Voor Trienke was er geen twijfel mogelijk. Toen ze samen met haar man Peter op zoek ging naar een nieuwe invulling van hun leven besloten zij te emigreren naar Zuidelijk Afrika. "Iets gaan doen met duiken en armoede" was het plan. Inmiddels is het jaren later en is het plan uitgegroeid tot iets heel moois en klopt het hart nog immer voor Afrika.
Van Nederland naar Zuidelijk Afrika
Hallo ik ben Trienke Lodewijk, geboren en getogen in Friesland. Ik heb 21 jaar in de psychiatrie gewerkt als socio therapeut en locatie coördinator en daarnaast eigen binnenhuis interieur/ontwerp bedrijf gehad. Op mijn 15e ontmoette ik Peter, inmiddels ruim 40 jaar geleden in 't Honk (de bar waar onze huidige woning naar genoemd is). Samen met hem woonde ik op verschillende plekken in Nederland. (Raalte, Zwolle, Alkmaar).
In 2000 hebben we alles verkocht (en weggegeven) en zijn naar Zuidelijk Afrika vertrokken. Sinds die tijd hebben we in Kaapstad, Mozambique, Oeganda, Hluhluwe (Zuid Afrika) gewoond en gewerkt en wonen we nu in Sheffield Beach (Zuid Afrika).
Emigreren naar Zuidelijk Afrika
In Nederland hadden we een yuppie bestaan, beide goede banen, een schitterend huis, mooie auto's, veel vakanties, bewust geen kinderen. Beiden hadden we het gevoel is dit het nu? Wat moeten/willen we nog meer......
Ik ben mijn hele leven al gek op Afrika, het continent heeft me altijd al getrokken. In 1999 hebben we in Zuid Afrika een camper gehuurd en hebben het millennium in korte broek op blote voeten ergens in de Eastern Cape gevierd. In 2000 hebben we uiteindelijk de keus gemaakt om alles te verkopen en te emigreren naar Zuidelijk Afrika, iets te gaan doen met duiken en armoede.
Het ontstaan van mijn passie voor Zuidelijk Afrika
Vanaf mijn jeugd ben ik al gepassioneerd over Afrika. Toen ik jong was hadden we een Novib spaarkistje op tafel staan waar we iedere maaltijd een kwartje in deden voor armoe in Afrika. Aan het eind van de maand leverden we het geld in en iedere maand kreeg de school een update wat er met het geld gedaan was. Dat vond ik zo indrukwekkend. Mijn moeder heeft ook een opstel bewaard en dat gaat over "als ik later oud ben dan......" daarin heb ik geschreven woon ik in Afrika, heb ik veel hondjes en geef eten aan arme kindertjes haha toen was ik 9 jaar.
Zuidelijk Afrika heeft zoveel geschiedenis, cultuur, enorme verscheidenheid van mensen en landschappen en heeft de Indische oceaan en de Atlantische oceaan.
Het begon allemaal in Kaapstad
We zijn begonnen in Kaapstad hebben daar ieder een eigen bedrijf opgezet. In die periode zijn we gaan rondreizen in Mozambique om te kijken of we daar een stuk land konden vinden om onze idealen te verwezenlijken. Het plan was iets met duiken en om iets te kunnen doen (tegen) armoede.
De wetgeving is niet gemakkelijk vooral niet in Zuid-Afrika maar ik heb als motto "waar een wil is is een weg"!
Een stuk land in Mozambique
In 2006 vonden we een stuk land van 800 hectare groot in het noorden van Mozambique. Na het regelen van alle papierwerk en stempels hebben we met 250 lokale mensen een lodge/hotel gebouwd, de Nuarro Lodge. Dit waren mensen uit de omliggende dorpen die niet konden lezen en schrijven en die alleen Macua spraken, sommigen konden een beetje Portugees. De contacten verliepen dus veel met voeten, armen en kleuren.
Trienke op het strand bij de Nuarro Lodge
Samen met de lokale bevolking
In 2009 is de beach/duik lodge open gegaan en hebben we de eerste gasten mogen ontvangen. Vandaag de dag hebben we 95 lokale mensen in dienst. We hebben ze Portugees geleerd en sommigen een beetje Engels. Het is super bijzonder om vanuit het niets zonder water en elektriciteit een lodge te bouwen met lokaal materiaal en lokale mensen.
Naast de lodge hebben we ook een community centrum gebouwd waar we nu 5 schoollokalen hebben en een klein kliniekje waar we veel educatie geven. in 2010 hebben we de stichting Anan Clinica opgericht.
Zichzelf nog nooit in een spiegel gezien
Voordat wij er kwamen hadden ze zichzelf nog nooit in een spiegel gezien, hadden geen ID, wisten niet hoe oud ze waren en niemand ging naar school. Nu gaan er ongeveer 450 kids naar school en kunnen vrouwen in een kliniek bevallen waar de kinderen ook ID's krijgen en evt inentingen.
In totaal hebben 95 mensen werk en een salaris waar ongeveer 1100 mensen van kunnen leven. Ook hebben zij nu een fiets of een brommer, solar panels en een mobiel telefoontje. Mensen die we 11 jaar geleden hebben aangenomen die niet konden lezen en schrijven daar zit ik nu mee op Facebook en WhatsApp. Het is heel bijzonder om te zien hoe die ontwikkeling is gegaan.
De binnenzijde van "onze" Nanatha school in Mozambique
Duiken in Mozambique
De onderwater wereld in Mozambique is zo fantastisch fraai, je weet niet wat je ziet, het is echt één enorm groot aquarium. Schitterend om te duiken maar ook perfect om te snorkelen.
En wil je wat anders dan duiken? Dan is een toer door het lokale dorp erg fascinerend. Hier leven de mensen leven nog in kleine leem hutjes tussen de Baobab bomen zonder water en elektriciteit.
Prachtige Gorgonian fans in Mozambique
De uitdagingen van ons leven in Mozambique
Omdat er geen artsen, klinieken, en tandartsen in de buurt waren was het een uitdaging om gezond te blijven. Daarnaast wilden we als "blanke" een beetje "gewoon" leven lijden. We hadden in die periode erg weinig privacy en geen sociaal leven. Onze contacten waren met business partners, managers, alle staf, de gasten en mensen van de community die we iedere dag om ons heen hadden.
Dat is uiteindelijk ook één van de redenen geweest dat we uit Mozambique zijn vertrokken. Naast dat ons geld op was en dat er weinig internet was wilden we meer privacy. Ik ben nog steeds de marketing/sales manager van de lodge, we zijn nog mede eigenaren en we zijn er nog heel erg regelmatig.
Via Oeganda weer terug naar Zuid-Afrika
We vertrokken naar Oeganda. Peter werkte voor een Nederlandse stichting en moest daar een solar business opzetten. Een project van 2 tot 2,5 jaar dat na die 2,5 jaar is overgenomen door een Oegandees. Zelf heb ik naast de marketing van onze lodge in die periode de Uganda lodge collection opgericht.
Daarna kreeg hij voor dezelfde stichting een baan aangeboden in Zuid-Afrika en ik voelde dat het goed was om terug te gaan. Hier zijn goede medische voorzieningen en het is gemakkelijk voor ons omdat we een Zuid-Afrikaanse ID hebben. Daarnaast wilde ik beginnen om een andere droom van me te realiseren en dat is het opzetten van een bushcamp.
Op dit moment wonen we in Kwazulu Natal. Na een tijd in Sheffield Beach zijn we uiteindelijk neergestreken in Hluhluwe. Hier hebben we een heel gaaf glamping tented camp gebouwd met familie tenten, avonturier tenten en tipi tenten (geïmporteerd vanuit Nederland). Op de foto zie je ons Busch Camp van bovenaf.
Hier doe ik de marketing en sales van de lodge. Daarnaast organiseer ik rondreizen op maat (wat ik ook in Kaapstad heb gedaan) en verhuur ik self catering appartementen en villa's. Peter heeft een eigen consultancy bedrijf in solar energy en werkt voor een Nederlandse stichting die actief is in solar energy in Afrika
Mijn droom: Hluhluwe bushcamp vanuit de lucht gezien
Emigreren naar Zuidelijk Afrika, ons dagelijks leven
Ik ben een echte workaholic maar wandel ook heeeeel veel. We wonen hier natuurlijk in een prachtig gebied waar je tussen de dieren kunt wandelen en langs het strand. En na een lange dag is het enorm genieten van het uitzicht vanaf ons zwembad.
We hebben enorm veel Afrikaanse vrienden hier in Hluhluwe maar ook op de andere plekken waar we gewoond hebben in Ballito, Kaapstad en Nelspruit. Het contact is goed maar vind het ook zo nu en dan heeeeerlijk om Nederlanders om me heen te hebben vooral wat betreft de humor.
Wat ik mis aan Nederland?
Hoe langer ik weg ben hoe meer ik realiseer dat mijn dierbare mensen in Nederland wonen. Ik heb overal vrienden maar mijn meest dierbare wonen in Nederland. Gelukkig komen de meesten altijd bij ons op bezoek en hebben dan 'quality time" samen.
Als ik in Nederland ben vind ik het helemaal te gek en kicken dat je alles op de fiets kan doen en dat je 's avonds nog overal naar toe kunt gaan. Het is ook bijzonder dat echt alles en alles te koop is maar dat hoort bij Nederland dat is niet iets wat ik in Afrika mis.
En wat mis ik juist niet?
Mijn werk en privé agenda, het gestress op de weg en 8 maanden per jaar herfstig weer. Dat is hier in het zuiden van Afrika wel anders!
Trienke en Peter voor 't Honk
Ons heerlijke zwembad in Zuid-Afrika
Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?
Als het aan mij ligt absoluut nee of ik/we moeten ziek of hulp behoevend worden of als ik alleen kom te staan.
Heb je nog tips voor anderen die willen emigreren?
Als je voelt dat je het moet doen DOEN! Waar een wil is is een weg, je kan altijd weer terug en zeggen dat je het gedaan hebt. Leef je leven, geen spijt.
Dank je wel voor je verhaal Trienke. Het is bijzonder om te zien wat jullie allemaal gezien en vooral gedaan hebben sinds jullie besloten te emigreren naar Zuidelijk Afrika.
Wil je meer lezen over alles waar Trienke en Peter zich voor inzetten? Dan kun je terecht op haar pagina B&B Orange.
Meer verhalen over emigreren naar Zuidelijk Afrika: