Tanzania, voor altijd in mijn geheugen gegrift

Tanzania is één van meerdere landen die ik bezocht in het zuidelijk deel van Afrika. Een prachtig land met een groot aanbod van imposante nationale parken, thuis van de Big 5 én één van de hoogste bergen van heel Afrika; de Kilimanjaro. Ik eindigde mijn reis op het goudgele strand van het eiland Zanzibar. Een droomreis om nooit te vergeten!

Waarom naar Tanzania?

Tanzania is een enorm uitgestrekt land dat bijna 30 keer zo groot is als Nederland. Liefhebbers van wildlife en mooie natuur komen in Tanzania helemaal aan hun trekken want het land telt maar liefst 16 nationale parken. Daarnaast zijn er ook nog diverse gamereserves te vinden. In deze prachtige natuurgebieden kun je tijdens safari's op zoek naar het groot wild en dat is er in overvloed in Tanzania.

Ik keek mijn ogen uit en ben verliefd geworden op dit bijzondere land. De zwoele avonden bij het kampvuur, de heldere sterrenhemels en nachtelijke dierengeluiden staan voor altijd in mijn geheugen gegrift.

De ultieme rondreis door Tanzania

Tijdens de ultieme rondreis door Tanzania bezoek je natuurlijk alle nationale parken en gamereserves die het land rijk is. Helaas is dat voor een gewone vakantie natuurlijk niet te doen zodat je keuzes moet maken.

Zelf bezocht ik tijdens mijn reis nationaal Park Serengeti, de Ngorongoro krater, Tarangire en Saadani National Park en Selous. Alleen voor de tocht langs deze 5 mooie parken kun je gerust al 1 a 2 weken uittrekken. We eindigden onze reis op tropisch Zanzibar. Dit prachtige bounty eiland bereik je met de ferry vanuit Dar es Salaam en is de perfecte plek om al dat moois nog eens achter de poppetjes van je ogen te bekijken.

Zanzibar, meer dan strand alleen

Zanzibar is trouwens meer dan alleen strand alleen. Ik was er slechts 3 nachten en dat was echt veel te kort om het eiland eer aan te doen. Tijd om echt te relaxen hadden we eigenlijk niet want er is zo veel te zien en doen op Zanzibar.  Ik snap wel dat veel mensen een complete Zanzibar vakantie boeken.

*Dwaal minimaal een dag door Stone Town met haar Arabische sfeer en sfeervolle kleine straatjes. Mijn camera maakte overuren bij het zien van al die mooie deuren, kozijnen en sierwerk op de huizen.

*Maak een specerijentoer en leer meer over het gebruik van de diverse kruiden en specerijen.

*Bezoek Prison Island of bekijk de onderwaterwereld. Zanzibar heeft een koraalrif, telt meer dan 20 duikstekken en met wat geluk kun je zelfs de walvishaai zien!  Ook kun je bij Zanzibar goed snorkelen. Mnemba’s riffen liggen op anderhalve kilometer van Zanzibar en bieden de beste snorkel – en duik locaties van het eiland.

*Zelf ging ik met een klein groepje op zoek naar dolfijnen aan de noordkust van Zanzibar. Onderweg spotten we ook nog kleine Colobus apen, zo schattig!

UNESCO werelderfgoed

Je hebt vast wel eens gehoord van de Serengeti en de Ngorongoro krater. Deze prachtige nationale parken zijn, samen met Selous Game reserve en de Kilimanjaro op de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Ik snap het wel, want deze parken zijn fenomenaal. Wat het mooiste Tanzania Nationaal Park is? Ik vind het lastig want elk van de parken heeft eigen "gezicht" en overal spot je ander wildlife. Daarnaast heb ik nog lang niet alle parken gezien tijdens mijn eerste vakantie in Tanzania. Ik wil nog graag een keer terug en nog veel meer mooie safari's maken.

→Leestip: het verhaal van Miranda over haar emigratie naar Tanzania.

Welke nationale parken vind je in Tanzania?

Zoals ik eerder schreef telt Tanzania maar liefst 16 nationale parken. Er zijn echte kustparken, parken met steppe en savanne en nationale parken met bergen en veel groen. Door de variatie in het landschap maar ook door het verschil in klimaat en temperatuur kennen zij elk een eigen flora en fauna. Fan van de Big Five? In de Serengeti, Ngorongoro en Mkomazi kun je alle dieren van de Big 5 spotten.

De Ngorongoro krater, Lake Natron en Selous zijn geen nationale parken van Tanzania maar absolute aanraders bij een reis door Tanzania.

 • Nationaal Park Serengeti, Noord-Tanzania
 • Tarangire Nationaal Park, Noord-Tanzania
 • Mount Kilimanjaro, Noord-Tanzania
 • Arusha National Park, Noord-Tanzania
 • Nationaal park Mikumi, Oost-Tanzania
 • Lake Manyara National Park, Noord-Tanzania
 • Nationaal park Gombe Stream, West-Tanzania
 • Nationaal park Katavi, Zuidwest-Tanzania
 • Nationaal park Rubondo Island, Noordwest-Tanzania
 • Nationaal park Mkomazi, Noord-Tanzania
 • Nationaal park Kitulo, Zuid-Tanzania
 • Nationaal park Saadani, Oost-Tanzania
 • Nationaal park Mahale Mountains, West-Tanzania
 • Nationaal park Ruaha, Midden-Tanzania
 • Nationaal park Saanane Island, Noord-Tanzania
 • Nationaal park Udzungwa Mountains, Midden-Tanzania

Wildlife spotten: de Big 5 en meer

Het spotten van wildlife was voor mij de belangrijkste reden om naar Tanzania te gaan. Naast de Big 5 kun je er nog enorm veel ander wildlife spotten waaronder chimpansees en de Kori Bustard. Daarnaast vindt elk jaar in Serengeti de zogenoemde Grote Trek plaats waarbij enorme kuddes gnoes van de Serengeti richting Masai Mara in Kenia trekken. Ik ken de beelden van documentaires op de televisie waarbij gnoes onder veel zandgestuif de steppes over rennen en met gevaar voor eigen leven de wilde Mara rivier oversteken. Een spektakel dat ik graag eens met eigen ogen zou willen zien, wat lijkt me dat gaaf!

Mijn mooiste wildlife moment in Tanzania? Het luipaard dat tijdens de rit naar de Ngorongoro krater ineens uit de bosjes kwam en op zijn dooie gemak langs onze truck slenterde. Nooit zal ik de blik in zijn ogen en de gedempte maar opgewonden kreten van mijn medereizigers vergeten!

Wildlife fan? Ik ging ook: olifanten spotten in Chobe National Park (Botswana) en mijn favoriete Etosha National Park (Namibië)

De bijzondere Kori Bustard  spot je o.a. in de Serengeti en Ngorongoro krater

 

Heb jij Tanzania al bezocht en wat was jouw mooiste ervaring?

Geplaatst in Afrika, Tanzania.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *