Iguazu watervallen neusbeer

De magische Iguazu watervallen in Argentinië en Brazilië. Tips voor je bezoek.

Op je reis door Argentinië mag een bezoek aan de enorme Iguazu watervallen niet ontbreken. Laat je overdonderen door het oergeweld van deze bijzondere plek en haal het meest uit je bezoek met deze tips. Nat worden gegarandeerd!

De Iguazu watervallen.

Op de grens van Argentinië en Brazilië vind je het indrukwekkende Iguazu Falls National Park met de Iguazu watervallen. Met donderend geweld delen zij de rivier de Iguazu op in een hoger en lager deel en vormen zo samen het grootste waterval systeem ter wereld. In totaal vind je een kleine 300 watervallen in het gebied die je van alle kanten kunt bekijken. Vanuit een boot, de helikopter of gewoon te voet vanaf wandelpaden, vlonders en diverse uitkijkpunten.

Het bekendste deel van de watervallen is de "Garganta del Diabo" (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.

De Iguazu watervallen liggen midden in een groot stuk tropisch regenwoud dat het thuis is van bijzondere diersoorten als de tapir, brulaap, ocelot, jaguar, grote miereneter en kaaiman. Vlinders en nieuwsgierige neusbeertjes kom je zeker tegen tijdens je bezoek. Sinds 1984 staat het gebied op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Wij waren enorm onder de indruk en ik kan je aanraden minimaal twee dagen voor je bezoek uit te trekken en de Iguazu watervallen zowel van de Argentijnse als van de Braziliaanse kant te bekijken.

Iguazu watervallen Argentinië

Uitzichtspunt Iguazu watervallen met bootje

Kijk dat kleine bootje!

De Argentijnse kant van de Iguazu watervallen, hoe kom je er.

Je bezoekt de watervallen makkelijk vanuit de plaats Puerto Iguazú. Vanuit Buenos Aires kun je er met de auto, het vliegtuig of de bus komen.

De rit van BA naar Iguazu met de bus kan met diverse maatschappijen en duurt ongeveer 18 uur, prijs rond de €50 a 60. Kaartjes koop je op het busstation Retiro in Buenos Aires of online via bijvoorbeeld  Plataforma 10. Wij reden met de nachtbus van Via Bariloche. Prima service, schoon en een goede stoel die we bijna helemaal konden platleggen. (Cama Ejectivo of eventueel Cama Suite)

Vlieg je liever? Ook dan kun je kiezen uit diverse maatschappijen. Ook handig als je bijvoorbeeld vanuit het zuiden eerst naar de Iguazu watervallen wilt voor je naar huis gaat. Een vlucht kost normaal gesproken ongeveer het dubbele van de busrit, maar soms hoor je dat mensen een mooie aanbieding vinden. Vanuit BA ben je in 2 uur op het vliegveld van Iguazu.

De Argentijnse kant van de Iguazu watervallen, Puerto Iguazú.

Puerto Iguazú is het grootste dorp in de buurt van de watervallen. Het is aardig uitgestrekt dus ben je net als wij met het openbaar vervoer kies dan een plek in het centrum. Heb je een auto dan kun je ook kiezen uit diverse hotels net buiten het dorp. Rondom het busstation vind je diverse straten met winkeltjes en restaurants (de meeste tussen Avenida Cordoba en Missiones) en er zijn meerdere kleine supermarkten.

Onze tips voor een leuk hotel:

 • In het centrum: Posada Los Tajibos. In een rustige straat, ligging perfect, ontbijt en goede, schone kamers.
 • Buiten het centrum: Loi Suites Iguazu Hotel. Resort in een mooie tuin met zwembad en heerlijk ontbijt.

Onze tips voor een leuk restaurant:

 • La Dama Juana, Avenida Cordoba 42. (prijs gemiddeld, sfeer perfect)
 • Casa de Empanadas, Calle Perito F P Moreno 228, (prijs goedkoop, sfeer prima)

Heb je nog wat tijd over? Wandel dan naar het drielandenpunt Hito Tres Fronteras. Vanaf hier kijk je uit over de rivieren Paraná en Iguazu naar Brazilië én Paraguay. Er zijn wat kraampjes.

In het dorp vind je op diverse plekken ook mooie historische panden en hele gave Street Art.

street art in Puerto Iguazú Argentinië jaguar

Je bezoek aan de Argentijnse kant van de Iguazu watervallen

Vanuit het dorp gaan er meerdere bussen en maatschappijen naar de watervallen die je keurig bij de ingang afzetten. Wij pakten een kleinere bus in de buurt van ons hotel (160 Pesos pp, enkele reis). Trek gerust een hele dag uit voor je bezoek want er is genoeg te zien! In het park is ook een restaurant. Informeer wel even goed wanneer de (laatste) bus vertrekt om verrassingen te voorkomen.

Een kaartje voor het park koop je ter plekke bij de ingang. (700 Pesos, ongeveer €15 pp, prijs 2019)

Eenmaal in het park kun je kiezen uit 2 wandelroutes, het Circuito Inferior, langs de onderkant en het Paseo Superior langs de bovenkant. De volgorde waarop je wandelt maakt niet uit en je moet ze zeker allebei gedaan hebben. Zo dicht bij de watervallen kom je nergens! Pas op voor de nieuwsgierige neusbeertjes en geniet van kleurrijke vinders. Wij zagen ook een kaaiman.

Hoogtepunt 3 is de Garganta del Diablo waar je met een gratis treintje en via een lange vlonder kunt komen, of  helemaal te voet voor de liefhebbers. Indrukwekkend om te zien hoe deze zich met geweld in de diepte stort. Nat worden gegarandeerd!

Voor de liefhebbers is er ook een boottocht te boeken om zo aan de voet van de watervallen te komen. (Duur ruim een uur, kosten 2000 Pesos) of bekijk de watervallen vanuit de lucht met een helikopter. (Duur vanaf 10 minuten, prijs vanaf €105 pp)

kaaiman bij Iguazu watervallen

Iguazu watervallen Argentina

vilnder bij Iguazu watervallen

 

De Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen, Foz do Iguaçu, hoe kom je er.

Nadat je bent uitgespeeld aan de Argentijnse kant kan ik je absoluut aanbevelen om de Iguazu watervallen ook van de Braziliaanse kant te gaan bekijken. Je kunt in de plaats Foz do Iguaçu overnachten maar ik begreep dat dit redelijk saai is. daarom kozen wij voor Puerto Iguazú.

Vanuit Puerto Iguazú vertrekken er diverse bussen per dag vanaf het centrale busstation die je rechtstreeks naar de watervallen brengen. Vergeet niet je paspoort mee te nemen want je passeert de grens! Een visum voor Brazilië kost je niets en wordt direct verstrekt.

De bus zet je af bij de ingang en later stap je er ook weer op. Informeer goed naar de tijden en het vertrekpunt want dit was een beetje onduidelijk. Wij kochten onze kaartjes bij het loket van Rio Uruguay, een dag van te voren (kosten 160 Pesos pp, enkele reis).

De Braziliaanse kant van de Iguazu watervallen, ter plekke.

Nadat je een toegangskaartje hebt gekocht (14 Real, ongeveer €33 voor 2 personen, met de creditcard of contant te betalen) stap je op een soort safaribus die je naar de watervallen brengt. Onderweg kun je uitstappen voor een dierenpark, een boottocht en enkele korte wandelingen door de jungle. (Allemaal tegen betaling)

Eenmaal bij de Iguazu watervallen aangekomen start je bij  een mooi uitkijkplatform. Hier heb je een geweldig uitzicht op de watervallen maar stiekem vond ik de neusbeertjes nóg een beetje leuker. Let wel op je spullen want voor je het weet heeft een brutale neusbeer iets uit de tas of broekzak gevist!

Daarna daal je via een makkelijk pad van een ruime anderhalve kilometer langzaam aan naar beneden. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten. Je eindigt bij de Garganta del Diablo die je nu niet van de bovenkant maar van de onderkant bekijkt. Wat een spektakel! Er worden zelfs regenjassen verkocht want nat word je zeker!

Wij vonden het zo mooi dat we nog een keer naar boven liepen, én weer naar beneden. Maar vind je dit genoeg dan stap je onderaan weer op de bus die je weer naar de entree brengt.

Iguazu watervallen neusbeer

 

Iguazu watervallen Brazilië

El Gargante del Diablo Brazilië

vlinder Argentinië

Iguazu watervallen Gargente del Diablo

Overdonderd....

De Iguazu watervallen overtroffen onze verwachtingen en hebben ons overdonderd, letterlijk en figuurlijk.

Ik heb geprobeerd alles zo duidelijk mogelijk op te schrijven zodat je je een idee kunt vormen wat je te wachten staat. Mocht je toch nog vragen hebben over deze bijzondere plek reageer dan onder het blog of vraag dingen ter plekke even na. Je hotel helpt je natuurlijk ook graag.

Vergeet zeker niet je regenjas mee te nemen want er bestaat een redelijke kans dat je een keer overvallen wordt door een bui of het stuiven van de watervallen. Ik was erg blij met mijn waterdichte telefoon! Ik wens je vast heel veel plezier!

 

Ook op reis naar Argentinië of Chili? Je vind al mijn blogs over onze reis op de pagina's van Argentinië en Chili.

 

 

Geplaatst in Argentinië, Zuid-Amerika.

11 reacties

  • Chili en Argentinië zijn echt geweldig, zo veel mooie natuur, en er zijn nog zo veel meer mooie landen in Zuid Amerika. Ook wij tipten er pas een stukje van aan (Eerder waren we in Suriname) maar willen zeker vaker die kant uit.

  • Dank je wel. Ik vond het vinden van de juiste info van te voren ook best lastig, nergens een echt overzicht. Eenmaal ter plekke hebben we nog veel uitgezocht. Fijn dat je er gelijk wat aan hebt, dat is ook de bedoeling!

  • Wij zijn ook helemaal gek van watervallen en proberen ze altijd te bezoeken als we in de buurt zijn.De Iguazu watervallen zijn de meest indrukwekkende die we tot nu toe hebben gezien.

 1. De Iguazu watervallen staan al zo lang op mijn bucketlist en als ik dit zie koen ze weer een stapje hoger. Hopen dat we binnenkort weer eens op pad kunnen zonder alle corona maatregelen. Dank voor de tips, handig!

 2. Dag Ivonne, toen corona kwam ging onze reis door Argentinië niet door en nu kunnen we eindelijk gaan dit jaar. wij bezoeken straks ook de watervallen en overwegen 1 nacht in Argentinië te slapen en 2 nachten Brazilië, we komen ‘s avonds aan aan de Argentijnse kant. Willen dan ‘s ochtends die kant bekijken en ‘s middags naar braziliaanse kant vertrekken en daar de volgende dag die kant doen. Dan daar slapen weer en ‘‘s middags vliegen we terug naar Buenos Aires. Is dat een plan of raad je aan in Argentinië te slapen of?? Ik hor graag, waarvoor alvast hartelijk dank.

  • Hoi Monique. Zelf hebben wij bewust gekozen om in Argentinië ( Puerto Igauzú) te overnachten.omdat we liever niet steeds verkassen én hier meer te doen is ( restaurants, winkels ed) dan aan de Braziliaanse kant. Het dorp leeft meer.
   Vanuit hier kun je prima met de bus naar de watervallen aan Braziliaanse zijde. Dit is goed te doen als dagtrip.

   Misschien kun je het ook een beetje laten afhangen vanwaar je vliegt? Of je splitst het 2 tegen 1?

   Wat je ook doet. Beide kanten van de Iguazu watervallen zijn mooi dus ga ze zeker allebei zeker een dag bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *