Ask me anything- de antwoorden

Als je dit blog leest zit ik lekker een paar dagen in de Betuwe. Frank trakteert mij voor mijn verjaardag op 2 nachtjes weg en het is precies de goede tijd om iets te gaan doen wat ik al een tijdje wil; de bloeiende bloesem van de appelbomen van dichtbij bekijken. Na die 2 nachten rijden we op zondag door naar Wolfheze voor een dagje uit met mijn ouders, broer en zijn gezin en vieren in kleine kring de dag dat ik Sarah word.

Het bereiken van de 50 jarige leeftijd leek me een leuk moment om jullie als lezers een keer de kans te geven mij een vraag te kunnen stellen en een "ask me anything" blog te schrijven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje teleurgesteld was over het aantal vragen dat ik kreeg, maar de vragen die mij werden gesteld waren wel heel leuk. Vandaag Ask me anything- de antwoorden!

Wat is het allermooiste land dat je ooit bezocht? En welk land is het makkelijkst om te reizen? En natuurlijk: in welk land zou je willen wonen?

Sabine stelde me wel drie vragen in één.

Het allermooiste land dat ik ooit bezocht is Costa Rica. Niet alleen heeft het een geweldige natuur en wildlife, maar ook de mentaliteit van de mensen spreekt mij zeer aan en ik voel me er echt thuis. Wat ik wel jammer vind is het feit dat het land zo weinig cultuur kent. Naast de hoofdstad San José is er verder niet zo veel meer te beleven op cultuurgebied en dat is wel iets wat ik mis, al is het maar voor af en toe.

Het makkelijkste land om te reizen is denk ik Australië, als je tenminste auto kunt rijden want dan kom je ook in alle uithoeken die het O.V. niet aandoet. De regels zijn duidelijk en alles is Westers en op tijd zonder al te veel stress. Vrijheid en ruimte, wat wil je nog meer?

In welk land ik wil wonen schreef ik als antwoord op de vraag van Marcella. Naast Australië kan ik me ook wel heel goed vinden in het wonen in Costa Rica. De periode dat we woonden en werkten in Amerika hadden wij het ook prima naar onze zin in  en nog steeds komen we er graag terug én loten we elk jaar mee voor de Greencard!

 

Costa Rica

                                                                                                                         Bijzonder wildlife in Costa Rica

 

Wat maakt jou nou écht gelukkig op reis?

Een vraag waar ik best wel even over na moest denken Sandra, maar uiteindelijk is het allemaal niet zo moeilijk. Het allergelukkigst ben ik als de zon schijnt en ik met Frank op een mooi plekje van de wereld zit. Een minihuisje met buitenkeukentje en een echt lekker buitenleven vol wandelen, fietsen, groen, wat snorkelen en af en toe een natje en een droogje. Het is verrassend om te merken met hoe weinig je tevreden kunt zijn.

hangmat2

Ons roze huurhuisje op het Osa schiereiland, Costa Rica

Waarover jij nog echt zit te vakantaseren? Je mag maar 1 ding kiezen….

Dat deze vraag van "mister vakantaseren" Mario himself komt zal je vast niet verbazen. Frank en ik vakantaseren samen regelmatig over die dag dat we dat éne plekje op aarde spotten waar we onszelf allebei gelukkig voelen en waar we dan permanent kunnen en ook mógen gaan wonen. Vroeger keek ik al standaard in iedere etalage van Franse makelaars die ik tegenkwam op onze kampeertrips, tegenwoordig dromen we van wat verder weg....Raar maar waar, ondanks al onze zwerftochten die ons op de meest prachtige plekjes brengen toch kunnen we die plek nog niet gevonden krijgen en ik ben elke keer weer blij als we na een langere reis weer in Nederland zijn en onze familie en vrienden weer zien.

Koh Tao

                                                  Koh Tao kwam dicht bij die droomplek!

Welk land zou je kiezen als je voortaan alleen daar naartoe mag reizen?

Marcella dacht dat ik deze vraag wel lastig zou vinden maar eigenlijk was hij best wel snel beantwoord; Australië!

Zoals je weet zijn wij twee keer een periode van drie maanden in Australië geweest en hebben het land aardig leren kennen. Ik ben verliefd op de rust, de ruimte, de variatie en het bijzondere wildlife van het land. Zelfs als je in de steden bent is de natuur nooit ver weg. Wat ik zo geweldig leuk vind is de enthousiaste maar toch laid back mentaliteit van de Australiërs, "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg". Ik ben ook een grote fan van de Verenigde Staten maar daar is er naast grote vrijheid enerzijds meer geregeld en gecontroleerd anderzijds. Daarnaast hebben de contacten met Australiërs vaak meer diepgang en zijn blijvender.  Australiërs genieten van het buitenleven en dat past heel erg bij ons. Met de familie aanschuiven bij de (gratis!) bbq plekken op een zomerse dag, wandelen, fietsen, de dag afsluiten op het strand..... het zit allemaal verweven in de standaard levensstijl. Nergens kun je op zoveel plekken kamperen en nergens ter wereld heb ik zoveel verschillende kampeermiddelen gezien en is op de bonnefooi reizen geen enkel probleem. Ik vind het geweldig om te zien hoe de zogenoemde "grey nomads" (gepensioneerden) jaar in jaar uit rondtrekken en de seizoenen volgen, geen zorgen in de wereld want het is altijd wel ergens lekker om te leven!  Het is echt een land waar wij ons thuis voelen en waar we helemaal onszelf kunnen zijn. Daarnaast woont mijn "oudste" vriendin Inge met haar man in Brisbane en het is heerlijk om die vaker te kunnen zien. Jammer dat Australië zo ver vliegen is, anders zaten we er zeker meer dan nu het geval is.

Camping with a view, Eungella National Park

Campsite with a view!

 

Heb je iets bijzonders wat je altijd bij je moet hebben op reis?

Nog zo'n leuke vraag van Nanda . Naast mijn man, die ik echt heel slecht kan missen, gaat echt áltijd de fotocamera mee. Zelfs als ik in Nederland een dag wandel ga ik niet meer zonder op pad. Fotograferen is een hele grote passie van me en ik kan me er uren mee vermaken en echt balen als ik iets moois zie en ik kan het niet vastleggen. Een goede tweede naast de camera is drop! Thuis eet ik niet eens zo veel drop (meer) maar op reis kan ik het vreselijk missen en echte dropjes zijn niet vaak te vinden in het buitenland. Op Curaçao vonden we tot onze grote verbazing dropjes bij de supermarkt maar in de meeste landen vinden mensen de drop die ik aanbied vies.

Wat heb je geleerd over de jaren over het reizen en in welke mate heeft het je als persoon (in het dagelijkse leven) veranderd?

Lotte was bang dat deze vraag misschien wat te "zwaar" was om te beantwoorden maar dat valt wel mee vind ik zelf. Wat ik voornamelijk heb geleerd van het reizen is met hoe weinig je gelukkig kunt zijn en dat wij het in Nederland verdomd goed hebben! (En helaas nog steeds veel klagen over wat we dan allemaal niet hebben) Ik was al niet zo'n persoon die veel spullen nodig heeft, maar ik ben steeds meer gaan consuminderen en dat bevalt me prima. Zo besparen we bovendien best een aardig bedrag dat we met veel liefde weer stoppen in onze passie, het reizen over de hele wereld. En ja, soms kiezen we voor de tent in plaats van een huisje/hotel om geld te besparen maar achteraf blijkt dat dan vaak ook weer heel erg leuk te zijn. Mensen zeggen vaak "dat wat jullie de laatste jaren doen kan ik niet betalen" en natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om vaker op reis te zijn, maar als je nadenkt over wat je écht nodig hebt in het leven dan is er nog veel te bezuinigen, en kan een lange reis voor veel mensen gewoon binnen handbereik zijn. Jaren geleden las ik in het blad Psychologie "Ervaring is belangrijker dan bezit. Als je voor één van de twee kunt kiezen kies dan voor ervaringen boven spullen" en daar ben ik het van harte mee eens!

bollenvelden1

Puur geluk en helemaal gratis!

 

 

Dank aan iedereen voor de leuke vragen, ik vond het leuk ze te beantwoorden. Ik zie je aan de andere kant van de 50, tot gauw!

 

 

Geplaatst in Ivonne, wie zit er achter myfootprints.

6 reacties

    • ik vind muziek ook heel erg fijn, maar merk dat ik af en toe wel zonder kan zeker als ik mooie natuur om me heen heb. Thuis heb ik eigenlijk altijd de muziek aan, dus dat is wel grappig.

  1. Leuke antwoorden en zo iets meer over je te weten! In zowel Australië als Costa Rica ben ik nog nooit geweest. Autstralië gaat m nu niet worden, maar Costa Rica is nu heel dichtbij! Zou het graag eens bezoeken, gewoon voor de prachtige natuur! Ik ben het trouwens helemaal met je eens over het consuminderen. Ikzelf koop echt nooit wat en zo spaar ik geld om reisjes te kunnen betalen en andere leuke dingen te kunnen doen. Aan spullen heb je niets, aan ervaringen wel.

  2. Ontzettend leuk om te lezen Ivonne! Het zorgt ervoor dat ik je weer wat beter leer kennen. Zo met je eens, dat mooie reiservaringen beter zijn dan veel spullen hebben. Van reizen leer ik zóveeeeel! Nogmaals gefeliciteerd lady, op naar nog vele mooie reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *