Hoe houd je Sydney betaalbaar.

Dat Australië geen goedkoop land is om in te reizen, en Sydney één van de duurste steden ter wereld, is geen geheim. Als je zoals wij net twee maanden in Azië hebt gereisd is het helemaal even schrikken.  Tijdens onze tijd in Sydney hebben we diverse dingen gezien en gedaan waar je gratis of bijna voor niets gebruik van kunt maken en die ik graag met je wil delen. Zo kun je je verblijf in deze mooie stad een beetje beter binnen het budget houden terwijl je toch allerlei leuke dingen kunt doen.

(Bijna) gratis; mijn tips in willekeurige volgorde

1-Bezoek de koninklijke botanische tuinen.

De Royal Botanic Gardens bestaan uit een groot terrein dat onderverdeeld is in diverse kleinere tuinen. Zo vind je er o.a. een tweetal rozentuinen, een kruidentuin en grote vijvers met grasvelden er omheen. Mijn favoriete deel is de Rainforest walk met prachtige grote bomen in de meest fantastische vormen. Er leven diverse soorten vogels op het terrein, waaronder de geelkuifkaketoe. In de bomen hangen vliegende honden, goed verstopt voor het blote oog. Als je geluk hebt zie je 's avonds de vliegende honden wegvliegen richting het water of een schuchtere, maar niet bange possum op zoek naar eten.

Neem een boek mee, pak je picknickmand in en relax op de grasvelden met uitzicht op de natuurlijke haven van Sydney. En dat allemaal voor niets!

Sydney

2-Vul je waterfles gratis bij.

Australiërs zijn erg milieubewust en daardoor kun je in de stad op heel veel plekken je waterfles bijvullen. Zo hoef je niet steeds een nieuw flesje te kopen.  Het water is prima te drinken, de palen zijn goed te herkennen en veel mensen maken gebruik van deze gratis voorziening.

rps20150405_211613

3-Maak een wandeling met een gids door een leuke wijk van Sydney.

Justine en Ross zijn twee voormalig architectuurstudenten. Zij hebben hun liefde voor de stad en haar historie omgezet in drie gratis wandelingen in het hart van Sydney. Op een enkele (feest)dag na gaan de tours altijd door. Je hoeft je van te voren niet aan te melden, tenzij je met een grotere groep bent. Meld je bij de gids met het groene shirt met de tekst I'm free erop en krijg een fantastische excursie die ongeveer 2 1/2 a 3 uur duurt. ('s Avonds iets korter) Een tip na afloop van de wandeling wordt erg op prijs gesteld.




4-Koop een Opal Card.

De Opal Card is te vergelijken met onze OV-chip kaart met een aantal belangrijke verschillen. Je  betaalt geen aanschafkosten voor de kaart. Het enige dat je moet doen is er een bedrag opzetten van 10 Australische dollars of meer. Daarna kun je direct op pad. Je reist ermee binnen de stad zelf, maar ook in de regio er omheen. Opwaarderen doe je bij diverse winkels of online. Je kunt met de bus, trein en ferry op pad.

Een aantal belangrijke voordelen:

  • -Per dag betaal je niet meer dan 15 AUD ongeacht hoe ver je reist. Heen en weer naar bijvoorbeeld Manly Beach of the Blue Mountains zijn reizen waarop je veel kunt besparen.
  • -Op zondag reis je de hele dag voor maximaal 2,5 AUD, tel uit je winst!
  • -Mocht je een week of langer in de omgeving zijn dan kun  je besparen als je van maandag t/m zondag meer dan 8 ritjes maakt. De ritten erna zijn dan gratis. NB per 1 september 2016 zijn de ritten helaas niet meer gratis, maar voor de helft van het geld. Toch nog steeds mooi meegenomen!

5-Ga (window)shoppen op Oxford Street.

Ik vind het alfijd heerlijk om etalages van leuke winkels te bekijken en in Oxford Street kun je je hart ophalen wat dat betreft. Er zijn veel aparte designer winkeltjes, woonwinkels, kledingzaakjes en andere kleine winkels. Oxford Street is één van de grotere doorlopende straten die de stad doorkruist. Als je na een paar uur uitgekeken bent kun je afsluiten met een lekkere lunch of kopje koffie in één van de koffietentjes, pubs of restaurants. Genoeg keuze.

rps20150405_211522

6-Het openbaar toilet in Sydney.

Geen gedoe meer met betalen in een café of restaurant als je weer eens nodig moet plassen. In de stad zijn veel openbare toiletten waar je helemaal niets voor hoeft te betalen. Grote kans dat er één in de buurt is als de nood hoog is.

7-Wandelen tot je een ons weegt.

Sydney is een stad die zich prima leent voor  het maken van wandelingen. Niet alleen zijn er overal in de stad goede voetpaden, zebrapaden en stoplichten zodat je rustig kunt lopen en om je heen kijken maar er is ook genoeg te zien. Maak bijvoorbeeld eens.....

Een wandeling vanaf het Hyde Park door de botanische tuinen naar het Opera House en verken de gezellige wijk rondom de haven.

De kustwandeling van Bondi Beach naar Coogee, of andersom. Het pad gaat langs diverse stranden, mooie rotskusten en gezellige wijken van de stad.

rps20150405_212005

Verken één van de vele gezellige wijken van de stad. Zo vinden wij zelf de wijk Paddington erg leuk. Je vind er kleine huisjes met smeedijzeren hekwerken en ballustrades. Ook de wijken Glebe en Chippendale, met daarin zowel oude panden als geweldige moderne bouwwerken, spreken ons geweldig aan. De buitenwijken van de stad zijn erg groen en dat geeft een heel dorps gevoel.

De kustwandeling vanaf Manly Beach naar de Spit Bridge. Je vaart met de ferry naar Manly Beach waar de 10 kilometer lange route start. Bij de touristinformation naast de ferry in Manly kun je informatie over de route krijgen. Je loopt o.a. door het Sydney Harbour National Park en beseft je vaak (bijna) niet meer dat je in de stad bent.

rps20150405_212827

Wandel eens de Harbour Bridge over naar het Lunapark van de wijk Milsonspoint. Mooie uitzichten op het Opera House, veel joggende mensen en lekkere fish & chips om je honger te stillen.

8-Paddy's Markets.......

En goede plek om je laatste, niet al te dure, souvenirs of kleding te kopen voor je naar huis gaat. Als je doorloopt naar het achterste deel is er ook een grote afdeling met verse groente en fruit. Wij zaten in een klein appartement tijdens ons verblijf en konden hier voor een zeer scherpe prijs, die ongeveer de helft was van die bij de supermarkt en groentezaakjes, onze boodschappen doen.  Paddy's Markets bestaat al sinds 1834 en is de moeite waard om eens binnen te lopen.

rps20150405_212427

9-A stroll in the park.

Sydney telt veel parken waar druk gebruik van wordt gemaakt om te fietsen en wandelen of met de kinderen te spelen. Ze zijn meestal voorzien van een speeltuin, grote oude bomen, een waterpartij, vogels en een groot grasveld. De inwoners van Sydney genieten van het buitenleven en de parken zijn altijd gezellig druk. Heerlijk om zomaar eens doorheen te wandelen, hard te lopen, mensen te kijken of lekker te zitten met een boekje of een picknickmand! Uit persoonlijke ervaring kan ik je Hyde Park, The Royal Botanic Gardens en Centennial Parklands aanbevelen.

 

10-Uitwaaien, surfen en zonnen op één van Sydney's stranden.

Eén van de beroemdste stranden is natuurlijk Bondi beach 

rps20150405_212149

maar er zijn nog veel meer leuke stranden te vinden, van hippe tot familiestranden en kleine rotsstrandjes. De meeste stranden zijn gratis en er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid en een scala aan gezellige restaurantjes en winkels. Tussen diverse stranden zijn kust paden uitgezet en onderweg kun je genieten van een mooi uitzicht op de zee en de aan de kust gelegen prachtige panden.

11-Cultuursnuiven.

Een mooi staaltje gratis cultuursnuiven doe je in de White Rabbit Gallery, een kleine galerie waar je Chinese  kunst kunt bewonderen uit de privé collectie van Kerr en Judith Neilson. Twee keer per jaar wisselt de collectie en is de galerie een maand dicht. De huidige tentoonstelling laat zien hoe de kunstenaars met het thema "spelen" werken. Ik vond het een lekkere gekke tentoonstelling en net groot genoeg als je geen grote kunstliefhebber bent. Je kunt afsluiten met een lekker kopje thee in het restaurant of snuffelen in het kleine winkeltje met Chinese spulletjes.

Heb jij nog leuke tips van dingen die je (bijna) gratis kunt doen in Sydney? Ik hoor ze graag, wie weet kan ik mijn lijst zo verder aanvullen.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

Geplaatst in Australië, budget, citytrip, Oceanie.

20 reacties

    • Hoe bedoel je dat schijnt tegenwoordig niet meer goed te zijn? Ik drink heel veel kraanwater en heb altijd een flesje bij me, dus is er iets dat ik moet weten dat ik gemist heb?

  1. Geweldige tips en ideeën! Paddy’s market was heleas dicht toen ik er langs kwam (‘s-avonds), had ik graag willen zien. Opal card is geweldig, don’t leave home without it. Dank je wel Ivonne!

    Ik had een airbnb gevonden op Manly en daar een paar dagen doorgebracht. De wandeling van Manly naar Spit is mooi, wel druk. Ik heb ook gewandeld van Long Reef Beach naar Curl Curl beach, ook heel mooi en je komt nauwelijks iemand tegen. Je zou de wandeling nog af kunnen maken en doorlopen naar Manly beach.

    Op Manly kun je de zonsondergang over Sydney CBD zien vanaf North Head. Eventueel de bus heen pakken, terug rijdt er (in de zomer) geen bus meer. Prachtig uitzicht vanaf de parkeerplaatsen aan North head scenic.

    • Altijd handig, nog meer leuke tips! Wij vonden de wandeling van Manly naar Spit niet druk, maar dat zal vast afhangen van de dag of de tijd van het jaar. (Wij waren er meer in de herfst en jij nu in het hoogseizoen)

    • Ja, zeker een goed plan. Sydney heeft zo’n uitgebreid netwerk van ferry’s. Als je dan toevallig ook nog een Opal card hebt kan het ook nog behoorlijk voordelig uitpakken. Wij pakten de pont naar Manly voor onze wandeling en het is mooi om alles vanaf het water te kunnen bekijken.

    • Hoi Marjon. Leuk dat je zo veel herkent van je oude woonplaats. Ik vind Sydney een super fijne stad. Brisbane ken ik ook. Daar woont een vriendin van me met haar man. Tijdens onze laatste reis waren we voor het eerst in Brisbane en ik kom er zeker nog eens terug. Nu was er veel tijd voor bijkletsen en iets minder tijd voor de stad.Een volgende keer ga ik zeker de stad meer verkennen. Heb je nog leuke insiders tips?

  2. Hallo Ivonne, ik ben vol enthousiasme je verhalen over Australië aan’t lezen. Wij vertrekken voor 6 weken (begin juli tot eind augustus) naar daar met de kids. Komen toe in Sydney verblijven daar 5 dagen om dan door te reizen met een huurwagen naar Brisbane. Rond Brisbane huren we een huis. Van daaruit willen we de streek rond Brisbane verkennen. Mijn vraag was zijn de wandelingen in Sydney ook doenbaar met kinderen? Leeftijden 5j, 8j, 10j, 11j en 15j. Heb je nog extra tips om met kids te doen of waar ik op moet letten? Het is daar dan winter wat zijn zo de temperaturen? Alvast bedankt. MVG Liesbeth

    • Hoi Liesbeth. Wat een fijn vooruitzicht. De wandelingen zijn goed te doen met kinderen. Niet te zwaar en veel plekken om te stoppen onderweg.
      Qua temperatuur; Sydney kan behoorlijk fris zijn, gemiddeld is de dagtemperatuur een graad of 17/18 in die periode. Als je in Sydney bent doe zeker iets met de ferry, leuk om de stad zo vanaf het water te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld naar Manly maar ook bijvoorbeeld naar de dierentuin als dat iets voor jullie is. Ik kan in Brisbane zeker het Lone Pine Koala Center aanbevelen. Alvast een fijne vakantie!

  3. Hoi ivonne

    Super leuk om deze tips te lezen
    Wij vertrekken vrijdag naar Sydney
    We gaan zeker die wandelingen doen
    Even een vraag mbt de opal kaart
    moet je die per persoon kopen of kun je met 2 personen reizen op een kaart

    Groetjes Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *