verslaafd

Ik ben een paar dagen offline geweest en heb de tijd genomen om mijzelf een spiegel voor te houden en eens na te denken over het afgelopen half jaar in de bloggerswereld. De laatste tijd was ik hard op weg om mega verslaafd te worden en kon ik de kamer niet binnen komen zonder even naar mijn beeldscherm te kijken. Welke reacties zijn er op mijn blog, hoeveel likes heeft mijn foto op Instagram, heb ik weer nieuwe volgers op twitter.....Terwijl ik dit schrijf voel ik de onrust toenemen, trillen mijn handen en wil ik het liefst naar buiten vluchten om zo ver als mogelijk is weg te rennen van mijn eigen gedachtenkronkels. Vreemd dat een passie voor reizen en schrijven kan leiden tot dit soort gevoelens waarbij ik totaal opgefokt op de bank kan zitten en af en toe gewoon even een hekel aan mijzelf kan hebben .

Na een paar dagen stilte kijk ik voor het eerst weer naar mijn Social media. Op Twitter vliegen de staatjes van mede bloggers me om de oren. Hoeveel pageviews er zijn geweest, van wie je allemaal blij wordt, hoeveel keer je in het vliegtuig bent gestapt, welke andere bloggers er in 2015 het meest op je blog hebben gereageerd volgens die en die app......

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap als geen ander hoe fijn het is als je werk anderen bereikt en enthousiast maakt, en dat mag best gezegd worden, maar ik word er persoonlijk heel onrustig van. Het wekt in mij een vreemde drive op om nóg harder te gaan roepen wat er bij mij allemaal te beleven is en dat terwijl dit roepen totaal indruist tegen wie ik ben. Hoe harder een ander roept hoe meer ik mijzelf terug wil trekken om op de bank opgekruld onder een dekentje te gaan liggen. Van een perfectionistische go-getter en gezelligheidsdier met gezond verstand verander ik in een meisje dat niet goed kan beslissen, die onzeker is over haar eigen prestaties en elke keer weer op zoek is naar die korte termijn bevrediging waarvan ze donders goed weet dat het haar uiteindelijk meer ellende dan plezier oplevert. Ik ben stelselmatig bezig om mijn eigen ik op te souperen, gevangen in deze continue stroom van gedachten en acties die ik mezelf heb opgelegd en dat doet me pijn. Ik kan het niet meer, ik wil zo niet meer doorgaan.

 

Vanaf nu zie je de Ivonne die lekker blijft schrijven over alle mooie dingen op de wereld waar ze zo blij van wordt maar de ratrace een beetje langs zich heen zal (moeten) laten gaan en ik vind het fantastisch als jij daar bij wilt zijn. Die knagende twijfels en onrust gooi ik bij deze in de prullenbak, tijd om te genieten!

verslaafd

 

Ik wens jullie allemaal een heel fijn, gezond en relaxed 2016!

 

Geplaatst in From the heart, Ivonne.

27 reacties

 1. Zo dat klinkt herkenbaar. Bij het lezen zag ik echt iets van mezelf terug. Dat was een moment waar ik nog een website over dierentuinen onderhield. Dat zijn dingen die aan je knagen, maar ook veel van je vragen. Gezond is het niet, en plezierig al helemaal niet.
  Ik ben voor mij in 2015 ook het roer gaan omgooien, en kijken hoe ik dit het beste kon gaan aanpakken.

  De dingen doen zoals jij die goed acht. Je doet het toch nooit goed genoeg als je er zo mee in de weer bent. Soms is men niet tevreden. Nu een jaar later, weet ik pas in welke vorm ik het hebben wil, en hoe ik de druk weg neem. En die reacties en sociale media, daar klamp ik me niet aan vast.

  Ik heb een aantal blogs van je gelezen en vindt ze leuk. Ik voeg je toe aan mijn collectie op g+, en zal je zeker blijven volgen.

 2. Hé, wat goed zeg! Ik herken het (bijna alle bloggers denk ik) en ik doe eraan mee, maar ik merk de onrust ook. Want waarom zit ik hier op 1 januari om 1:11u (verhip, 2 januari dus al) in godsnaam nog social media te checken? Ik had me voorgenomen me deze dagen naast blogs schrijven ook meer op het opruimen van mijn huis en op ontspanning te richten voordat zondag de kinderen weer terug zijn en wat doe ik? Uren per dag social media! Misschien moet ik morgen ook maar eens echt streng voor mezelf zijn en een dagje andere dingen doen. Dank je voor de eye opener. En jij veel succes met het hervinden van puur het plezier in het bloggen. (Persoonlijk vind ik het overigens nog steeds lastig dat onze blognamen zo op elkaar lijken, maar goed, dat moet ik ook maar loslaten denk ik. ;-))

  • Ik kan me in jouw geval voorstellen dat het nog lastiger is omdat je beroepsmatig betrokken bent en ik (nog) niet, maar ook dan zul je een middenweg moeten kunnen vinden. Tja, die namen, ik ben ook niet 100% overtuigd maar als je er zo mee bezig bent geweest om hem te bedenken is het best “lastig” om te veranderen. Ik laat mijn voetstappen gewoon lekker overal achter en volg je jouwe, deal?

 3. Dag Ivonne,
  Wat een goede spiegel hou je me voor. het knaagt bij mij al tijden dat ik zoveel bezig ben met social media en vakantaseren en te weinig met echte dingen. Ik heb me daarom voorgenomen in 2016 meer te doen en minder te fantaseren.

 4. Herkenbaar! Ik ben ook verslaafd aan social media en word af en toe gek van mezelf. (En mijn man ook…). Ik probeer mijn telefoon vaker opzij te leggen en ‘s avonds na tien uur (liever nog eerder eigenlijk) gaat mijn laptop dicht. Anders lig ik in bed nog te malen over mijn blog en dat gaat ten koste van mijn nachtrust. Ik vind het knap dat andere bloggers wel tot diep in de nacht kunnen doorwerken, maar ik trek het niet. Dus blog vooral lekker in je eigen tempo en hopelijk vind je dan meer rust. Succes ermee en ik blijf je volgen!

 5. Wat super dat je dit hebt (h)erkend en zo allemaal hier neerzet! Hartstikke fijn dat je deze beslissing genomen hebt. Ik herken je verhaal ook hoor! Soms zie ik hoeveel posts andere bloggers op social media knallen en denk ik “poe, die is goed bezig”, maar mij lukt dit met een gezin met 2 jonge kids en een baan en o ja, ook nog zin om te reizen gewoon niet. Dat heb ik geaccepteerd en is prima zo. Bloggen is een hobby en geen baan… voor mij. Ieder moet daar zijn eigen manier in vinden en dat is goed. Geniet van 2016 Ivonne!!

  • Mij gaat het vooral om het deel naast het schrijven; het posten op social media en meegesleurd worden in die stroomversnelling van “meer en beter”. Dat stuk ga ik dus aanpassen en het schrijven blijft, veel te leuk:) !

 6. Wat mooi geschreven! Het lijkt wel alsof dit over mij gaat. Ik begrijp je helemaal. Hoewel ik pas ben begonnen met bloggen herken ik dat gevoel steeds meer bij mezelf. Ook ik heb besloten het los te laten. Schrijven wanneer je tijd en zin hebt en op social media wanneer je tijd en zin hebt. Het belangrijkste is dat je blijft genieten van je offline leven. Zeker als je blog bijzaak is. Dus blijf vooral alles op je eigen tempo doen. Of je nu een of drie blogs per week schrijft zou niet moeten uitmaken, ook je aanwezigheid op social media niet ( vind ik ) Mensen die je blogs waarderen weten je te vinden. Succes met genieten! 🙂

 7. Jeetje Ivonne, ik schrik er een beetje van. Goed dat je voor jezelf aan de bel trekt. Het is belangrijk dat je lol hebt van het bloggen, het moet geen moeten worden. Ik geniet van je verhalen en blijf je zeker volgen, of je nou veel of weinig aanwezig bent op social media.

  Geniet van de rust die je hopelijk snel terug gaat vinden.

 8. Oh wat herkenbaar! Ook ik heb die altijd aanwezige drang om even snel mijn telefoon te checken, wie heeft waar gereageerd, wie heeft wat geliked en wie heeft waar zelf iets gepost. Daarnaast nog de vele nieuwssites want iets missen, is ondenkbaar. Net als jij word ik er onrustig van, het kan me zelfs uit mijn slaap houden en net als jij heb ik me voorgenomen om het dit jaar anders aan te pakken, minder vaak online te zijn en veel meer op een andere manier de ontspanning op te zoek. Goed voor lichaam en geest, zeggen ze toch?

 9. Heel herkenbaar maar er zijn al aardig wat mensen die zelfs hulp nodig hebben bij hun zgn technostress. Ik zou graag jullie voorbeelden hiervoor ook op mijn site zetten.Mail het me dan met je toestemming. Het is heel belangrijk hier meer aandacht aan te geven en te laten zien dat je er zelf veel aan kunt doen om gelukkiger te worden zonder technostress. Gelukkig Nieuwjaar!

 10. Mooi geschreven Ivonne! Goed dat jij je dit realiseert en je bewust terug trekt. De onrust is niet goed voor je, dat vreet aan je. Denk goed om jezelf, alleen jij zelf kun dat het beste doen!

 11. Ik laat dit stuk maar even niet aan mijn vriend zien…die roept namelijk al weken dat ik wat rustig aan moet doen en dat ik door sla. En ik weet het, hij heft gelijk, maar ik heb inmiddels al wat meer afstand genomen van mijn telefoon en Ipad. Dit is zo herkenbaar Ivonne!! En niet alleen voor mij zie ik 😉 Ik kan het gewoon allemaal niet meer bijhouden…alle social media, alle blogs lezen, het lukt me echt niet meer. Het is te veel. Ik focus me maar even op mezelf en op mijn blog en geniet van het schrijven en van de reizen. Ben blij dat jij al veel meer rust hebt gevonden. Hou dit vol 😉 Veel plezier vandaag op de vakantiebeurs! Ik zie je waarschijnlijk morgen. Liefs Sigrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *