tulpenvelden Noordoostpolder

Tulpenvelden in Flevoland, een fietstocht

Onderweg richting Ameland zochten we een mooie plek om te overnachten en tegelijkertijd iets leuks te doen. We besloten de tulpenvelden in de Noordoostpolder (Flevoland) te gaan bekijken. Op een zonnige dag in mei genoten al fietsend van één van de mooiste dingen die Nederland te bieden heeft. Fiets je met ons mee?

tulpenvelden Noordoostpolder

Het Tulpenfestival.

We starten bij het Tulpen Festival aan het Creilerpad in Creil. Hoewel de mooiste velden makkelijk per auto te bereiken zijn vind ik het zelf een stuk leuker om de velden per fiets te bekijken. Er is een fraaie route uitgezet waarbij je via fietsknooppunten langs de mooiste tulpenvelden komt.  De totale afstand die we gaan fietsen is ongeveer 40 kilometer, maar kan makkelijk ingekort worden door één van de 2 lussen weg te laten. "Het kan zijn dat er een aantal velden al gekopt zijn", zo worden we gewaarschuwd, "maar er is nog genoeg moois te zien langs de route". Na een kopje koffie en een blik op het tulpenbelevingsveld stappen we op.

tulpenvelden Noordoostpolder

Eén van de vele fraaie soorten op het Tulpenbelevingsveld.

Tulpenvelden in zicht....

Het duurt niet lang of we passeren de eerste velden. Natuurlijk stappen we af om even een kijkje te nemen en wat foto's te maken. Het is een paar jaar geleden dat ik zelf de tulpenvelden van dichtbij heb bekeken en ik had er weer echt zin in. Het is puur genieten van al die kleurenexplosies. Het zonnetje laat zich van haar beste kant zien en zo vliegt de tijd. Ik vermaak me opperbest en voor ik het weet heb ik alweer menig foto geschoten.

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

Nog nét op tijd

De dames hadden het al gezegd en we zijn inderdaad nog net op tijd. Onderweg zien we hoe diverse velden al gekopt zijn, of gekopt worden. De tulpenvelden, hoe mooi ze ook zijn, zijn nog steeds een commercieel iets. Het koppen van de velden tijdens de bloei, zo leerde ik een aantal jaar geleden, resulteert in een betere bol. Nederland kent ruim 1500 bloembollentelers. Samen hebben zij een marktaandeel van ongeveer 60% van de wereldproductie in bloembollen in handen.

Het toerisme naar de bollenvelden is eigenlijk een soort "bijproduct" van de teelt. Inmiddels trekken de bollenvelden al jarenlang enorm veel mensen van over de hele wereld.

tulpenvelden Noordoostpolder, bollenvelden worden gekopt

Links nog vol in de bloem, rechts al gekopt.

 

tulpenvelden Noordoostpolder

Fotomodel

Tijdens het fietsen kan ik het niet laten om regelmatig de velden in te struinen. Terwijl Frank er vrolijk met de camera op los klikt poseer ik als een waar fotomodel. En, eerlijk is eerlijk, ik mag niet klagen. Er zitten heel wat leuke foto's bij die ik gerust met jullie kan delen.

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

 

tulpenvelden Noordoostpolder

De selfie die iedereen moet maken, toch? 😉

 

Een deel van de route gaat door het Kuinderbos. Helaas fietsen we hier over een weg en niet over een los fietspad zodat we niet echt van het bos genieten met al die passerende auto's. Te snel komt een eind aan deze mooie middag fietsen. We gaan nog even richting Urk om een hapje te eten en sluiten de dag af met uitzicht op het water.

Zelf op pad om de bloembollen te bekijken?

Voor dit jaar is het helaas op veel plekken te laat om te genieten van de tulpenvelden. Houd voor volgend jaar dit uitgebreide blog vol tips en routes in de gaten. Ik zal die updaten met actuele informatie voor 2019 zodra er meer bekend is!

tulpenvelden Noordoostpolder, mozaiek van bloembollen

 

Voor meer informatie over de velden in Flevoland kun je de VVV Noordoostpolder benaderen. Zij maakten de toeristische kaart met 12 fijne fietsroutes, waaronder de tulpenroute.

 

Ben jij ook zo'n fan van de bollen en wat is jouw favoriete plek om ze te bekijken?

 

 

 

delen is lief

14 reacties

  1. Leuk dat je nog nét op tijd was. Ik heb ook nog getwijfeld om vorige week te gaan, maar ik dacht dat ik toen te laat zou zijn. Ik ben er 3 jaar geleden even kort geweest onderweg naar Friesland voor het werk. Even de benen gestrekt tussen de bollenvelden, heerlijk!

  2. Van Midden Amerika naar de tulpenbollen. Gelukkig was je nog op tijd. Toch wel heel wat anders, maar zeker niet minder mooi. Die tulpenvelden zien er altijd zo prachtig en kleurrijk uit. Een het Hollandse lentegevoel!

    • Ik kan het je echt aanbevelen. Als het aan mij lag zat ik elk jaar wel een keer met de camera tussen de bollenvelden. Ik word er altijd zo vrolijk van.

  3. Prachtige kleurrijke foto’s! Ik heb de bollen dit jaar moeten missen – behalve een snelle blik op de velden vanuit de trein. Hopelijk volgend jaar weer.

    • Wij zagen ze bij onze aankomst op het vliegveld ook even snel. Vanuit de trein vind ik het altijd bijzonder om die kleurrijke velden te zien.

  4. Oh het ziet er nog prachtig uit! Zo fijn dat je net op tijd was om deze mooie plaatjes te schieten. Misschien moet ik toch ook eens die kant op in het seizoen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.