al meer dan een uur op de boardwalk tegenover de gletsjer zijn blijven hangen. Wat een spektakel!

De Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer ligt in het Nationaal Park Los Glaciares in het zuidelijke deel van Argentinië en is één van de vele hoogtepunten van je bezoek aan Patagonië. De gletsjer eindigt in een fjord en is ongeveer 70 meter hoog en meer dan 5 kilometer breed! Indrukwekkende maten die je pas echt ervaart als je op het platform staat, met een bootje aan de voet van de gletsjer vaart of een gletsjerwandeling over de Perito Moreno maakt.

De laatste jaren zijn er veel gletsjers die enorm in omvang slinken, maar de Perito Moreno groeit nog altijd aan en schuift elke dag enkele meters op. Het continue gekraak van het over elkaar schuivend ijs is niet te missen. Wie er geluk heeft ziet, net als wij, een groot brok ijs afbreken en naar beneden storten.

De Perito Moreno gletsjer is één van de grote toeristische trekpleisters van Argentinië en wat ons betreft één die je echt niet mag missen!

boardwalk Perito Moreno gletsjer Argentinië

Indrukwekkend

Dat de Perito Moreno indrukwekkend is lees en zie je overal maar je voelt het pas echt als je er zelf staat. Niets kan je voorbereiden op wat je hier te zien krijgt. De intense blauwe kleurschakeringen, de vorm, de grootsheid en het kraken en afbreken van het ijs zijn onderdeel van een spectaculair landschap dat je betovert en met open mond laat staan.

Vanuit El Calefate bereik je de gletsjer via een 77 kilometer lange weg. Onderweg stop je bij de ingang van het park en koopt daar je toegangskaartje (700 Peso, ongeveer €11, prijs sept. 2019). Na het parkeren van de auto stap je over op een bus die je naar een enorme boardwalk brengt. Via deze boardwalk kun je meerdere wandelroutes afleggen en zo de Perito Moreno van alle kanten bekijken. Hier kun je gerust uren doorbrengen, wat voor je uit staren en luisteren naar alle geluiden.

afbrekend ijs op de Perito Moreno gletsjer Patagonia

uren staren naar de Perito Moreno gletsjer vanaf de boardwalk

De Pertito Moreno; vanaf de boot of hiken op de gletsjer

Wij vonden het genoeg om naar de Perito Moreno te rijden en hem vanaf de boardwalk te bekijken. In Chili maakten we eerder al een indrukwekkende hike op de Exploradores gletsjer en stonden in diverse ijsgrotten.

Voor wie wil is hiken op de Perito Moreno echt een geweldige ervaring maar wel een hele kostbare. Voor een hike inclusief transport, entree, lunch, harnas en stijgijzers (crampons) betaal je al snel rond de €300.

Met een boot vaar je langs de onderkant van de gletsjer. Nietiger dan hier zul je je niet snel voelen. Een boottocht  hoef je niet van te voren te boeken. Je ticket koop je in het park bij een klein standje met de tekst ‘Navegacion’. Zo kun je ter plekke nog beslissen wat je doet.

boot bij Perito Moreno Patagonië

Hoe kom je bij de Perito Moreno?

In El Calefate vind je diverse bureautjes waar je excursies kunt boeken. Van een trip naar het park tot gletsjerwandelingen en boottochten. Dit is de makkelijkste weg maar kan flink in de papieren lopen

Wij reden zelf met ons camperbusje die kant uit. Onderweg kochten we ons toegangskaartje en eenmaal ter plekke wandelden we over de boardwalk.

Heb je geen auto en wil je liever zonder tour op stap dan kom je ook prima met de bus in Los Glaciares. Er zijn diverse maatschappijen die door de dag heen naar het park rijden. Vanaf het centrale busstation van El Calefate ( Adres: Jean Mermoz 104) is het een rit van ongeveer anderhalf uur. Prijs van een kaartje is rond de 800 Pesos (ongeveer € 13, prijs sept. 2019). Vraag naar de bus naar Perito Moreno glacier.

nieuwsgierige vos in Patagonië

Nieuwsgierige vos op de parkeerplaats.

Overnachten bij Perito Moreno; El Calefate

De dichtstbijzijnde overnachtingsplek is het dorp El Calefate. El Calefate is populair en daardoor één van de duurdere dorpen in Argentinië qua overnachtingen. Wij stonden met onze camperbus op een simpele camping in het dorp.

Ben je op zoek naar een goed hostel? Op ongeveer 500 meter van het busstation en vlakbij de hoofdstraat vind je het Folk Hostel (9.3). Er zijn dormrooms en privé kamers, een keuken, vriendelijk personeel, goede douches en gemeenschappelijke ruimtes.

Hiken vanuit El Chalten

In het noordelijk deel van Nationaal Park Los Glaciares kun je enorm goed hiken. Dit doe je vanuit El Chalten waar je kunt kiezen uit een overvloed aan gave en uitdagende routes. Tussen El Chalten en El Calefate gaan meerdere bussen per dag en de rit duurt een paar uur.

Lees meer over de wandel en overnachtingsmogelijkheden bij El Chalten in dit uitgebreide blog.

 

Meer lezen over onze reis?

Klik hier door voor alle blogs over Chili en die van Argentinië.

 

 

 

Geplaatst in Argentinië, Zuid-Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *