Trage tocht Gulpen, mooiste lentewandelingen

Trage tocht Gulpen, wandelen in Limburg

Wat komt die lente toch tergend langzaam op gang dit jaar. Nog bijna elke ochtend heb ik mijn winterjas  aan als ik naar het werk fiets. Maar als de zon er is, dan is het heerlijk. Afgelopen zondag was het weer zo'n dag. We stapten in de auto en reden een dagje naar het zuiden van Limburg. De trage tocht Gulpen stond al een tijd op het verlanglijstje en stelde niet teleur! We genoten van de heuvels en dalen, vergezichten, riviertjes en sfeervolle dorpjes. Natuurlijk begonnen we met een lekkere Limburgse vlaai en sloten af met een maaltijd op een terrasje. Echt een dagje vakantie in eigen land!

Trage tocht Gulpen

Wat is een Trage tocht?

Wandeldeskundige Rob Wolfs ontwikkelde in samenwerking met de Wandelzoekpagina  een serie Trage tochten. Trage tochten zijn wandelroutes die zo veel als mogelijk is over onverharde paden gaan. Daarnaast wordt er gekozen voor een route door een zo gevarieerd mogelijk landschap. De wandelingen hebben een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en soms GPS tracking. "Ik hanteer de standaard dat mijn routes maximaal 30% verhard mogen zijn. Het mooist zijn de routes met verhouding 10-90.", aldus Rob.

De trage tocht Gulpen gaat voor 30 % over verharde en 70% over onverharde paden. Rob ontwikkelde deze route samen met Rutger Burgers van Routewerk.nl

Het Limburgs heuvellandschap rondom Gulpen

De trage tocht Gulpen gaat door één van de mooiste stukjes Nederlandse natuur. De route voert je door het Limburgse Gerendal en langs de riviertjes de Gulp en Geul. Vanuit het Geuldal klim je tot twee keer toe het Mergellandplateau op en geniet van fenomenale vergezichten. Een prachtige route langs kronkelende beekjes, bloemrijke heuvels, kleinschalige weides met koeien, bosgebiedjes en mini dorpjes. Af en toe moet je de weg delen met fietsers maar de meeste paden worden alleen door wandelaars gebruikt.

De omgeving doet soms meer denken aan de Ardennen, Luxemburg of  het noorden van Frankrijk dan aan de rest van Nederland. Zelfs als je, net als wij, slechts een dag in deze regio bent heb je al direct het ultieme vakantiegevoel te pakken!

De Trage tocht Gulpen

Nadat we onze auto geparkeerd hebben steken we de straat over en lopen naar de Markt. Voordat we starten met wandelen nemen we eerst een lekker kopje koffie met echte Limburgse vlaai. Het zonnetje schijnt volop en de jas kan direct al uit, wat een heerlijke start van onze wandeling.

We starten de tocht vanuit het plaatsje Gulpen en lopen vanaf de Markt linksaf, langs een kleine kerk en slaan dan direct rechtsaf. Binnen no time staan we aan de rand van het dorp en lopen we tussen de velden. Langzaam aan klimmen we naar een plateau en hebben uitzicht naar alle kanten. In de weides grazen volop koeien, iets waar ik persoonlijk altijd heel blij van wordt.

Trage tocht Gulpen

Trage tocht Gulpen

Trage tocht Gulpen

Bos en klaphekjes.

De route gaat verder via kleine stukjes bos en weilanden. Menigmaal steken we een weide door via klaphekjes die het vee binnen houden maar ons toegang verlenen.  Aan het fluiten van de vogels hoor je dat het volop lente is en zie je aan de voorjaarsbloemen en kleine kalfjes. Zijn ze niet schattig?

 

Water en bierbrouwen.

We volgen een tijd het riviertje de geul en stoppen om even te genieten van de stilte en een boterham. In de verte zien we de bierbrouwerij van Brand al liggen. De tijd dat in veel Limburgse dorpjes bier werd gebrouwen is voorbij, maar in Gulpen is nog een brouwerij te vinden waar je rondleidingen kunt krijgen. Ook de nabijgelegen watermolen (tegenwoordig in gebruik als vakantiehuisjes) is prachtig om te zien.

 

 

 

Holle wegen op de route rond Gulpen

De tocht gaat regelmatig over holle wegen. Deze gaan vanaf de hoger gelegen plateaus naar het beekdal en werden in de loop der eeuwen in het landschap uitgesleten door het wegstromende water. Het pad dat wij nu lopen ligt steeds dieper en is een oase van groen. Het is bijzonder dat je de hoger gelegen weg praktisch niet meer hoort.

Zicht op Gulpen.

Nog één keer klimmen we via het bos naar boven en genieten van het uitzicht. Daarna dalen we af en lopen via het pompstation Roodborn en  een korte tunnel door een prachtig nat gebied. Diverse klaphekjes later sluiten we onze toch af met een weidepad langs het riviertje de Gulp. In de verte zien we Gulpen alweer liggen.

We pakken een lekker biertje op één van de terrasjes en sluiten af met een warme maaltijd in het zonnetje. Rond 8 uur stappen we weer in de auto en rijden tevreden terug naar huis.

Trage tocht Gulpen wandelen in Zuid Limburg

Trage Tocht Gulpen wandelen in Limburg

Limburgs wandelbankje op Trage Tocht Gulpen

Handig om te weten over de Trage tocht Gulpen

  • Deze wandelroute start aan de Deken Schneiderstraat in het oude centrum van Gulpen en is te downloaden als PDF met routekaart en gps track (tegen betaling) via deze site.
  • Wij parkeerden onze auto gratis op het P-terrein Willem Alexanderplein(P1). Een ander alternatief is het P-Terrein Witteweg (P2). Verder is het betaald parkeren of met de blauwe schijf.
  • Kom je met het OV dan stap je uit bij busstation Gulpen aan de Rijksweg.
  • De totale afstand van de Trage tocht Gulpen is 15 kilometer en voor iedere geoefende wandelaar makkelijk te doen. Als je klimt is het heel geleidelijk.
  • Horeca; in Gulpen zijn er diverse restaurantjes en een heerlijke ijssalon. Onderweg passeer je Eetcafé Oud Wielder (Marchierstraat 11, Wijlre) en Café A Gen Baan (Paralelleweg 30, Wijlre)
  • Een wandelgids met 18 verschillende routes, waaronder deze, kwam eind 2016 uit bij de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
  • Lijkt het je leuk om de brouwerij te bezoeken? Klik dan even door op deze link naar de site van Brand.

Heb jij ook zo genoten van de trage tocht Gulpen? Wellicht is deze prachtige tocht op de Veluwezoom dan ook iets voor jou! 

Zoek je nog meer wandelinspiratie? Klik dan zeker even door naar mijn speciale wandelpagina!

Tip: fijne wandelgidsen met nog meer Trage Tochten in Limburg:

Geplaatst in Limburg, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

22 reacties

  1. Mooi hè! Nog twee maanden en dan woon ik er weer. Hhhhmn die Limburgse vlaai en het heuvelland heb ik wel gemist. Fijn je tip over de trage tocht. Ik was gisteren al aan het zoeken naar dat soort wandelingen.

  2. Het ziet er inderdaad uit alsof je in de Ardennen bent. Lijkt me een heerlijke tocht. Zodra de jongste uit de buggy is, ga ik ook eens zo’n trage tocht lopen met het gezin.

  3. Wat een mooie omgeving! Heerlijk zo’n vakantiegevoel dichtbij huis he, Limburg is echt een stukje buitenland in Nederland. Meestal ga ik altijd naar mijn schoonfamilie in Noord Limburg, Zuid Limburg ken ik minder. Iets om te onthouden mocht ik een keer wat zuidelijker gaan. Wandelen over onverharde paden doe ik ook het liefst. Dan zit je vaak net iets meer in de natuur.

    • Die holle wegen zijn echt bijzonder. Ik wandelde er vroeger regelmatig en fietste weleens een aspergetocht, ook heel erg leuk om te doen trouwens…..

    • Prachtige wandeling! Mooie stukjes langs het water en schitterende vergezichten. Starten vanaf het Willem Alexanderplein in Gulpen is perfect!!

    • Precies wat wij ook dachten. Als je er blind wordt neergezet zal het even duren voor je beseft dat het Nederlands is. Een bijzondere regio.

    • Ik ben heel benieuwd wat er uiteindelijk uit jouw project koker komt rollen 🙂 . Ik was al een tijd niet meer in Limburg geweest maar vind het een heerlijk stukje Nederland.

  4. Ik had nog nooit gehoord van een trage tocht maar het lijkt mij een leuke manier om een omgeving te ontdekken.
    Limburg is altijd een goede plek om te wandelen en de pracht en praal van Nederland te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *