2015 was een topjaar! Een terugblik.

De laatste weken van het jaar zijn alweer aangebroken en wat is het jaar omgevlogen! De sinterklaasmuziek is vervangen door kerstliedjes , de straten zijn gezellig verlicht en het eerste geknal van vuurwerk is al te horen.  Tijd om terug te kijken op de afgelopen periode. Wat was er fijn en wat niet en zijn er dingen die ik echt anders wil gaan doen. Omdat ik kort geleden nog de reistag "mijn mooiste reisjaar" invulde en die over dit jaar ging vind je hier geen uitgebreid reisoverzicht maar een meer algemener en persoonlijker overzicht van 2015.  Mijn overall conclusie is in ieder geval dat 2015 voor mij een TOPJAAR was!

Reizen in 2015

Allereerst waren er de vele maanden die ik van huis ben geweest om er weer diverse prachtige plekken van onze wereldbol te zien. Ik ging terug naar mijn geliefde Australië en ondanks het feit dat het weer ons een beetje tegenviel (kouder dan normaal of natter dan normaal) en we onze tent niet zo vaak hebben gebruikt als de vorige reis was het weer fantastisch. We logeerden een week bij vriendin Inge in Brisbane, die ik al vanaf de HAVO ken, en het was heerlijk om een week lang bij te kletsen en te zien hoe zij en haar man hun leven in Australië opgebouwd hebben. Zij nam mij mee naar de coördinator van haar wildlife opvang, Kerry, voor wie ik foto's maakte. Daarna mocht ik ook een paar van die schatjes vasthouden, zo gaaf!

rps20150430_200341

 

Ik bezocht dit jaar maar liefst drie nieuwe landen. Zo was ik 4 weken in Myanmar en genoot van de gastvrijheid en de lieve mensen. Een aantal dagen in Singapore lieten mij een heel nieuw Azië zien en ik was onder de indruk van wat ik zag. Als laatste bracht een onverwachte last minute pers trip me naar Alentejo in Portugal en wederom was ik onder de indruk.

2015portugal

 

In ons eigen land was ik te gast in het Lauwersmeergebied en genoot van het bijzondere landschap en de gastvriendelijkheid van de mensen. Ik had mijn eerste netwerksessie met ondernemers, heel spannend maar ook heel leerzaam! Afgelopen weekend was ik in Groningen en dat beviel me prima. Volgend jaar gaan we dus zeker weer terug naar het hoge noorden!

Ai, zo stiekem heb ik toch weer heel veel over reizen verteld, waar het hart vol van is......

Mijn jaar als blogger

Eind oktober vierde ik mijn eerste verjaardag als blogger op Myfootprints en ik vertelde in dat blog over de tweedeling in mijn eerste jaar en dat het voor mij voelt alsof ik eigenlijk pas vanaf juli 2015 echt aan het bloggen ben geslagen. Naarmate het jaar vorderde ben ik wat anders gaan schrijven en foto's zijn een steeds belangrijker onderdeel van mijn site geworden.  Ik heb enorm veel geleerd van andere bloggers en door heel veel op het internet te googelen. Als semi computer nerd, die opgegroeid is zonder computer, heb ik heel hard moeten werken (en werk ik nog steeds heel hard) om me de ins en outs van deze wereld eigen te maken. Ik ben er tros op dat ik in een paar maanden tijd zo veel heb bereikt en, met af en toe een klein beetje hulp van Frank, mijn eigen blog en alle social media daar omheen zelf heb opgebouwd en kan onderhouden. Natuurlijk ben ik nog lang niet klaar en naast bloggen ben ik ook heel hard bezig om mijn site te veranderen en verbeteren.

Ontmoetingen met medebloggers

Het jaar 2015 stond voor mij ook in het teken van het ontmoeten van andere bloggers. Zo wandelde ik al met Wanda over de Veluwezoom, sprak diverse leuke mensen in Maastricht en het Lauwersmeergebied tijdens bloggermeets. Daarnaast sprak ik af met Anneloes en Janet die mij  de leukste plekjes van "hun" Groningen lieten zien en op de valreep sprak ik geheel onverwacht in Tilburg Lizette en haar man Remco tijdens onze gezamenlijke inzet voor de actie  Zetdeaardeop1 van het WNF.  Stuk voor stuk prima ervaringen waar ik in 2016 graag mee doorga! Want zeg eens eerlijk, wie begrijpt er nu beter dat je echt 10 minuten kan staan piemelen om die éne mooie foto te maken of hoeveel bloed zweet en tranen het kost om keer op keer weer die leuke blogs te schrijven? Sparren met andere bloggers  (via social media, mail en live) geeft me energie en veel nieuwe ideeën. Bedankt allemaal!

bloggersbattleparcours1

Foto met dank aan Natuurlijk Kollumeroord

Groei

De laatste maanden ben ik steeds meer gegroeid als blogger en alle energie die ik in Myfootprints heb gestopt begint haar vruchten af te werpen. Steeds meer mensen vinden de weg naar mijn verhalen en foto's en dat is natuurlijk de kers op de taart van iedere schrijver. Al mijn lezers wil ik bij deze ook heel erg bedanken voor alle leuke reacties en ik zie jullie graag weer in het volgend jaar!

Trots.....

Als een pauw op de publicatie van één van mijn foto's in het nieuwe boek #Aardeop1. Als fotograferen je grote passie is is dat toch één van de leukste dingen die er kan gebeuren. Voor eeuwig vastgelegd, zo gaaf! Helemaal leuk omdat ik zo betrokken ben geweest bij de actie die het WNF organiseerde. Deze foto is gemaakt op de avond van 16 december toen ik in het telefoon team zat. Leuk om te doen!

2015

Warmte in 2015

Het leuke als je zo lang weg bent geweest is het thuiskomen en alle lieve vrienden en familie weer zien en na zo'n tijd van huis besef ik des te meer hoe fijn het is om al die mensen in mijn leven te hebben. Tijd is kwetsbaar, het leven is (te) kort, iets waar je meer bewust van wordt als je ouder wordt en ik geniet nu veel bewuster dan vroeger van alle contacten die ik heb. De twee laatste weken van het jaar staan ook altijd vol van de gezellige afspraken en de tijd vliegt.

2015 familie

Het is pas een klein jaar geleden dit gezellige familieweekendje.

 

Was er dan helemaal niets vervelends aan 2015?

Het moeilijkst aan 2015 vond ik het om mijn ouders en schoonouders ook een jaartje ouder te zien worden en vooral de manier waarop. Sinds een kleine 2 jaar weten we dat mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft en na een tijd vol boosheid en tranen vinden we met elkaar steeds meer de juiste weg om met deze ziekte om te gaan. Het is pijnlijk om te zien hoe mijn vader en moeder van vlotte ouders in redelijk korte tijd echt een slag ouder zijn geworden. Hun strijd tegen de lichamelijke en geestelijke aftakeling doet me heel veel pijn. We zijn ze steeds meer gaan helpen en genieten vooral van onze tijd samen, niet iedereen van onze leeftijd is het gegund om alle vier de ouders nog om zich heen te hebben!

Nadat er onverwacht een klus op het laatste moment tóch niet doorging heb ik de laatste 21/2  maand een stuk minder kunnen werken dan ik eigenlijk zou willen en zit ik meer thuis dan me lief is. Normaal gesproken ben ik een aardige workaholic en kan ik niet goed tegen dagenlang alleen thuis zitten zonder een gericht doel voor ogen. Geluk bij dit ongeluk is dat ik nu meer tijd heb om met mijn ouders door te brengen en zo een oogje in het zeil te houden. Daarnaast ben ik achter de schermen bezig om stap voor stap het e.e.a aan mijn blog te veranderen, iets waar ik anders niet echt de tijd voor gehad zou hebben. En zo heeft dit nadeel dus ook weer een voordeel!

Doordat wij dit jaar zo lang gereisd hebben heb ik ALLE tenniswedstrijden die ik dit jaar nog snel even speelde verloren en is mijn tennisrating in de enkel dit jaar twee niveaus gedaald.Het bereiken van speelsterkte 6 in de enkel was 2 jaar geleden het resultaat van jaren hard werken, dus ik baal er echt van. Op dit moment ben ik elke donderdagavond met een lekker fanatiek groepje aan het trainen dus dat gaat weer helemaal goed komen!

 

Op naar 2016!

Ik heb helemaal zin in het nieuwe jaar waarin ik met hetzelfde plezier door hoop te schrijven als ik dit jaar heb gedaan. Er zijn heel veel plannen maar er staan nog geen concrete reizen op het programma. Volgend jaar zijn er wel twee bijzondere gebeurtenissen; zo zijn wij in november 10 jaar getrouwd en in april wordt ik alweer 50! Wow, de tijd vliegt. Gelukkig voel ik me nog steeds jong (al vertelt de spiegel me weleens wat anders) en ben ik nog heel gelukkig met Frank dus het zijn twee feesten waar ik met plezier naar uitkijk. Verder heb ik me voorgenomen om nog kritischer te kijken naar mijn eigen footprint die ik achterlaat. De afgelopen weken ben ik intens bezig geweest met dit onderwerp (n.a.v. de actie van het WNF) en hoewel ik het reizen niet wil laten kan het nooit kwaad er nog eens over na te denken. Onze aarde is het zo waard!

Ik wil deze gelegenheid ook vast aangrijpen om iedereen een heel goed en gezond nieuw jaar toe te wensen. "Follow your heart" , koester wat je lief is en geniet, met volle teugen!

rps20150419_213125

 

Heb jij net zo'n fijn jaar gehad als ik?

Geplaatst in geluksmomentjes, Ivonne, What makes me happy.

22 reacties

 1. Wat leuk om zo even wat meer over jouw persoonlijke leven te lezen, maar wat naar dat je ouders zo achteruit gaan. Fijn dat je de afgelopen tijd zoveel voor ze hebt kunnen betekenen en samen nog kunt genieten. Hopelijk brengt 2016 veel fijne momenten samen! En hopelijk (vast!) ook veel leuke posts op dit blog. 🙂

 2. Hallo Ivonne,
  ja, het was zo wel een jaartje hé! Met veel moois maar ook minder moois.
  Altijd genieten van je reisverslagen!
  Je ouders achteruit (in mijn geval zus en zwager) zien gaan is verdrietig, maar wel fijn dat je nu wat extra tijd voor ze kon vrijmaken.
  Voor jou en Frank een geweldig 2016 gewenst, met hopelijk veel reizen!

  groetjes
  Sacha

  • Dank je wel Sacha, het zou fijn zijn als dit soort ellende ons bespaard kon blijven, maar helaas is de waarheid anders. We genieten zo vaak en zo lang het kan. Een fijn jaar voor jullie en tot snel!

 3. Mooi om te lezen Ivonne! Een prachtig reisjaar en ik denk ook echt een prachtig jaar op persoonlijk vlak. Fijn dat je zoveel plezier haalt uit je blog “ondanks” het harde werk en bijhorende geprul (herkenbaar als medebeginneling :)) en dat je merkt dat er meer bezoekers nieuwsgierig zijn naar jouw prachtige foto’s! Doe zo verder, ik lees graag mee.

  • Dank voor je complimenten. Ik zal mijn best doen om volgend jaar weer voor voldoende kijk en leesvoer te zorgen! Een van de januari blogs gaat vast over een leuke Belgische stad 🙂 dus dat zit al wel snor!

 4. Leuk dat je een persoonlijk jaaroverzicht hebt geschreven. Klinkt inderdaad als een topjaar op het gebied van reizen en bloggen. Wel naar dat je ouders zo achteruit gaan, maar inderdaad een geluk bij een ongeluk dat je nu meer tijd met ze hebt door kunnen brengen. Helaas horen tegenslagen er soms ook bij. Ik wens jou ook veel geluk en gezondheid in 2016. O,ja..en natuurlijk veel mooie reizen.

 5. Ha Ivonne, leuk om je jaaroverzicht te lezen en wat een boel reizen heb je gemaakt! Ik geniet mee van al jouw mooie verhalen én foto’s! En ja medebloggers cq fotografen willen allemaal die ene foto! haha. Viel me ook weer op tijdens mijn persreis door Kreta. Ik kijk uit naar je nieuwe posts in 2016. Voor jou en je familie ook een goed en gezond nieuw (reis)jaar!

  • In Maastricht verontschuldigde ik me toen ik nogmaals door de knieën ging voor dezelfde foto….het werd met gelach ontvangen zo van wij snappen jou helemaal 🙂 Dat zijn van die o ja, aha momenten. Ik ben benieuwd waar jij volgend jaar mee komt en wat voor fraais je allemaal gaat zien in Costa Rica.

 6. Leuk om zo’n jaar uit het leven van een medeblogger te lezen. We blijken veel overeenkomsten te hebben. Ook ik vierde in oktober mijn eerste blogjaar, en ook ik word volgend jaar april alweer 50.
  Voor volgend jaar alvast veel spannende reizen en veel mooie momenten met je familie.

  • Dat had ik je niet gegeven Kim! Ik ken zo ontzettend veel mensen die volgend jaar 50 worden, 1966 was een druk jaar ;). Ga je het groots vieren of lekker weg of “gewoon” als iedere andere verjaardag?

   • Dank voor je compliment! Wanneer ben jij jarig, niet toevallig de 16de he?
    En nee, ik vier mijn verjaardag eigenlijk nooit. Maar geniet het hele jaar door wel van de fijne mensen om mijn heen en van het hele leven.

    • Haha, nee de 24e, bijna raak! Ik denk erover om het volgend jaar lekker thuis te vieren met familie en wat goede vrienden. Twijfel nog een beetje o.a. door de ziekte van mijn moeder. Komt tijd komt raad.

 7. Heftig, om je ouders ineens zoveel ouder te zien worden. Heel herkenbaar ook, mijn schoonvader kreeg 2 jaar geleden een hersenbloeding en loopt sindsdien met een rollator (66) en mijn vader is al overleden. Desondanks had je een geweldig reisjaar. Wat heb je ontzettend veel moois gezien! Graag te ziens in 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *